Loading...
 Start Page

«Η ανάκαμψη έρχεται με επενδύσεις και αύξηση της κατανάλωσης
και όχι με φόρους»

Δυστυχώς το 2010 προβλέπεται να είναι άλλη μία δύσκολη χρονιά.
Η χρονιά που τελειώνει επέφερε πολλά δεινά στην οικονομική ζωή και αποκάλυψε τις αδυναμίες του Ελληνικού οικονομικού μοντέλου.
Πρέπει να αναληφθούν ευθύνες από όλους και να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να ορίζουμε μόνοι μας τις τύχες και το μέλλον αυτού του τόπου ή θα «πετάξουμε πετσέτα».


Πολλά κοινωνικά στρώματα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Δεν μπορεί να θυσιαστεί το εύρος της κοινωνικής πολιτικής, καθώς η κοινωνική συνοχή αποτελεί τον συντελεστή που θα επιτρέψει να έχουν αποτέλεσμα οι στόχοι της ανάκαμψης.


Το 2010 θα κρίνει κατά πόσο η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη.


Η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, τα διεθνή μέσα μας χλευάζουν σε καθημερινή βάση, ενώ οι κοινοτικοί ανώτατοι υπάλληλοι και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. μας λοιδορούν.
Σαφέστατα το 2010 θα είναι κατά πολύ χειρότερο του έτους που πριν λίγες ημέρες αποχαιρετήσαμε. Αυτή την άποψη την βασίζω σε δύο γεγονότα : στο μείζον πρόβλημα ρευστότητας και στην χρηματοδότηση της οικονομίας.


Πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητα μας; Σε αυξημένη ανεργία, μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, πρόβλημα στην ανταπόκριση του Δημοσίου.
Απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων που αφορούν στις απαραίτητες και αναγκαστικές δημοσιονομικές προσαρμογές που έχει ανάγκη η οικονομία και στην δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων αναθέρμανσης της αγοράς και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.
Η έμφαση πρέπει να δοθεί στις μαύρες τρύπες των προϋπολογισμών και όχι στις τσέπες των πολιτών, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες.


Η ανάκαμψη έρχεται με επενδύσεις, αναδιανομή του εισοδήματος και αύξηση της κατανάλωσης - όχι με φόρους.
Το μοντέλο «ανάπτυξης» του πελατειακού κράτους - «επιχειρηματία» ξεπεράστηκε προ πολλού. Δεν επιτρέπονται άλλα δόγματα, πειραματισμοί και λάθη. Η Ελληνική οικονομία χρειάζεται μόνο δοκιμασμένες λύσεις.
Τι πρέπει να γίνει; Επενδύσεις με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και με κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, με παραχώρηση μελλοντικών εσόδων, κυρίως σε έργα μεγάλων κατασκευών.


Οι «ύαινες» απαιτούν περικοπές μισθών και αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, αδιαφορώντας για τα μικρά προσωπικά δράματα. εκατομμυρίων Ελλήνων - ανθρώπων που ζουν τρομαγμένοι και που μοιράζονται μαζί μας τους φόβους και τις αγωνίες τους για την επιβίωση της οικογένειας τους.


Με την μείωση των μισθών στο Δημόσιο, θα εξοικονομηθούν μόνον 200-400 εκατ. Ευρώ. Εάν όμως μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην διάρκεια μίας πενταετίας, από 850.000 που είναι σήμερα σε 350.000-400.000 που χρειάζονται, θα εξοικονομηθούν τότε δαπάνες 12 δις ευρώ.


Πρέπει να ξεκινήσουμε από την θεμελιώδη παραδοχή ότι το Κράτος είναι εξαιρετικά σπάταλο, δυσκίνητο , με υπηρεσίες που δεν έχουν ενσωματώσει την λογική της ανταποδοτικότητας. Επομένως, είναι απαραίτητη μία ολοκληρωμένη στρατηγική αφενός για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και αφετέρου για δομικές αλλαγές.
Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας το σκεπτικό που το δημιούργησε.


Η έξοδος από την κρίση θα έρθει με την αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης, καθώς και με τις επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές).
Λέμε για παράδειγμα, περί πράσινης ανάπτυξης. Πώς θα γίνει; Επιτέλους να διευκρινίσουμε το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε. Δεν μπορεί να είναι χαοτικό, αλλά να επικεντρωθεί το δύο το πολύ σε τρεις τομείς.


Πρέπει να εξαγγελθούν πλέον συγκεκριμένα μέτρα. Οι όποιες μέχρι στιγμής κυβερνητικές εξαγγελίες είναι αποσπασματικές. Η περίοδος της προχειρότητας έχει παρέλθει και τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα.
Θεωρώ ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό, ότι για τις βασικές τομές και μεταρρυθμίσεις υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στην πολιτική αλλά και στην κοινωνία και ότι πολιτικό κόστος έχει πλέον η συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης.


Δυστυχώς η Κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε εκτεινόμενη ύφεση. Επιβάλλει νέες έκτακτες φορολογίες στα πιο υγιή τμήματα της Ελληνικής οικονομίας, δηλαδή σε εκείνους που πληρώνουν τα πάντα: μισθωτούς, ιδιοκτήτες ακινήτων και οργανωμένες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα θα είναι δυστυχώς αντίθετα από τα αναμενόμενα.


Το 2010 θα είναι σαφώς καλύτερο, εάν πάρουμε τις σωστές και αναγκαίες αποφάσεις και προχωρήσουμε αποφασιστικά σε μέτρα που θα εφαρμοσθούν με επιτυχία. Το 2010 θα είναι καλύτερο από το 2009, εάν κινηθούμε με ψυχραιμία και σύνεση, με συναίνεση και διάθεση συνεργασίας και τέλος εάν με πίστη και αισιοδοξία σήμερα παλέψουμε για το αύριο που μας αξίζει.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" (ΠΑΤΡΩΝ) και ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" (ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος