Loading...
 Start Page
ΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ"  (Βόλος, 25 Μαίου, Ξενοδοχείο PARK)

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που σε συνέχεια της σημερινής ολοήμερης εξόρμησης του Τομέα μας στον Βόλο, παρευρίσκομαι και συμμετέχω στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας για την Ανεργία, την Απασχόληση και τις Εργασιακές Σχέσεις. Στην σημερινή εποχή, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις όπως η σημερινή της ΝΟΔΕ, δεν είναι απλά καλοδεχούμενες αλλά απαραίτητες.

Ο Πρόεδρος μας, ο Αντώνης Σαμαράς, μου ανέθεσε τη βαρύτατη ευθύνη να προΐσταμαι του Τομέα της Εργασίας του κόμματος, στην πιο δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας εδώ και 60 χρόνια. Τιμώντας την εμπιστοσύνη του Προέδρου, έχω βάλει σκοπό, καθημερινά να επισκέπτομαι τον άνθρωπο της καθημερινής εργασίας! Να συναντώ τον αγωνιστή της βιοπάλης σε χώρους εργασίας! Να πηγαίνω εκεί που ο μέσος Έλληνας μοχθεί για να τα «φέρει βόλτα»!

Καθημερινά προσπαθώ ΚΑΙ βρίσκομαι εκεί που οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Παπανδρέου δεν τολμούν να περάσουν ούτε απέξω!

Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές, ρηξικέλευθες μεταβολές, οι οποίες ακολουθούν ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Στην εποχή του Μνημονίου καλούμαστε όλοι να λάβουμε θέση. Η συμμετοχή Πολιτών, Κομματικών Στελεχών & Οργανώσεων είναι επιβεβλημένη. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή και δράση του συνόλου των δυνάμεων της φιλελεύθερης παράταξης προκειμένου να αποδείξει για μία ακόμα φορά πως είναι εκείνη που διαχρονικά εκφράζει τις αρχές και τις αξίες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, της πίστης στην Δημοκρατία, στην Ισονομία, στην Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας με την Ευημερία των Πολλών και την διασφάλιση των δυνατοτήτων του τόσο πλούσιου σε ικανότητες Ανθρώπινου Παράγοντα της Χώρας μας.

Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή όλων μας προκειμένου να κερδηθεί η μάχη της Ελπίδας, η μάχη για το Αύριο της Ελλάδας. Μέρες δύσκολες απαιτούν απόλυτη ειλικρίνεια... Καταστάσεις δύσκολες, απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Και συνθήκες έκτακτες απαιτούν έκτακτες λύσεις. Με αυτά τα τρία προτάγματα στο νου, σήμερα ήλθα να μοιραστώ μαζί σας μερικές βασικές σκέψεις.


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σήμερα με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, και των πρόθυμων υποστηριχτών της, το εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του γίνεται ολοένα και περισσότερο εχθρικό για τους εργαζομένους.
Σήμερα ο εργαζόμενος νοιώθει την αβάσταχτη πίεση, ψυχολογική και πραγματική, που του ασκείται από μια πολιτική ηγεσία, που μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ αποκαλύπτεται πως δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελληνίδας και του Έλληνα, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών και των ξένων συμφερόντων.
Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας υποχρεώνεται να δέχεται πλήθος αρνητικών μεταβολών των εργασιακών του συνθηκών, προκειμένου να μην ενταχθεί στην ομάδα των ανέργων. Κατάργηση συλλογικών και προώθηση επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, απολύσεις, μείωση μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, είναι ορισμένα μονάχα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα του Μνημονίου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 199,15%. Τα ποσοτικά στοιχεία είναι ισοπεδωτικά και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΕ η πρόβλεψη για την ανεργία για το 2012 αγγίζει το 22%, με τον αριθμό των ανέργων να προσεγγίζει το 1.500.000!!!
 Μέσα σε δύο χρόνια ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ η ανεργία των ανδρών: από 4,5% το 2008 έφτασε τον Φεβρουάριο 2011 στο 13,5% !!!
 Η ανεργία των γυναικών άγγιξε το 19% !!!
 Η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 40% !!! Τον Αύγουστο του 2009 ήταν 24,2% και τον Φεβρουάριο του 2011 διαμορφώθηκε στο 40,4% !!!
 Επί του συνόλου των ανέργων, το 33% περίπου είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης !!!
 Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των ανέργων, πλησιάζει το 60%, χωρίς να παρουσιάζει διαχρονικά τάσεις μείωσης.
 Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες από 55 έως 64 έτη, στις ηλικίες εκείνες δηλαδή που βρίσκονται λίγο πριν από την σύνταξη, τον Αύγουστο του 2010 είχε διαμορφωθεί στο 5,6% και σε 6 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2011 έφθασε στο 8,4% !!!

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι υπολογίζεται πως βάσει της ακολουθούμενης πολιτικής του ΠαΣοΚ, το να επιστρέψουμε σε ποσοστά ανεργίας αντίστοιχα της περιόδου πριν από το Μνημόνιο, απαιτεί την πάροδο 10 με 15 ετών.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι η πραγματική περιουσία της χώρας μας. Οι εργαζόμενοι είναι η πραγματική πηγή πλούτου της οικονομίας μας. Είναι η παράμετρος δημιουργίας ενός διαχρονικά βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που ιδιαίτερα σήμερα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Βάσει των συνθηκών που το Μνημόνιο του ΠαΣοΚ έχει επιβάλει, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας βρίσκεται υπό διωγμό. Καλείται να επιβιώσει και όχι να δημιουργήσει.

Η κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη. Οδηγεί στην απόλυτη κατάρρευση των κοινωνικών και οικονομικών δομών μας. Η λογική της «βελτίωσης των μεγεθών» εις βάρος των ανθρώπων για άλλη μία φορά κατέστη καταστροφική. Το ΠαΣοΚ, για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, κατάφερε το ακατόρθωτο. Όχι μόνο οδήγησε την Ελλάδα σε μία ασύλληπτη περιπέτεια, όχι μόνο έφερε την απόγνωση σε χιλιάδες οικογένειες αλλά κατάφερε να αποτύχει και στους στόχους βελτίωσης των αριθμών. Η Νέα Δημοκρατία, και ο Πρόεδρος της, ο Αντώνης Σαμαράς, είχαν προειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο.
Η υφιστάμενη συνταγή είναι ΛΑΘΟΣ και τα λάθη διορθώνονται ριζικά. Δεν τα συγκαλύπτουμε, δεν τα στηρίζουμε, δεν περιμένουμε να διορθωθούν ως δια μαγείας από μόνα τους. Για αυτό και δεν προσφέρουμε συναίνεση στο λάθος.

Λέμε ΟΧΙ στο αδιέξοδο του Μνημονίου, λέμε ΝΑΙ σε εναλλακτικές πολιτικές κινήτρων!
Λέμε ΟΧΙ στο παραλυτικό και επικίνδυνο χρέος, λέμε ΝΑΙ στη επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου!
Λέμε ΟΧΙ στο στραγγαλισμό της Ελληνικής Οικονομίας, λέμε ΝΑΙ σε έξυπνες και άμεσες λύσεις χωρίς χαμένους!
Πρόσφατα στο Ζάππειο ΙΙ, ο Αρχηγός μας Αντώνης Σαμαράς, διατύπωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη στρατηγική εξόδου από το φαύλο κύκλο του Μνημονίου που καταδυναστεύει τη ζωή όλων μας. Το ζητούμενο της επανεκκίνησης της οικονομίας της πατρίδας μας, δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ανελέητη επίθεση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε μισθούς συντάξεις, φορολογικούς συντελεστές και εισφορές. Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί ένα άλλο σχέδιο δράσης προοπτικής και ανάπτυξης. Η έξοδος από την κρίση δηλαδή, βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που την αναζητεί η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι είναι τουλάχιστον αδιανόητο να αναζητάς έσοδα σε μία Αγορά που έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά της.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πέσει θύμα της πολιτικής προπαγάνδας πανικού, που η ίδια χρησιμοποίησε για να εισάγει ως «μεσσία» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα, ακόμα και τα στελέχη πρώτης γραμμής της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ομολογούν ότι, η επιλογή του Μνημονίου όχι μόνο αποτελεί εσφαλμένη πολιτική, αλλά οδηγεί τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο. Το μόνο που έχει καταφέρει Κυβέρνηση είναι η αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις, η εκτόξευση της ανεργίας και της ανασφάλειας και η αύξηση των «στοιχημάτων» στις διεθνών αγορών στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το χειρότερο όμως για τις επιλογές του Πρωθυπουργού, δεν είναι ούτε οι υπόγειες συνεννοήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε η εσκεμμένη απόκρυψη της αλήθειας, ούτε το τραγικό «λεφτά υπάρχουν»...το χειρότερο είναι η εμμονή του να οδηγεί την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά στο αδιέξοδο και να αναζητά σωτήρες στις διεθνείς αγορές μεταξύ όσων στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Πατρίδας μας.
Η ανησυχία των εργαζόμενων πολιτών είναι διάχυτη για το «αύριο». Η απελπισία γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, θεριεύει άνεργο με τον άνεργο.
Διότι χωρίς Ελπίδα, ένα οικονομικό αρχικώς πρόβλημα εύκολα και γρήγορα δύναται να μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη με ασύλληπτες επιπτώσεις.
Χρειαζόμαστε ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλες και φίλοι,
Στην πραγματικότητα το μόνο στοιχείο που απαιτείται είναι να πιστέψουμε και πάλι στους ανθρώπους μας. Η λύση δεν θα έρθει με κάποιο μαγικό τρόπο. Τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει το Μνημόνιο του ΠαΣοΚ θα αρθούν μέσω της αξιοποίησης των ιδιαίτερων ικανοτήτων των Ελλήνων εργαζομένων. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η Νέα Δημοκρατία, και ο Πρόεδρος της, ο Αντώνης Σαμαράς, έχουμε τη πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στόχευσή μας είναι η δημιουργία του περιβάλλοντος εκείνου, στα πλαίσια του οποίου οι εργαζόμενοι θα μπορούν με αξιοπρέπεια να οικοδομούν το μέλλον τους, οικοδομώντας ταυτόχρονα το μέλλον της Ελλάδας. Μόνο έτσι θα είναι εφικτή η αντιμετώπιση της ύφεσης μέσω της ανάπτυξης. Απαιτείται και θα στηριχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες των Ελλήνων που τους κατέστησαν πρωτοπόρους στο πέρασμα των αιώνων. Μέριμνα μας τώρα είναι να πείσουμε τον ελληνικό λαό για την ειλικρίνεια των προθέσεων μας, ώστε να μας εμπιστευτεί εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.
Και αυτή η ώρα πιστεύουμε ότι έφθασε
Οι Αγορές και ιδιαίτερα οι Διεθνείς Αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε, ούτε αδιέξοδα γνωρίζουν, ούτε πυθμένα ή οροφή έχουν. Το αντίθετο μάλιστα, όλοι επιβραβεύουν την προοπτική, την αξιοπιστία και τις υλοποιήσιμες πολιτικές, επενδύοντας στην προσδοκία του κέρδους. Η απάντηση στις Κασσάνδρες για την οικονομία της χώρας μας, μπορεί να δοθεί μόνο εκ των έσω! Όπως τόνισε ο Αρχηγός μας, Αντώνης Σαμαράς, η απεμπλοκή από το αδιέξοδο του Μνημονίου μπορεί να ξεκινήσει μόνο με πολιτικές κινήτρων και την υλοποίηση πολιτικής ανάπτυξης, ευέλικτων δράσεων και έξυπνων στρατηγικών.
Το ζητούμενο της επανεκκίνησης της οικονομίας μας μπορεί να επιτευχθεί με:
• τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, συνδυασμένη με βαριές ποινές για τη φοροδιαφυγή,
• τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά με δρακόντειες ποινές για την μαύρη εργασία
• την άμεση χορήγηση ρευστότητας στην αγορά με φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν προσωπικό.

Φίλες και Φίλοι,
Το Μνημόνιο της Ανεργίας και της Ύφεσης δεν αποτελεί ούτε μονόδρομο, ούτε διέξοδο.
Ως Τομέας Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, με τις συνεχείς εξορμήσεις μας σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στους εργαζόμενους και αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν.
Η απάντησή μας στην πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που πλήττει άμεσα το εισόδημα και το εργασιακό μέλλον των συμπολιτών μας, είναι η πίστη μας στο τεράστιο δυναμικό της Πατρίδας μας και στις λύσεις που μπορεί να δώσει η κοινωνική συνοχή!
• Απευθυνόμαστε σε όλους, χωρίς ανεδαφικούς διαχωρισμούς σε Δεξιούς, Κεντρώους ή Αριστερούς.
• Απευθυνόμαστε σε όλους, γιατί η λαίλαπα των μέτρων της Κυβέρνησης πλήττει όλα τα νοικοκυριά.
• Απευθυνόμαστε σε όλους, ε
πειδή οι προτάσεις μας αγγίζουν κάθε νοικοκυριό.

Έχουμε τονίσει ότι, στις αίολες υποσχέσεις, στα ψέματα και στην ξύλινη γλώσσα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απαντάμε με ένα Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας για όλη την κοινωνία. Ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει την πολιτική της ασφυξίας και θα θέσει την Οικονομία και πάλι σε κίνηση, ώστε να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.
Η εναλλακτική μας πρόταση αφορά σε πολιτικές κινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα βασίζεται σε στοχευμένες δράσεις για κάθε περιοχή, χωρίς την καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών. Ο φαύλος κύκλος του Μνημονίου πρέπει να κλείσει άμεσα. Εμείς εμπιστευόμαστε τις ικανότητες των συμπολιτών μας και είμαστε έτοιμοι να ξαναφέρουμε την ελπίδα, την αξιοπρέπεια και την προοπτική, ώστε η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και πάλι με θετικό τρόπο σε διεθνές επίπεδο. Εμείς πιστεύουμε ότι, η προοπτική πηγάζει από τις ιδιαίτερες δυνατότητες της κάθε περιοχής και από την εφαρμογή άμεσων και έξυπνων λύσεων τοπικού χαρακτήρα.
Φίλες και Φίλοι,
Μόνο η Ανάπτυξη, μπορεί να μας βγάλει από το φαύλο κύκλο του Μνημονίου. Στις συνεχείς επαφές μας με παράγοντες της Αγοράς, σε όλη την Ελλάδα, ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας. Το αντίδοτο στην εσωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας, όπου οι εξαγωγές αντιστοιχούν μόλις στο 8% του ΑΕΠ, βρίσκεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εσόδων από το εξωτερικό με στοχευμένες δράσεις σε τομείς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως:
• τον τουρισμό, με έμφαση στην περιφέρεια
• τη ναυτιλία, με τη δημιουργία κινήτρων για τους Έλληνες πλοιοκτήτες και
• την αγροτική ανάπτυξη, με έμφαση στις σύγχρονες βιολογικές καλλιέργειες.

Η λύση δηλαδή, βρίσκεται στην άμεση αξιοποίηση αυτών για τα οποία μας «ζηλεύουν» όλοι στο Εξωτερικό:
το κλίμα, τον ήλιο και τη θάλασσα της πατρίδας μας.
Όλοι οι παράγοντες της Αγοράς συμφωνούν μαζί μας ότι, είναι απαραίτητο να γυρίσουμε στα θεμέλια της Οικονομίας μας και να δημιουργήσουμε υπεραξία εκεί που πραγματικά έχει αντίκρισμα. Η ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας, μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα μας, να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, αποτελώντας πόλο έλξης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Σήμερα, η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα στο φορολογικό της σύστημα και «νοικοκυρεμένα» οικονομικά.
Ως χώρα, μπορούμε να γίνουμε προορισμός επενδυτικών κεφαλαίων, μόνο όταν μαζί με τις ευκαιρίες επένδυσης παρέχουμε διαφάνεια, αξιοπιστία και προοπτική. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, έχουν ανάγκη από ρευστότητα που μπορεί να τους παρασχεθεί μόνο μετά από συντονισμένη συνεργασία του Κράτους με το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.
Προκλητικά, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με καθαρά υποκριτική συμπεριφορά, δηλώνει ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και την ίδια στιγμή στραγγίζει τη ρευστότητα της Αγοράς με αυξήσεις σε φόρους και εισφορές και με μειώσεις των εισοδημάτων. Ο πολιτικός χρόνος της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου τελείωσε. Και τελείωσε διότι ποτέ δεν συλλογίστηκε τις δραματικές εκτιμήσεις για την ανεργία που καθημερινά εδώ και ένα χρόνο δημοσιεύονται! Ποτέ δεν συλλογίστηκε ο Γ. Παπανδρέου και οι γύρω του, πως με την πολιτική τους επικινδυνότητα καταδικάζουν γενιές Ελλήνων στην ανεργία, την κοινωνική και προσωπική απαξίωση.
Δεν τους ενδιαφέρει το ότι εξαναγκάζουν τη νεολαία μας σε μια νέα μετανάστευση! Γι' αυτούς ίσως προέχει η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού σε παγκόσμια κλίμακα. Να έρθουν δηλαδή εδώ, 2 εκατομμύρια εξαθλιωμένων και ανεκπαίδευτων «σύγχρονων Αθλίων» και ταυτοχρόνως να φύγουν 1 εκατομμύριο μορφωμένων και καλλιεργημένων Ελληνόπουλων! Εκεί θέλουν να μας πάνε... Το ζούμε κάθε μέρα! Πλέον είναι εμφανές, πως η Κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πιο επιζήμια για την Πατρίδα, απ΄ ότι είναι το ίδιο το Μνημόνιο της κηδεμονίας και υποτέλειας που υπέγραψαν.
Φίλες και Φίλοι,
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Παπανδρέου έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα επικίνδυνα εκρηκτικό μίγμα για την χώρα μας, με ύφεση, συρρίκνωση των μεγεθών της οικονομίας, αύξηση της ανεργίας, υψηλό πληθωρισμός και εσωστρέφεια. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες ζητούν την απεμπλοκή μας, από το αδιέξοδο του Μνημονίου, που μας επέβαλε η πολιτική Παπανδρέου. Μιας πολιτικής που οδηγεί όλο πιο βαθιά στην οικονομική ύφεση, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, οδηγεί το δυναμικό της χώρας μας, στην ανεργία και ισοπεδώνει τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις μου για την ουσία των εξελίξεων στη χώρα μας:
• Πρώτον, η Κυβέρνηση δια στόματος κορυφαίων Υπουργών απειλεί χιλιάδες ανθρώπους με απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα.
• Έπειτα ήδη έχει ξεχαρβαλώσει τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, θάβοντας κυριολεκτικά τα δικαιώματα του εργαζόμενου, οδηγώντας σε έκρηξη τους δείκτες ανεργίας.
Επιπροσθέτως, τα λουκέτα στην αγορά είναι καταιγιστικά. Οι επιχειρήσεις κλείνουν λόγω της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθημερινά όχι μόνο δεν διευκολύνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όπως τελείως προσχηματικά εξαγγέλλει ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά πολύ χειρότερα «πνίγει» και τις ήδη υφιστάμενες.
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
Η Ξεκάθαρη και ωμή αλήθεια είναι πως το Κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού της χώρας και το «ξεπάστρεμα» από την αγορά χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Δεν έχουν υπολογίσει σωστά όμως κάτι...... Τους ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
Όπως είπε και ο Πρόεδρος στο ΖΑΠΕΙΟ ΙΙ: "EIMΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ !!! Για όλους εμάς στη Νέα Δημοκρατία το δικαίωμα για μία αξιοπρεπή εργασία είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή της πολιτικής μας. Η διασφάλιση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κεντρικός στόχος του Προγράμματός μας.
Είμαι εδώ για να σας μεταφέρω το μήνυμα του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, για ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ! Για συνεχή προσπάθεια και επιμονή! ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΡΜΗ! Δεν το ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ! Δεν απεμπολούμε τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!
Το μόνο που χρειάζεται ίσως να επιμείνω, είναι ότι η Επαναδιαπραγμάτευση
μπορεί να γίνει. Ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό:
Είναι εφικτό, γιατί δεν ζητάμε τίποτε διαφορετικό απ' ό,τι δέχθηκε η Τρόικα στις άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ίδια με μας.
12,5% διατήρησε τους φορολογικούς της συντελεστές η Ιρλανδία. 15% flat rate - φόρο στα κέρδη - ζητάμε εμείς.
Γιατί τάχα, δεν μπορούν να δώσουν σε μας, κάτι πιο μετριοπαθές απ' ό,τι δέχθηκαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας;
Καμία μείωση στις συντάξεις κάτω από τα 1500 ευρώ δέχθηκαν στην Πορτογαλία.
Κι εμείς ζητάμε αποκατάσταση μόνο των πολύ χαμηλών συντάξεων, δηλαδή αυτών που έπαιρναν 700 ευρώ. Γιατί τάχα δεν μπορούν να δεχθούν σε μας, κάτι πολύ πιο μετριοπαθές απ' ό,τι δέχθηκαν στην περίπτωση της Πορτογαλίας; Και όταν μειώνεις τη σύνταξη του άλλου τα 750 ευρώ και κάτω, ό,τι του παίρνεις είναι αφαίμαξη για το σύνολο. Το σύνολο εκείνου που του παίρνεις, χάνεται από την αγορά.

Διότι η ροπή προς κατανάλωση, όταν έχεις 750 ευρώ σύνταξη πάει ολόκληρη στην κατανάλωση. Είναι ένα. Άμα πάρεις από κάποιον που έχει παραπάνω, ένα τμήμα μόνο αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση. Επομένως, όλο αυτό που του παίρνεις του χαμηλοσυνταξιούχου, πέρα από το άδικο του θέματος, μιλάω και για το οικονομικό, χάνεται ολόκληρο από το τζιράρισμα της αγοράς. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών δέχθηκαν και στην Πορτογαλία και κατά περίπτωση στην Ιρλανδία. Γιατί τάχα δεν μπορούν να το δεχθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας; Συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία δέχθηκαν να μην πέσει το κατώτατο μεροκάματο, αλλά για τους χαμηλόμισθους δώσανε μείωση της εργοδοτικής εισφοράς. Αυτά που ζητάμε, δύσκολα μπορούν να μας τα αρνηθούν. Εφ' όσον βέβαια θελήσουμε να διαπραγματευθούμε. Διότι μέχρι στιγμής όλοι οι άλλοι διαπραγματεύθηκαν σκληρά, αλλά η Ελλάδα δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό. Ο κόσμος ελπίζει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Είναι ανάγκη να ταυτιστούμε όλοι με το σημερινό αδιέξοδο.

Για αυτό και δεν θα μπούμε στην συνδιαχείριση ενός σφάλματος. Θα κρατήσουμε τα χέρια μας λυμένα για να κάνουμε την Επανεκκίνηση. Της Οικονομίας και της Κοινωνίας. Βάλαμε καινούργια θέματα στην ατζέντα, Στηρίζουμε τα σωστά, Αλλά δεν παγιδευόμαστε στη συνδιαχείριση του σφάλματος. Ζητήσαμε fast track για όλες τις επενδύσεις. Ζητήσαμε fast track για την απονομή δικαιοσύνης. Ζητήσαμε συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, για να χτυπηθεί οριστικά η γραφειοκρατία. Ζητήσαμε να επεκταθεί ο συμψηφισμός οφειλών και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο ευρύτερο Δημόσιο. Ζητήσαμε να σταματήσουν οι έκτακτες εισφορές που δεν αποδίδουν σχεδόν τίποτε, αλλά επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το επενδυτικό κλίμα, Ζητήσαμε να εξοφληθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα οι βραχυχρόνιες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες. Δεν μπορεί το κράτος να εισπράττει, αν δεν πληρώνει. Ούτε να είναι αυστηρό, αν είναι άδικο.
Ζητήσαμε πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα. Ζητήσαμε να μειωθεί το κράτος, να μειωθεί η δημόσια σπατάλη, να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, να γίνουν ριζικές αποκρατικοποιήσεις με τρόπο και με μέτρα που κανείς δεν τόλμησε να ζητήσει ως τώρα. Είμαστε το κόμμα της Ανάπτυξης. Είμαστε το φιλελεύθερο κόμμα. Που φροντίζει την Ανταγωνιστικότητα, αλλά δεν ξεχνά την Κοινωνική Συνοχή.

Πέρσι κάναμε κριτική στο λάθος δρόμο. Φέτος, λοιπόν, προτείναμε διαφορετικό δρόμο με το Ζάππειο-ΙΙ. Φέτος προτείνουμε επανόρθωση του λάθους. Και επιμένουμε. Και θα το επανορθώσουμε. Με Επαναδιαπραγμάτευση. Κι αυτό θα αλλάξει την Ψυχολογία της αγοράς, την εικόνα της Ελλάδας. Και θα αποσυμπιέσει την κοινωνία.

Ζητάμε μείωση των φορολογικών βαρών. Έξοδο από την κρίση με Ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή. Είμαστε αντίθετοι με το λαϊκισμό και τον κρατισμό. Γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αντιστεκόμαστε σε μια πολιτική που βουλιάζει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία. Γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίγουμε το δρόμο για την Επανεκκίνηση. Ως Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέα Δημοκρατίας είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία επιδιώκοντας τη συνεννόηση και τη συμπόρευση με τους κοινωνικούς μας εταίρους, σε πνεύμα αμοιβαιότητας και σεβασμού στο κοινό καλό, αναζητώντας και υποστηρίζοντας λύσεις χωρίς χαμένους!

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή ημερίδα. Ήταν πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μαγνησίας να ζητήσει την οργάνωση αυτής της ημερίδας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι σήμερα εδώ, συναντώνται συνεργάζονται και παρουσιάζουν μαζί το θέμα, ο Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Γραμματεία Συνδικαλιστικών Φορέων, οι ΔΑΚΕ και φυσικά ο οικοδεσπότης, η ΝΟΔΕ Μαγνησίας. Πετυχαίνουμε δηλαδή σήμερα στο Βόλο αυτό που αποτελεί αίτημα και ζητούμενο για την οργάνωση του κόμματός μας. Τη Συνεννόηση, τη Συνεργασία, την Κοινή Δράση, τις περίφημες πολιτικές Συνέργειες. Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Μόνο μαζί θα πετύχουμε τη συσπείρωση των μελών μας. Μόνο μαζί θα πείσουμε την Ελληνική Κοινωνία και θα κάνουμε την ΝΔ κυρίαρχο πλειοψηφικό ρεύμα. Κι η ώρα αυτή δεν είναι μακριά. Έναν περίπου χρόνο μετά το Συνέδριό μας. Ενάμισι χρόνο απ΄ την συγκλονιστική διαδικασία εκλογής Αρχηγού με ψηφοφορία από την Βάση. Η στήριξη των μελών μας, Η σημαντική δουλειά των στελεχών μας, οι Προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά πιάνουν τόπο.
Εξαφανίσαμε τη διαφορά των 10 μονάδων των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009. Είναι πολύ σημαντικό μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες η Πατρίδα μας να έχει στη διάθεσή της μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση. Και το ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ είναι μια τέτοια πρόταση. Πλήρης, τεκμηριωμένη με στόχους ποσοτικούς και χρονικούς, με κοστολογημένες παρεμβάσεις. Τολμηρές προτάσεις που δεν λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους πολιτικό κόστος. Μια οικονομική πολιτική με χαρακτηριστικό ΣΟΚ που έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα για να καταφέρει να πάρει μπρος. Επανεκκίνηση θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πολιτικής αυτής. Επανεκκίνηση στην Οικονομία και στην Ανάπτυξη. Η Ολοκληρωμένη και συνεκτική Οικονομική Πολιτική που προτείνουμε θα πρέπει να φτάσει μέχρι τον τελευταίο πολίτη της χώρας. Όλοι πρέπει να γνωρίσουν ότι η Ελλάδα έχει Εναλλακτική Πρόταση. Όλοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Δεν τελείωσε όμως η προσπάθειά μας με την εξαγγελία και την διάχυση της πολιτικής αυτής. Πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα - και αυτό ήδη γίνεται με γοργούς ρυθμούς - η Προγραμματική Διακήρυξη της ΝΔ.
Το Κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Η εξειδίκευση των επιμέρους πολιτικών. Οι Δεσμεύσεις της ΝΔ θα αφορούν σε πολύ λίγο χρόνο όχι μόνο την Οικονομία αλλά όλους τους Τομείς. Ειδικότερα για τον Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Περισσότερο από 300 στελέχη που είναι μέλη του συμμετέχουν με προτάσεις, ιδέες, σκέψεις, απόψεις. Ο ισότοπος του Τομέα μας, στο Portal της ΝΔ είναι ανοικτό για όλους, να τοποθετηθούν και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος