Loading...
 Start Page
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ  ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνάντηση, η οποία δυστυχώς πραγματοποιείται για λόγους που ούτε εσείς, ούτε εγώ, θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγο καιρό πως θα συνέτρεχαν.

 

Μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών, στη Ν.Δ. αναλωθήκαμε σε μία απέραντη διαδικασιολογία, η οποία μας απομακρύνει από την κοινωνία Μας απομονώνει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και τα καυτά ζητήματα όπως εκείνα των διώξεων, των απολύσεων και των εκδικητικών εις βάρος σας κυβερνητικών αποφάσεων.

 

Ο λαός όμως, μας ανέθεσε τον σημαντικό ρόλο της Αντιπολίτευσης. Και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην εντολή του, ασκώντας άμεσα υπεύθυνη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

 

Σίγουρα είναι πρόωρο να κρίνει κάποιος μία κυβέρνηση ολίγων μόνο ημερών, αλλά είναι και εξαιρετικά φυγόπονο και άτολμο να μην τη κατηγορήσει για τις πρώτες ανάλγητες εκδικητικές σκληρές αποφάσεις της.

 

Γι' αυτό, θα έλεγα πως σήμερα δεν βρεθήκαμε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση γενικώς και αορίστως, αλλά για να μιλήσουμε για ένα υπαρκτό πλέον πρόβλημα και για μία συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση που ανατρέπει τις δεσμεύσεις της πολιτείας σε χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες νέους τους οποίους με μία μονοκονδυλιά «σβήνει» από τον δικό της χάρτη υποχρεώσεων και τους στραγγαλίζει τα όνειρα.

 

Σήμερα εδώ ανάμεσά μας, βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύοντας στη συνέχεια του κράτους και τους νόμους του, ακολούθησαν μια δύσκολη πορεία, αναζητώντας την ελπίδα του μεροκάματου μέσα από την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

 

Άνθρωποι που για μήνες αποδέχτηκαν πως θα λαμβάνουν κάποια ελάχιστα έσοδα και μετά την λήξη της μαθητείας τους θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση μονιμότητας μέσα από διαγωνισμούς του κράτους, στους οποίους θα είχαν ενισχυμένη μοριοδότηση λόγω της εμπειρίας που κατείχαν.

 

Νέα παιδιά που με διαφορετικές εργασιακές  σχέσεις στις υπηρεσίες όπου δούλεψαν προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες, δίνοντας την όρεξη και τις γνώσεις τους στον κουρασμένο και «ηλικιωμένο» δημόσιο τομέα της χώρας.

Άνθρωποι με άλλα λόγια, που έγιναν ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ στις εργασίες τους, που στήριξαν τις δημόσιες υπηρεσίες, υπηρέτησαν τον πολίτη και εκτιμήθηκαν γι' αυτό.

 

Όλοι εσείς λοιπόν, που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των συμπατριωτών και είστε σήμερα εδώ, είδατε ξαφνικά τις τελευταίες μέρες να επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή όλων των δεσμεύσεων της Πολιτείας απέναντί σας.

 

Είδατε υπουργό από τηλεοράσεως να κατηγορεί εργαζόμενο των stage ότι είναι... συνένοχος σε εργασιακό μεσαίωνα!

 

Όλοι γνωρίζουμε πως μια θέση stage δεν προσφέρει, ούτε επαγγελματική αποκατάσταση, ούτε μονιμότητα. Όλοι μπορούμε να δεχτούμε πως το ανασφάλιστο μηνιάτικο των 500 ευρώ δεν μειώνει ουσιαστικά την ανεργία και δεν εξυπηρετεί ούτε τους stagers αλλά ούτε και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκες για νέο προσωπικό πλήρους απασχόλησης.

 

Έτσι, ενδεχομένως θα μπορούσαμε να δεχτούμε  να μελετηθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των stage, αλά με τίποτα δεν γίνεται να δεχτούμε ότι μπορεί μία κυβέρνηση να σβήσει και να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για ενίσχυση μοριοδότησης στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, δολοφονώντας κάθε ελπίδα και προσδοκία χιλιάδων νέων ανθρώπων!

 

Αυτό πλέον, φίλες και φίλοι, δεν είναι αλλαγή πολιτικής και εξυγίανση του δημόσιου τομέα, αλλά μία φεβανσιστικής έμπνευσης πολιτική πράξη με ουσιαστικό κίνητρο την εκδίκηση χιλιάδων ανθρώπων που οι σημερινοί κυβερνώντες τους κατέταξαν στα «γαλάζια παιδιά» και γι' αυτό θέλησαν να τους... ξεφορτωθούν -καλού κακού- μια κι έξω!

 

Δημοκρατία σημαίνει ξεκάθαροι όροι παιχνιδιού.

Υπέγραψαν με ένα καθεστώς και τώρα το ΠΑΣΟΚ τους τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια.

Ε. αυτό δεν είναι δημοκρατία.

Αυτό δεν είναι το δίκιο του εργάτη, αυτό είναι το δίκιο του αφέντη.

 

Δεν υπάρχει καμιά δημοκρατική λογική στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να τους πετάξει στο δρόμο Αν δεν μας αρέσουν οι συνθήκες εργασίας τους, ας τις αλλάξουμε. Δεν υπάρχει δίλλημα ομηρία ή ανεργία.  Η απάντηση είναι δουλειά. Είναι εργασία.

 

 

Η διαχείριση θεμάτων όπως οι απασχολούμενοι σε προγράμματα stage, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις  έργου και οι άνεργοι που επρόκειτο να προσληφθούν στους ΟΤΑ αποδεικνύει ότι τίποτα δεν έμαθαν από τα νέα, τίποτα δεν άλλαξαν από τα παλιά και ότι θα είναι κοινωνικά επώδυνη η παρουσία τους για τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

 

Ο δε τρόπος χειρισμού του προβλήματος κατέδειξε ότι αρκετά ζητήματα είχαν προαποφασιστεί χωρίς όμως να έχουν εξεταστεί σε βάθος οι επιπτώσεις και τα επόμενα βήματα.

 

Το Κράτος όμως, ανεξάρτητα κυβερνήσεων και κομμάτων, δεν εκδικείται. Πρώτα ο πολίτης ήταν και παραμένει το σύνθημα. Για τους πολίτες βρισκόμαστε εδώ. Για ΟΛΟΥΣ τους έλληνες πολίτες!

 

Η ειρωνεία είναι βέβαια, πως πρόκειται για τους κυβερνώντες που προεκλογικά υπόσχονταν ισονομία και δικαιοσύνη για όλους τους Έλληνες κι έναν εντελώς ανοικτό κι ακομμάτιστο τρόπο διακυβέρνησης. Αλλά, όπως ανέφερα, σήμερα εδώ δεν θέλω να κάνω πολιτική. Δεν θέλω να χρωματίσω με ψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους την συνάντησή μας γιατί για μένα τουλάχιστον, ούτε οι εργαζόμενοι με stage ή άλλου είδους συμβάσεις είχαν όλοι «γαλάζιο» χρώμα, ούτε πρόκειται για ζήτημα «γαλάζιων», «πράσινων» ή «κόκκινων» παιδιών.

 

Πρωτίστως, θέτω ζήτημα νομιμότητας. Αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση με νόμιμο τρόπο μπορεί να διαγράψει την ενισχυμένη μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του Δημοσίου και γι' αυτό μαζί μας σήμερα βρίσκονται και έγκριτοι νομικοί, ενεργοί πολίτες της Πάτρας με εγνωσμένη πορεία και αξία που μπορούν να τοποθετηθούν, αλλά και να παρασταθούν σε κάθε νομική διεκδίκηση που θα ξεκινήσει από εδώ και πέρα.

 

Θέτω όμως και ζήτημα ουσιαστικής ισονομίας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με δύο νόμους, το 1999 και το 2000 μονιμοποίησαν απευθείας πάνω από 2.500 εργαζόμενους με stage στο Δημόσιο. Ήταν νόμιμες εκείνες οι νομοθετικές πράξεις, αλλά είναι νόμιμη και η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης; Κι αν είναι νόμιμες, είναι και ηθικές; Γιατί αντιμετώπισαν διαφορετικά αυτές τις περιπτώσεις και διαφορετικά τις σημερινές;

 

Εγώ λέω λοιπόν, πως δεν μπορεί κανένας να ανεβεί στην πλάτη σας. Εκτός εάν εσείς δεχτείτε και σκύψετε!

 

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Θα ήθελα να σας ακούσω. Να τοποθετηθείτε εσείς και να εκφραστείτε. Όπως και οι έγκριτοι νομικοί, οι φίλοι και συνάδελφοι συνδικαλιστές, που βρίσκονται ανάμεσά μας. Θέλω μόνο να σας διαβεβαιώσω πως προσωπικά, είμαι δίπλα σας, ασυμβίβαστα όπως υποσχέθηκα . Με όλες μου τις δυνάμεις θα σταθώ στο πλευρό σας κι ας ματώσω, προκειμένου αυτά που σας υποσχέθηκε η Πολιτεία να μην ακυρωθούν.

 

Προτείνω την δημιουργία ενός κοινού μετώπου, όλων εκείνων που βλέπουν να διαψεύδουν οι εργασιακές τους ελπίδες, παρά τις δεσμεύσεις και τις ευθύνες της Πολιτείας.

 

Θα σας προτείνω μάλιστα, στο τέλος αυτής της συνάντησης να διαμορφωθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος, πρώτη μας ενέργεια, πέρα από οτιδήποτε άλλο αποφασίσουμε σήμερα για την πορεία του αγώνα μας, είναι η αποστολή στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, και σε όλα τα κόμματα , του ψηφίσματος που έχουμε εδώ και θα σας διαβάσω.

 

Επίσης θα ζητήσω με επιστολή από τους υποψήφιους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το ερχόμενο Σάββατο και το Συνέδριο του κόμματος, να τεθεί το θέμα και  να δεσμευθούν, με πολιτική απόφαση - ψήφισμα,  ότι όταν γίνουμε κυβέρνηση το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την επίλυση κάθε εκκρεμότητας των ατόμων με stage, με συμβάσεις, με δελτία ή όσοι μέσω εργολάβων δουλεύουν στο δημόσιο -όπως στην ΕΒΟ και παροχής υπηρεσιών των εργαζομένων, ως εργολάβοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, των απασχολούμενων κάθε ανάλογης μορφής.

Πρέπει να δεσμευτούν πως όταν η Ν.Δ. επανέλθει στην κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το δίκαιο. Όπως το έκανε και το 2004, που δίχως να κοιτάξει «γαλάζια» ή «πράσινα» παιδιά, μονιμοποίησε τους χιλιάδες συμβασιούχους του

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Προτείνω σήμερα, από εδώ να ακουστεί η δυνατή φωνή μας, που να λέει πως με το μεροκάματο και τις ελπίδες ανθρώπων δεν μπορούν να παίζονται παιχνιδάκια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Πως δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να πετάει στα σκουπίδια τις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι σε χιλιάδες νέους προκειμένου αύριο - μεθαύριο να γεμίσει το Δημόσιο με νέες στρατιές συμβασιούχων!

Φίλες και φίλοι,

είναι απαίτηση της κοινωνίας η παρουσία όλων μας εδώ και η δουλειά μας είναι να την υπηρετούμε.

Αυτό που ζητάμε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, από το παλαιό λαϊκό ΠΑΣΟΚ. Νομικό πλαίσιο υπάρχει. Ο νόμος του 1999 που φέρει την υπογραφή και του σημερινού Πρωθυπουργού. Είμαι σίγουρος ότι αν του το θυμίσουμε θα ξανασκεφτεί το θέμα. Υπάρχει η ρύθμιση Παυλόπουλου. Μπορεί με τον συνδυασμό αυτών να προκύψει το άριστο.

Εμείς εδώ ξέρουμε τι είναι το σωστό. Ζητάμε το δίκαιο, ζητάμε το ηθικό.

  ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Εμείς οι εργαζόμενοι σε κάθε μορφής πρόγραμμα κατάρτισης και απόκτησης εμπειρίας, με κάθε μορφή εργασιακής απασχόληση στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στην ΕΒΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νιώθουμε προδομένοι με τον χειρότερο τρόπο από την πατρίδα μας.

 

Γνωρίζαμε πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναλάβαμε υποχρεώσεις έναντι του κράτους. Γνωρίζαμε τα περιορισμένα δικαιώματα και τις πολλές υποχρεώσεις μας.

 

Πιστέψαμε ότι το κράτος θα κρατήσει το λόγο του, θα τιμήσει την υπογραφή του. Θα σεβαστεί τους νόμους που δημοκρατικά ψήφισαν

 

Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, παρέχοντας ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε τα εφόδια και την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε μαζί με τα μόρια της αναγνώρισης, να αγωνιστούμε για να γίνουμε χρήσιμοι στην πατρίδα και τις οικογένειές μας.

 

Σήμερα η κυβέρνηση μας λέει ΟΧΙ.

 

Σήμερα το κράτος μας εγκαλεί και μας θεωρεί συνενόχους της δικής του ανεπάρκειας.

 

Ζητάμε  : Να αναγνωρισθεί η πολύτιμη εργασιακή μας προσφορά.

 

Να μας αποδοθούν όλα τα συμφωνημένα δικαιώματα και οι αναγνωρίσεις εμπειρίας που προβλέπονται.

 

Να προβλεφθούν και να εφαρμοσθούν ανάλογες διατάξεις όπως των νόμων τόσο του ΠΑΣΟΚ (1999 και 2000), όσο και της Νέας Δημοκρατίας (2004).

 

Το ψήφισμά μας αυτό να σταλεί στον κ. Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους κκ. Υπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στους υποψηφίους Προέδρους και τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Επίσης θα σταλεί τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημάρχους, Νομάρχες, Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους),  της περιοχής μας, καθώς και στο σύνολο των ΜΜΕ.

 

Η διόρθωση μιας αδικίας, δεν πρέπει να γίνεται με μια ακόμα μεγαλύτερη αδικία και μάλιστα καταστροφική για τον αδικούμενο.

 

Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, ώστε η επιχειρούμενη αδικία να μην περάσει

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος