Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ (2306/3.10.2013)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στο βωμό της κρίσης και της εξοικονόμησης χρημάτων φαίνεται πως ούτε το πολύτιμο αγαθό της υγείας μπορεί τελικά να προστατευθεί, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέρα με την ημέρα καταρρέουν χωρίς προσωπικό και στήριξη. 

Πάνω από 40 άνθρωποι την ημέρα, μόνο στην Αττική, ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα κρεβάτι στην εντατική, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο, καθώς πλέον σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) 200 κρεβάτια εντατική που είναι έτοιμα προς λειτουργία, παραμένουν κλειστά επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό!!! Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που καταγράφεται για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να λειτουργούν οι ΜΕΘ στη χώρα μας.

Σήμερα σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Όπως σημειώνουν οι γιατροί, για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας στη δύσκολη ώρα της επιβίωσης θα έπρεπε - με βάση τα διεθνή στάνταρ - οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9 - 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ. Γι’ αυτό και καθημερινά και μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής κοντά στους 40 ασθενείς μένουν σε μια άτυπη λίστα αναμονής για το πολύτιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει μάλιστα ότι, με δεδομένο πως, ότι σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο, τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς (28Χ200). Και το ζήτημα είναι ότι, οι γιατροί περιμένουν ακόμα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα ανοίξει τα 200 «κλειστά» με την πρόσληψη 240 συμβασιούχων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν οι διεθνείς προδιαγραφές είναι 4 νοσηλευτές ανά 1 κλίνη ΜΕΘ.

 

Βέβαια στις μέρες του μνημονίου, οι όποιες προσλήψεις γίνονται πια με ημερομηνία λήξεως, καθώς όσοι προσλαμβάνονται είναι συμβασιούχοι για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσφατα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ) απέδειξε ότι για να λειτουργήσουν 100 ειδικές κλίνες χρειάζονται 450 νοσηλευτές (ΤΕ ή ΠΕ + ΔΕ). Η Διοίκηση, λόγω κρίσης, όρισε ως ελάχιστο όριο τους 220 νοσηλευτές, αλλά τελικά υπηρετούν μόνο 155!

Το κίνημα των υγειονομικών και οι επιστημονικοί φορείς ζητούν άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς «οι προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση». Άλλωστε οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ έχουν το σύνδρομο εξουθένωσης (Burn Out) σε ποσοστό 40%, αφού θα πρέπει να εργάζονται 6 ώρες, 5 μέρες και 30 ώρες τη βδομάδα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

1)         Αληθεύει ότι, ΜΟΝΟ στην Αττική υπάρχουν 200 Κλίνες ΜΕΘ που δεν μπορούν να αποδοθούν στην Ελληνική Κοινωνία, γιατί δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για τη στελέχωσή τους;

2)         Πόσος είναι ο αριθμός των νοσηλευτών που απαιτούνται για τη λειτουργία όλων των υπαρχόντων κλινών ΜΕΘ;

3)         Γνωρίζετε ότι, οι κλίνες – με βάση τα διεθνή δεδομένα - των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ πρέπει να αποτελούν το 9 - 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων; Γνωρίζετε ότι, για να γίνει αυτό θα πρέπει να διπλασιασθούν οι κλίνες;

4)         Να κατατεθεί η μελέτη με βάση την οποία ο Υπουργός Υγείας προχωρεί στη διαδικασία μείωση των κλινών και αλλαγής της χρήσεως νοσοκομείων σε κέντρα υγείας.

5)         Πόσο είναι το οικονομικό όφελος απ’ αυτές τις αλλαγές χρήσης των νοσοκομείων; Έχει υπολογισθεί, που, πότε και με ποιο προσωπικό θα μεταφερθούν οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων που αλλάζουν χρήση;

7)         Να κατατεθεί Πίνακας με το Προβλεπόμενο και Εργαζόμενο νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων της Αττικής, ανά ειδίκευση – εκπαίδευση (ΤΕ, ΠΕ,ΔΕ).

8)         Σε τι ενέργειες έχετε προβεί για την πρόσληψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ;

9)         Να κατατεθεί σχετική Υπουργική Απόφαση, εάν έχετε προβεί σε κάποια ενέργεια για το ανωτέρω ερώτημα.

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος