Loading...
 Start Page
Τοποθέτηση ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  Εκδήλωση από εκδόσεις Πικραμένου «Πολιτική βιβλίου στην Πάτρα, προβληματισμοί,  προτάσεις, στοχεύσεις». (πολυχώρος ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ)

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις εκδόσεις «Πικραμένος» για την πρωτοβουλία που είχε να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση.

Ας περάσουμε όμως αμέσως στο θέμα μας.

Η εκδοτική δραστηριότητα στην Πάτρα είναι πάρα πολύ μικρή κι αυτό είναι σε όλους γνωστό.

Παρά τις δικές σας ηρωικές προσπάθειες, όπως και του Ανδρέα Τσιλήρα, του βιβλιοπωλείου Γκότση, παλιότερα θυμάμαι τις εκδοτικές πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου, αλλά και τις Αχαϊκές Εκδόσεις καθώς και το Περί Τεχνών του Γιώργου Πανόπουλου και ίσως μερικές σποραδικές προσπάθειες.

Προσπάθειες και πρωτοβουλίες που γίνονται με τεράστιο προσωπικό σας κόστος και βασικό κίνητρο το μεράκι και την αγάπη σας για την πόλη μας.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν ορισμένες εκδοτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει να προωθήσει το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ο τίτλος της αποψινής συζήτησης είναι «Πολιτική Βιβλίου στην Πάτρα».

Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς.

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτική βιβλίου στην Πάτρα.

Επειδή όμως το θέμα τέθηκε και μάλιστα με καλεσμένους υποψηφίους δημάρχους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα στοιχεία που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια δημοτική πολιτική βιβλίου.

Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου και της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Η Βικελαία δεν είναι απλώς μια Δημοτική Βιβλιοθήκη, είναι συνάμα κι ένας θαυμάσιος εκδοτικός οργανισμός.

Συνεπώς μια πρώτη ιδέα είναι να δούμε αν μπορεί η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη να αναλάβει εκδοτικές πρωτοβουλίες προσανατολισμένες σε πρόσωπα της πόλης και στην ιστορία της πόλης. 

Αλλά μιας και μιλάμε για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, είναι γνωστή η περίπτωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας που πέτυχε χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και που χαρακτηρίστηκε ως υπόδειγμα «μικρής Βιβλιοθήκης με μεγάλες δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση».

Αν μπορούν στο Ηράκλειο και στη Βέροια, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε εμείς εδώ στην Πάτρα.

Ίσως γιατί ποτέ δεν ασχοληθήκαμε, ίσως επειδή στο Ηράκλειο βρέθηκε ο Γιανναδάκης και στη Βέροια ο Τροχόπουλος, αν και πιστεύω ότι τέτοιους ανθρώπους έχουμε κι εμείς εδώ αλλά δεν τους αναζητήσαμε, δεν τους εμπιστευτήκαμε.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να γυρίσω πίσω στο χρόνο.

Ήταν το 1966 με δήμαρχο τον αείμνηστο Θόδωρο Άννινο.

Τότε στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε διεθνής έκθεση βιβλίου με συμμετοχές 11 χωρών.

Θα επαναλάβω την ίδια απορία.

Αν η Πάτρα μπορούσε το 1966, τι την εμποδίζει να να τα καταφέρει μισό αιώνα μετά;

Είναι πολλά τα επίπεδα γύρω από τα οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια πολιτική βιβλίου στο Δήμο Πατρέων.

Θέλω να πιστεύω ότι απόψε εδώ θα ακουστούν ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες ο κύριος Πικραμένος θα τις συνοψίσει, ίσως μάλιστα και να τις εκδώσει κι από εκεί και πέρα η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει την υποχρέωση να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες που η παράταξή μας και εγώ προσωπικά θα τις υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Ένα είναι όμως σίγουρο: Ότι πολιτική για το βιβλίο πρέπει να στηρίζεται και να αποτελεί ευθύνη του Δήμου μας, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

 

Αλλά πώς να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες ευθύνες, όταν υποφέρουν και τα δύο από στενούς και δογματικούς ορίζοντες.

Το βιβλίο θέλει ανοιχτά μυαλά και γενναίους ανθρώπους.

Η Πάτρα τους έχει και η Νέα Πάτρα θα τους φέρει στο προσκήνιο.

Σας Ευχαριστώ

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος