Loading...
 Start Page
Ο «πρόωρος» πανικός του Μητσοτάκη αντί πρόωρων εκλογών!

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να αποτελούν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους στενούς συνεργάτες και τους συγγενείς του, όμως τα νεότερα πολιτικά δεδομένα τούς προβληματίζουν έντονα –και ιδιαίτερα τον ίδιο– για το εάν πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή μέσα στους επόμενους δέκα μήνες, τουτέστιν εντός του δεκαοκτάμηνου, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» της λίστας που τους προσφέρει ο εκλογικός νόμος.

Ιδού τα δεδομένα που άλλαξαν και «καίνε» το εγχείρημα πρόωρων εκλογών εντός του 2020:

·         Οι καλές προθέσεις και οι θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οικονομία έφτασαν στα όριά τους και αρχές του 2020 βρισκόμαστε απέναντι σε μία νέα σκληρή πραγματικότητα. Το ΑΕΠ, βασίμως, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 2,4%, δηλαδή ο στόχος του 4% έχει εγκαταλειφθεί.

·         Διακεκαυμένο πρόβλημα είναι η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και το κοινωνικό «τσουνάμι» που φέρνουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί. Όποιο «δίχτυ» προστασίας και αν απλώσει η κυβέρνησης, τα «κοράκια» των ξένων fundsκαραδοκούν και από Μάιο θα γίνει της… Ισπανίας!

·         Το κεφαλαιώδες ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζεται με τις επιτάξεις των περιουσιών των Ελλήνων, ούτε ο λαθροεποικισμός με τις «αστειότητες» των πλωτών συνόρων. Το «καζάνι που βράζει» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο έχει οδυνηρές συνέπειες και το εκλογικό σώμα δεν συγχωρεί την ατολμία της κυβέρνησης, που δεν εννοεί να καταλάβει ότι η εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτος όρος επιβίωσης του έθνους.

·         Η συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα χαραχθεί βαθιά στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων ως πράξη ατιμωτική για τα συμφέροντα της πατρίδας. Όλα τούτα συνοδευόμενα από την αδυναμία της κυβέρνησης να επιφέρει ορατή βελτίωση στα οικονομικά των νοικοκυριών συντείνουν στη φθορά της, αλλά δεν την ρίχνουν από το κορυφαίο δημοσκοπικό βάθρο, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά ομφαλοσκόπησης και είναι νωπή ακόμη η απόρριψή του από το εκλογικό σώμα.

Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι προσφέρεται ο πολιτικός χρόνος για έναν πρόωρο εκλογικό αιφνιδιασμό, που θ’ απάλλασσε κιόλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το πρόσκομμα της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, αυτό το φαινομενικό ενδεχόμενο προσκρούει στην ανάγκη της επιφυλακής απέναντι στον καλπάζοντα νεοοθωμανισμό του Ερντογάν, καθώς ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να «πιαστούμε στα χέρια» με τους Τούρκους. Άρα, η «πολυτέλεια»για εσωστρεφή προεκλογική αντιπαράθεση και αναστάτωση απορρίπτεται. Ίσα-ίσα, δε, που μεταγενέστερα ενδέχεται η απλή αναλογική να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τις τύχες του έθνους, Μετά από μία «θερμή εμπλοκή» με τους Τούρκους, ποιο κόμμα μόνο του θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της εθνικής ευθύνης που θα προκύψει όταν αναγκαστούμε να «συρθούμε» στη «μεγάλη διαπραγμάτευση»;

Μην τρέφουμε αυταπάτες. Ένα τέτοιο ισχυρότατο ενδεχόμενο θα αποδυναμώσει πλήρως τη νομιμοποίηση της νυν κυβέρνησης να χειριστεί το πιο «καυτό» πρόβλημα της χώρας. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι σημερινές υβριδικές προετοιμασίες στο εσωτερικό της ΝΔ θα αποκτήσουν υπόσταση για να καλυφθεί το κενό στα νώτα της παράταξης, εξαιτίας της μονομερούς εμμονής Μητσοτάκη, που θέλει να επιβάλει στο κόμμα της πατριωτικής ευθύνης τον νεοφιλελεύθερο Πασοκισμό.

Κοντολογίς,η σφοδρότητα της επικείμενης σύγκρουσης με την Τουρκία δεν αφήνει έδαφος για εσωτερική αστάθεια τους επόμενους μήνες. Και αν ακόμη έκανε «αποκοτιά» ο Κυρ. Μητσοτάκης,θα ήταν άκρως επισφαλές ένα σχέδιο διπλών εκλογών, γιατί είναι αμφίβολο ότι θα κέρδιζε τις δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική, αλλά κυρίως γιατί τη «μεγάλη επώδυνη διαπραγμάτευση» δεν θα μπορεί να την φέρει σε πέρας ένας πανταχόθεν βαλλόμενος Μητσοτάκης. Άρα να περιμένουμε επιμερισμό και ανάληψη της ευθύνης μέσα από ένα πολιτικό σύμπλεγμα που θα εγγυάται την αναγκαία οικουμενικότητα της διαχείρισης της εθνικής κρίσης.

του Νίκου Ι. Νικολόπουλου 

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας