Loading...
 Start Page
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ…ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΜΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΑΠΩΘΕΩΣΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΩΦΕΙΛΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

 

Καλείται σήμερα η ολομέλεια της Βουλής να αποφασίσει για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σχετικά με τις εξελίξεις για τη «λίστα Λαγκάρντ», και την παραπομπή του πρ. Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ έχει υπερθεματίσει στο ότι επί μήνες παρακολουθούμε μία καλά σκηνοθετημένη Τραγωδία ή Κωμωδία, με κακούς ηθοποιούς, που ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο! Θα έχει κακό τέλος για όλους τους εμπλεκόμενους!

Ασφαλώς και τάσσομαι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την αλλοίωση της λίστας.

Αυτό είναι το ελάχιστο, όμως.

Πρόκειται για μία υπόθεση που εδώ και πολλούς μήνες, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και πολλοί άλλοι συνάδελφοι από όλες σχεδόν τις πτέρυγες της Βουλής, τονίζαμε πως είναι απολύτως ζοφερή. Μία υπόθεση που αναδεικνύει τις πολλές και υπόγειες διαδρομές, και την διαπλοκή που για πολλά χρόνια επικρατούσε – και ενδεχομένως ακόμα επικρατεί – σε πολλούς τομείς της πολιτικής ζωής και της δημόσιας διοίκησης, εις βάρος των συμφερόντων του λαού και της πατρίδας. Με την ευθύνη, δυστυχώς, υπεύθυνων πολιτικών ανδρών, που διαχειρίστηκαν εξαιρετικά σημαντικές θέσεις.

Από τα μέχρι σήμερα ευρήματα της επιτροπής, φαίνεται πως ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένα από τα πρόσωπα, που προσέφεραν πολύ κακές υπηρεσίες στην χώρα και μάλιστα, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Επί του προκειμένου, μιλάμε για μία κατάσταση εν δυνάμει φοροφυγάδων ή διακινητών μαύρου χρήματος, που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αξιοποίησαν, ενώ η Ελλάδα μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιήσει στο παραμικρό!

Το μείζον θα ήταν, σήμερα κιόλας, η Βουλή να αποφασίσει για την επιτροπή που θα διερευνήσει τα πραγματικά αίτια των μνημονίων και να αποκαλύψει όλες τις φανερές ή υπόγειες διαδρομές μιας διακυβέρνησης που προκάλεσε … πολεμικές καταστροφές σε μία χώρα εν καιρώ ειρήνης!

Και παράλληλα, σήμερα κιόλας να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Σήμερα, να ξεκινήσει έλεγχος για τους πολιτικούς, ιδιαίτερα για όσους διαχειρίστηκαν εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς και για όλους εκείνους που διαχειρίστηκαν ή έλαβαν κρατικό χρήμα, με οποιοδήποτε τρόπο.

Τη Δευτέρα 07 Ιανουαρίου 2013 συναντήθηκα με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο, κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδίου, προκειμένου να συζητήσουμε τις εξελίξεις σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» και την προανακριτική επιτροπή.

Η άποψη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι απολύτως ξεκάθαρη και αυτή κατέθεσα στις επαφές μου με όλους τους πολιτικούς παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκα:

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ναι, πιστεύουμε πως οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, σε όλο το πλάτος και το βάθος τους. Συμφωνούμε λοιπόν και με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου, πως συμφωνήσαμε και με την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου στην ειδική επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο, δεν γίνεται παρά να επαναλάβω ότι δεν είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο μόνος υπεύθυνος. Και ότι, επί μήνες εξακολουθεί να «σέρνεται» μία υπόθεση, τσαλακώκοντας ακόμα περισσότερο το όποιο κύρος έχει απομείνει στη Βουλή και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης στη Βουλή επαναλαμβάνει:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, το ΧΡΙ.Κ.Ε δεν δέχεται ότι μόνος υπεύθυνος είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνο «έγκλημα» είναι η αλλοίωση της λίστας, αλλά ότι προκύπτουν ευθύνες και για τον «διάδοχό» του στον ίδιο υπουργικό θώκο, κ. Ε. Βενιζέλο, ενδεχομένως και για τους πρώην πρωθυπουργούς, κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο ή και πολλούς άλλους πρώην κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν συνέβαλαν στην έγκαιρη και διαφανή αξιοποίηση των στοιχείων της συγκεκριμένης λίστας, όπως και πολλών ακόμα λιστών, -Λιχνενστάιν και Λουξεμβούργου- που όπως ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν. Είτε επίτηδες, είτε από αμέλεια, οι λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού έμειναν ανέγγιχτες και στην αφάνεια για πολύ καιρό, γεγονός που εμφανώς πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και ενδεχομένως, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς μεγαλοδιακινητές μαύρου χρήματος να ξεφύγουν των συνεπειών του νόμου. Κάθε πολιτικό πρόσωπο λοιπόν, εις βάρος του οποίου υπάρχουν ακόμα και αποχρώσες ενδείξεις, οφείλει να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, μόνων αρμόδιων να αποφασίσουν για την αθωότητα ή τον βαθμό ενοχής κάθε εμπλεκόμενου!

Δεύτερον, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, ακόμα και αν όλα τα προαναφερόμενα ισχύσουν, δεν αποδέχεται και πάλι την μετατροπή της λίστας Λαγκάρντ και των εμπλεκομένων / κατηγορουμένων σε αυτή, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια. Η αλλαγή του νόμου - παρωδία περί ευθύνης υπουργών αποτελεί ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ. Επίσης, η ανάγκη να επανέλθει στο προσκήνιο η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια είναι πλέον μεγαλύτερη από ποτέ. Ακόμα, ο πολιτικός κόσμος οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για την αλλαγή του τρόπου δήλωσης του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, των δημοσίων λειτουργών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και λοιπών παραγόντων της δημόσιας ζωής, ούτως ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο το «πόθεν» και  κυρίως, να υπάρχει διαρκής και δημόσια σύγκριση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του παρελθόντος και του παρόντος, και πλήρη αιτιολόγηση της οποιαδήποτε μεταβολής.

Τρίτον, το ΧΡΙ.Κ.Ε, πιστεύοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εν καιρώ ειρήνης αντιμετωπίζει οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που μόνο εν καιρώ πολέμου θα μπορούσαν να υπάρξουν, σημειώνει την μεγάλη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, αλλά και κάθε πολιτικού σε ατομικό επίπεδο, ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες συναινέσεις και συμφωνίες σε ζητήματα που ξεπερνούν τις παλιές κομματικές γραμμές και αντιθέσεις, έχοντας άμεση σχέση με την ίδια την πατρίδα, την εθνική υπόσταση και τον λαό. Και καλεί το σύνολο των πολιτικών και των κομμάτων που μπορούν να ξεπεράσουν τους διαχωρισμούς του παρελθόντος για να αντιμετωπίσουν την κοινή απειλή, να συμφωνήσουν ώστε να προχωρήσουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές εντός της Βουλής και παράλληλα, να ασκήσουν καταλυτική και ανυποχώρητη πολιτική για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των αιτιών της μνημονιακής «καταιγίδας» και αποκάλυψη κάθε ενόχου.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η «λίστα Λαγκάρντ» μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει τίποτα στην χώρα και γι’ αυτό, ευθύνες έχουν και όλοι οι διάδοχοι του κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, συστάθηκε μία επιτροπή στη Βουλή για να διερευνήσει τις ευθύνες ενός και μόνο προσώπου, ενώ είναι προφανές ακόμα και για τον πιο αδαή και ανύποπτο πολίτη ότι σε αυτή την υπόθεση έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα.

Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνω κάτι που είχα πει και στο παρελθόν: «Τραγωδία ή κωμωδία», αυτό που επί μήνες παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, έχει κακή σκηνοθεσία και κακούς ηθοποιούς. Διότι ο λαός, ασφαλώς και δεν πείθεται από τις δικαιολογίες του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά θυμάται και τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ότι ο ίδιος σταμάτησε την έρευνα γιατί κατά τον κ. Διώτη, η λίστα δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. Ο λαός θυμάται, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος ανακάλυψε εκ των υστέρων την - αλλοιωμένη - λίστα μέσα σε ένα στικάκι στο γραφείο του. Και θυμάται, πως αντί να το στείλει απευθείας στη Δικαιοσύνη, το έστειλε στο Μαξίμου, το οποίο με την σειρά του ανέλαβε τον ρόλο του… ταχυδρόμου.

Ο λαός ξέρει επίσης ότι τόσους μήνες τώρα και παρά τις αλλεπάλληλες βεβαιώσεις του σημερινού οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ουδεμία πρόοδος υπήρξε στο θέμα του ελληνικού χρήματος που έφυγε στο εξωτερικό και δυστυχώς, παρά τις πολλές εξαγγελίες, κανένας δεν είδε ή δεν άκουσε ακόμα για καμία συμφωνία με την Ελβετία ή με άλλη χώρα του εξωτερικού. Και έχουν περάσει μήνες και χρόνια, με αποτέλεσμα, οι παράνομοι να έχουν λάβει τα μέτρα τους και οι περισσότεροι δρόμοι του μαύρου χρήματος να έχουν σφραγιστεί.

 

Ξέρετε ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; Η χώρα να μην οφεληθεί τίποτα και να μην εισπράξει τίποτα, το μαύρο χρήμα να εξακολουθεί να ρέει μέσα από νέους δρόμους και στο τέλος, ο πολιτικός κόσμος να έχει δείξει στη κοινωνία για μία ακόμα φορά, ότι και δεν μπορεί και δεν θέλει να ελέγξει τους μεγαλοφυγάδες του χρήματος!

Και επιπλέον, ξεχάστηκαν παντελώς πλέον και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Έτσι, μπορούν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου πολύ πρόσφατα, να εξακολουθούν να λένε πως… έσωσαν την χώρα!

Ο λαός καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει.

Ο λαός ασφαλώς θυμάται τι έλεγε προεκλογικά ο  Α. Σαμαράς, και ο λαός τον είδε με τα μάτια του να ψηφίζει ξεδιάντροπα, μόνο στη μια από τις τέσσερις κάλπες έτσι για να μην μείνει αμφιβολία σε κανέναν για το ποιος ΑΘΩΩΣΕ τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ας καταλάβει και ο ίδιος όμως ότι και ο λαός καταλαβαίνει… όλες τις φανερές και υπόγειες διαδρομές μιας διακυβέρνησης που προκάλεσε… πολεμικές καταστροφές σε μια χώρα εν καιρώ ειρήνης!

Εξάλλου μόλις χθες η Wall Street Journal επικαλείται «απόρρητο έγγραφο» του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο, o διεθνής Οργανισμός παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η αντίδραση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο το Ταμείο παραδέχεται κάποια από τα λάθη του, για τις εκτιμήσεις εξέλιξης του ελληνικού χρέους αλλά και για τη συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε, ενώ πετά και τα βέλη του προς την Κομισιόν.

Ουσιαστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφήνει να εννοηθεί πως το μεγαλύτερο όφελος από το «πακέτο» του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη, καθώς όπως σημειώνεται η διάσωση ήταν μία κίνηση, η οποία «έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας που θα προστάτευε τα υπόλοιπα ευάλωτα κράτη-μέλη και απέτρεψε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία».

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια που θέτει το Ταμείο. Ακόμη, παραδέχεται ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξο από ό,τι θα έπρεπε τόσο για τις προοπτικές επιστροφής στις αγορές όσο και στην ικανότητα των κυβερνήσεών της να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Παράλληλα, το ΔΝΤ ασκεί δριμεία κριτική για την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο κατέληξε τελικά να γίνει το Μάιο του 2012 αν και είχε συμφωνηθεί από το 2010.

Η καθυστέρηση αυτή, όπως σημειώνει στο έγγραφό του το ΔΝΤ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οφείλεται στο ότι το «κούρεμα» ήταν «πολιτικά δύσκολο» λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι τράπεζες των οποίων διακρατούσαν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.

Τέλος, το ΔΝΤ ασκεί δριμεία κριτική και στις ελληνικές κυβερνήσεις για την αποτυχία εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες αν είχαν γίνει θα είχε δοθεί ώθηση στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το κόστος της προσαρμογής μοιράστηκε με άνισο τρόπο στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί αίσθηση ότι και το ΔΝΤ, μετά τον ΟΟΣΑ, βλέπει βαθύτερη ύφεση το 2013 (4,9% αντί 4,2%) αλλά και το 2014, όπου προβλέπει αρνητικούς ρυθμούς ,4% αντί ανάπτυξης 0,6%!!!!

Εν κατακλείδι, εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, εξακολουθούμε να λέμε: Ανοίξτε πόρτες και παράθυρα να μπει το φως παντού! Ναι, στην διερεύνηση όλων των ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς καμία μα καμία διάθεση ανθιρωποφαγίας. Ναι όμως και στην διερεύνηση όλων των άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Ακόμα και στην διερεύνηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει πιαστεί ούτε ένας παράνομος εξαγωγέας μαύρου χρήματος.

Όλα στο φως! Αυτό είναι το αίτημά μας και προς τα εκεί στρέφεται ο αγώνας μας, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε ένα πρόσωπο και σε μία μόνο περίπτωση. Οι υπόλογοι είναι πολλοί. Και αργά ή γρήγορα, θα λογοδοτήσουν…

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος