Loading...
 Start Page
ΕΛΛΑΔΑ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παρούσα χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται από αλλαγές, οι οποίες ακολουθούν ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Οι εποχές, δυστυχώς, δεν είναι δύσκολες μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και εκτός αυτής. Οι δυσκολίες δεν εντοπίζονται μόνο στην οικονομική κρίση που πλήττει κι άλλες χώρες της Ευρώπης και απειλεί ακόμα περισσότερες, αλλά και στις κοινωνικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που ταλανίζουν ιδιαίτερα την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, απειλώντας ευθέως τις υπάρχουσες ισορροπίες με κοσμογονικές αλλαγές και δραματικές ανατροπές.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν κινδυνεύει σήμερα μόνο από την κρίση του ευρώ αλλά κινδυνεύει, ενδεχομένως και περισσότερο από τις εξελίξεις εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα ολοκληρωμένη και πειστική ευρωπαϊκή στρατηγική για να αντιμετωπιστούν.

Ένας από αυτούς τους μεγάλους κινδύνους είναι η αποσταθεροποίηση των χωρών της βόρειας Αφρικής και της κοντινής μας Ανατολής, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και την οποία όλοι παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία. Μία από τις βασικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων είναι οι ραγδαίες επιπτώσεις τους στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι πόλεμοι και οι αναταραχές σε χώρες της Ανατολής, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, πυροδότησαν μια μεταναστευτική έκρηξη προς την Ευρώπη που ακόμα συνεχίζεται. Το ίδιο συνέβη με αρκετές χώρες της Αφρικής, όπως η Σομαλία, ο Νίγηρας, η Νιγηρία, το Μαλί και το Τσαντ, ενώ μετά τις ταραχές στη Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη θεωρείται δεδομένο πως το κύμα μεταναστών θα μεγαλώσει, τόσο από τις χώρες που προαναφέρθηκαν, όσο και από τις χώρες που σήμερα αποσταθεροποιούνται.

Η Ευρώπη μέχρι τώρα, ακολουθεί κατά κύριο λόγο αποτρεπτική πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης, με διόλου ικανοποιητικά όμως αποτελέσματα. Το μεταναστευτικό βρίσκεται σε μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική μετά το σύμφωνο για το άσυλο και την μετανάστευση, το οποίο υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το εν λόγω σύμφωνο χωρίζει την προσέγγιση της Ευρώπης πάνω στο μεταναστευτικό σε δύο περιόδους. Αρχικά υπάρχει η προ του συμφώνου περίοδος, η οποία διέπεται από την ιδεολογική προσέγγιση του πολυπολιτισμού. Η πολυπολιτισμική αυτή περίοδος είχε ως χαρακτηριστικό την πολιτική ανοιχτών συνόρων και την ως επί το πλείστον ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών, ασχέτως των πραγματικών οικονομικών αναγκών μιας χώρας και των κοινωνικών αντοχών της. Ακολουθεί η μετά το σύμφωνο περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από την διαπίστωση της αποτυχίας του πολυπολιτισμικού προτύπου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί πλέον ότι η κοινή μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν της τόσο το συλλογικό συμφέρον της Ε.Ε όσο και τις ανάγκες κάθε κράτους. Καθώς επίσης και τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τις χωρητικότητες υποδοχής, ενώ οι παράνομοι να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης τους.

Για την Ελλάδα οι εξελίξεις αυτές είναι κομβικής σημασίας. Ο αριθμός των αλλοδαπών που παραμένουν παράνομα στην χώρα μας είναι άγνωστος και αυτό προκύπτει από την απάντηση που μου έδωσε πρόσφατα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο αρμόδιος Υπουργός, ότι η Ελληνική στατιστική υπηρεσία «...δεν μπορεί να καταμετρήσει λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων...»!!!

Το 2010 σημειώθηκε ρεκόρ εισόδου λαθρομεταναστών και όμως η χώρα μας έκανε μόλις 295 αιτήματα, ζητώντας από την Τουρκία να πάρει πίσω μόνο 10.198 λαθρομετανάστες. Βάσει της συμφωνίας Ερντογάν-Παπανδρέου, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα για 1.000 αιτήματα επανεισδοχής κάθε χρόνο, σε κάθε ένα εκ των οποίων μπορεί να περιλαμβάνεται απεριόριστος αριθμός λαθρομεταναστών, αρκεί να τεκμηριώνεται ότι ήλθαν από τουρκικό έδαφος.

Πριν την συμφωνία οι ελληνικές αρχές έκαναν 1.527 ομαδικά αιτήματα ζητώντας να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία 26.516. Το 2009 έγιναν 879 και αφορούσαν 16.123 λαθρομετανάστες. Γιατί λοιπόν ενώ πολλαπλασιάζονται οι λαθρομετανάστες, μειώνονται δραματικά τα αιτήματα ;

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως ένα γενικό πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία, το αντιμετωπίζει ως θέμα μεγίστης εθνικής σημασίας. Με βάση αυτή την λογική ο Αντώνης Σαμαράς στους όρους που έθεσε στον Πρωθυπουργό για μία κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, έβαλε εκτός από τα οικονομικά και το θέμα κατάργησης του Νόμου για την Ιθαγένεια - για τους Μετανάστες - που ψήφισε πέρσι το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία, να προσελκύουμε καραβάνια λαθρομεταναστών, από χώρες της περιοχής που βρίσκονται σε αναβρασμό. Δεν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε οικονομικά μια χώρα που αποσταθεροποιείται κοινωνικά από έξω!

Η πολιτική της ανοχής πρέπει να αντικατασταθεί από μια ενεργό πολιτική ρύθμισης του προβλήματος. Περνάει υποχρεωτικά από έναν σκληρό πόλεμο κατά των κυκλωμάτων διαφθοράς, τα υπερκέρδη των οποίων αναπτύσσονται γύρω από την μαζική παράνομη μετανάστευση και μετατρέπονται σε βαριές οικονομικές υποχρεώσεις και μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους αδύναμους.

Εδώ, στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όπως και στα χερσαία βόρεια σύνορα, καθημερινά διεξάγεται ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των διωκτικών αρχών, των συνοριοφυλάκων και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Την απελπισία του μετανάστη όμως, ο οποίος βλέπει μόνο την κόλαση που ζει και όχι την κρυμμένη κόλαση πίσω από τον παράδεισο που του τάζουν, δεν την σταματάς.
Το αποτέλεσμα είναι, καθημερινά, στα σύνορα της Ελλάδος να φτάνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες μετανάστες που λίγες μέρες αργότερα, θα στοιβάζονται στην χώρα, η οποία έχει καταντήσει χωματερή ψυχών και ελπίδων και ιδιαίτερα στις περιοχές της δυτικής Ελλάδος, όπως στην δική μου πόλη, την Πάτρα, με στόχο την παράνομη φυγή τους προς την δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Η Ευρώπη οφείλει να τολμήσει πολύ περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα πρέπει να βρει συμμάχους προκειμένου να βελτιωθεί ο κανονισμός του "ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ" που σήμερα επιβαρύνει δυσανάλογα την χώρα μας. Δεν αντέχει να σηκώνει μόνη της το κοινό Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Απαιτείται μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική. Μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που να προστατεύει το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για ασφάλεια και ελευθερία και που να αντιμετωπίζει τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον παράνομο μετανάστη μέσα από την εφαρμογή κανόνων ενός κράτους δικαίου.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος