Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (01/02/2010)

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Δευτέρα 01/02/2010)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΙΑΣ
ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Κύριε Γενικέ Γραμματέα και κυρίες και κύριοι.
Είμαστε από τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ.
Το 2005 η Δυτική Ελλάδα βρισκόταν στο 59,1% του κοινοτικού ΑΕΠ (το μικρότερο στην Ελλάδα) ενώ η Αττική στο 131,1% και η Ήπειρος στο 68,7%.

Δεν το διαλέξαμε και δεν το θέλαμε.
Αυτό και μόνο το γεγονός μας επιτρέπει μία και μόνη επιλογή.
Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη θέση, και πρέπει να ξεφύγουμε τώρα.
Συνεπώς σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά κριτήριο όλων μας πρέπει να είναι αυτή η αναγκαιότητα.
Έχουμε άλλωστε ένα πρόσφατο καλό προηγούμενο που μας ενθαρρύνει Με την βοήθεια του Γ' ΠΕΠ και του αναπτυξιακού νόμου η Δυτική Ελλάδα το 2007 παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας - ΑΠΑ στον δευτερογενή τομέα (Βιομηχανία)!!!!!!

Γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά;
Πιθανώς κάποιοι να επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατανομή ευθυνών για το πώς βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση.
Αν αυτό δεν αποτελεί άλλοθι της δικής τους έλλειψης ικανότητας να προτείνουν και δρομολογήσουν λύσεις και πιστεύουν ότι θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά ας το κάνουν.
Ας αποδώσουν τις ευθύνες όπου και όπως νομίζουν ότι αναλογούν και ας τελειώνουμε με αυτά. Δεν θα αντιταχθώ ούτε θα πράξω το ίδιο.
Θα είμαι εδώ περιμένοντας να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των αλληλοκατηγοριών.
Δεν έχουμε καν την πολυτέλεια της αποτυχίας.
Και ως αποτυχία ορίζω το να αφήσουμε να εξελιχθούν τα πράγματα όπως έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Εγκαίνια έργων που είχαν προγραμματιστεί και εκτελούνται για πάνω από είκοσι χρόνια δεν αποτελούν επιτυχία είναι κατάντια για όλους μας.

Επειδή όμως έχω το τιμητικό προνόμιο να εκπροσωπώ σήμερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλω εμφαντικά να πω ότι:

Ξεπέρασε το 100% η απορροφητικότητα του τρίτου περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος, το οποίο έχει υπερκαλύψει τον προυπολογισμό του, όπως άλλωστε ακούσαμε.
Σε ότι αφορά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο του ΕΣΠΑ πρέπει να θυμίσω ότι υπήρχε ζήτημα με τις πιστοποιήσεις που έπρεπε να έχουν οι φορείς υλοποίησης. Ήταν κοινή η διαπίστωση πως οι φορείς που είχαν υποβάλλει προτάσεις και στους οποίους δόθηκαν έργα, με τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν είχαν την απαραίτητη υποδομή για να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες και να τα υλοποιήσουν. Έτσι πήγε πίσω όλο το πρόγραμμα
Έχει άλλωστε δοθεί στην δημοσιότητα πόσοι και ποιοι είχαν την πιστοποίηση.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την καθυστέρηση διαδραμάτισε η προκήρυξη των εκλογών αλλά και η καθυστέρηση επιλογής των νέων Περιφερειαρχών ουσιαστικά έχουν χαθεί έξι πολύτιμοι μήνες, θα μπορούσαν να έχουν προκηρυχθεί πολλά έργα και δράσεις για τα οποία έχει γίνει η σχετική προετοιμασία.
Όσον αφορά τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό ένα τμήμα τους να μεταφερθεί στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο, Πρόκειται για έργα που έχουν κριθεί ως αναγκαία. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη η χρηματοδότηση τους. Δεν μπορεί τα έργα ΓΕΦΥΡΕΣ να μείνουν ημιτελή για να προκηρυχθούν στην θέση τους νέα.


Κυρίες και κύριοι,
Αυτό το εργαλείο μπορεί να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των σημαντικότατων κοινοτικών πόρων ύψους 20,4 δις ευρώ που διασφαλίσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2005

Οι πόροι αυτοί, μαζί με την εθνική καθώς και την ιδιωτική συμμετοχή έχει προβλεφθεί ότι θα ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 39,5 δις ευρώ και έτσι θα μπορέσουν αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και πραγματικής σύγκλισης.

Με το 80% μάλιστα των πόρων αυτών, εκτός Αττικής, μπορεί να έρθει η πραγματική ανάπτυξη στην περιφέρεια.
Στόχος ελπίζω ότι παραμένει και για την νέα κυβέρνηση η ανάπτυξη να στηρίζεται τόσο στις δημόσιες επενδύσεις και στης τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Με έμφαση στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα, στις νέες τεχνολογίες που φέρνει ανάπτυξη και που παράγει απασχόληση και εισόδημα για τον εργαζόμενο.
Μία ανάπτυξη ισόρροπη και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ανάπτυξη ικανή να στηρίζει την κοινωνική συνοχή και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Επιπλέον, πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες είναι τα έργα που υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος «Θησέας», το οποίο ξεκίνησε το 2004 με συνολικές επενδύσεις για τη Δυτική Ελλάδα περισσότερα από 300 εκ. Ευρώ, ενώ από το 2010 θα ξεκινούσε ο «Θησέας 2», με ακόμα μεγαλύτερες πιστώσεις.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα πολύ χρήσιμο γνωμοδοτικό όργανο, γιατί εδώ γίνεται η διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, η οποία πρέπει να είναι διαρκής, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και του πολίτη.
Παρότι νωρίς ακούω παράπονα.
Ελπίζω ο νέος Γενικός Γραμματέας στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του, να μην μας αναγκάσει να του υπενθυμίζουμε το ρόλο και την μεγάλη ευθύνη που του ανέθεσε η Ελληνική Πολιτεία, ως κρατικού λειτουργού και όχι ως κομματικού ινστρούχτορα, σε αυτή την κορυφαία Δημοκρατική διαδικασία. Η σημερινή δημόσια παρέμβαση του πρώην Υπουργού και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Θωμά δεν αφήνει κανένα περιθώριο υπεκφυγής. Επειδή διαπιστώνω ότι απουσιάζει, νιώθω την ανάγκη να διαβάσω μία παράγραφο από τον τοπικό τύπο

Φθάνοντας προς το τέλος της εισήγησης μου θα ήθελα να πω δύο λόγια για την υπόθεση φυσικό αέριο - αναγκαιότητα.
Τα προηγούμενα χρόνια έχει καταγραφεί και αποδειχθεί, πως η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αποτελεί κυρίαρχο στόχο, καθώς είναι βασικός συντελεστής ανάπτυξης και ουσιαστικός παράγοντας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Βάζω το θέμα αφού επιτέλους ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ αποκτήσαμε ένα βασικό εργαλείο το εθνικό χωροταξικό σχέδιο που επεξεργάστηκε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Μεταξύ των άλλων στην δεύτερη ενότητα και στην κατηγορία ενέργεια, στα πλαίσια της πλήρους εξασφάλισης κάλυψης των ενεργειακών αναγκών σε όλα τα σημεία του εθνικού χώρου, παρουσιάζεται ο χάρτης 6.4 με τα δίκτυα και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.


Στον χάρτη αυτό, προβλέπεται αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που συνδέει την Κόρινθο, την Πάτρα και τον Πύργο.


Η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ να συμπεριλάβει τον αγωγό στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο, προφανώς συνδυάζεται και με την απόφαση 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, που προσδιορίζονται έργα κοινού ενδιαφέροντος και έργα προτεραιότητας μεταξύ των διευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.


Στην απόφαση αυτή αναφέρεται και η Ελλάδα μεταξύ των κρατών που καλύπτουν τα κριτήρια για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε νέες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, που πληρούν τα κριτήρια με την υπ. αριθ. 3.38, απόφαση προβλέπεται υποσταθμός στην Πάτρα και γραμμή σύνδεσης και με τον υπ. αρ. 6.14 προβλέπεται διακλάδωση υψηλής πίεσης προς Πάτρα.


Με τα νέα αυτά δεδομένα προτείνω να διεκδικήσουμε το έργο αυτό τώρα.
Ακόμη επειδή ο Νικολόπουλος, διαφωνεί όταν πιστεύει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, αλλά ξέρει να βάζει και πλάτη όταν χρειάζεται και όταν πιστεύει πως κάτι γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση...

Επειδή, ο Νικολόπουλος μαθαίνει μεν πολλά (!), κ. Περιφερειάρχα, αλλά πάντοτε τα μαθαίνει και προσπαθεί να τα αξιοποιεί για το καλό του τόπου....

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγραμματίζει τη δημιουργία τομέων και δικτύων κατασκευής αμυντικού υλικού, με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 81/2009 σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και με την σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας, μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ
Να λοιπόν, μια θαυμάσια ευκαιρία για την Περιφέρειά μας, που έχει την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανάι (ΕΑΒ) με εργοστάσια που λειτουργούν πολλά χρόνια τώρα, να πρωτοπορήσει, σε πανελλαδικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη νέα αυτή εθνικής σημασίας προσπάθεια, αποκομίζοντας συγχρόνως ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη για τη δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής, με δημιουργία εκατοντάδων ή και περισσοτέρων θέσεων μόνιμης απασχόλησης εργατικού και επιστημονικού προσωπικού και με την κατάκτηση ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου τεχνολογίας αιχμής (η οποία, βεβαίως, θα αποτελέσει κεφάλαιο και για ειρηνικές εφαρμογές).

Θα περιμένω, λοιπόν και στη συνέχεια να συζητήσουμε, για το πως θα κάνουμε πράξη αυτό το ιδιαιτέρως σημαντικό, για την περιοχή μας, Σχέδιο.

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Κύριε και κύριοι Νομάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων
Η συντριπτική πλειοψηφία από σας έχετε την τύχη να βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου παραδοσιακά το κόμμα σας πλειοψηφεί στις δε τελευταίες εκλογές τα ποσοστά σας ήταν συντριπτικά..
Σας καλώ λοιπόν να δηλώσετε ρητά και ξεκάθαρα.
Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Από αυτό το επίσημο βήμα εγώ σας δηλώνω ότι αν αποφασίσετε να εργασθείτε για να προωθήσετε την ανάπτυξη και την πρόοδο της Περιφέρειάς μας θέτω τον εαυτό μου στη διάθεσή σας.
Χρησιμοποιείστε με όπως νομίζετε.
Σε ότι επιτευχθεί σας παραχωρώ όλο τον έπαινο, αν όμως τίποτα δεν γίνει ο ψόγος θα ανήκει σε σας.
Γιατί ενώ εσείς μπορείτε δεν θα έχετε κάνει αυτό που χρόνια προτείνατε και προβάλατε.

Προτείνω να συμφωνήσουμε σε ένα άμεσο σχέδιο δράσης.
Δράσης με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα.

Να ιεραρχήσουμε τις απαιτήσεις μας.
Να θέσουμε προτεραιότητες.
Στρατηγικά σχέδια έχουν καταρτιστεί πολλά και καλοπληρωμένα.
Κύριε Γενικέ σήμερα ζητήσατε ένα ακόμα
Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις συγκεκριμένες με ουσία και περιεχόμενο.
Αποφάσεις πραγματικές που να δημιουργούν απτά αποτελέσματα.
Σε ότι αποφασίσουμε πρέπει να είμαστε συνεπείς και επίμονοι.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε βαθιά και μεγάλη κρίση.
Οι πόροι είναι περιορισμένοι και ο ανταγωνισμός μεγάλος.
Κερδισμένος θα είναι εκείνος που θα έχει καλή προετοιμασία, ξέρει τι διεκδικεί, έχει τις ευρύτερες συμμαχίες και προπαντός έχει επιμονή.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την συνεργασία.

Να πάρουμε το ρίσκο να δεσμευθούμε δημόσια ότι θα επιτύχουμε σε αυτά που θα αποφασίσουμε να πράξουμε.
Σας ευχαριστώ

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος