Loading...
 Start Page
" Ο Ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Εποχή της Ανασφάλειας "


 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που παραβρίσκομαι και συμμετέχω στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, αναφορικά με τον Ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, στην σημερινή εποχή όπου λίγα μονάχα πράγματα μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένα. Στην σημερινή εποχή, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις όπως η σημερινή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, δεν είναι απλά καλοδεχούμενες αλλά απαραίτητες. Πολύ περισσότερο σήμερα, μία ημέρα ύστερα από τις αποφάσεις του Eurogroup, η οποία είναι θετική και σημαντική, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική και δίνοντας τη δυνατότητα το χρέος να γίνει βιώσιμο.

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσουμε. Η σημερινή μου παρουσία ανάμεσα σας κινείται γύρω από την δεδηλωμένη επιθυμία μου να έρχομαι σε επαφή, να αφουγκράζομαι και να συνδιαλέγομαι με τα πιο ζωντανά και παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Σε αυτή την αίθουσα μέσα από εσάς βλέπω ένα από αυτά τα κομμάτια, τα οποία παράγουν διαχρονικά έργο. Σήμερα ανάμεσα σας θεωρώ πως βρίσκομαι με ανθρώπους, οι οποίοι θα συμβάλλουν μέσω του επιχειρηματικού χώρου στον οποίο δραστηριοποιούνται, στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές και ρηξικέλευθες μεταβολές, οι οποίες ακολουθούν ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Στην σημερινή εποχή καλούμαστε όλοι να λάβουμε θέση. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων, μέσω των στελεχών τους είναι επιβεβλημένη. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή και δράση του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία νέα επανεκκίνηση της οικονομίας. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή όλων μας προκειμένου να κερδηθεί η μάχη της Ελπίδας, η μάχη για το Αύριο της Ελλάδας.

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θα μπορούσα σήμερα να σας παρουσιάσω μία σειρά από οικονομικά μεγέθη, να προσπαθήσω να σας δώσω μία διαφορετική ίσως προοπτική των στοιχείων με τα οποία όλοι μας ασχολούμαστε διεξοδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 

Θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν θα προσδώσει καμία απολύτως προστιθέμενη αξία στην σημερινή σας εκδήλωση. Τα μεγέθη είναι γνωστά. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Ελλάδα ύστερα από σωρεία λανθασμένων χειρισμών των τελευταίων ετών, έχει βρεθεί σε δεινή θέση. Η οικονομία μας φυτοζωεί. Η κοινωνία ακολουθώντας και επηρεαζόμενη από την κατάρρευση της οικονομίας, αποσαθρώνεται.

 

Σήμερα όμως, ύστερα από 2 χρόνια και ύστερα από την απόφαση του Eurogroup, υπάρχει πλέον η δυνατότητα για πρώτη φορά να προγραμματίσουμε το αύριο. Έως και χθες το μόνο που κάναμε ήταν να διαχειριζόμαστε κατά περίπτωση τα προβλήματα που προέκυπταν από την έλευση της Τρόικας. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε. Επομένως καλούμαστε να προγραμματίσουμε τις ενέργειές μας και να πράξουμε άμεσα.

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μέσω της απόφασης του Eurogroup και του επερχόμενου εφαρμοστικού νόμου, το οικονομικό, επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πως αλλάζει άρδην. Δεδομένα του παρελθόντος παύουν να υπάρχουν.

 

Προκειμένου να είμαστε παραγωγικοί στην σημερινή μας επικοινωνία, θεωρώ απαραίτητο πως πρέπει να αποφασίσουμε το πώς θα τοποθετηθούμε έναντι αυτών των εξελίξεων. Η απόφαση του Eurogroup, το PSI, ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να αντιμετωπιστούν απόλυτα αρνητικά, θεωρούμενα ως απειλή ή αντίθετα να αξιοποιηθούν ως ευκαιρίες;

 

Ως στελέχη ενός εκ των πλέον παραγωγικών κλάδων της Ελληνικής οικονομίας είμαι βέβαιος πως εφαρμόζοντας S.W.O.T. Analysis, θα καταλήγατε στο συμπέρασμα πως οι τρέχουσες εξελίξεις μόνο ως ευκαιρία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, για εσάς τα στελέχη, για τους υπόλοιπους εργαζομένους και συνακόλουθα για την Ελλάδα.

 

Προκειμένου να είμαι απόλυτα ακριβής, θεωρώ πως πρέπει  να αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο αυτό τις παρούσες εξελίξεις. Μόνο έτσι θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

 

Για να καταστεί αυτό σαφές, απαραίτητο είναι να θίξουμε ορισμένα δομικά ζητήματα:

 

1)                  Το Εργατικό Δυναμικό ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις: Σήμερα  το εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του γίνεται ολοένα και περισσότερο εχθρικό για τους εργαζομένους.

 

Υπάρχει η ροπή το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας να μην προσπαθεί πλέον για την βελτίωση της καθημερινότητάς του και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Λόγω των υφιστάμενων συνθηκών, βασική στόχευσή του έχει καταστεί η διαφύλαξη της θέσης εργασίας του με κάθε κόστος. Υποχρεώνεται να δέχεται πλήθος αρνητικών μεταβολών των εργασιακών του συνθηκών, προκειμένου να μην ενταχθεί στην ομάδα των ανέργων, η οποία δεν αυξάνεται απλά αλλά αποκτά ταυτόχρονα και μακροχρόνια διάσταση.

 

Οι Ασφαλιστικές Εταιρίες, ως επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας θεωρώ πως σήμερα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες συνθήκες προς όφελος τους και ταυτόχρονα προς όφελος του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης και της Ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.

 

Το εργατικό δυναμικό του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι η πραγματική περιουσία των επιχειρήσεων σας. Οι εργαζόμενοι είναι η πραγματική πηγή πλούτου του κλάδου και της οικονομίας μας. Είναι η παράμετρος δημιουργίας ενός διαχρονικά βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που ιδιαίτερα σήμερα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

 

Βάσει των νέων συνθηκών θεωρώ πως υπάρχουν οι δυνατότητες να διορθωθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος. Απαλλαγμένες από αγκυλώσεις, οι οποίες στηρίζονταν σε αναποτελεσματικές αντιλήψεις, πιστεύω ακράδαντα πως οι Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες μπορούν να αναδομήσουν τις εργασιακές τους σχέσεις, στηριζόμενες στις παραμέτρους της αποδοτικότητας και της αξιοκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σκόπιμο όλοι μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του νέου νομοθετικού πλαισίου, σπάζοντας κατεστημένα, δημιουργώντας όμως ένα ανθρώπινο, σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αποδεσμεύσουμε δυνάμεις, οι οποίες ακόμα και σήμερα βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση. 

 

2)   Ο Ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο νέο Περιβάλλον:

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η πορεία των δύο προηγούμενων ετών και οι αισιόδοξες εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, φρονώ πως για τον χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες.

 

Η παρούσα ανασφάλεια, σε βάθος χρόνου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό asset (πλεονέκτημα) για τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.

 

Την στιγμή που ο χαρακτήρας της Δημόσιας Ασφάλισης αλλάζει, την στιγμή που ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος αναζητά νέες εναλλακτικές προκειμένου να εξασφαλίσει το συνταξιοδοτικό μέλλον του, τη στιγμή που η κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλάζει μορφή, τη στιγμή που η προστασία της περιουσίας γίνεται περισσότερο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν, οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης καθίστανται μείζονος σημασίας.

 

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν οι Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες μπορούν να χορηγήσουν προϊόντα, τα οποία καλύπτουν δομικές ανάγκες.

 

Η σημερινή εποχή της αβεβαιότητας για τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες θεωρώ πως είναι μία εποχή ευκαιριών. 

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος από πλευράς πολιτείας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η Νέα Δημοκρατία, και ο Πρόεδρος της, ο Αντώνης Σαμαράς, έχουμε τη πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε αυτό η ανάληψη πρωτοβουλιών θα είναι εφικτή και θα της παρέχεται η απαραίτητη στήριξη. Την ίδια στιγμή, όμως, θα είμαστε αμείλικτοι στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Στόχευσή μας είναι η δημιουργία του περιβάλλοντος εκείνου, στα πλαίσια του οποίου οι εργαζόμενοι θα μπορούν με αξιοπρέπεια να οικοδομούν το μέλλον τους, οικοδομώντας ταυτόχρονα το μέλλον της Ελλάδας.

 

Απαιτείται και θα στηριχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες των Ελλήνων που τους κατέστησαν πρωτοπόρους στο πέρασμα των αιώνων. Στόχευσή μας είναι να ενισχύσουμε την Ιδιωτική πρωτοβουλία και συνακόλουθα όλες τις δυνάμεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επιθυμούμε ενισχύοντας τις επιχειρηματικές δράσεις του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις Ιδιωτικής Ασφάλισης, τους εργαζομένους σε αυτές και συνακόλουθα την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία. 

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ νέου για την πρόσκληση και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες τοποθετήσεις. Επιθυμώ να καταστήσω σαφές πως τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς είμαστε εδώ για τον κάθε ένα που έχει μία πρόταση, που επιθυμεί να στηριχθεί προκειμένου να βοηθήσει στην προσπάθεια της Ελλάδας για ανάταξη. Είμαστε στην διάθεση σας για να στηρίξουμε κάθε δημιουργική από μέρους σας πρωτοβουλία, να ακούσουμε τις συμβουλές σας, να συνεργαστούμε για να δώσουμε στον κλάδο την πνοή που του αξίζει. 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος