Loading...
 Start Page
Η στρατηγική ελπίδας της Ν.Δ. Δημιουργεί την ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ για την ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικές εκλογές σε σκηνικό ΔΝΤ. Δύο μήνες έμειναν ως τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Η «σκιά» του ΔΝΤ πέφτει πάνω σε όλο το πολιτικό σκηνικό και εν πολλοίς θα καθορίσει τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς και τις ις εξελίξεις.

Αυτές οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, είναι διαφορετικές για πολλούς λόγους από κάθε άλλη προηγούμενη φορά.
Οι εκλογές γίνονται μέσα σε μία βαθιά κρίση της οικονομίας, που όσο περνά ο καιρός βαθαίνει όλο και περισσότερο. Τον Νοέμβριο όπως όλα δείχνουν οι συνέπειες της εφαρμογής του Μνημονίου θα είναι καταλυτικές, με δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους, με χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις, με νέα επώδυνα μέτρα.
Το κλίμα είναι βαρύ, καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς, η ανεργία εκτινάσσεται. Το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει ριζικά με τον «Καλλικράτη» αφού και νέες γεωγραφικές ενότητες έχουν προκύψει. Οι νέες αρμοδιότητες που δίνονται είναι πολλές περισσότερες από πριν, χωρίς όμως να έχουν διασφαλιστεί και τα χρήματα για να λειτουργήσει το σύστημα.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάντοτε ήσαν και είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, για την πατρίδα, για τον τόπο τους, για τους απλούς πολίτες. Ακόμα περισσότερο χρειάζονται τώρα οι ικανοί και όχι οι ασήμαντοι και οι συγγενείς στις δύσκολες μέρες που βιώνει η χώρα μας.
Τα περισσότερα από τα βασικά στελέχη του κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ή και Δήμαρχοι. Ο πολυδιαφημισμένος «Καλλικράτης» του πρωθυπουργού απαξιώνεται καθημερινά από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ..
Όμως η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι κοντά στον πολίτη, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική, με ιδέες και προτάσεις.
Η μεταρρύθμιση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υψίστη προτεραιότητα. Οι άμεσες ανάγκες της χώρας και των πολιτών επιβάλλουν τη ριζική αναδιάρθρωση, την εξυγίανση, όλων των διοικητών μηχανισμών.
Την ανακατανομή προς τα κάτω πόρων, αρμοδιοτήτων και εξουσιών.
Τη δημοσιονομική αποκέντρωση..
Τη νέα χωροταξική οργάνωση με κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, ιστορικά, και πολιτισμικά κριτήρια για την πλήρη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τις αρχές της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας, της βιωσιμότητας και της εταιρικότητας.
Τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, ώστε ο επιτελικός χαρακτήρας να παραμένει στην Κεντρική Διοίκηση.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από στοιχειώδεις προϋποθέσεις βιωσιμότητας.
Η μεταρρύθμιση να είναι μέρος ενός προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης.
Κατά βάση, είναι σωστή η μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η νέα χωροταξική κατανομή όμως έπρεπε να γίνει αντικειμενικά κριτήρια (πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά).
Η υλοποίηση να μην γίνεται στα τυφλά, αλλά με τους αναγκαίους πόρους, για την άσκηση των νέων εξουσιών και αρμοδιοτήτων.

Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μέριμνα έστω τώρα για τους ορεινούς και τους απομονωμένους Δήμους. Διαφορετικά οι νέοι Δήμοι θα απαξιωθούν. Και η μεταρρύθμιση θα αποτύχει.
Όπως και οι προηγούμενες.
Ο κίνδυνος αυτός έχει επισημανθεί και στις μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (ΙΤΑ) και στις θέσεις που κατά καιρούς έχουν εκφράσει, η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ.
Η Κυβέρνηση δυστυχώς αντιμετώπισε το σοβαρό αυτό εγχείρημα, με προχειρότητα και κομματική υστεροβουλία.
Θεώρησε την διοικητική μεταρρύθμιση εσωτερική της υπόθεση και για αυτό διαβουλεύθηκε μόνο στο εσωτερικό της.
Στο χωροταξικό λειτούργησε μόνη της. Αγνόησε τους πάντες .
Η Κυβέρνηση αντέδρασε με επιθέσεις απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης και των Αυτοδιοικητικών, με την γνωστή αλαζονική συμπεριφορά της και με περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε και συνένωσε δήμους αθροίζοντας κομματικές ψήφους. Χωρίς αναπτυξιακή λογική, χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες.
Οι πολίτες θα την κρίνουν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η τακτική στην καθημερινότητά τους. Οι πολίτες επίσης, τόσο στους ΟΤΑ όσο και στις Περιφέρειες, πέραν του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των εκλογών, θα κληθούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την «πολιτική περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, εφαρμόζει λόγω ΔΝΤ.

Ο «Καλλικράτης» δεν προσφέρει μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι χρειάζεται ένα συνολικό πρόγραμμα αφού η ανάγκη για τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις καθίσταται επιτακτική παρά ποτέ σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που απειλεί με οικονομικό αφανισμό τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ακυρώσει κανείς μία διοικητική μεταρρύθμιση π.χ.:
• Με το να αρνηθεί την μεταφορά των πόρων.
• Με το να είναι ασαφής και κουτσουρεμένη η μεταφορά αρμοδιοτήτων
• Και με το να είναι προφανής η κομματική σκοπιμότητα στην χωροταξική διάταξη των συνενώσεων κ.α.
Η κυβέρνηση τους χρησιμοποίησε όλους...και τα κατάφερε.!!!!
Τυχαία; Δεν νομίζω!!!

Πιστεύω λοιπόν, ότι είναι η εποχή να πάρουμε τις τύχες της πόλης και της περιοχής μας στα χέρια μας. Καλούμαστε να επιλέξουμε τα ικανά πρόσωπα και τους συνδυασμούς εκείνους που θεωρούν ότι θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και με κριτήριο το καλό του τόπου μας, σε μία νέα προοπτική για την πατρίδα μας.
Γιατί παρόλα αυτά υπάρχει διέξοδος : Η στρατηγική ελπίδα της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί την ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ για την ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος