Loading...
 Start Page
Πέμπτη 05 Φεβ 2009

   Στην ουσία της η τρομοκρατία αποτελεί τον αντίποδα της πολιτικής. Συνιστά έμπρακτη ακύρωση της δημοκρατίας, που βασίζεται στη διαλεκτική αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων και αντ'αυτής εγκαθιδρύει το κράτος του τρόμου, που στηρίζεται στη διαλεκτική της βίας και των τυφλών πληγμάτων. Με όρους ηθικοπολιτικούς η τρομοκρατία είναι η απόλυτη άρνηση των ατομικών ελευθεριών και κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αμφισβητεί τα θεμέλια του πολιτισμού μας, που βασίζεται στην ιερότητα και την ευταξία της ανθρώπινης ύπαρξης, υιοθετεί τη μη ηθική του δόγματος, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και τέλος σχετικοποιεί τα πάντα, ακόμη και αυτό το θείο δώρο της ζωής.

      Από αυτή την άποψη, κάθε διάλογος με τους τρομοκράτες είναι άνευ αντικρίσματος. Για κάθε δημοκράτη - πέρα από το ιδεολογικό περιεχόμενο, που προσδίδει στα οράματά του - η τρομοκρατία πρέπει να είναι, αυτονόητα και ανυποχώρητα, καταδικαστέα χωρίς μισόλογα , λεκτικές φιοριτούρες , βολικές υπεκφυγές. Αλλιώς, συνομιλώντας μαζί της είναι σαν να νομιμοποιείς έμμεσα τον παραλογισμό ότι κάποιοι επ'ονόματι των ιδεών τους μπορούν να σκοτώσουν όποτε θέλουν και όποιους θέλουν, ενώ κάποιοι άλλοι, εξ αιτίας  των ηθικών δεσμεύσεών τους μπορούν μόνο να μετρούν νεκρούς.

      Οι διάφορες απλουστευτικές προσεγγίσεις, που επιχειρούν να ερμηνεύσουν την τρομοκρατία, ως περίπου παράγωγο των αδυναμιών των κοινωνικών δομών ή της διεθνοπολιτικής συμπεριφοράς, κάποιων ανεπτυγμένων χωρών, μπορεί να ακούγονται σαν αληθοφανείς εξηγήσεις που όμως επί της ουσίας δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιτείνουν τη σύγχυση και αποδυναμώνουν τα αντανακλαστικά αντίδρασης των δημοκρατιών. Άλλωστε πολύ εύστοχα ο κορυφαίος αμερικανός πολιτικός αναλυτής Πωλ Τζόνσον παρατηρούσε σε ένα άρθρο του, δημοσιευμένο το καλοκαίρι του 1981 στο περιοδικό «New Republic" ότι: «η πιο εσφαλμένη θεώρηση της τρομοκρατίας είναι εκείνη η οποία την κατατάσσει στα πολλά συμπτώματα μιας βαρύτατης ασθένειας της σημερινής κοινωνίας και τη χαρακτηρίζει μέρος μιας γενικότερης τάσης προς τη βία, που εκδηλώνεται με την παιδική και γενικότερη εγκληματικότητα, τις φοιτητικές ταραχές, τους κάθε είδους βανδαλισμούς και τον χουλιγκανισμό και οφείλεται στη σκιά της βόμβας υδρογόνου, στον αυξανόμενο ρυθμό των διαζυγίων , στις ανεπαρκείς υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας και στη φτώχεια.  Η θεώρηση αυτή συνήθως καταλήγει στο αβασάνιστο συμπέρασμα ότι για την παραπάνω κατάσταση ευθύνεται η ίδια η κοινωνία. Εμείς είμαστε οι ένοχοι ψελλίζουμε και κατεβάζουμε το κεφάλι.

      Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ με  την εκατόμβη των αθώων θυμάτων που προκάλεσε, αποτέλεσε ένα «πλανητικό» σήμα συναγερμού πως με την τρομοκρατία δεν μπορούμε να παίζουμε ατιμωρητί. Η καταπολέμηση και εξάλειψη της είναι πλέον όρος επιβίωσης για τις δημοκρατικές κοινωνίες της Δύσης και πως μισόλογα και απλουστεύσεις τέτοιες ώρες , δεν είναι εκ του περισσού, αλλά εκ του πονηρού ή του αθεραπεύτως αφελούς.

      Αλλά και στο Ισλάμ, μιας και αυτό χρησιμοποίησαν ως άλλοθι οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Με μια υπογράμμιση, πως κάθε τι Ισλαμικό δεν είναι τρομοκρατικό. Ένα συγκεκριμένο ρεύμα του Ισλάμ, όμως, τροφοδοτεί ένα κύμα τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια. Και χρήσιμο θα είναι να κατανοήσουμε το υπόβαθρό του. 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος