Λίστα αντικειμένων
Συνέντευξη στον Ανδρέα Κάτσενο
Κύριε Νικολόπουλε εν τέλει η Νέα Δημοκρατία βρήκε μια κοινή συνισταμένη στο θέμα της διαδικασίας εκλογής Προέδρου. Τώρα το ζήτημα είναι το ποιος θα είναι ο νέος ή η νέα Πρόεδρος.
Καταρχήν ας μην παραβλέπουμε τη σπουδαιότητα της διαδικασίας που συμφωνήθηκε, όχι μόνον γιατί είναι αναμφισβήτητα απόλυτα δημοκρατική και θα έλεγα πρωτοφανής στην νεώτερη ιστορία μας, αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει στη θεσμική λειτουργία του κόμματός μας, και πιθανότατα και στα άλλα κόμματα. Εννοώ ότι Πρόεδρος που εκλέγεται από την κοινωνία και όχι από κομματικές ομάδες, παρέες και λοιπά, δίνει και λόγο στην κοινωνία. Η εξουσία του πηγάζει από την κοινωνία και μόνο αυτή μπορεί να του την αφαιρέσει. Ένας τέτοιος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει και μέσα στο κόμμα του δημοκρατικά, να διατηρήσει ενεργά τα θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος και να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία που είναι και ο εντολοδότης του. Έχει το διευθυντικό δικαίωμα βεβαίως αλλά θα είναι «πρώτος μεταξύ ίσων». Όλοι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι το αντιλαμβάνονται και φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι κάνουν ειδικές αναφορές στο θέμα της εσωκομματικής Δημοκρατίας. Κατά τα άλλα με τη διαδικασία που θεσπίσαμε να είστε σίγουροι ότι ο νέος ή η νέα Πρόεδρος θα είναι ο καλύτερος ή η καλύτερη δυνατή. Προσωπικά, άσχετα από την δική μου προτίμηση, νιώθω ασφαλής στο θέμα της τελικής επιλογής του προσώπου γιατί εμπιστεύομαι τον κόσμο που θα ψηφίσει και μάλιστα τον κόσμο που βρίσκεται ακόμα κοντά μας μετά από μια τέτοιου μεγέθους εκλογική ήττα.
Πως θα επιθυμούσατε να είναι ο νέος Πρόεδρος ;
Πρώτα - πρώτα να είναι αποδεκτός από την κοινωνία γιατί θα είναι και ο αυριανός πρωθυπουργός. Αυτό βέβαια έχει ήδη εξασφαλιστεί από τον τρόπο εκλογής του. Εξίσου σημαντικός είναι ο τρόπος που θα λειτουργήσει, αν θα έχει σκοπό να λειτουργήσει θεσμικά μέσα στα πλαίσια της εσωκομματικής δημοκρατίας. Για μένα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αν μέσα στο κόμμα λέμε ότι εκλέγουμε όργανα, τότε να τα εκλέγουμε πραγματικά και όχι να τα διορίζουμε με κάλυμμα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αν θέλουμε να διορίζονται ας αλλάξουμε το καταστατικό και να τα διορίζουμε. Όχι όμως να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.
Είναι τόσο σημαντική η εσωκομματική Δημοκρατία ;
Βέβαια γιατί μια ομάδα ικανών αλλά και ανεξάρτητων ανθρώπων, παίρνει κατά τεκμήριο πολύ καλύτερες αποφάσεις από έναν άνθρωπο περιστοιχισμένο από έναν εσμό αυλοκολάκων που του χρωστάνε πολλά. Ποιος θα τολμήσει να τον δυσαρεστήσει ; Αντίθετα θα τον σπρώχνουν στα χειρότερα για να του φανούν ευχάριστοι αφενός και θα παραγκωνίζουν τους καλύτερους για να διατηρήσουν τη θέση τους αφετέρου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δημοκρατική λειτουργία συμφέρει και το κόμμα αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Μερικές φορές βέβαια είναι λίγο δύσκολο να λειτουργήσεις έτσι, αλλά όποιος δεν θέλει να δυσκολεύεται κάθεται σπίτι του.
Σαν ακραίο σενάριο λέμε ότι ο μέλλων αρχηγός παρά τα όσα λέει σήμερα περί οργάνων και λοιπά, θα λειτουργήσει διαφορετικά. Εσείς τι θα κάνετε ; Δώστε μας ένα παράδειγμα.
Σαφέστατα θα διαμαρτυρηθώ έντονα και όχι μόνον φραστικά. Θα χρησιμοποιήσω κάθε πρόσφορο τρόπο. Ας πούμε για κάτι επίκαιρο, για την εκλογή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναβλήθηκε για μετά την εκλογή του νέου Προέδρου. Εγώ περιμένω να υπάρξουν περισσότερες από μία υποψηφιότητες και αυτό γιατί απαιτώ να έχω το δικαίωμα της επιλογής. Αν ο νέος Πρόεδρος, που είναι δικαίωμά του να κάνει τις δικές του επιλογές, προσπαθήσει να αποθαρρύνει άλλη υποψηφιότητα ώστε να είναι σίγουρη η εκλογή του προτεινόμενου υποψηφίου, δηλώνω τώρα ότι θα θέσω εγώ υποψηφιότητα. Όχι γιατί επιθυμώ το αξίωμα, στην 20ετία της κοινοβουλευτικής μου θητείας έχω εξαντλήσει τα κομματικά αξιώματα, αλλά μόνο για λόγους αρχής. Και εγώ και οι συνάδελφοί μου έχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε και κανείς δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει.
Τι έφταιξε για την ήττα κύριε Νικολόπουλε ;
Αυτό μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει σοβαρά και όχι μόνο σε επίπεδο κομματικών επιτροπών μέσα σε κλειστά γραφεία. Πρέπει να γίνει ανοικτά και με τον κόσμο να συμμετέχει. Όλοι έχουμε άποψη, έχουμε εντοπίσει αιτίες και οι περισσότεροι από εμάς δεν αναγνωρίζουν ευθύνες στον εαυτό τους. Αν θέλουμε όμως να καταλάβουμε τι έγινε θα πρέπει όλοι μαζί να το αναλύσουμε, να είμαστε λεπτομερείς και συγκεκριμένοι στα κατηγορώ μας, να μιλήσουμε ανοικτά και άμεσα και για τα πρόσωπα εκείνα που καθένας μας πιστεύει ότι έχουν μεγάλο ή μικρό μέρος της ευθύνης του συγκεκριμένου αποτελέσματος. Δεν μπορούμε, όπως στις ευρωεκλογές να τα ρίχνουμε στον καλό ή τον κακό καιρό ούτε να ξεμπερδεύουμε με υπεκφυγές του τύπου «το μήνυμα ελήφθη».
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |