Loading...
 Start Page
Συνέντευξη του Νίκου Νικολόπουλου (*)  στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ και στον Ισαίο Κωνσταντινίδη  (28/03/2018)

1) Υπάρχει κίνδυνος ελληνοτουρκικής ένοπλης σύρραξης, με βάση όλα όσα συμβαίνουν, και πού το πάει ο Ερντογάν;

Αν και το ενδεχόμενο μίας ένοπλης σύρραξης στο «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης μπορεί να φαντάζει δύσκολο σε ορισμένους, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί από οποιονδήποτε λογικό και προνοητικό αναλυτή που γνωρίζει το τουρκικό κράτος. Ιδιαίτερα, δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί από εμάς, τους Έλληνες, που γνωρίζουμε πολύ καλύτερα την διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το στάτους κβο στο Αγαίο και στη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Ελλάδα λοιπόν, οφείλει να είναι πάντα προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και αυτό κυρίως σημαίνει, ισχυρή αμυντική δύναμη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο «σεβασμός της ισχύος του αντιπάλου» είναι πάντοτε ο πιο... αποτελεσματικός. Χωρίς να φοβόμαστε τους λεονταρισμούς του «Σουλτάνου» λοιπόν, πρέπει πάντα να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τις δυνατότητες να απαντήσουμε συντριπτικά σε κάθε επιβουλή της πατρίδας.

Σε ό,τι αφορά την τακτική του Ερντογάν, πιστεύω ότι παίζει ένα σκληρό και πολλές φορές ακραίο παιχνίδι πόκερ στην προσπάθεια που κάνει να δυναμώσει την θέση του στην Τουρκία, δείχνοντας ότι είναι ένας αποφασιστικός και τολμηρός ηγέτης που θα εδραιώσει την Τουρκία ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, έχει πολλά και μεγάλα εμπόδια να ξεπεράσει. Και αυτό τον κάνει επικίνδυνο, αφού κανένας δεν ξέρει σε ποια άκρα μπορεί να φτάσει εάν δει πως δεν του «βγαίνουν» όσα επιδιώκει.

2) Ποια η άποψή σας για την τοποθέτηση Φίλη κατά της αναφοράς της Αγίας Τριάδας στο Σύνταγμα;

Κατ’ αρχήν ό,τι και να πει πλέον ο κ. Φίλης, δεν πρέπει να εντυπωσιάζουν ή να απασχολούν κανέναν. Έχω την αίσθηση ότι ακριβώς αυτό επιδιώκει, αλλά ας μας συγχωρεί, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα που τους απασχολούν από το να κάθονται και να ακούν τις απόψεις του. Το μόνο που θα μπορούσα να προσθέσω είναι ότι αποτελεί ευτύχημα για τον κ. Φίλη, και κάποιους ομοϊδεάτες του, ότι ζουν στην Ελλάδα όπου πραγματικά ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή του και όχι σε κάποια άλλη χώρα – ακόμα και του δυτικού κόσμου – όπου η προσβολή και η αμφισβήτηση της προμετωπίδας του Συντάγματος θα επέσυρε πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ειδικά από έναν βουλευτή που έχει ορκιστεί να υπακούει σε αυτό το Σύνταγμα.

3) Βγαίνουμε όντως από τα Μνημόνια τον Αύγουστο ή είναι ένα απλό επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης;

Φυσικά και… δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο, αλλά αυτό που λέω δεν σημαίνει ότι και η κυβέρνηση εξαπατά ή, όπως είπατε, κάνει ένα επικοινωνιακό τρικ. Και επιτρέψτε μου να εξηγηθώ: Το τρίτο μνημόνιο, πραγματικά τελειώνει τον Αύγουστο. Και όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, αυτό θα συμβεί. Κατά συνέπεια, όντως ξεφεύγουμε από κάποιους όρους που συνόδευαν τα μέχρι τώρα μνημόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει και… απελευθέρωση της χώρας. Διότι, στα πλαίσια αυτού του μνημονίου, έχουμε ήδη αναλάβει κάποιες σοβαρές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα, τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση. Κατά συνέπεια, ας μην περιμένει κανένας ότι μετά τον Αύγουστο θα επιστρέψουμε σε εποχές «παχέων αγελάδων». Αντίθετα, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα και αντιλαϊκές πολιτικές, όπως για παράδειγμα είναι η μείωση του αφορολογήτου που συνιστά νέα φορο-αφαίμαξη για τους πολίτες.

Θέλοντας λοιπόν να είμαι απολύτως ειλικρινής με τους συμπολίτες μου, οφείλω να σημειώσω ότι η πορεία της χώρας μετά τον Αύγουστο μπορεί να ανοίξει μία πόρτα ελπίδας αλλά δεν σημαίνει και το τέλος της περιπέτειας. Δυστυχώς, θα είμαστε διαρκώς υπό το άγρυπνο βλέμμα των Ευρωπαίων, με μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και υπογραφεί – και τα οποία προσωπικά έχω καταψηφίσει – ελπίζοντας ότι θα γίνουν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και θα αρχίσει να φυσάει ένα αεράκι επενδύσεων και επανεκκίνησης της οικονομίας. Αν είμαστε σοβαροί… Διαφορετικά, φοβάμαι πως μπορεί να γνωρίσουμε και χειρότερα από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.

4) Θα μπορέσει μία επόμενη κυβέρνηση, ενδεχομένως της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Μητσοτάκη, να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

Σε συνέχεια όσων μόλις σας είπα, πιστεύω πως η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να είναι η πιο σοβαρή και ικανή της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον, γιατί θα αναλάβει τη χώρα σε μία νέα κρίσιμη καμπή που μπορεί να μας βγάλει στο ξέφωτο ή να μας οδηγήσει στα τάρταρα. Ωστόσο, δεν το κρύβω, ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρώ πως είναι δέσμιος λογικών και συμφερόντων που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας ενώ δεν διαθέτει και το προσωπικό υπόβαθρο να κατανοήσει τον λαό και να επικοινωνήσει μαζί του. Η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους που να ξέρουν από μόχθο και φτώχια και να μπορούν επί της ουσίας να καταλάβουν τι σημαίνει αγρότης, βιοπαλαιστής, μικροβιοτέχνης και έμπορος. Όσο, οι Έλληνες, αναζητάμε την λύση των προβλημάτων μας σε… πριγκιπόπουλα, τόσο θα ξεγελιόμαστε και στο τέλος θα προδινόμαστε…

5) Μπορεί να οικοδομηθεί μία ισχυρή πατριωτική πολιτική παράταξη, να καλύψει ένα σημαντικό εκλογικό κενό, και εάν ναι, από ποιους;

Απαντάω ευθέως και μεγαλοφώνως «ναι»! Και όχι απλά μπορεί, αλλά κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να δημιουργηθεί… χθες! Αν δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καμία εμπιστοσύνη πλέον στα σημερινά κόμματα και στους πολιτικούς. Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, την πρώτη θέση έχει συνέχεια ο… «κανένας». Είναι πρόδηλο ότι οι σημερινοί κομματικοί σχηματισμοί έχουν ξεπεραστεί και δεν δείχνουν ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, ούτε εσωτερικής αναγέννησης.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος λοιπόν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα, σύγχρονη και πατριωτική κεντροδεξιά παράταξη που θα κάνει στον 21ο αιώνα ότι έκανε ο εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής δύο φορές στον 20ο αιώνα, ο οποίος επανίδρυσε την κεντροδεξιά παράταξη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα προτάγματα των εποχών. Ίσως δεν υπάρχει στις μέρες μας «Καραμανλής». Υπάρχουν όμως πολλοί ικανοί και έντιμοι, πραγματικοί πατριώτες και ευλαβείς, που ανήκουν σε όλες τις τάξεις και όλα τα επαγγέλματα. Υπάρχουν επιφανείς ομογενείς, σπουδαίοι και παγκοσμίου φήμης επιστήμονες και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, έτοιμοι να ενταχθούν σε ένα σύγχρονο και ελληνόψυχο – επιτρέψτε μου την έκφραση – κόμμα. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η Εκκλησία, της οποίας η ηγεσία δεν μπορεί να κάθεται στην άκρη, ούτε να προσπαθεί μόνο να διατηρεί κεκτημένα και ισορροπίες. Στην σημερινή Ελλάδα χρειαζόμαστε… «Παπαφλέσσες». Κληρικούς με φλόγα ψυχής και πατρίδας, ανθρώπους του Θεού αλλά και του λαού. Και υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά πρέπει επιτέλους να αρχίσουν και αυτοί να «φωνάζουν»…

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος