Loading...
 Start Page
Παρασκευή 30 Ιαν 2009

Το θερμό καλωσόρισμά σας επιβεβαιώνει τους δεσμούς της φιλίας και της εμπιστοσύνης, που μας συνδέουν. Δεσμούς που ήταν, είναι και θα είναι ισχυροί και ακατάλυτοι. Σας ευχαριστώ όλες και όλους. Θα μιλήσω και σήμερα όπως και πάντα «έξω από τα δόντια». Προσφέρετε πραγματικά πολλά στη Νέα Δημοκρατία και σε μένα προσωπικά χρόνια τώρα. Και θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς, που πρωτοστατείτε στους κοινούς μας αγώνες. Αγώνες που μαζί ξεκινήσαμε και μαζί συνεχίζουμε. Σας ευχαριστώ για όλα όσα προσφέρετε. Όχι μόνο στην παράταξη, αλλά και στην κοινωνία, και στην πατρίδα μας και σε μένα προσωπικά Η συμβολή σας είναι πραγματικά πρωτοποριακή και συγκινητική. Τώρα, γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Για τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Για τις αντοχές που πρέπει να κρατήσουμε. Για τις πίκρες που πρέπει να παραμερίσουμε, Αλλά και για την ελπίδα που βρίσκεται την ώρα αυτή κρυμμένη πίσω από τα γκρίζα σύννεφα της σκληρής πραγματικότητας. Η ανησυχία όλων είναι μεγάλη.

 

Επικρατεί έντονη ανησυχία για την έκρηξη της ανεργίας. Πλήττονται όλοι οι τομείς της Οικονομίας. Επιβαρύνονται όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες. Έχω κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου. Το λέω ξανά και ευθέως: Οφείλουμε όλοι να ξέρουμε τι γίνεται, τι λέμε και τι κάνουμε. Είναι αλήθεια, ότι η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη στη μεταπολεμική ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει χώρα, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει κοινωνία, που να μη δέχεται σήμερα ισχυρές πιέσεις. Δεν υπάρχει την ώρα αυτή καμιά δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης, ούτε για την ένταση, ούτε για τη διάρκεια της κρίσης. Επηρεάζονται άμεσα η κατανάλωση, η αγροτική και κάθε παραγωγή, οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εμπόριο. Επηρεάζονται ακόμη περισσότερο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Έρχονται σε δύσκολη θέση οι οικονομικά ασθενέστεροι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτές τις δύσκολες ώρες, πρώτη προτεραιότητά μας είναι η οικονομία της καθημερινότητας. ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

Είναι η προστασία της εργασίας. Είναι η στήριξη της οικογένειας, που δύσκολα τα «βγάζει» πέρα. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις συνέπειες.

 • Πήραμε σειρά μέτρων...

- για τη διασφάλιση των καταθετών,

- για την προστασία των δανειοληπτών,

- για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

 • Άμεση προτεραιότητα μας είναι η στήριξη σε όλους τους τομείς

και τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο.

Είναι η στήριξη στον αγροτικό κόσμο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι η στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 • Αναπτύσσουμε στοχευμένα προγράμματα για τη στήριξη

των τομέων και των κλάδων που πλήττονται περισσότερο.

 • Δρομολογήθηκαν στοχευμένες δράσεις, πάνω από ένα δις ευρώ,

με τις οποίες παρέχεται έως το τέλος του 2009,

υποστήριξη σε 200 χιλιάδες ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

 • Ενισχύουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας,

για τους αγρότες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Εξαντλούμε τα περιθώρια που υπάρχουν.

 

Είδατε ο Καραμανλής έδωσε από αυτά που δεν έχουμε. Δανείζεται η χώρα για να δώσει

κοντά 600 εκατομμύρια στους Έλληνες αγρότες. Συγκεκριμένα για τον αγροτικό τομέα :

 • Διασφαλίσαμε για τους νέους αγρότες την αύξηση της χρηματοδότησης στις 70.000 ευρώ.

 • Καταβάλαμε στους δικαιούχους μειονεκτικών περιοχών την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 170 εκατ. ευρώ.

 • Χρηματοδοτούμε με άτοκο δάνειο 150 εκατ. ευρώ τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών.

 • Πιστώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι λογαριασμοί 900 χιλιάδων αγροτών ενιαίας ενίσχυσης με ποσό 2 δις 100 εκατ. ευρώ

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον της πρωτόγνωρης οικονομικής καταιγίδας, της αναπτυξιακής υποχώρησης και της αβεβαιότητας, οι πολιτικοί έχουμε ακόμη πιο δύσκολο ρόλο. Σ' εμάς προστρέχουν οι γύρω μας για δύναμη, για συμπαράσταση, για φροντίδα. Εμείς οι πολιτικοί γνωρίζουμε τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας. Πρέπει να είμαστε κοντά σας.

Φίλες και φίλοι της Δυτικής Αχαΐας

Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να υπογραμμίσω ότι αναγνωρίζουμε την αγάπη που δείχνουν για τον τόπο μας οι αγρότισσες. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα.

 • Το 80% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο κατευθύνεται στην Περιφέρεια.

 • Ξεκίνησε η κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών και αγροτικών έργων.

 • Διασφαλίστηκε, με δική μας πρωτοβουλία, σημαντική αύξηση της επιδότησης στους νέους αγρότες.

 • Προσθέτω ότι φέτος θα είναι αυξημένη -και θα φτάσει τα 120 εκ. ευρώ- η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 • Χορηγείται έκτακτο επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους ΟΓΑ, τους δικαιούχους ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους ανέργους.

 • Χορηγείται σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009, έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου πεντακοσίων ευρώ στους δικαιούχους και τους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ που έχουν δάνειο για κύρια κατοικία.

 

Αυτά μπορεί -χωρίς κανένα άλλο περιθώριο- από το υστέρημα της, να κάνει η Πολιτεία την ώρα αυτή. Αυτή είναι η δυνατότητα που έχει, κάτω από τις δύσκολες περιστάσεις για τις οικονομίες όλου του κόσμου. Ξέρουμε τα προβλήματα του Αγροτικού Κόσμου. Όπως ξέρουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία σε πολλούς άλλους τομείς και κλάδους, σε πολλούς άλλους συμπολίτες μας. Προωθούνται, στο μεταξύ, μεσοπρόθεσμα μέτρα και προγράμματα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και διαρθρωτικών αδυναμιών. Εργαζόμαστε για να διασφαλιστεί ουσιαστική και μακρόπνοη ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα. Η θέση μας είναι υπεύθυνη και συνεπής. Υπάρχει και βούληση και χρόνος για διάλογο, συνεννόηση και κοινό σχεδιασμό. Όλα με διάλογο, κυρίως μάλιστα μέσα από την αναδιοργάνωση και την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, πράγμα που θα γίνει άμεσα.

Είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα και η κοινωνία ολόκληρη να μην είναι αιχμάλωτη με τον ιδρώτα της οποίας συγκεντρώνονται οι πόροι για τη στήριξη του Αγροτικού Κόσμου.

Φίλες και φίλοι,

Πρώτη και τελευταία έγνοια στην κάθε απόφαση μας είναι οι συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα οικονομικά αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας. Τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, τις κάνουμε πράξη. Δόθηκαν, όπως δεσμευτήκαμε, οι αυξήσεις στο κατώτατο επίδομα ανεργίας, στις συντάξεις του ΟΓΑ, στο ΕΚΑΣ. Καταβλήθηκε, σε χιλιάδες επιδοτούμενους ανέργους, διπλό το δώρο για τις γιορτές. Χορηγείται τώρα έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής σε περισσότερους από 1,5 εκ. δικαιούχους. Χορηγείται, σε δύο δόσεις, έκτακτο επίδομα για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ.

Ενισχύουμε διαρκώς το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Με βαθύ αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής υπευθυνότητας. Με την σκέψη στο σήμερα, αλλά και το αύριο. Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι εφαρμόζουμε συγκροτημένη πολιτική για την ενίσχυση της οικογένειας. Πολιτική που διατρέχει όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Θέλω, προπάντων, να επαναλάβω ότι προσεγγίζουμε, με σχέδιο και υπευθυνότητα, τις διεκδικήσεις, τους στόχους και τα όνειρα που έχουν οι νέες και οι νέοι μας. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω -όλοι καταλαβαίνουμε- το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησης τους από την οικογένεια.

Για αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και την σύνδεση της με την αγορά εργασίας. Δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω σε πολιτικές που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Να μιλώ δυνατά και με απαίτηση, για τα δικά μας παιδιά. Για τα Ελληνόπουλα που χρόνια τώρα στοιβάζονται στο περιθώριο. Υπάρχουν ζητήματα άλυτα για πολλά χρόνια που προκαλούν απογοήτευση στους νέους ανθρώπους. Περιπτώσεις αναξιοκρατίας. Φαινόμενα διαφθοράς στην καθημερινότητα μας. Αίσθηση κοινωνικής αδικίας. Οι παθογένειες αυτές είναι υπαρκτές. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση τους είναι ανηφορικός. Είναι διαρκής. Και είναι υποχρέωση μας. Για τα παιδιά που γνώρισα στους αγώνες. Για τα παιδιά των φίλων μου. Για του κόσμου τα παιδιά.

Όχι για τα δικά μου παιδιά που είναι μικρά. Και ας με κακολογούν....Και ας με συκοφαντούν....Και ας μην με ψηφίζουν κάποιοι δήθεν προοδευτικοί κάθε υποκριτές.....

Βασική προτεραιότητά μας, σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι η εξεύρεση και η προστασία της εργασίας. Η υποστήριξή των νέων μας για ένα δημιουργικό ξεκίνημα. Δρομολογήσαμε στοχευμένες δράσεις, με τις οποίες παρέχεται, ως το τέλος του χρόνου, υποστήριξη σε 200 χιλιάδες ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Φίλες και φίλοι,

Κάθε οικογένεια, βάζει πάνω απ' όλα το μέλλον των παιδιών, τη μόρφωσή τους, την επαγγελματική τους καταξίωση. Θέλω να ξέρετε, ότι βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι

η ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της. Εφαρμόζεται, ήδη, ο νόμος για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Γίνεται καθολική πραγματικότητα το Ολοήμερο Σχολείο. Ζητούμε, σήμερα, τη συμμετοχή όλων στο διάλογο που ξεκινά άμεσα για να αλλάξουμε το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να αναμορφώσουμε το Λύκειο. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για...

- να απαλλαγούν τα παιδιά από το σημερινό άγχος,

- να αποκτούν ευρύτερη μόρφωση,

- να διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο,

- να έχουν πιο πολλές ευκαιρίες στο δρόμο τους.

Είναι, ταυτόχρονα, βασική προϋπόθεση για την ανακούφιση της οικογένειας από το σημερινό τεράστιο κόστος της παραπαιδείας.

Φίλες και φίλοι,

Οι επόμενοι μήνες θα είναι, πράγματι, δύσκολοι. Έχουμε, να αντιμετωπίσουμε τεράστια βάρη Όλοι έχουμε υποχρεώσεις:

- Η Κυβέρνηση πρώτη απ' όλους.

- Αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

- Οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς.

- Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

- Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα συνδικάτα.

- Ο πνευματικός κόσμος και η Εκπαιδευτική Κοινότητα.

- Οι κομματικές οργανώσεις

Οφείλουμε, όλοι, να μην αγνοούμε το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορεί στις πιο δύσκολες περιστάσεις, που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος, να προσποιούνται οι αντίπαλοι μας άγνοια της διεθνούς πραγματικότητας. Δεν μπορεί να είναι καταγγέλλοντες

εκείνοι που τριπλασίασαν το χρέος και ανάγκασαν τη χώρα να πληρώνει, σήμερα, πάνω από 12 δις ευρώ, μόνο για τους τόκους. Δεν μπορεί εκείνοι που ανέβασαν την ανεργία από το 3%, στο 11,3%,να αγνοούν τη μείωσή της στο 7,5%. Δεν μπορεί να προσποιούνται ότι βρήκαν τη λύση εκείνοι που, ως πρόσφατα, δεν έβλεπαν καμιά κρίση. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μπορούμε να μεταβάλουμε την διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία. Φτάνει ένα και μόνο:

Να υπάρχει υπευθυνότητα από όλους.

Να υπάρχει συνένωση δυνάμεων απέναντι στους κοινούς κινδύνους και στους κοινούς στόχους.

Ο δρόμος μπροστά μας -όπως για όλες τις χώρες σήμερα- είναι ανηφορικός. Εμείς -η Κυβέρνηση, η Παράταξή μας κάναμε και θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Εργαζόμαστε με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών. Αλλά και με τη σιγουριά ότι, στο τέλος του δρόμου, υπάρχει μια καλύτερη μέρα. Οφείλουμε να το καταλάβουμε όλοι αυτό. Έτοιμες συνταγές δεν έχει κανένας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Οφείλουμε, πρώτα από όλα, να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια. Η δική μου επιλογή είναι αυτή. Το διακύβευμα δεν είναι σήμερα η Κυβέρνηση. Δεν είναι μια παράταξη. Είναι το αύριο της κοινωνίας. Το αύριο κάθε πολίτη. Το αύριο της νέας γενιάς.

Σας θέλω όλους ακόμη πιο κοντά μου. Πρέπει όλοι να επιστρέψουμε στην πολιτική. Τελείωσαν τα φρου-φρου και τα αρώματα Όπως λέει και η νεολαία. Ο καθένας στην δουλειά του.....Ο τόπος χρειάζεται πολιτικούς και όχι ηθοποιούς ή ατσαλάκωτα μοντέλα. Και πάλι μαζί σε μια δυνατή γροθιά απέναντι στα προβλήματα. Με πείσμα στην κοινή προσπάθεια. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι κερδίσαμε μαζί ως σήμερα μεγάλες μάχες. Οι καιροί απαιτούν να έχουμε όλοι και όλες δυναμικό παρόν και πάλι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Με τις οργανώσεις του Κόμματος, της νεολαίας και με τους κοινωνικούς φορείς.

Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι ώστε να περάσουμε με σιγουριά και ασφάλεια τους δύσκολους καιρούς. Να μην υπονομεύσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Η θέση μου αυτή είναι δεδομένη και καθαρά πολιτική. Είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι καιροί απαιτούν από όλους μας πάλι στάση ευθύνης και αγώνα.

Φίλες και φίλοι,

Δεν πρέπει να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις. Οι μέρες είναι δύσκολες. Οι εκλογές έφτασαν. Ο Ιούνιος είναι αύριο. Απόφασή μας είναι να οδηγήσουμε και πάλι τη χώρα και την Αχαία με στέρεα βήματα, στη δύσκολη διαδρομή της. Και θα τα καταφέρουμε.

Καλή χρονιά και καλή δύναμη.

Σας ευχαριστώ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος