Loading...
 Start Page
Ομιλία ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΤΡΑ 17/01/2010
Ομιλία ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΤΡΑ 17/01/2010Ομιλία ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΤΡΑ 17/01/2010


Ομιλία ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ
ΠΑΤΡΑ 17/01/2010


Φίλες και φίλοι,
Συμπολίτισσες και συμπολίτες καλωσορίσατε.
Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί είστε πάντα παρόντες σε κάθε κάλεσμα. Και αυτό είναι το σημαντικότερο για έναν πολιτικό
που στηρίζεται πάνω στην δύναμη και την αγάπη των φίλων και συμπολιτών του για να μπορεί να δίνει διαρκείς και δύσκολες μάχες, εκπροσωπώντας την κοινωνία.

Θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς, η υγεία, η χαρά αλλά και η επιτυχία να συνοδεύει κάθε βήμα σας στο νέο έτος. Να ευχηθώ για όλους μας δύναμη. Και μέσα από το στενό και σκοτεινό τούνελ στο οποίο όπως φαίνεται έχουμε μπει ως χώρα και ως κοινωνία, να μην αργήσει να φανεί η αχτίδα του νέου φωτός.

Θα ήταν όμως, όχι απλά υποκριτικό και αφελές μα και παντελώς ανώφελο για εσάς και για εμένα, η σημερινή μας συνάθροιση να εξαντληθεί απλά και μόνο στην ανταλλαγή ορισμένων ευχών και σε μία τυπική διαδικασία δημοσίων σχέσεων. Ας τα αφήσουμε αυτά για άλλους τόπους και για άλλους ανθρώπους, που χαμογελούν μόνιμα σαν το «Βασιλιά Καρνάβαλο» που χτες άνοιξε την αυλαία στην πόλη μας..

Φίλες και φίλοι,
Διανύουμε την εκατοστή έκτη (106) ημέρα μετά την 4η Οκτωβρίου 2009. Από την ημέρα δηλαδή, που η δική μου επανεκλογή και επανείσοδος στην Βουλή, με την δική σας θέληση και τον δικό σας αγώνα συνδυάστηκε, με μία πολύ βαριά ήττα, για την φιλελεύθερη παράταξη και την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Όλοι ξέρουμε πως η εκλογική καταρράκωση της Ν.Δ. και η παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε σε τρεις βασικές αιτίες. Οι δύο βαρύνουν την δική μας παράταξη. Μιλάω, αφενός για τα μεγάλα λάθη και τις αδικαιολόγητες ατολμίες της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. και αφετέρου, για τις αλαζονικές ή νεοπλουτίστικες συμπεριφορές στελεχών της Ν.Δ. που εξόργισαν όλο τον λαό. Υπάρχει όμως και μία αιτία που αποδίδεται στο ΠΑΣΟΚ και η οποία έχει ήδη μετατραπεί σε θηλιά στον λαιμό της δικής του κυβερνητικής θητείας. Κι αναφέρομαι στις πολλές και μεγάλες υποσχέσεις, στις γεμάτες υποκρισία και λαϊκισμό εξαγγελίες του.

Φίλες και φίλοι,
To ΠΑΣΟΚ με το Αμερικανικής έμπνευσης πρόγραμμα 100 ημερών μίλησε για γρήγορες αλλαγές, ιδιαίτερα στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση. Βασιλιάς με ξύλινο σπαθί και χάρτινη ασπίδα, αποδεικνύεται στην κληρονομική μας Δημοκρατία ο Μονάρχης Πρωθυπουργός. Δεν είχε καμία προδιαγραφή αλλά χρίστηκε ως καταλληλότερος όπως όλοι οι διάδοχοι. Ως τέτοιος λοιπόν γνωρίζει πολύ καλά πόσο εκπαιδευμένοι είμαστε στους μπαλκονάτους λόγους. Γνωρίζει επίσης ότι η επανεκκίνηση της ελπίδας είναι ένα καλολαδωμένο μηχάνημα που κουβαλά κάθε Έλληνας στο αιωνόβιο πολιτικό σασί του. Έκλεισε εκατό ημέρες αντιπολίτευση προς την Νέα Δημοκρατία. Προχωρά κοιτάζοντας πίσω και ενώ έχει ήδη σκοντάψει πολλές φορές, ακόμα δεν κατάλαβε, ότι πρέπει να κοιτάς εκεί που θες να πας, αλλιώς θα βρεθείς εκεί που κοιτάς. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο κ. Πρωθυπουργός, δεν είχε κανένα σχεδιασμό. Προχωρεί τρέχοντας λαχανιασμένος, πίσω από τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά από κάθε δημόσια ομιλία του όπως και προχθές, οι αγορές υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εκτινάσσοντας τα spread των Ελληνικών ομολόγων στα ύψη, η δε, Ε.Ε. επανέρχεται κάθε φορά, ακυρώνοντας σχέδιο σταθερότητας και νομοσχέδια ζητώντας επιτέλους σοβαρότητα.
Το ίδιο ζητούν δημόσια τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του. Προχτές οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσα στην Βουλή σήκωσαν θύελλα. Μόλις χτες αναγκάστηκε να έρθει στην Αχαία ο εξ απορρήτων Υπουργός κ. Παμπούκης να ηρεμήσει τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Η διαθήκη που παρέλαβε ο κληρονόμος, είχε...το γνωστό ποιηματάκι. Δεν χρωστάει σε κανέναν, του χρωστάμε όλοι... Αυτό που δεν έγραφε η Βασιλική επιστολή, και που έπρεπε να εξαγγείλει, ήταν αυτό που φοβάται να ξεστομίσει. Δηλαδή, ότι πρέπει να γκρεμίσει το κάστρο που έχτισε ο ιδρυτής της Δυναστείας. Εκείνος ως «αρχιτέκτονας», έχτιζε συνειδητά τους στραβούς γκρίζους τοίχους που καλούμαστε κάθε μέρα να μπαλώνουμε και να βάφουμε. Τα θεμέλια έγιναν, δυστυχώς για την χώρα και για τους υπηκόους, γερά και αντισεισμικά, παρά την κακή ποιότητα υλικών.

Κυρίες και κύριοι,
Για την κατάσταση που σας περιγράφω αξίζει να σας μεταφέρω την σκέψη του προέδρου μας ...«Το πρόβλημα δεν είναι οι πρώτες 100 μέρες που χάθηκαν. Είναι οι μέρες που έρχονται. Το πρόβλημα δεν είναι η ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ότι όλο και περισσότερο θυμίζει, το χειρότερο παλιό εαυτό του». Δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει τίποτε πέρα από την δική τους βόλεψη. Είναι τα πρόσωπα που αντιμετώπισαν το κράτος ως αγελάδα με αστείρευτο «γάλα», αφού πίστευαν ότι τα δανεικά είναι για να καλοπερνάς και να δημιουργείς στρατούς ανεγκέφαλων για την διατήρηση και την νομή της εξουσίας. Θυμάστε πως απέναντι στην σκληρή και επώδυνη για όλους μας, προεκλογική τακτική μα και γεμάτη αλήθειες που τώρα αποδεικνύονται, του Κώστα Καραμανλή, βρέθηκε αυτή η γεμάτη παροχές προεκλογική τακτική του Γιώργου Παπανδρέου, που σαν παραμύθι την παρουσίασε.

«Λεφτά υπάρχουνε» έλεγε τότε. Σήμερα όμως άλλα λέει. Για οράματα ισονομίας και αξιοκρατίας μιλούσε, αλλά η πρώτη του κίνηση ήταν να διώξει από το Δημόσιο όλα τα παιδιά των stage και όλους τους συμβασιούχους επειδή - κατά τον ίδιο και το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που ποτέ δεν άλλαξε - αυτοί είχαν βαφτιστεί «γαλάζια» παιδιά.

Νεοδημοκράτισσες και Νοεδημοκράτες
Φίλες και φίλοι,
Οι πρώτες 106 ημέρες ήταν εξόχως αποκαλυπτικές. Ο Γ. Παπανδρέου ο αντιεξουσιαστής, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, έκανε την επανάσταση του. Εκατόν έξι μέρες μετά, μάλλον δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ότι γελάει όλη η Ελλάδα με την «ανοιχτή διακυβέρνηση», που ενώ γεμίζει σταδιακά τον κρατικό μηχανισμό με πράσινα στελέχη και πολιτευτές το μόνο που άφησε ανοιχτό για πολύ καιρό ήταν πολλούς κρίσιμους τομείς του δημοσίου τομέα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάσει χρόνο και χρήμα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Υποσχέθηκε να τοποθετήσει τους άριστους αλλά τοποθέτησε τους αρεστούς. Το opengov (όπεν γκόβ) ήταν απάτη και το μόνο κριτήριο επιλογής παρέμεινε η κομματική ταυτότητα. Να σας θυμίσω τις παλινωδίες τους σε τομείς όπου η Ν.Δ. πραγματοποίησε κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας, επιτυχίες. Θυμηθείτε τι συνέβη στο λιμάνι του Πειραιά. Θυμάστε που έλεγαν πως θα επαναφέρουν τον ΟΤΕ στο Δημόσιο; Θυμάστε που μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση της Ολυμπιακής και των αναγκών ενέργειας; Που είναι όλα αυτά σήμερα; πουθενά. Κι ευτυχώς δηλαδή. Απέσυραν την απόσυρση των οχημάτων,
αλλά διατήρησαν τα πράσινα τέλη ως ένα χαράτσι. Μόλις προχθές, ο Υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να πάρει πίσω την τροπολογία για τις γονικές παροχές που κυριολεκτικά νύχτα προσπάθησε να περάσει!

Δίκαιο φορολογικό σύστημα. «Να πληρώσουν εκείνοι που τα έχουν και να σταματήσει το ξεζούμισμα του λαού» φώναζε τότε ο κ. Παπανδρέου. Και σήμερα τι κάνει; Αυξάνει τους φόρους στα ποτά και τα τσιγάρα και αύριο θα κάνει το ίδιο και για τους φόρους στα καύσιμα. Αρκεί να προσθέσω και ένα τελευταίο. Είναι η συνειδητή, διαρκής επιχείρηση απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και η δραματοποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης, που αφενός καταβαράθρωσε την ψυχολογία της κοινωνίας οδηγώντας σε έκρηξη απολύσεων και ανεργίας και αφετέρου, μετέτρεψε την Ελλάδα σε εύκολο θήραμα των διεθνών κερδοσκόπων. Όλο αυτό το κλίμα ζόφου που σκορπά τρόμο, αναστέλλει κάθε ντόπια και ξένη επένδυση, και στέλνει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ καθημερινά στο εξωτερικό. Ενώ την ίδια ώρα ο κ. Λοβέρδος μας λέει πως «δεν υπάρχει σάλιο» για τα επιδόματα ανεργίας!

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Θέλω να ξέρετε το σχέδιο που έχω καταθέσει στην Κονοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και στην Ν.Δ. Τρεις είναι οι άξονες:
1. η δημοσιονομική προσαρμογή (με σταθμισμένα, κοινωνικά δίκαια μέτρα άμεσου αποτελέσματος, αλλά και επιλογές μεσοπρόθεσμης εξυγίανσης / διόρθωσης),
2. η αναπτυξιακή ανάκαμψη (με στήριξη των παραδοσιακών ισχυρών κλάδων της οικονομίας -κατασκευαστικός τομέας, τουριστικός κλάδος σ΄ όλες τους τις μορφές καθώς και ναυτιλιακός χώρος-, αλλά και με τη δημιουργία νέων πεδίων δυναμικής ανάπτυξης- νέα αγροτική / μεταποιητική οικονομία, ενεργειακός τομέας, οικονομία της γνώσης) και
3. το κράτος (με την έννοια του παραγωγικού υποστηρικτικού μηχανισμού και με τη διάσταση του ''κοινωνικού κράτους'' και του ''κράτους δικαίου'', δηλαδή, ενός μετασχηματισμένου / ενεργητικού κράτους).

Φίλες και φίλοι,
Πρέπει να είναι σαφές ότι αν η δραστική αναπροσαρμογή δεν γίνει με όρους πραγματικής εξυγίανσης και κοινωνικής δικαιοσύνης, τότε, απλώς θα διαιωνισθεί αυτό το χρεοκοπημένο αντικοινωνικό μοντέλο. Αν πληρώσουν οι ίδιες κοινωνικές κατηγορίες, που ήδη έχουν πληρώσει αφήνοντας την ‘'γκρίζα'' και ‘'μαύρη'' περιοχή της οικονομίας, ουσιαστικά ανέγγιχτη, τότε η βύθιση είναι βέβαιη και η ανάκαμψη αδύνατη. Η πίεση των αγορών και της Κομισιόν στα δημοσιονομικά (ως βραχυπρόθεσμη απαίτηση), δεν πρέπει να μας οδηγήσει να χάσουμε από τις προτεραιότητες μας τον δεύτερο και τρίτο άξονα, που αποτελούν το πραγματικό όχημα βιώσιμης οικονομικής προοπτικής:
Δηλαδή, την αναπτυξιακή ανάκαμψη (με δέσμη ενεργητικών πολιτικών, σοβαρό Π.Δ.Ε. και πλήρες ξεδίπλωμα του ΕΣΠΑ) και φυσικά ένα μετασχηματισμένο κράτος (αντιγραφειοκρατικό, παραγωγικό, ενεργητικό). Τα λέω αυτά όχι για να κάνω επίδειξη γνώσεων, αλλά γιατί πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζουμε την ουσία και την καρδιά του προβλήματος και να μην μένουμε στις προπαγανδιστικές κουταμάρες των πράσινων παπαγάλων.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Δεν θα έλεγα ειδικά για την περιοχή μας. Έγινε κάτι. Ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στην Πάτρα, ανέφερε ότι η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης με το χαμηλότερο Α.Ε.Π., για τούτο μετά από μερικές ημέρες, όταν κατέθεσε η κυβέρνησή του τον προϋπολογισμό του 2010 στην Βουλή, μείωσε κατά 25 % το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Καραμανλή ενώ ακούστε παρακαλώ, πανελλαδικά προβλέπεται αύξηση κατά 5,5%. Αυτή ήταν η παρέμβαση στις πρώτες 100 μέρες του Αχαιού Πρωθυπουργού την περιοχή μας. Τους ξεσκέπασα με την εισήγηση - ομιλία μου στην συζήτηση του προϋπολογισμού του Κράτους. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Υπουργός Οικονομίας δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν. Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτης ανέλαβε να μου απαντήσει δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έδινε ποσόν 130.000.000 ευρώ. Είχε κάνει αύξηση σε δύο χρόνια, κατά 53%, για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Αλλά ποιος βγήκε να μιλήσει για την «προίκα» Καραμανλή στην Αχαία;

Θα πούμε και κάτι ακόμα που έγινε τις πρώτες 100 ημέρες στην περιοχή μας. Και αυτό είναι η ολοκλήρωση των εργασιών του νέου λιμανιού της Πάτρας, που παραδίδεται έτοιμο εντός των ημερών. Μετά από παλινωδίες 19 ετών. Μόνο που και αυτό είναι εξ ολοκλήρου έργο της Νέας Δημοκρατίας.
Και επειδή κάποιοι ετοιμάζουν κοστούμια τους για τα εγκαίνια και την κορδέλα, τους ενημερώνω ότι θα είμαι έτοιμος να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μου, όλη την ιστορία του έργου, όπως έκανα πριν λίγες ημέρες από τις κερκίδες του γήπεδο ΑΠΟΛΛΩΝΑ για την μεγάλη προσφορά της Ν.Δ.

Ας δούμε τώρα και τα ...απόκρυφα του εξωτερικού επιπέδου. Στο πρώτο crash test (κρας τεστ) τον Δεκέμβριο, η Τουρκία πέρασε χωρίς .....γρατσουνιά την περίφημη αξιολόγησή της από την ΕΕ, με τις ευχές και .....της ελληνικής πλευράς!!! Στο μέτωπο της Θράκης. Το διπλωματικό παιχνίδι εντάθηκε. Η Τουρκία έθεσε ευθέως και ΕΠΙΣΗΜΑ θέμα Τούρκικης μειονότητας και προχώρησε το Αμερικανικό σχέδιο περί ...αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Η Αθήνα .....κοιμόταν!!!! Στον Βαλκανικό χώρο έχει δραστηριοποιηθεί ξανά, το φάντασμα της Βαλκανικής, ο ...Άλεξ Ρόντος, ο οποίος ΠΟΤΕ δεν έπαψε να είναι ο σύμβουλος και ο άνθρωπος των ...ειδικών αποστολών του κ. Γ. Παπανδρέου. Η τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Σερβία επιβεβαίωσε ότι με το Βελιγράδι παραμένουν οι ....ισχυροί «δεσμοί», που οικοδομήθηκαν όταν ο Άλεξ Ρόντος ως επιτελάρχης του κ. Παπανδρέου, συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση απομάκρυνσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Άλλωστε ο κ. Ρόντος προσέφερε επαγγελματικά τις συμβουλές του και στον ....σημερινό Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Τάντιτς. Για το Κυπριακό. Η κρυφή ατζέντα αρχίζει και βγαίνει στην επιφάνεια. Ο Πρωθυπουργός έχει ταυτόσημες θέσεις με εκείνες των ΗΠΑ, μια λύση που θα είναι παρόμοια με εκείνη του Σχεδίου Ανάν. Στο θέμα των Σκοπίων; Εδώ τα διαδραματιζόμενα των 100 ημερών του ΠαΣοΚ είναι από τα πλέον απόκρυφα. Τις επόμενες ημέρες πρέπει η Ελλάδα να έχει υποβάλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το δικό της υπόμνημα με τις δικές της θέσεις σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων. Αντί λοιπόν η χώρα μας να έχει επιστρατεύσει μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή νομικά γραφεία, ειδικευμένα σε υποθέσεις που παραπέμπονται στη Χάγη, περιορίζεται στα κείμενα που ετοιμάζει η... Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Το σχέδιο ορίζεται ως εξής. Κάποιοι (...) επιθυμούν πράγματι να φάει ένα χαστούκι η χώρα, οπότε θα νομιμοποιηθεί μια.... «μικρή υποχώρηση» από ....την κόκκινη γραμμή. Θα έρθει ένας δυσάρεστος αλλά «αναγκαίος» συμβιβασμός και οι ευθύνες, λένε ορισμένα χείλη, θα επιρριφθούν στην...Ειδική Νομική Υπηρεσία. Πολιτικό κόστος μηδέν! Επειδή όμως ορισμένα πράγματα δεν είναι πρέπον να τα δημοσιοποιούμε για ευνόητους λόγους, θα αναφέρω μόνο ότι τα διαδραματιζόμενα στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας μας, είναι η ...ουρά των εξωτερικών και εθνικών μας θεμάτων! Θυμηθείτε τον...«φερετζέ» περί οικονομίας και...ανεξαρτησίας που σερβίρεται εντέχνως από τον κ. Γ. Παπανδρέου!!!!Σκύβουμε το κεφάλι πόντο - πόντο, ώστε να αποδεχθούμε τελικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Κυρίες και κύριοι,
Τελευταίο άφησα το θέμα της αθρόας και άνευ ουσιαστικών όρων παραχώρησης της Ελληνικής ιθαγένειας σε χιλιάδες σημερινούς ή μελλοντικούς μετανάστες. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να δίδεται η τιμή της ελληνικής ιθαγένειας, περίπου αυτόματα, περίπου σαν το σύστημα μορίων. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν συμβεί θα δώσουμε το πράσινο φως για μεταναστευτική καταιγίδα από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σκεφτείτε ότι οι ήδη δοκιμαζόμενες υποδομές της χώρας όπως η παιδεία, η υγεία, η δημόσια ασφάλεια και τάξη, θα καταρρεύσουν πλήρως. Σκεφτείτε ότι σε ένα ποτ πουρί πολιτισμών, όλα θα είναι επιτρεπτά, ανεκτά,
ίσως και καλοδεχούμενα. Σκεφτείτε ότι σε μία καθολική κατάρρευση αξιών, η έννοια της πατρίδας, θα αποτελεί ένα παλιό, σαχλό ανέκδοτο. Σκεφτείτε τέλος, ότι κανείς από αυτούς που λένε μπράβο στον κ. Παπανδρέου για την πολυπολιτισμική ανεκτικότητα, και άνευ όρων εκχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας, δεν θα διεννοείτο να κάνει το ίδιο στην δική του πατρίδα. Για το θέμα η ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Θα προχωρήσουμε προσεκτικά με γνώμονα τον σεβασμό στην εργασία, στην αλληλεγγύη, στον συνάνθρωπο, αλλά και με βασικό γνώμονα το συμφέρον του έθνους και το μέλλον της πατρίδας. Διότι η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε εθνικό θέμα, αν δεν υπάρξουν κανόνες που θα επιβραβεύουν την νομιμότητα και θα αποθαρρύνουν την εισροή μεταναστών με την ιθαγένεια εξπρές. Όσον αφορά τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ, ότι άνοιξε τα σύνορα ο Α. Σαμαράς το 1992, και ήρθαν λαθρομετανάστες: «Θα έπρεπε να ντρέπονται να αποκαλούν τους Βορειοηπειρώτες που ήρθαν από την δικτατορία του Χότζα στην ελεύθερη Ελλάδα, λαθρομετανάστες.»

Φίλες και φίλοι,
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα των 100 ημερών διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, που δυστυχώς είναι και η δική μας σκληρή πραγματικότητα, την οποία όχι απλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά και να αντιπαλέψουμε για να ανατρέψουμε. Ο σημερινός πρόεδρος της παράταξής μας, ο Αντώνης Σαμαράς, πως είναι δύσκολο να αντιπολιτευθεί, κανείς μια κυβέρνηση που τόσο επιτυχημένα...αντιπολιτεύεται τον εαυτό της και μπορεί να αυτοαναιρείται τόσο εύκολα. Η ευκολία όμως με την οποία το ΠΑΣΟΚ εξαντλεί τα αποθέματα εμπιστοσύνης του λαού, σίγουρα δεν αναιρεί την δική μας ευθύνη -εννοώ την ευθύνη ημών, των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ- όχι μόνο να ασκήσουμε αυστηρή και υπεύθυνη κριτική, αλλά οφείλουμε να διαμορφώσουμε και μια νέα, αξιόπιστη, ειλικρινή και ουσιαστικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Με ξεκάθαρες θέσεις - ξεκάθαρη πολιτική. Με καμία έκπτωση σε αρχές και θέσεις. Και τώρα επιτρέψτε μου έναν σύντομο απολογισμό, των 100 ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Εξουθενωμένη η παράταξη μας από τις πληγές που είχαν ανοίξει τα λάθη της κυβερνητικής της περιόδου και λαβωμένη άσχημα, από το εκλογικό αποτέλεσμα, πέρασε την προηγούμενη περίοδο, από τις Συμπληγάδες μιας νέας εσωστρέφειας, που προκάλεσε η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή και η διαδικασία της διαδοχής στην προεδρία της. Ταλαιπωρημένη λοιπόν, ταλαιπωρήθηκε και από εμάς. Θυμάστε πως εγώ ήμουν εκείνος που από την πρώτη στιγμή μίλησα για κάλπες στη βάση. Και το μετέφερα στο πανελλήνιο, από αυτόν εδώ το χώρο, γιατί εσείς μου το είπατε, εσείς μου το ζητήσατε. Ξέρετε πως λοιδωρήθηκα και πολεμήθηκα γι' αυτό.
Αλλά τελικά, η δική μας θέληση επικράτησε. Η θέση μας δεν επικράτησε, γιατί εμείς ήμασταν πιο δυνατοί ή πιο πολλοί. Επικράτησε γιατί είχαμε την δύναμη της αλήθειας στο πλευρό μας, αλλά και την αποφασιστικότητα του αγώνα στην ψυχή μας. Ξέρετε και πως προτίμησα, να μην διαλέξω εσωκομματικό στρατόπεδο, σε αυτή την διαδικασία. Τόνισα πως ενώ οι υποψήφιοι ήξεραν τη θέση μου, δημοσίως δεν επρόκειτο να τοποθετηθώ, γιατί την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία, θα έπρεπε να υπάρχουν εκείνοι που θα έδιναν το χέρι και δεξιά και αριστερά. Εκείνοι που θα επούλωναν πληγές και θα έχτιζαν γέφυρες. Και ειλικρινά σας λέω, πως είμαι περήφανος για την στάση μου αυτή, που ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πολλοί από εσάς με ρωτήσατε: «Γιατί δεν παίρνεις θέση;». Κάποιοι είπαν πως ο Νικολόπουλος, δεν παίρνει θέση για να τα έχει με όλους καλά και κάποιοι άλλοι, ό,τι φοβάται να πάρει θέση. Κι όμως, η αλήθεια είναι πως ποτέ μου δεν επεδίωξα να τα έχω με όλους καλά και πως ποτέ μου δεν φοβήθηκα να πάρω θέση, ακόμα και όταν ήξερα πως χτυπάω γροθιά στο μαχαίρι και θα ματώσω. Με ξέρετε, τόσα χρόνια πια...Και ξέρετε ότι λέω την αλήθεια. Γιατί ξέρετε πόσες φορές έπαιξα τον ρόλο του κακού και πόσες φορές τα έβαλα με ανθρώπους της παράταξης επειδή ένοιωθα ότι αδικούν την πόλη μας, τους συμπολίτες μου, την ιδεολογία μου ή και την ίδια την παράταξη. Ξέρετε πόσες φορές μάτωσα, δίνοντας ακόμα και ασυμβίβαστους αγώνες που έμοιαζαν χαμένοι. Προτίμησα λοιπόν την δύσκολη ουδετερότητα. Και αισθάνομαι δικαιωμένος. Γιατί εδώ ανάμεσά μας σήμερα, βλέπω ανθρώπους που τάχθηκαν με τον ένα ή άλλο υποψήφιο, αλλά μπορούν και συνεχίζουν να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι σας δίπλα σε μένα, κάτω από μία σημαία. Αυτή της Νέας Δημοκρατίας! Κανένας άλλωστε δεν περισσεύει και δεν πρέπει κανείς να το ξεχνά.

Φίλες και φίλοι,
Οι 106 μέρες που πέρασαν από την βαριά εκλογική ήττα, έδωσαν έναν νέο πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά. Και η παράταξη άρχισε να ανασυγκροτείται και σε λίγους μήνες θα οδηγηθεί σε ένα μεγάλο συνέδριο που θα σημάνει την μεγάλη ανανέωση αλλά και την εμφάνιση της νέας πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. Προσωπικά, ως άνθρωπος απαιτητικός, και πολιτικός επίμονος, είναι αλήθεια πως θα ήθελα και πάλι να προχωράμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: Η Ν.Δ. θα πρέπει αδιαλείπτως να δίνει δυναμικό παρών σε κάθε πολιτικό και κοινωνικό αγώνα.

Η ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού και η λειτουργική απόδοση, όσο το δυνατόν συντομότερο και με τους καλύτερους ρυθμούς της αμφίδρομης σχέσης κόμματος - κοινωνίας, πάνω στα φλέγοντα ανοικτά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Σύνθημα είναι ο «λόγος και η απόφαση να περάσουν στα χέρια των χιλιάδων νεοδημοκρατών που εμπιστεύτηκαν την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Βήμα στον απλό Νεοδημοκράτη. Ειδικά τώρα και ενόψει του Συνεδρίου και των προσυνεδριακών συνδιασκέψεων, ο νεοδημοκράτης πρέπει να αισθανθεί επίκεντρο των τεκταινόμενων εξελίξεων και παράγοντας - μοχλός των προτεινόμενων αλλαγών. Αν το φιλόδοξο σχέδιο Σαμαρά πετύχει, τότε θα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό μέσα και έξω από το κόμμα. Για αυτό και θα συνεχίσω τις συναντήσεις μας. Λυπάμαι που δεν κατάφερα, όλους έστω και μία φορά να προλάβω να σας προσκαλέσω. Όμως σας υπόσχομαι όσοι επιθυμείτε να γίνετε ομοτράπεζοι και ομόκυκλοι μαζί με μας που το θέλουμε τότε...Κάθε εβδομάδα 100-100 εδώ ή στην ταβέρνα ή σε όποιο άλλο προσφερόμενο χώρο, θα συναντόμεθα και θα μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς. Καμία προβοκάτσια, δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα της ζύμωσης, της ανταλλαγής απόψεων, της μυσταγωγίας, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης. Η Ν.Δ. δεν θα πρέπει ούτε στιγμή να καθίσει και να περιμένει την φθορά του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει ούτε λεπτό την κοινωνία μόνη της.

Θέλω η Κυβέρνηση να νιώθει την ανάσα μας στην πλάτη της και όπου μπορούμε να μας βρίσκει μπροστά της. Ως κόμμα εξουσίας και ως πολιτικός φορέας που ακόμα και στην πιο δύσκολη καμπή της εκφράζει εκατομμύρια πολιτών οφείλει άμεσα να προσπερνάει τα εμπόδια και εκεί που μοιάζει γονατισμένη και ηττημένη, να σηκώνεται και να μάχεται για τη νίκη. Γι' αυτό θα ήθελα - και το λέω ανοιχτά - μια Νέα Δημοκρατία πολύ πιο ανανεωμένη και σφριγηλή από όσο είναι σήμερα, με ακόμα πιο έντονη παρουσία εντός και εκτός Βουλής. Με τους Βουλευτές μπροστάρηδες, όχι άφωνους και κρυπτόμενους!! Αλλά αναγνωρίζω πως δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε λίγες μέρες. Έγιναν αρκετά και σηματοδότησαν ουσιαστικά την αφετηρία μίας άλλης κομματικής οντότητας, με σύγχρονη οπτική και καθαρή φορεσιά. Γι' αυτό και οι πρώτες 100 μέρες για τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν έναν... προϋπολογισμό αισιοδοξίας και νέας προοπτικής.

Τέλος, φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου έναν μικρό προσωπικό απολογισμό: Όλοι εσείς και πολλοί ακόμα Αχαιοί θέλησαν η δική μου επιστροφή στην Βουλή να συνδυαστεί με μία ακόμα δύσκολη καμπή στην ιστορία της παράταξής μας, αλλά και της πατρίδας μας. Και πιστέψτε με, πως αυτή η επιλογή σας αποτελεί για μένα ένα μεγάλο παράσημο, που δεν ανταλλάσσεται ούτε με τα πιο μεγάλα οφίτσια, που θα μπορούσε να αποκτήσει ένας πολιτικός. Όχι γιατί μου δώσατε το δικαίωμα μίας επιπλέον 4ετίας στα έδρανα του Κοινοβουλίου, αλλά γιατί κρίνατε σκόπιμο να με εμπιστευτείτε... στα δύσκολα. Εκεί που τα κάστανα καίνε και κάποιος πρέπει να τα σηκώσει. Εκεί που η Ν.Δ. φαινόταν πως λύγιζε και κάποιοι έπρεπε να τη κρατήσουν όρθια. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα και πολλοί το έβαζαν στα πόδια. Σας είμαι ευγνώμων για αυτή την εμπιστοσύνη και με το χέρι στην καρδιά σας λέω, πως θα κάνω ό,τι μπορώ αλλά και ό,τι... δεν μπορώ, για να φανώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης σας. Στο διάστημα που πέρασε έγιναν αρκετά και όπως είπα νωρίτερα, ως δικός σας εντολοδόχος δεν δίστασα να δώσω και μάχες που πολλοί πίστευαν για χαμένες. Αλλά κερδίσαμε!

Και η γλυκιά γεύση της νίκης, γίνεται γλυκύτερη όταν είναι δύσκολη η μάχη. Και πιστέψτε με, ήταν δύσκολη η μάχη της ανοικτής κάλπης στις εσωκομματικές εκλογές. Και της εγκαθίδρυσης μίας ουσιαστικής δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει και αυτός στην ανάγκη ενός κόμματος ανοικτού και δημοκρατικού, με τεντωμένα αυτιά και μάτια στην κοινωνία...και νυχθημερόν εργάζεται γιατί οι κατεστημένες νοοτροπίες κάποιων ανθρώπων, δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Σας μεταφέρω αυτό που ζω και γνωρίζω. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά είναι δεδομένη: «Πρώτα θα αλλάξουμε εμείς, για να αλλάξουμε μετά και την Ελλάδα». Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι θα βολευτούν και θα τρυπώσουν και πάλι σε νέους ρόλους στο καινούριο που οικοδομείται. Δύσκολη μάχη ήταν όμως, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, και η μάχη που βήμα - βήμα δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε και με τα παιδιά των stage και όλους εκείνους τους συμβασιούχους που η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέταξε στον δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Και αυτή την μάχη όμως, αρχίζουμε να την κερδίζουμε. Ξέρετε ίσως, πως δέκα πρώην συμβασιούχοι του νέου Μουσείου της Πάτρας δικαιώθηκαν στην Δικαιοσύνη. Άνοιξε ο δρόμος να δικαιωθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να επιστρέψουν πάλι στις δουλειές τους. Και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Κάποιοι πολιτευόμενοι μας κορόιδευαν...Δεν πειράζει....Να ΄ναι καλά....Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Η ρεβανσιστική τακτική του ΠΑΣΟΚ προς αυτούς τους ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν, σε μεταξωτά σεντόνια και γι' αυτό έμπλεξαν με την περιπέτεια, ενός φτηνού μεροκάματου, θα είναι το πρώτο καρφί στο φέρετρο της πράσινης σκοπιμότητας.

Ακούστε τώρα και τούτο, πριν λίγες μέρες και μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου στην Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού αναγκάστηκε να αποσύρει 2500 πελατειακές και μεθοδευμένες ρουσφετολογικές προσλήψεις νέων συμβασιούχων. Ήσαν παράτυπες, παράνομες και ευθέως αντίθετες με όσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθετεί για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Ανάγκασα τον κ. Γερουλάνο να παραδεχτεί τις παρανομίες και να μαζέψει τις προκηρύξεις! Και σας διαβεβαιώ, πως σε κάθε βήμα της, η νέα κυβέρνηση θα αισθάνεται την ανάσα μας και οι συμπολίτες μας θα βρίσκουν στήριξη, ελπίδα και αποτέλεσμα. Τουλάχιστον σε ό,τι περνάει από το χέρι μου, δεν θα έχω το παραμικρό πρόβλημα να τείνω χείρα συναίνεσης σε όσα θα βοηθούν εσάς και τον τόπο μας, αλλά και να μην τους αφήσω σε χλωρό κλαρί, όταν αυτά που πράττουν έρχονται ευθέως σε κόντρα με την ηθική, την λογική και τα συμφέροντα του τόπου. Σας εκφράζω και πάλι την ευγνωμοσύνη μου, λοιπόν. Και σας λέω πως την υπόσχεσή μου για μια φωνή ασυμβίβαστη στο πολιτικό σκηνικό, δεν θα την διαψεύσω ποτέ. Γι' αυτό και τελειώνοντας θα ήθελα, ειλικρινά και ξεκάθαρα να τοποθετηθώ για ένα ζήτημα που τις τελευταίες μέρες απασχολεί πολλούς φίλους και τα μέσα ενημέρωσης και αφορά τις προθέσεις μου σχετικά με τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στον Δήμο της Πάτρας.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Πιστεύω ακράδαντα πως η αυτοδιοίκηση και ειδικά ο πρώτος βαθμός, οι Δήμοι δηλαδή, αποτελούν την πιο αγνή και ανόθευτη μορφή Δημοκρατίας που υπάρχει στην πατρίδα μας. Στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί η σπουδαιότητά της να έγκειται στην διαμόρφωση κεντρικών επιλογών, όπως είναι η εξωτερική ή η οικονομική πολιτική της χώρας, αλλά στους Δήμους ζει και αναπνέει η Ελλάδα των πολιτών και των ανθρώπων της καθημερινότητας. Και γνωρίζετε όλοι το πάθος και την αγάπη μου για την Αχαΐα και ιδιαίτερα για την πόλη μου, την Πάτρα, που γεννήθηκα και μεγαλώνω τα παιδιά μου, που θεωρώ πως παραμένει αδικημένη και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά της, τα οποία οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών αδυνατούν να λύσουν. Αυτή η ανάγκη με οδήγησε να εγκρίνω δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ με τον Δήμαρχο Α. Φούρα, όταν είχα την συνευθύνη της διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω δημοσίως τους πολλούς καλούς φίλους που πιστεύουν πως θα μπορούσα να γίνω ένας καλός Δήμαρχος για την Πάτρα. Όλους εκείνους που αναγνωρίζουν πως θα μπορούσα να κάνω το «άλμα» και να περάσω και πάλι στην αυτοδιοίκηση, συνεχίζοντας να υπηρετώ αφοσιωμένα την πόλη μου, υπό ένα άλλο πρίσμα, στο οποίο η κομματική μου ταυτότητα θα έμπαινε πλέον στο ντουλάπι του γραφείου μου. Άλλωστε από μικρό παιδί με εκλέξατε πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο όλων των παρατάξεων και αρχηγό της αντιπολίτευσης στην μικρή τοπική μας Βουλή το Δημοτικό Συμβούλιο πριν κάμποσα χρόνια....Πιστεύω βαθιά μέσα μου πως πρέπει οι αυτοδιοικητικοί άνδρες να κρύβουν τις κομματικές τους ταυτότητες και να μπορούν το ίδιο μαχητικά και υπεύθυνα να αγωνίζονται για τα συμφέροντα της πόλης τους, με κάθε κυβέρνηση.

Αυτό θα άλλαζε άρδην το πρίσμα υπό το οποίο πολύ πρόσφατα δεσμεύτηκα να σας υπηρετώ και να σας εκφράζω. Και λίγο νωρίτερα σας είπα πως η δέσμευσή μου να συνεχίσω τον αγώνα στον οποίο με τάξατε, ισχύει. Και ισχύει! Όχι, λοιπόν. Δεν εγκαταλείπω την θέση μου για τον δήμο της Πάτρας, αυτή την ώρα. Πολύ πρόσφατα ορκίστηκα να υπηρετώ τον ελληνικό λαό, από την θέση του Βουλευτή και δεσμεύτηκα ενώπιόν σας, να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αναγέννηση της παράταξής μας και στον αγώνα για μια νέα προοπτική στην πατρίδα μας. Και από αυτό το μετερίζι θα συνεχίσω να δίνω ακόμα και το περίσσευμα των δυνάμεών μου, για την Πάτρα της καρδιάς μου και για την Αχαΐα που υπεραγαπώ, αλλά και την Ελλάδα που μας χρειάζεται περισσότερο, από ποτέ. Σήμερα επειδή επιβάλλεται να είμαι σαφής και ξεκάθαρος κάνω ενώπιον σας ρητή και κατηγορηματική την δήλωση:
Δεν θέτω υποψηφιότητα για τον Δήμο της Πάτρας. Όχι τώρα Δήμαρχος. Θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος και σε ότι αφορά, την επιλογή του ή της υποψηφίου Δημάρχου. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτό. Η δική μου άποψη είναι -όπως έγινε και για την προεδρία του κόμματος μας-η υπόδειξη του καταλληλότερου ότι η επιλογή αυτή πρέπει να γίνει από την κάλπη. Να αποφασίσει δηλαδή ο Πατραικός λαός όλη η κοινωνία που θα θέλει να πάρει μέρος...σε μία τέτοια διαδικασία...Κάλπες παντού!!!
Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και ακόμη πιο ψηλά. Η θέση μου αυτή, η απόφαση μου είναι σαφής και ξεκάθαρη και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει στην πλάτη μου για να κερδίζει 2 λεπτά δημοσιότητας στο όνομα μου. Όποιος λοιπόν έχει τα κότσια και την φιλοδοξία, ορίστε ιδού η κάλπη, ιδού και η κοινωνία της Πάτρας. Τώρα είτε ο υποψήφιος Δήμαρχος αναδειχτεί από εμάς όλους, είτε προσωπικά από τον πρόεδρο της ΝΔ. Είτε είναι πρόσωπο αυτοδιοικητικό, είτε κομματικό. Είτε ανεξάρτητο, είτε αποτυχών υποψήφιος, Είτε είναι επιχειρηματίας, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, Είτε άεργος, είτε άνεργος!!! Εγώ από την στιγμή της επιλογής, θα κάνω αυτό που έκανα πάντα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις. Από την ώρα που θα ληφθεί κεντρική απόφαση, το θέμα θα θεωρείται λήξαν. Οι μειοψηφίες ακούγονται, αλλά δεν νοείται να γίνονται αποδεκτές ετσιθελικά από την πλειοψηφία. Στον πόλεμο δεν πας σε άλλο χαράκωμα από εκείνο που σε διατάζει ο αρχηγός. Εμείς είμαστε στρατιώτες του κόμματος. Οι φωνές εντός δεν ενοχλούν, οι κραυγές εκτός εκθέτουν στα μάτια του κόσμου, που στέγνωσε την ψυχή του και δεν συγχωρεί πια ολιγωρίες και προσωπικές πολιτικές. Η Πάτρα και η Αχαία είναι πάνω από πρόσωπα και πάνω από συμφέροντα κάθε λογικής. Εκπτώσεις δεν θα κάνουμε. Και δύο λόγια για την αιρετή περιφέρεια: Εδώ νομίζω πως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, σκεφτείτε πως αναφερόμαστε σε μόλις 13 - ή και λιγότερα ενδεχομένως - άτομα που θα κληθούν να αναλάβουν ισχυρούς πολιτικούς ρόλους «μικρών πρωθυπουργών», όπως έχει χαρακτηριστεί ο νέος θεσμός του αιρετού Περιφερειάρχη. Νομίζω πως είναι δεδομένο λοιπόν, ότι σε αυτό το επίπεδο θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» για τα κόμματα και πως οι υποψήφιοι που θα κληθούν να διεκδικήσουν τις θέσεις των νέων Περιφερειαρχών θα αποτελούν κορυφαίες επιλογές των ιδίων των αρχηγών των κομμάτων.
Κατά συνέπεια, κάθε προσωπική έκφραση υποψηφιότητας, πιστεύω πως ούτε προσθέτει ούτε αφαιρεί τίποτα από τη διαμόρφωση του τελικού τοπίου που αφορά σχεδόν αποκλειστικά την ηγεσία κάθε κόμματος και εν προκειμένω για τη Νέα Δημοκρατία, την βούληση και την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά.

Συμμαχητές και συμμαχήτριες,
Απέναντί μας είναι πλέον μόνο το ΠΑΣΟΚ και μπροστά μας ο μεγάλος στόχος. Να ανασυγκροτηθεί το κόμμα μας υπό την καθοδήγηση του νέου μας προέδρου το ταχύτερο δυνατόν. Όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς, καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να επιστρέψουμε στη βάση, να ξανακοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια και να ακούσουμε τη γνώμη της κοινωνίας. Να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα που να μιλά τη γλώσσα που τη νιώθει και την καταλαβαίνει ο Έλληνας πολίτης, κόμμα ανοιχτό στη γνώμη και στην αγωνία των ανθρώπων αυτών που μόλις πριν από δυο μήνες μαζικά χωρίς δισταγμό, ψήφισαν περιμένοντας στην ουρά, με υπομονή ατελείωτες ώρες. Να δουλέψουμε συλλογικά, συντεταγμένα και θεσμικά με μόνο κριτήριο την απόφαση του καθενός από μας και όλων μαζί, να προσφέρουμε στον τόπο και στο Κόμμα μας και να βάλουμε τα κοινά οράματα και τις συλλογικές μας επιδιώξεις πάνω από όλα. Σε καμία στιγμή αυτής της πορείας που έχουμε μπροστά μας, δεν πρέπει να κλειστούμε στον εαυτό μας καμία στιγμή δεν πρέπει να κλειστούμε στα μικρά, δικά μας, μίζερα. Αυτό που θα έχουμε μπροστά μας, αυτό που θα έχουμε και ....έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι τα προβλήματα του κόσμου, τα προβλήματα των πολιτών, τα προβλήματα της Αχαίας. Τίθεται το ερώτημα: Θέλουμε κόμμα, και τι κόμμα; Κόμμα ισχυρό, με πολιτική οντότητα, ή ένα κόμμα χαλαρό όπως ήταν τα τελευταία χρόνια; Άμα θέλουμε ένα κόμμα ισχυρό, που αυτό κατά την προσωπική μου άποψη, αποτελεί τη νομοτέλεια της παραπέρα πορείας μας και της νίκης, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τότε αυτό το κόμμα, τα όργανά του, πρέπει να είναι ισχυρά πολιτικά και να λειτουργούν αδιάλειπτα και χωρίς δεσμεύσεις και υποδείξεις.
Πρέπει να καθρεφτίσουμε δυναμικά το νέο κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας. Οι λέξεις δεν αρκούν σε εμάς. Η εποχή της αθωότητας έχει περάσει. Δεν θα κριθούμε από τις λέξεις μας και τις ανακοινώσεις, αλλά κυρίως από τις πράξεις μας.
Συμπολίτες τόσο τα παλιά, όσο και καινούρια προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, χρειάζονται συνεχώς επανεξέταση και νέες απαντήσεις. Κάποτε ο μεγάλος καθηγητής και επιστήμονας ο Αινστάιν είχε βάλει εξετάσεις στους μαθητές του. Οπότε από κάτω ακούγονται διαμαρτυρίες και φωνές. Και λέει ο Αϊνστάιν, «τι τρέχει »; Κύριε Καθηγητά τα θέματα που μας έβαλες είναι τα περσινά....Και τους λέει ο Αϊνστάιν, ναι, αλλά άλλαξαν οι απαντήσεις.....
Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,
Κακή αίσθηση και κακή διαχείριση του πολιτικού χρόνου, και τυχόν νέες παλινωδίες μπορεί να αποβούν μοιραίες. Ναι, δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε. Όσοι έχουμε βαθύτερη συνείδηση των πραγμάτων και των εξελίξεων οφείλουμε να πράξουμε σταθερά, υπεύθυνα και με συνέχεια το καλύτερο. Να σας έχει ο Θεός καλά και καλή χρονιά για όλους! Σας ευχαριστώ.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος