Loading...
 Start Page
Σχέδιο  Προϋπολογισμού έτους 2011

Κυρίες  και κύριοι συνάδελφοι,

Παραπλάνηση καπνού είναι αυτό το προσχέδιο προυπολογισμού, για να εξυπηρετήσει τις εκλογικές  σκοπιμότητες πριν από τις δημοτικές  εκλογές του Νοεμβρίου, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το σχέδιο και το ίδιο το μνημόνιο σύντομα θα αλλάξουν.

Για δεύτερη  συνεχόμενη χρονιά ο νέος προϋπολογισμός, όπως περιγράφεται στο προσχέδιο  φέρνει μία νέα καταιγίδα φόρων  και έκτακτων εισφορών, με πρόσθετα βάρη.  

Μιλάμε για  την κατάθεση του χειρότερου προϋπολογισμού αφού αναζητά 5,3 δις ευρώ παραπάνω για το 2011και αφού προηγουμένως έχει επιβάλει αναγκαστικά νέα μέτρα για να κλείσει την «μαύρη τρύπα» των εσόδων που υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ.

Έτσι εννοεί το νέο ξεκίνημα ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν λέει «ξεκινάμε από καλύτερη βάση».

Είναι το αντίστοιχο του «υπάρχουν τα λεφτά»;

Η κυβέρνηση  επιμένει με λανθασμένο μάλιστα, τρόπο να πετύχει τους όρους του μνημονίου, παρά το γεγονός ότι εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται, ότι η πολιτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα απέτυχε, τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα όσο και τις δαπάνες .

Το προσχέδιο  του 2ου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνει μεγαλύτερα βάρη ακόμη και από τα περσινά και κουβαλά τις ίδιες αβεβαιότητες για τους στόχους.

Η ύφεση παραμένει.

Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι τεράστια.

Η Κυβερνητική  πολιτική είναι κοινωνικά άδικη,και οικονομικά αναποτελεσματική.

Αδυνατεί  να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή  και να μειώσει τις σπατάλες του  Κράτους

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι το 2011 η σοσιαλιστική κυβέρνηση οδηγεί τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα στην φτώχια και την εξαθλίωση!

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, μετά τις μειώσεις των μισθών, τις αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης και την φοροκαταιγίδα του 2010, θα πρέπει να σφίξουν ξανά το ζωνάρι και να είναι έτοιμοι να πληρώσουν τα σπασμένα του μνημονίου.

Η αύξηση της  φορολογίας, μπορεί πρόσκαιρα να συντελέσει  στην αύξηση των εσόδων, αλλά μακροπρόθεσμα  θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε μια περίοδο που το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων δέχεται καίρια πλήγματα από παντού. 

Τα τραγικά  για την ελληνική οικονομία αποτελέσματα της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, γίνονται εμφανή και προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.        

Δυστυχώς επιβεβαιώνει το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χειρότερα δεν  γίνεται!

Το σχέδιο δυστυχίας βαπτίζεται σχέδιο «ελπίδας».

Ακόμη και  ο πρόεδρος του Δ.Ν.Τ. κ. Στρος-Καν, πρόσφατα δήλωσε, ότι η «λιτότητα α λα Ελληνικά, είναι λάθος συνταγή για την Ευρώπη».

Λίγοι όμως τότε προέβλεψαν ότι η θεραπεία «σοκ»  ήταν λάθος.

Στην κατεύθυνση αυτή , που πρώτα από όλους τόνιζε ο Αντ. Σαμαράς ήρθε η δήλωση του επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κ. Γιούγκερ, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε, εδώ και χρόνια, για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα πριν από δύο τρεις δεκαετίες, αλλά κανείς δεν μιλούσε».

Αυτή η  δήλωση δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της ΝΔ, για το ποιος φταίει και για το ποιοι έπρεπε να «βάλουν πλάτη», δηλαδή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.. 

Κυρίες  και κύριοι συνάδελφοι,

Το χρέος  θα φτάσει στα 330 δις ευρώ το 2011 από 274 δις ευρώ το 2009.

Αύξηση δηλαδή 56 δις ευρώ μέσα σε 2 χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Και όμως ο  κ. πρωθυπουργός, παρά τη γενική απαξίωση της φερεγγυότητας του πολιτικού λόγου της κυβέρνησής του, που προκαλείται από την απόλυτη διάψευση των ασύστολων υποσχέσεών της, συνεχίζει απτόητος να κινείται στον ίδιο δρόμο της εσκεμμένης παραπλάνησης.

Η διαφορά  με το παρελθόν όμως, είναι ότι πλέον οι διαβεβαιώσεις καταρρέουν πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ημέρας…

Στην τελευταία  ομιλία του στην κοινοβουλευτική  ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, παράλληλα με τις μεγαλόστομες διατυπώσεις  για «ιστορικό πατριωτικό καθήκον» και για «πυροσβέστες», καθησύχασε την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία λέγοντας «θα αποδείξουμε ότι υπάρχει η Ελλάδα της ειλικρίνειας και δε θα χρειαστούν μέτρα που θα επιβαρύνουν τον πολίτη».

Πριν προλάβουν, όμως, οι πολίτες να εκτιμήσουν την  ειλικρίνεια του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και το Σχέδιο Προυπολογισμού που προβλέπει την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους άμεσους φόρους, συνολικού ύψους 985 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Πρέπει να τονίσω, ότι τα 670 εκατομμύρια ευρώ, θα προέλθουν από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα 285 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Καθώς επίσης πρέπει από το βήμα αυτό να υπογραμμίσω  ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας στο 14,5%, ενώ για το 2012 στο 15%.

Δηλαδή  περίπου 200.000 περισσότερους ανέργους (!) από τους ήδη εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ σήμερα.

Την πρωθυπουργική  «ειλικρίνεια» υπονόμευσαν, όμως, και  οι δηλώσεις εκπροσώπων της Τρόικας σε υψηλότατο επίπεδο.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  άφησε ανοικτό  το ενδεχόμενο λήψης  και νέων μέτρων καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε, ότι αν χρειαστεί πρέπει να αποφασιστούν και νέες προσαρμογές…

Την ίδια ώρα  η «πυροσβεστική» πολιτική της κυβέρνησης εμβρόντητοι διαπιστώνουμε που οδήγησε

  • την ύφεση στο 3,7%,
  • τον πληθωρισμό στο 5,6%, σπάζοντας κάθε ρεκόρ ακρίβειας, και με προοπτικές περαιτέρω ανόδου,
  • τον δείκτη του λιανεμπορίου στις -45 μονάδες,
  • τον δείκτη της βιομηχανίας στις -24 μονάδες,
  • τον δείχτη του κατασκευαστικού τομέα στις -66 μονάδες,

Όσον αφορά  την προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδύσεων αρκεί να θυμηθούμε ότι και με τη Λιβύη «ανοίξαμε δουλειές» και με τους Τούρκους και με τους Καταριανούς εμίρηδες «υπογράψαμε μνημόνια για μεγάλες επενδύσεις» αλλά και με τους Κινέζους «ανταλλάξαμε όρκους και υπογραφές».

Και όμως στον προϋπολογισμό του 2011 τίποτε από όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζεται. 

Αυτά  τα «θαυμάσια» αποτελέσματα όπως καταγράφονται  στο σχέδιο προϋπολογισμού, καθώς και η πρωθυπουργική «ειλικρίνεια», θα εκτιμηθούν κατάλληλα από τους πολίτες στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, θα δώσει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη συμφωνία για το μνημόνιο και τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και θα καταστρέψει τα σχέδια που άλλοι έφτιαξαν, για εμάς χωρίς εμάς και που η Κυβέρνηση η Κυβέρνηση απλώς υλοποιεί και ο λαός «πληρώνει το μάρμαρο» 

Άλλωστε τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, καταγράφουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του 65,6 % πιστεύει, ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μνημόνιο δεν ήταν αναγκαία ούτε «μονόδορμος».

Σύμφωνα μάλιστα  με την έρευνα της Κάπα Research προκύπτει ότι μέσα σε μισό μόνο χρόνο,στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του μνημονίου σχεδόν ο 1 στους 4 πολίτες έχει αλλάξει την γνώμη του και αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Μία Κυβέρνηση  που άλλωστε σήμερα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη δυσαρέσκεια, που διατυπώνεται από το 78,2% έναντι μόλις του 21,4% ,που δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με το έργο της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος