Loading...
 Start Page
«Σύγκλιση χωρίς εναρμόνιση δεν μπορεί να επιτευχθεί»

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι μέρες που ζούμε ιστορικές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόλο που το κυρίαρχο θέμα συνεχίζει να είναι το θέμα του χρέους και της διάσωσης των χωρών, σήμερα χτίζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να αναπτύσσονται σε μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση. Το σύμφωνο για το ευρώ που θα αποτελέσει και τον κύριο πυλώνα αυτής της πολιτικής, μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική σύγκλιση των οικονομιών και την αποφυγή των μελλοντικών κρίσεων. Για αρκετά χρόνια προτάξαμε την νομισματική σύγκλιση έναντι της πραγματικής. Και πιστεύω ότι μέρος αυτού του τιμήματος το πληρώνουμε και με την κρίση χρέους πολλών χωρών της ευρωζώνης. Η πραγματική σύγκλιση όμως παρέμενε το ζητούμενο. Και σύγκλιση χωρίς εναρμόνιση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Εναρμόνιση στην αγορά εργασίας, στην παραγωγικότητα, στο φορολογικό καθεστώς στο συνταξιοδοτικό και στις πολιτικές για την ανταγωνιστικότητα. Το κυριότερο όμως έχει να κάνει με την δημοσιονομική πολιτική. 

Οι μηχανισμοί του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που σχετίζονταν με το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν ικανοποιητικά. Χρειαζόμαστε ένα άλλο, διαφορετικό πλαίσιο παρακολούθησης και εποπτείας των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένουμε η προβληματική κατάσταση σε μια χώρα, να επηρεάζει άμεσα το τραπεζικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα άλλης ή άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Αν και η απόφαση της 11ης Μαρτίου 2011 συνιστά μια εξέλιξη θετική σε γενικές γραμμές για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την ενίσχυση των δημοσιονομικών θέσεων των Κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ, η ενημέρωση που παρείχε η ελληνική Κυβέρνηση για την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, χαρακτηρίστηκε από περισσή αισιοδοξία και πολύ υψηλές, θα έλεγα, προσδοκίες που κατά τη γνώμη μας δεν ανταποκρίνονται στην απόλυτη αλήθεια, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που βιώνει με τραυματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης και των όρων που έχει θέσει το μνημόνιο για την οικονομική στήριξη της χώρας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε πως για πολλά χρόνια, η Ευρώπη προέταξε τη νομισματική σύγκλιση έναντι της πραγματικής, οικονομικής και αναπτυξιακής σύγκλισης.
Στην τελευταία συνάντηση Κορυφής οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, στην απόφασή τους υπενθυμίζουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παρέχει χρηματοδοτική συνδρομή, εφόσον αυτή θεωρείται απαραίτητη για την διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του Ευρώ συνολικά. Η απόφαση μάλιστα θα λαμβάνεται με ομοφωνία και θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις. Η τιμολόγηση θα είναι σύμφωνη με τις αρχές τιμολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
δηλαδή πολύ ακριβή. Επίσης, κατ' εξαίρεση θα παρεμβαίνουν στην πρωτογενή αγορά και πάλι με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Συνοπτικά και συμπερασματικά, θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα νέο Πανευρωπαϊκό Μνημόνιο που είναι και ακριβό αλλά και γραφειοκρατικό.
Λείπουν εντελώς οι αναπτυξιακές συνιστώσες. Απουσιάζει το στοιχείο της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα για τα Κράτη μέλη που σήμερα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η Ευρώπη και η Ευρωζώνη διέρχονται δύσκολες στιγμές και βρίσκονται μπροστά από πολύ σύνθετες και δύσκολες αποφάσεις που θα προδιαγράψουν το μέλλον για την επόμενη δεκαετία. Είμαι βέβαιος ότι η κρίση θα περάσει και θα σφυρηλατήσει ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μελών μιας και πρυτανεύσει η κοινοτική αλληλεγγύη. Η Ε.Ε. μπορεί με αυτό τον τρόπο, να αποδείξει ότι αποτελεί έναν ενιαίο οικονομικό χώρο που θα προάγει το ευρωπαϊκό ιδεώδες, την ευημερία και την ανάπτυξη των χωρών - μελών.

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος