Loading...
 Start Page
«Πληρώνω….δίκαια»!!! Τοποθέτηση στην εκδήλωση ΟΝΝΕΔ – Βέροια (27/07/2011)
 

ΟΝΝΕΔιτισσες και ΟΝΝΕΔίτες

Φίλες και φίλοι της Βέροιας,

 

Θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας. Το γνωρίζουμε όλοι, ότι πρέπει να μιλήσουμε σ’ όλους εσάς τους νέους, απλά και αληθινά. Με λόγια σταράτα, λοιπόν, ήρθα και εγώ στην Βέροια, να μιλήσω σε σας που το μέλλον σας ανήκει.

 

Και είμαι σίγουρος ότι αυτό γίνεται παντού με αυτές τις  εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ, που εκλαϊκεύουν τις θέσεις μας, με τις οποίες θα οδηγήσουμε την χώρα στην έξοδο από την κρίση, και που θα φέρουμε την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

 

 

Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά που συζητάμε σήμερα πρωτίστως αφορούν εσάς τους νέους. Αμφιβάλλει κανείς σας, πως όταν η χώρα μας βγει από την κρίση πρώτοι από όλους θα επωφεληθούν περισσότερο οι νέες και οι νέοι που σήμερα αρχίζουν την ζωή τους σε τόσο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες; Για να το πετύχουμε τούτο χρειαζόμαστε όραμα, ελπίδα και σχέδιο. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο,  και που εμπλουτίζει με το πρόγραμμα “Πληρώνω δίκαια” η ΟΝΝΕΔ.

 

Αυτό το ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο περισσότερο απ’ όλους το χρειάζονται οι νέοι. Και σήμερα εσείς οι νέοι της ΟΝΝΕΔ αυτό ακριβώς κάνετε και σας ευχαριστούμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Να δώσουμε το Ζάππειο ΙΙ σε «μετάφραση».  Να μιλήσουμε στην γλώσσα της νέας γενιάς. Να προβάλουμε τις λύσεις που ζητά η νεολαία μας.

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς μου ζήτησε να σας εκφράσω τη ευγνωμοσύνη του και τα συγχαρητήρια του, σε έναν – έναν ξεχωριστά, σε όλα τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, αλλά και στους φίλους και τις φίλες της ΝΔ που σήμερα είστε εδώ. Θέλω και εγώ όμως με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δώσατε να τοποθετηθώ, στην σπουδαία πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ.

 

Αυτή την καμπάνια την βρίσκω εξαιρετικά πρωτοποριακή, γιατί «αγκαλιάζει» όλους τους νέους ανθρώπους. Γιατί κάνει καθαρό, στην κοινωνία, ότι η ΟΝΝΕΔ έχει πολιτικά αντανακλαστικά. Γιατί προαναγγέλει ότι η νεολαία της Ελλάδας ξανά πολιτικοποιείται χωρίς αυτή την φορά να  «καπελώνεται».

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίκοι της Βέροιας,

στο Νομό Ημαθίας μαθαίνω ότι η νεολαία θέλει  να πατήσει στα πόδια της. Θέλει να σηκωθεί. Θέλει να πιστέψει στον  εαυτό της και στο μέλλον της. Και εμείς είμαστε όλοι σήμερα καλεσμένοι της νεολαίας για να δώσουμε και να πάρουμε πίστη και κουράγιο. Νέοι και μεγαλύτεροι, να δώσουμε πίστη στον εαυτό μας και   ελπίδα στον τόπο μας. Και ήρθαμε να πάρουμε από την φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό της νιότης σας. Ήρθαμε όλοι μαζί να πούμε ΟΧΙ στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης του μνημονίου.

 

Μέσα σε ένα περιβάλλον σκοτεινό, γεμάτο εκβιαστικά διλήμματα, ορθώνουμε τα περήφανα ΟΧΙ του Αντώνη Σαμαρά. Είμαστε στην πρώτη γραμμή ενός δύσκολου αλλά ωραίου αγώνα, για την Ελλάδα και το μέλλον της, που θα είναι σίγουρα νικηφόρος.

 

Φίλες και Φίλοι,

ΟΝΝΕΔΙΤΙΣΣΕΣ και ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ

Η σημερινή κατάσταση της χώρας δεν επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας; Νεκρή αγορά, συνεχείς οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων και μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης. Καλείται η νέα γενιά να θέσει τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα. Εμείς όλοι μαζί αγωνιζόμαστε, προτείνουμε και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον. Θέτουμε τους προβληματισμούς μας και κυρίως διατυπώνουμε λύσεις βγαλμένες από την καθημερινή ζωή και τριβή με τα προβλήματα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια. Δουλεύουμε για να χτίσουμε μια χώρα της ελπίδας και όχι έναν τόπο στείρας άρνησης. Δεν επιθυμούμε ένα Κράτος που να υιοθετεί τις ζωές μας, θέλουμε μία Ελλάδα που θα  ανοίγει νέους δρόμους. Που δεν θα φοβάται την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε όσα μας αναλογούν. Όμως απαιτούμε να «πληρώνουμε δίκαια»  για όσα παράγουμε. Να αποδίδουμε όσα μας αναλογούν και να λαμβάνουμε όσα μας αξίζουν. Για ένα εργασιακό περιβάλλον με ευκαιρίες,  που θα προσφέρει αξιοπρεπές εισόδημα σε όλους εμάς απαλλαγμένο από τη νοοτροπία  της εισφοροδιαφυγής και της παρανομίας.

Για ένα Κράτος που δε θα καταλήγει συνιδιοκτήτης των επιχειρήσεων μας μέσω των φόρων, αλλά που θα προσφέρει κίνητρα σε μια κοινή προσπάθεια μέσα από ορθολογικές πολιτικές και υπεύθυνες Πρωτοβουλίες. Η δράση «πληρώνω δίκαια» είναι μια κίνηση εστιασμένη στους νέους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, που υποστηρίζει την εφαρμογή χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, αποστρέφεται τη γραφειοκρατία και επιζητά την απαλλαγή από τα πάσης φύσεως εμπόδια που αποθαρρύνουν τους συνομήλικους μας από τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Διεκδικούμε περισσότερες ευκαιρίες. Πιστεύουμε στις φιλελεύθερες πολιτικές  που θα δώσουν ώθηση στην αγορά  προσφέροντας εισόδημα, θέσεις εργασίας μα πάνω από όλα,  κοινωνική δικαιοσύνη σε μια γενιά που αρνείται να αποδεχθεί την μοίρα που της έχουνε ορίσει. Μειώνουμε τους φόρους. Προσθέτουμε ανάπτυξη.

Φίλες και Φίλοι, νέες και νέοι της Βέροιας

Οι πολίτες σήμερα αναρωτιούνται αν η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μια εξέλιξη θετική. Οι θριαμβολογίες και η ανακούφιση που επίμονα μας σερβίρουν από την Κυβέρνηση δεν πείθουν τον κόσμο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε αλλά με το μεγάλο τίμημα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, που θα έπρεπε και θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Το νέο Δάνειο θα δοθεί στη χώρα μας αλλά με το κόστος νέων σκληρών μέτρων, που ακόμη δεν γνωρίζουμε. Πρέπει  όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν σε Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας συνιστούν πλήρη δικαίωση των θέσεων Σαμαρά και Νέας Δημοκρατίας. Αποδείχθηκε με τη συμφωνία ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης για καλύτερους όρους δανεισμού.

 

Ο Σαμαράς το φωνάζει από πέρυσι.

Αποκαλύφθηκε ότι οι προσδοκίες για μείωση του χρέους στηρίζονται στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

 

 

 

Ο Σαμαράς το φωνάζει από πέρυσι.

Όλοι σήμερα συμφωνούν για την ανάγκη επανεκκίνησης της Οικονομίας μέσω επενδύσεων.

Ο Σαμαράς το φωνάζει από πέρυσι.

Προγραμματίζεται από το Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την ΕΕ, μείωση της φορολογίας.

Ο Σαμαράς το φωνάζει από πέρυσι.

Όλοι στην Ευρώπη πια συνομολογούν ότι μόνιμη και πειστική λύση του Ελληνικού χρέους θα ήταν η έκδοση Ευρωομολόγου.

Ο Σαμαράς το φωνάζει από πέρυσι.

Η δικαίωση της θέσης μας δεν είναι απλά μια ικανοποίηση.

Δυναμώνει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και δίνει σε όλους μας τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Σ΄ ένα πολιτικό περιβάλλον αταξίας η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύονται σε μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι σε μέρος του προβλήματος.

 

Φίλες και φίλοι,

Η Χώρα μας έχει εισέλθει στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης και, αν δεν υπάρξει συνειδητοποίηση της κατάστασης και κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο βαριές για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές...

- Για όσους ρωτήσουν "καλά, γιατί δεν τα κάνατε εσείς όλα αυτά, όταν ήσασταν Κυβέρνηση",  η απάντηση είναι απλή: «Κατεβάσαμε το έλλειμμα από 8,1% του ΑΕΠ το 2004 στο 3% το 2 007»

Υιοθετήσαμε τη στρατηγική της δραστικής επιμήκυνσης της μέσης διάρκειας του χρέους.  Δανειστήκαμε για 20-ετείς και για πρώτη φορά στην ιστορία της Πατρίδας μας για 30-ετείς και 50-ετείς διάρκειες.... Και ξέρετε με τι κόστος; Μόνο 29 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,29% πάνω από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γερμανίας!! Όχι 15% παραπάνω όπως απαιτούν οι αγορές σήμερα.....

 

Γί αυτά τα δάνεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μας τρέλαναν στις Επερωτήσεις στη Βουλή, διότι, τάχα, αν δανειζόμασταν μόνο για διάρκειες 1- ή 2-ετών, το επιτόκιο θα ήταν 0,20% φθηνότερο! Αν είχαμε ακολουθήσει τις ανοησίες τους σήμερα θα μας κόστιζε η αναπλήρωση των δανείων αυτών 15% παραπάνω....] Για να δούμε συγκεκριμένα που βρισκόμαστε….Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση:

 

1. Από τα 360 δισεκ. Δημόσιου χρέους, τα 214, προέρχονται από δάνεια που έχουμε πάρει μόνο για να πληρώσουμε τους τόκους (όχι τα χρεολύσια) από το 1975 μέχρι σήμερα! Δηλαδή, το χρέος είναι ένα ‘τέρας’ (όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου) που αν δεν τισσαθευτεί, αυξάνεται και καταβροχθίζει.

2. Τα σπρέντ δανεισμού αντί να μειώνονται, έχουν ανέβει στις 1500 μονάδες βάσης που σημαίνει πως οι αγορές απαιτούν από την Ελλάδα να πληρώνει για τα δάνειά της, τουλάχιστον 15% παραπάνω απ’ ότι η Γερμανία για αντίστοιχες διάρκειες δανεισμού! Τα υψηλά αυτά σπρέντς σημαίνουν πως οι αγορές επιμένουν πως το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αρνούνται να μας δανείσουν!

3. Οι μήνες περνάνε και οι διεθνώς παραδεδεγμένοι Οίκοι Αξιολόγησης (Moody’s, Standard and Poor’s και Fitsch) μας υποβαθμίζουν συνεχώς (και δεν πιστεύουν πως τα μέτρα της Κυβέρνησης πιάνουν τόπο) και μας έχουν κατατάξει βαθειά στη κατηγορία “junk”. Εμείς μεν μπορεί να τους θεωρούμε αναξιόπιστους, αλλά οι αγορές παρακολουθούν και αποδέχονται τις αξιολογήσεις τους.

4. Ο αδύναμος κρίκος του συστήματος είναι οι τράπεζες! Έχουν τεράστιες ζημιές από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον το 20% των πελατών τους δεν αποπληρώνει τα δάνεια που έχει πάρει, ενώ έχουν χάσει τουλάχιστον 50 δις. ευρώ καταθέσεις. Η θέση τους είναι δυσχερής και γι΄αυτό έχουν αντλήσει ‘ρευστότητα’ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους πάνω από 60 δις. ευρώ!

5. Σίγουρα η Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

Με τεράστιο δημόσιο τομέα, με ελλείμματα, με δανεικά. Με τις τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με πόλεμο κατά της επιχειρηματικότητας και δημιουργικότητας! Και φυσικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα ήθελαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νέα ελλείμματα. Πρέπει να δείξουμε ότι πραγματικά κάτι αλλάζουμε...

 

ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ;

 

·    360 δισ. Ευρώ είναι το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου

·    40 δισ. Ευρώ είναι τα δάνεια διαφόρων φορέων με εγγύηση του Δημοσίου, από τα οποία τουλάχιστον το 80% δεν πρόκειται να αποπληρωθούν και θα επιβαρύνουν όλους μας.

·    7 δις. ευρώ χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων, φαρμακοποιούς, ΟΤΑ, ΚΤΕΛ και άλλους φορείς, για αποζημιώσεις απολυμένων διαφόρων φορέων, για επιστροφές φόρων (ΦΠΑ, κλπ) και το κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων από δικαστικές αποφάσεις!

 

ΣΥΝΟΛΟ  407  δισ. ευρώ ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Επιπλέον :

·  250 δισ. Ευρώ, άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων, που σημαίνει πως το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει από τον Προϋπολογισμό, 14 δισ. ευρώ κάθε έτος για να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά!

Ενώ αυτά δεν αποτελούν καθ’αυτό «χρέος», είναι ποσά που θα πρέπει να συνεισφέρουν οι φορολογούμενοι για να μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων!

ΣΥΝΟΛΟ 657 δισ. Ευρώ + 270 δισ. Ευρώ, χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ:  927 δισ. Ευρώ

·         Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από

την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί καμιά φορά τα ελλείμματα δεν έχουν συμπεριλάβει όλες τις δαπάνες!

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όλα τα διάφορα «πακέτα στήριξης» των τραπεζών, μέρος των οποίων θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» που θα αποπληρωθεί κάποτε. Προφανώς όμως, ένα πολύ σημαντικό μέρος από αυτό το ποσό μάλλον στο τέλος θα αναληφθεί από το Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

·         Οι Ευρωπαίοι εταίροι, έχουν αντιληφθεί πως :

(α) η πτώση  και η χρεοκοπία της Χώρας μας θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, αλλά και κυρίως την Ισπανία. Θα περάσει η ‘αντίληψη’ ότι και τα πιο προηγμένα κράτη μπορούν να χρεοκοπήσουν! Και,

(β) πως η Ελλάδα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εξυπηρετήσει χρέος τέτοιων διαστάσεων!

 

Μην υποτιμάμε πως η Ιαπωνία έχει χρέος ύψους 205% του ΑΕΠ της! Βέβαια πληρώνει επιτόκια μόνο 1%, δηλαδή ετήσιο κόστος για τόκους μόνο 2% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα πάνω 7%. Αλλά το κλίμα για τα Ιαπωνικά ομόλογα μπορεί να αλλάξει. Και όταν αλλάξει, θα αλλάξει ξαφνικά. Χωρίς μεγάλη προειδοποίηση!Και τότε; Και η Αμερική δεν πάει πίσω. Το χρέος της αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς, το δε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς.

Ως πότε θα αντέξει; Μέχρι το 2020 τα δημόσια οικονομικά της θα χειροτερεύουν.

Την συμφέρει να συγκρατηθεί το πρόβλημα του Ελληνικού δημόσιου χρέους και να ηρεμήσουν οι αγορές!

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

 1. 1.           Εντατικοποίηση της προσπάθειας να δημιουργήσει το δημόσιο πλεονάσματα -δηλαδή να ξοδεύει λίγο λιγότερα απ´ όσα εισπράττει- ώστε έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ξένους και τον δανεισμό...
 1. Εντατικοποίηση της προσπάθειας για βελτίωση της παραγωγικότητας και για προσέλκυση επενδύσεων...

Όσο πιο λίγα παράγουμε, τόσο λιγότερο άνετα θα ζούμε. Η αύξηση της παραγωγής προέρχεται μόνο από τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις (και κατά δεύτερο λόγο από το να δουλεύουμε περισσότερο). Αν δεν βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και την ελκυστικότητα των επενδύσεων, θα μείνουμε κι’ άλλο πίσω! Με την αύξηση των επενδύσεων θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, η επιχειρηματικότητα (και η επιχειρηματικότητα των νέων και η «πράσινη» επιχειρηματικότητα), θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, θα αναδείξουμε την ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

 

Χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έχουμε τα έσοδα που θα στηρίξουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους. Χρειάζεται να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη με πρωτοβουλίες που δεν θα απαιτούν μεγάλες νέες δαπάνες και που δεν θα έχουν ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος.

Τέτοια μέτρα είναι:

Tα χωροταξικά, κυρίως η δυνατότητα του Έλληνα να κτίσει με ορθολογικότερους συντελεστές δόμησης. Η ελάφρυνση της φορολογίας στα ακίνητα, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις σε αυτά.

Οι αποκρατικοποιήσεις. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η απελευθέρωση από τις αγκυλώσεις των αγορών, η ελάφρυνση των κανονιστικών πλαισίων, (που να μην επιτρέπουν αυθαίρετες ερμηνείες από τα όργανα του Κράτους), η πάταξη της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

 

3.  Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια νέα «νομιμοποίηση». Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά της στελέχη και τους βουλευτές της! Η νομιμοποίηση αυτή μπορεί να προέλθει από τις προτάσεις του πρόεδρου μας Αντώνη Σαμαρά και τις δικές σας όπως π.χ.:

 1. από εκλογές, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να γίνουν μέρος και της λύσης (αλλά και του προβλήματος)!!

2. Από την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μην θεωρούν οι πολίτες πως οι πολιτικοί είναι πολίτες VIP κατηγορίας,

3. Από μια μείωση των αποδοχών τους, χωρίς να είναι τόση που θα τους σπρώξει στην αγκαλιά έκνομης χρηματοδότησης.

 

Θα μου επιτρέψετε να μοιρασθώ μαζί σας και μερικές εντελώς προσωπικές σκέψεις:

 • Κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας που είναι παγκόσμια ελληνική ευρεσιτεχνία και καταταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας.
 • Οι φορολογικές διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι φρένο στις προσπάθειές τους.
 • Η ανάταξη της χώρας απαιτεί βελτίωση της παραγωγικότητας.
 • Όσο πιο λίγα παράγουμε, τόσο λιγότερο άνετα θα ζούμε.
 • Η αύξηση της παραγωγής προέρχεται μόνο από τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις (και κατά δεύτερο λόγο από το να δουλεύουμε περισσότερο).
 • Αν δεν βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και την ελκυστικότητα των επενδύσεων, θα μείνουμε κι’ άλλο πίσω!
 • Με την αύξηση των επενδύσεων θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, η επιχειρηματικότητα (και η επιχειρηματικότητα των νέων και η «πράσινη» επιχειρηματικότητα), θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, θα αναδείξουμε την ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
 • Χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έχουμε τα έσοδα που θα στηρίξουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους.
 • Κατάργηση των απαγορευτικών διατάξεων σχετικά με τις επενδύσεις από offshore εταιρείες.
 • Οι διατάξεις αυτές, αντί να ενθαρρύνουν, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. 
 • Όσες εταιρείες αποδεικνύουν την νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων τους, να μπορούν να επενδύουν με το ίδιο φορολογικό καθεστώς που επενδύουν οι εγχώριες.
 • Για την τόνωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, κατάργηση του

πόθεν έσχες και ελεύθερο επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό (με εξαίρεση τους πολιτικούς!) 

 

- Μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5% (οι εισπράξεις είναι απογοητευτικές ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν συναλλαγές). 

- Μείωση του φόρου κληρονομιάς στο 2%

-         Μείωση του Φόρου μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στο 0,3% (το σημερινό καθεστώς με τον ΦΜΑΠ είναι «σοβιετικού» τύπου.

-          

Οι περισσότεροι που υπάγονται στον ΦΜΑΠ, έχουν ήδη πληρώσει φόρους εισοδήματος και κληρονομιάς μέχρι να αποκτήσουν την σημερινή περιουσία τους!

Ο ΦΜΑΠ αυξάνει το marginal cost των επενδύσεων σε ακίνητα και αποτρέπει τις επενδύσεις σε αυτά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων!)

Στο ζήτημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών, η απλούστευση των διαδικασιών να μπορεί να επιτευχθεί με την υποβολή μιας απλής δήλωσης από πλευράς του μηχανικού και με την απόλυτη ευθύνη του- σχετικά με τα στοιχεία του οικοπέδου και με την τήρηση των νόμιμων όρων δόμησης και των σχετικών κανονισμών.

Η εξακρίβωση των στοιχείων που έχει δηλώσει ο μηχανικός θα διενεργείται σε βάθος χρόνου με αυστηρές ποινές για τους παρανομούντες.

 

 • Κατάργηση της επιβολής «τελών και φόρων υπέρ τρίτων».
 • Οι εισφορές να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και όχι από την «πίσω πόρτα»
 • Κατάργηση του τέλους € 4.24 μηνιαίως από κάθε «μετρητή» της ΔΕΗ, υπέρ της ΕΡΤ.
 • Με τεράστιο κόστος λειτουργίας, τα κρατικά κανάλια εξυπηρετούν τα κομματικά συμφέροντα.
 • Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.

 

Φίλες και φίλοι,

Οι νέοι μας αποφοιτούν από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια με ελάχιστη τεχνογνωσία. Προτείνω όλοι οι νέοι και οι νέες από 17-23 ετών να ενταχθούν σε προγράμματα μαθήτευσης στα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας (όχι σε γραφεία) για δύο καλοκαίρια. Με αμοιβή μόνο χαρτζιλίκι για οδοιπορικά και φαγητό. Έτσι θα αποκτήσουν κάποιες χρήσιμες δεξιότητες και θα καταλάβουν «τι θα πει δουλειά».

·         Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος για κάθε παραγγελία φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ορθοπεδικού υλικού, κλπ. Αλλά η περικοπή των δαπανών στα νοσοκομεία και για τα φάρμακα θα αποδειχθεί ανεπαρκής εφόσον δεν υπάρχει κανένα σοβαρό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης κάθε παραγγελίας φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ορθοπεδικού υλικού, κλπ. Η σημερινή κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, όχι μόνο όσον αφορά τις τιμές, αλλά ακόμη περισσότερο όσον αφορά την «κατανάλωση». Η έλλειψη ηλεκτρονικού ελέγχου στις παραγγελίες και την κατανάλωση έχουν συμβάλλει στη δημιουργία εστιών διαφθοράς.

 

·         Διευκόλυνση των προσπαθειών και επενδύσεων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

·         Άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εμπορικών τραπεζών, έστω

και σε πολύ συμπιεσμένες τιμές. 

Σκοπός δεν είναι η προστασία των ιδιοκτητών των τραπεζών, αλλά η μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση των καταθετών.

Αλλά και έλεγχο για τα θαλασσοδάνεια.

Εφόσον οι τραπεζίτες ζητούν κολοσσιαία στήριξη από τους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους, πρέπει να δώσουν λογαριασμό για τα θαλασσοδάνεια που έδωσαν (σε ΜΜΕ και αλλού) και να εξετασθούν οι διαδικασίες που τους επέτρεψαν να δώσουν τέτοια απίθανα δάνεια!

Άμεσο ξεκαθάρισμα του θέματος της δυνατότητας έκδοσης αδειών εξερεύνησης για πετρέλαιο σε Ιόνιο, ηπειρωτική Ελλάδα και κάποιες περιοχές του Αιγαίου και διευθέτησης των θεμάτων ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης.

 

 • Για να μειώσουμε την εξάρτηση από φυσικό αέριο που έρχεται με αγωγούς μέσω Τουρκίας, θα μπορούσαμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, να το εξαερώνουμε σε ειδικές μονάδες στην Καβάλα, και να το διοχετεύουμε στο διεθνές δίκτυο αγωγών.
 • Περίπου 40 χιλιόμετρα από τα Ελληνικά σύνορα, διέρχεται ο Βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου και μπορεί να αποθηκεύουμε στις άδειες πλέον γεωλογικές κοιλότητες της Βουλγαρίας ή στον Πρίνο, ποσότητες ασφαλείας (δημιουργώντας ένα μπάφερ στοκ για όλη την περιοχή:  Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία).

 

Φίλες και φίλοι,

Νέες και νέοι αυτού του τόπου, που τα όνειρά σας δεν προσαρμόζονται σε καμία… επιλεκτική ή άλλη χρεοκοπία και που ξέρετε πως από τα δικά σας χέρια και μυαλά θα ανατείλει η νέα αποχή αυτού του τόπου, σας καλώ να πλαισιώσετε ακόμα πιο έντονα τις γραμμές μάχης της κοινωνίας που αντιστέκεται, της παράταξης που αντιστέκεται και που διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα.

 

Σας καλώ να στηρίξετε με όλες τις δυνάμεις σας τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, όχι από κομματικό εγωισμό αλλά για να βοηθήσετε τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία να κάνουν μια νέα αρχή. Να στήσουν την Ελλάδα όρθια και πάλι! Να δώσουν φωνή στους πολλούς και να ενισχύσουν τους αδύναμους! Να ζωντανέψουν τα όνειρα της γενιάς σας και των γενεών που έρχονται! Έχουμε όλοι, μεγαλύτεροι και μικρότεροι, μια μεγάλη υποχρεώση: Να διορθώσουμε τα σφάλματά μας, αλλά και τα σφάλματα των προηγουμένων. Ας γίνουμε εμείς λοιπόν, σήμερα, οι πρώτοι που θα ονειρευτούν μια περήφανη και ακμαία Ελλάδα για τις γενιές που έρχονται. Ας μην επιτρέψουμε, εκείνοι που θα βρεθούν στην θέση μας μετά από 20 ή 50 χρόνια, να υποφέρουν. Το χρωστάμε σε εμάς, το χρωστάμε στην Ελλάδα!

Σας ευχαριστώ πολύ…

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος