Loading...
 Start Page
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  για την εφημερίδα “Πατρίδα Πύργου”

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Βουλευτής Αχαίας

Τομεάρχης Εργασίας Ν.Δ.


Κύριε Νικολόπουλε σήμερα πραγματοποιείτε ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ επίσκεψη στην Ηλεία. Ποιος ο στόχος αυτής της επίσκεψης; Πραγματοποιήσατε ανάλογες επισκέψεις και σε άλλες πόλεις;

Ο Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τα Χανιά, τα Τρίκαλα, το Βόλο, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καστοριά στο πλαίσιο των εξορμήσεων με κεντρικό σύνθημα «Θα πάμε παντού» πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Ηλεία.

Στόχος των εξορμήσεων είναι να έρθουμε κοντά και να επικοινωνήσουμε με το πιο ζωντανό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Τους Εργαζόμενους, τους Επιχειρηματίες, τους Νέους Ανθρώπους. Να ακούσουμε τα προβλήματα που τους απασχολούν. Να βρεθούμε στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες και στους Οργανισμούς Εξυπηρέτησης των πολιτών.

Να πάρουμε τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Αλλά και να δώσουμε τις δικές μας πολιτικές απόψεις και δεσμεύσεις. Να εξηγήσουμε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις που αναλυτικά, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο.

Πιστεύετε ότι η κρίση που περνά η χώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Είναι βαθιά μας πίστη ότι μόνο αν συνεργαστούμε όλοι, κι αν δουλέψουμε συστηματικά και με συνέπεια, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε. Η ανεργία, η ύφεση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, κυρίως όμως τα απανωτά χαράτσια, οι περικοπές και το φάσμα των μαζικών απολύσεων βαραίνει τους πολίτες και τροφοδοτεί την ανασφάλεια και την αγωνία για το μέλλον. Κανείς πια δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. 

Η ΝΔ έχει ευθύνη για την σημερινή κατάσταση;

Εμείς  στη Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνουμε το μέρος που μας αναλογεί. Απευθυνόμαστε στο Λαό, συζητούμε, συνεργαζόμαστε και επενδύουμε στην ενεργό συμμετοχή του. Η Κυβέρνηση όμως ολιγωρεί. Αναπαράγει τα αδιέξοδα του Μνημονίου. Αρνείται την πραγματικότητα.. Επαναλαμβάνει μια λάθος πολιτική. Αδυνατεί να συγκρατήσει τις δαπάνες, αποτυγχάνει να αυξήσει τα έσοδα μέσα από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Μειώνει μισθούς κόβει συντάξεις, αυξάνει τους άμεσους και έμμεσους φόρους κι όμως «καταφέρνει» να αυξάνει το έλλειμμα!

Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Πρέπει η Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να επενδύσει στην ανάπτυξη, να τονώσει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία. Οτιδήποτε λιγότερο είναι καταστροφικό. Εμείς ερχόμαστε στην Ηλεία για να φέρουμε το μήνυμα της άλλης πολιτικής. Είμαστε παρόντες στη μεγάλη κρίση.

Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα μέτρα;

Φυσικά αν η Κυβέρνηση κατάφερνε στοιχειωδώς να υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Αν πετύχαινε να συγκρατήσει το έλλειμμα. Αν αξιοποιούσε τις πολλές θυσίες των Ελλήνων πολιτών τους τελευταίους μήνες, δεν θα έφερνε αυτή την καταιγίδα μέτρων και ανατροπών.

Εάν ψηφιστεί τι θα επιφέρει;                                                                                               

Το Πολυνομοσχέδιο «κουρεύει» μισθούς συντάξεις, Επικουρικές, Εφάπαξ.                          Απολύει μαζικά εργαζόμενους από τον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα μέσω της Εργασιακής Εφεδρείας. Αναστέλλει τη λειτουργία των Κλαδικών Συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό δεν μειώνει απλώς εργασιακά δικαιώματα, ανατρέπει κάθε είδους ισορροπίας που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Κύριε Νικολόπουλε, το πολυνομοσχέδιο του μνημονίου, καταργεί ουσιαστικά  τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Έχετε υπολογίσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απότομης μείωσης των μισθών του ιδιωτικού  τομέα στο ΑΕΠ;                                       

Η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που οδηγεί σε υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας έναντι της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής, που νομοθετείται με το πολυνομοσχέδιο του μνημονίου, σηματοδοτεί τη δυνατότητα για ανεξέλεγκτες και απότομες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα που μπορούν να φτάσουν μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε δραματικές μειώσεις στους ήδη μειωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων εργαζομένων και θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση το 2011 όσο και το 2012.

1,9 εκατ. εργαζόμενοι στον τουρισμό, στον επισιτισμό, στο εμπόριο, στις κατασκευές, στο χρηματοπιστωτικό τομέα κ.α., καλύπτονται από επιχειρησιακές, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις.                                                                                                   

Η απόκλιση από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ κυμαίνεται από 16,37% έως 69,41%, ενώ στον κλάδο των τραπεζών κυμαίνονται από 26% έως 28,3%.                                                   Η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επομένως από 10-30%, θα αφαιρέσει σύμφωνα με υπολογισμούς 4,5-13,5 δις. Ευρώ από την Ελληνική οικονομία.                    Επομένως, η ύφεση  θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%.

Ποια θέση πήρατε κ. Νικολόπουλε στη συζήτηση της Βουλής  σχετικά με την συντελούμενη αδικία σε μια αρκετά μεγάλη κατηγορία αποστράτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ηλικίας μικρότερης των 55 ετών που για οικογενειακούς, προσωπικούς ή οικονομικούς λόγους πέρασαν στην αποστρατεία με πρωτοβουλία τους;

Η εκ των υστέρων επιλεκτική εφαρμογή περικοπών στη σύνταξή τους με κριτήρια την ηλικία και τον τρόπο αποστρατείας είναι καταφανώς άδικη, γιατί οι δυσμενείς αυτές συνέπειες συναρτώνται με το νόμιμο συνταξιοδοτικό δικαίωμα που άσκησαν σε προγενέστερο χρόνο.                Μην ξεχνάμε ότι τους καταλογίστηκε μικρότερη σύνταξη, μικρότερο εφάπαξ και πολύ μικρότερο μέρισμα, έναντι των συναδέλφων τους που αποστρατεύονται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και μάλιστα πολλές φορές σε μικρότερη ηλικία από αυτούς.

Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτό το πολυμηχάνημα – πολυνομοσχέδιο;  

Το πολυνομοσχέδιο είναι μνημείο ωραιοποίησης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που στοχεύει:                                                                                                                                      Στην δραστική μείωση των μισθών των υπαλλήλων του Δημοσίου  και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Στις ομαδικές απολύσεις μέσα από την εργασιακή εφεδρεία.                                                          Στην φορολογική αφαίμαξη κυρίως των πολύ χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσα από τη δραστική μείωση του αφορολόγητου. Στην επιδείνωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας μέσα από την επέκταση των επιχειρησιακών και αδρανοποίηση των κλαδικών συμβάσεων.

κ. Νικολόπουλε, πολλοί όμως από την κυβέρνηση σας κατηγορούν ότι έχετε ανέβει στην τσουλήθρα του λαϊκισμού. Δεν φτάνει στ’ αυτιά σας;

Είναι αλήθεια ότι η παρατεινόμενη οικονομική κρίση, τα απανωτά δυσβάστακτα μέτρα, η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον δεν επιτρέπουν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε λαϊκισμούς, ούτε υποσχεσιολογία.                                                                                                                          Απαιτούν υπεύθυνες τοποθετήσεις και ρεαλιστικές δεσμεύσεις που θα απαντούν θετικά στις προκλήσεις του περιορισμού του κράτους και των δαπανών του αλλά θα αντιμετωπίζουν με σεβασμό την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.

Όσο για τις προτάσεις μας, τις αγνοεί όταν δεν τις λοιδορεί. Για μας η κοινή βάση συζήτησης είναι τα προβλήματα των πολιτών. Για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν είναι.

Η δική μας θέση είναι αυτή και επιπλέον θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν στεκόμαστε μόνο στην κριτική ούτε προτείνουμε ανέφικτες λύσεις.

Η κριτική μας είναι τεκμηριωμένη σε επιχειρήματα και στοιχεία.

Οι δε προτάσεις είναι κοστολογημένες, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές.

Μια ματιά αν ρίξει κάποιος στο φυλλάδιο με το περιεχόμενο του ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ είμαι βέβαιος ότι θα πεισθεί.

 

Μα καλά πιστεύετε ότι υπάρχει Υπουργός ή ακόμα ο Πρωθυπουργός που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν αυτά που εσείς τώρα είπατε; Δεν μπορεί ούτε σ’ αυτό το κοινό τόπο λογικής να πούμε ότι υπάρχει κοινή βάση συζήτησης;

 Όλα αυτά τα αγνοεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  και μετά την παταγώδη αποτυχία της τους τελευταίους 20 μήνες, καταφεύγει σε ληστρικά μέτρα  και οργανώνει ομαδικές απολύσεις  μέσα από τη στρέβλωση της εργασιακής εφεδρείας.

Το σχέδιό της για απολύσεις  μέσα από την εργασιακή εφεδρεία  δεν είναι μόνο αντικοινωνικό  αλλά ταυτόχρονα είναι και αναποτελεσματικό οικονομικά αφού το όφελος από τις απολύσεις  ισοσκελίζεται από το κόστος των αποζημιώσεων, των επιδομάτων ανεργίας  και κυρίως από την απώλεια των πρόσθετων εσόδων που προκύπτουν από την είσοδο στην αγορά των μισθών των εργαζομένων. Έτσι οι απολύσεις θα έχουν δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Γιατί καταργούν αμέσως και τις οργανικές θέσεις μαζί με την εργασιακή εφεδρεία;             Η Αυτοδίκαιη κατάργηση θέσης όσων εισέρχονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα χωρίς καμία μελέτη είναι κάτι παρανοϊκό.   Όποιος φεύγει, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η χρησιμότητα και η λειτουργικότητα της θέσης, αυτή καταργείται.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΑΣ: να μην μπορούν οι εισερχόμενοι στην εργασιακή εφεδρεία να αναζητήσουν θέση απασχόλησης μέσα από τις διαδικασίες που περιγράφονται αφού, απλά δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις. Ο νόμος ορίζει ότι πλεονάζοντες του οργανισμού θέσεις καταργούνται αυτοδικαίως….

Καλά και εάν υπάρχουν σπουδαίοι με γνώσεις, εμπειρία και εργατικότητα; Τι θα γίνει; Όλοι θα φύγουν;

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.  Πετιούνται και πάλι με οριζόντιες διατάξεις, χωρίς κριτήρια, άνθρωποι που μπορεί να κατέχουν μεγάλη τεχνογνωσία  λόγω της πολύχρονης εμπειρίας τους.

Σκοπός της νομοθέτησης της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας είναι η κατατρομοκράτηση όσων είναι σε θέση να διεκδικήσουν υψηλά αξιώματα (τον βαθμό Α και Β, θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών) που δεν ανήκουν στον κλειστό κομματικό κύκλο.                                   Είναι σαφές ότι όλοι όσοι μπαίνουν σε εφεδρεία  προορίζονται για απόλυση  από την διάταξη που αναφέρει ρητά ότι  «η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια…».                                                                  Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί ότι πρώτα τίθεται το προσωπικό σε καθεστώς Εργασιακής Εφεδρείας  και στη συνέχεια επιλαμβάνεται το ΑΣΕΠ.

Εσείς τι υποδεικνύετε, τι προτείνετε στην κυβέρνηση Παπανδρέου;                                                                                   Η Κυβέρνηση οφείλει να βγάλει τη χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης της Ανεργίας και της κοινωνικής υποβάθμισης.

Πρέπει να αλλάξει πολιτική και να στραφεί στην επανεκκίνηση της Οικονομίας στην ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, στον περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου.              Αν δεν μπορεί να το κάνει να ζητήσει την ετυμηγορία του Λαού και να αποχωρήσει. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι καταστροφικό».  

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος