Loading...
 Start Page
Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι θα επιβραβευθούν στη κάλπη οι πολιτικές της φτωχοποίησης;

Κοινωνική διάλυση φέρνει η ανεργία στους νέους που εκτινάχθηκε στα ύψη. Μπουρλότο στο σαθρό οικονομικό και τραπεζικό στερέωμα η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας. Το 10ετες ομόλογο έχει κάνει ήδη νέο ρεκόρ έτους.

Είμαστε, θα μπορούσε να πει κάποιος, ουσιαστικά ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΩΝ!

Όσοι κυβερνητικοί εξακολουθούν να μην ανησυχούν, καλό είναι να  λάβουν υπόψη τους ότι μόνο το '23 έχουμε λήξεις δόσεων 9,5 δις!

Η λιτότητα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η πεμπτουσία δηλαδή της μνημονιακής επιτήρησης και της ενισχυμένης εποπτείας, εξακολουθούν να είναι παρόντες.

Η αύξηση των φόρων, η γενικευμένη άνοδος των τιμών και το πάρτι των κερδών στο χρηματιστήριο δείχνουν ότι το πληθωριστικό περιβάλλον έχει εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να λεηλατούν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Η ενεργειακή φτώχεια έχει χτυπήσει την πόρτα του 85% των Ελλήνων, εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Τα λαϊκά νοικοκυριά και οι συμπατριώτες της μεσαίας τάξης οδηγούνται ολοταχώς σε οικονομική εξαθλίωση, όπως δείχνει και η πρόσφατη έκθεση της   του ΕΔΚΦ, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι σημαντικότερες ανάγκες που αντιμετωπίζει είναι, η έλλειψη επαρκών πόρων που τους
δυσκολεύει πάρα πολύ να επιβιώσουν.

Η κατάσταση και των τραπεζών δεν  είναι αυτή που δείχνουν οι φετινές κερδοφορίες, αφού παραμένουν φορτωμένες με 3 δις Ο.Ε.Δ. (Ομόλογα Ελληνικού  Δημοσίου)  αγορασμένα στο ~1%!

Δεν έχουμε να κάνουνε εδώ με κάποιο carry trade.

Μιλάμε για το ρίσκο αναχρηματοδότησης χρέους που λήγει.

Μιλάμε για refinancing corp debt και ανατιμολόγησης υφιστάμενων γραμμών πίστωσης.

Μιλάμε για καταγραφή τεράστιων λογιστικών ζημιών στις τράπεζες.

Ζημιές στις τράπεζες, από τις οποίες ζητά ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να περιορίσουν τον δανεισμό τους στις υπερχρεωμένες εταιρείες, προαναγγέλλοντας μάλιστα και «κυρώσεις» σε όσες δεν συμμορφωθούν!

Κυρώσεις που θα πάρουν τη μορφή κεφαλαιακών απαιτήσεων…

Το εκρηκτικό μείγμα που συνθέτει η ενεργειακή κρίση και η υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, εντείνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στην Ελλάδα εκφράζονται ήδη φόβοι για νέα γενιά κόκκινων δανείων και για δυσθεώρητα κόστη δανεισμού του Δημοσίου με εκδόσεις ομολόγων.

Βασική αιτία, οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που προσπαθούν – ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής – να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτείται από την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων (μεγαλύτερες δόσεις) θα φέρει πολλούς δανειολήπτες στα όρια των οικονομικών αντοχών τους.

Πολλά δάνεια θα “κοκκινίσουν”, αντισταθμίζοντας εν μέρει τα θετικά αποτελέσματα που έχουν πετύχει οι τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των δεικτών μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.

Η πελιδνή δημοσιονομική κατάσταση, η μείωση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η ανεργία, η εκτόξευση του δημοσίου χρέους και τα ισχνά εισοδήματα για περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες φέρνει τα πάνω κάτω και στο πολιτικό πεδίο όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Φέρνει πολιτικές ανατροπές που μόλις τώρα ξεκίνησαν από τους αναποφάσιστους… οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 50% αμφισβητούν και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα!

Ένα ίδιο μεγάλο ποσοστό καταγράφεται και στο σύνολο του πληθυσμού στο ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού!

Πέραν αυτών των ευρημάτων η τελευταία δημοσκόπηση της Alcο αναφέρει στο ερώτημα αν η ακρίβεια σας έχει υποχρεώσει να μειώσετε τις αγορές βασικών αγαθών το 71% απαντά, «αρκετά» το (40%), «πολύ» το (31%), «λίγο» το (23%) και «καθόλου» το (5%).

Στο ερώτημα αν πιστεύετε ότι τα φαινόμενα κερδοσκοπίας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, το 87% απαντά στα ερωτήματα και καταγράφετε «πολύ» το (48%), «αρκετά» το (39%) και «λίγο» το (7%).

Στο ερώτημα αν ανησυχείτε ότι θα χρειαστεί το χειμώνα να περιορίστε τις ώρες που θα λειτουργεί η θέρμανση στο σπίτι σας, το 77% απαντά στα ερωτήματα ως εξής, «αρκετά» το (48%), «πολύ» το (37%), «λίγο» το (14%) και «καθόλου» το (6%).  

Αλήθεια υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι θα επιβραβευθούν στη κάλπη οι πολιτικές της φτωχοποίησης;

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος