Loading...
 Start Page
Χαιρετισμός Νίκου Νικολόπουλου (*)  Ημερίδα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Παραλιακού Μετώπου» Από τον συνδυασμό «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ»

Φίλες και φίλοι,

 

Από την πλευρά μου θέλω να σας εκφράσω την χαρά μου που είμαι σήμερα εδώ κοντά σας και να ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση την δημοτική παράταξη «Εμείς για το Φάληρο» και τον επικεφαλής της, κ. Δημήτρη Πιτούλη.

 

Πραγματικά χαίρομαι και αισιοδοξώ κάθε φορά που μετέχω σε πρωτοβουλίες και διεργασίες που ανήκουν στην πραγματική κοινωνία των πολιτών. Είναι οι άνθρωποι που ξέρουν ότι το πρώτο βήμα για να φτιάξουμε την χώρα μας ξεκινάει… έξω από την πόρτα του σπιτιού μας.

 

Ξεκινάει από την προσπάθεια να φτιάξουμε τη γειτονιά μας, τη συνοικία μας, την πόλη μας.

 

Από την προσπάθεια να στηρίξουμε, όλοι μαζί, μία νέα ανάπτυξη που να στηρίζεται στους ανθρώπους αυτού του τόπου, να τους προστατεύει και να τους επιστρέφει πολλαπλάσια οφέλη.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η σημερινή εκδήλωση έχει ως θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Παραλιακού Μετώπου».

 

Ξέρετε, στην Ελλάδα για πολλά χρόνια στρεβλώσαμε έννοιες και όρους, και εμείς κυρίως οι πολιτικοί, αποπροσανατολίσαμε και αποπροσανατολιστήκαμε.

 

Πριν αρκετές δεκαετίες, ζήσαμε μία εποχή που θυσιάζαμε ό,τιδήποτε όμορφο, αλλά και αναγκαίο για το βιοτικό επίπεδο της ζωής μας, στον βωμό μίας οικονομικής ανάπτυξης και μίας τσιμεντοποίησης, σχεδόν χωρίς όρους και όρια.

 

Και μετά, σχεδόν περάσαμε στον αντίποδα.

Σε πολλές περιπτώσεις μετατρέψαμε το περιβάλλον σε… τοτέμ, ξεχνώντας ότι το νόημα του οικιστικού περιβάλλοντος συμπληρώνεται και συμπληρώνει το ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ επιτρέψαμε και σε μία «α λα καρτ οικολογία» να δημιουργεί διαρκή εμπόδια και προσκόμματα σε οποιουδήποτε είδους ανάπτυξη, ακόμα και σε αυτή που στο τέλος – τέλος θα διέσωζε ακόμα και το περιβάλλον.

 

Παράδειγμα, τα εξωφρενικά νομοθετήματα που δεν επέτρεπαν ούτε τη δημιουργία δασικών δρόμων στα δάση, με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να έχουν οδυνηρά αποτελέσματα, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους ανθρώπους.

Και την ίδια ώρα, βέβαια, κάναμε τα στραβά μάτια σε όλους εκείνους που έχτιζαν αυθαίρετα στις δασικές περιοχές…

 

Κάπως έτσι και το Φάληρο, από ένα όμορφο επίνειο της Αττικής, αφού επί σειρά ετών υπέστη παράλογες και χωρίς κανέναν σχεδιασμό. αλλοιώσεις και παραμορφώσεις στα πλαίσια της περιβόητης οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, ακόμα ψάχνει να βρει τον τρόπο να αναδείξει ό,τι έχει διασωθεί από το παλιό Φάληρο και παράλληλα, να αναδείξει νέους χώρους, όπου ο άνθρωπος, η οικονομία και η φύση θα συνυπάρχουν και μαζί θα ακμάζουν.

 

Είμαι σίγουρος ότι λύσεις υπάρχουν.

Ότι μπορούν να βρεθούν.

Αρκεί να υπάρχει θέληση και όρεξη για δουλειά με σχέδιο και όραμα.

Για παράδειγμα, θεωρώ πως το σχέδιο για την «αθηναϊκή ριβιέρα», όπως ονομάστηκε, ήταν ένα σχέδιο που μπορούσε να βάλει σε μία νέα βάση την σχέση των παραλιακών δήμων της Αττικής με την παραλία τους και με μία νέου τύπου ανάπτυξη, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπήρχαν και σοβαρά προβλήματα στο συγκεκριμένο σχέδιο ή σημεία που έχριζαν αναθεώρησης.

Όμως, αντί να έχουμε εξέλιξη και βελτίωση του σχεδίου και αντί να προχωράει το κεντρικό κράτος με γενναία βήματα, το όλο θέμα μάλλον παραμπέπεται στις καλένδες και δεν είμαι διόλου αισιόδοξος ότι μπορεί κάτι να προχωρήσει.

 

Από εκεί και πέρα, φεύγοντας από τις ευθύνες και τις δυνατότητες του κεντρικού κράτους, ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις ευθύνες ή τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε αυτές τι πολύ δύσκολες εποχές, πιστεύω πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κινητοποιήσει τους πολίτες όσο λίγοι θεσμοί και φορείς στην χώρα.

Και μπορεί, ακόμα και με λίγα χρήματα, να δημιουργήσει μικρές οάσεις και διαμαντάκια ποιότητας και ανάπτυξης, που να συνδυάζουν το πράσινο και την καθαριότητα, με την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Δεν θέλω να πω περισσότερα, γιατί θέλω κυρίως να ακούσω και να μάθω από εσάς.

 

Θέλω να γνωρίζετε ότι οι πόρτες του γραφείου μου, όπως και συνολικά οι πόρτες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, θα είναι πάντα ανοικτές για εσάς.

Θα είμαστε δίπλα σας, σε ό,τι χρειάζεστε και ό,τι ονειρεύεστε που θα κινείται στην κατεύθυνση αναδημιουργίας του τόπου μας.

 

Προσωπικά, εδώ και αρκετό καιρό λέω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στα χέρια εκείνων που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αλλά θεωρούν ότι είναι οι εκλεκτοί ή έχουν το κληρονομικό δικαίωμα να εξουσιάζουν τους πολίτες.

 

Είναι η ώρα, νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες να βγουν μπροστά. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του λαού, που διαθέτει πατριωτική αντίληψη αλλά και σύγχρονο πνεύμα, πρέπει να πάψει να σιωπά. Και να γίνει πρωταγωνίστρια!

 

Τέτοιους πρωταγωνιστές και τέτοιες πρωταγωνίστριες βλέπω σήμερα και εδώ.

 

Και θα είμαι στο πλευρό σας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος