Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ (2267/2.10.2013)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τα καμπανάκια χτυπούν εδώ και καιρό.

Τα επόμενα δύο χρόνια το ΕΣΠΑ θα συνεχίζεται μόνον σε επίπεδο υλοποίησης έργων και όχι όμως για την ένταξη τους.

Θα αποτελούσε κοινοτυπία και χιλιοδιατυπωμένη διαπίστωση η αναφορά στην ανάγκη της βέλτιστης αξιοποίησης των πολύτιμων πόρων του ΕΣΠΑ.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει τάχιστα η μετάβαση από τις διαπιστώσεις στη δράση και, τελικά, στο αποτέλεσμα.

Σε λίγο ολοκληρώνεται ένα ακόμα πακέτο χρηματοδότησης από την Ε.Ε. δυστυχώς με περιορισμένα οφέλη και φυσικά για αυτό ευθύνεται ο σχεδιασμός που έγινε αλλά και πάλι ουδείς θα κληθεί να λογοδοτήσει και ουδείς θα τιμωρηθεί από το κρατικό ιερατείο .

Και ενώ υπήρχε χρόνος προσαρμογής, κάποιοι επέμειναν σε ένα σχεδιασμό που χρηματοδοτούσε δράσεις κοινωνικής ένταξης στην «προηγούμενη κοινωνία», ‘Διά Βίου Κατάρτισης’ σε μια ανύπαρκτη αγορά εργασίας κ.τ.λ.

Οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι και οι σπουδαιοφανής αρμόδιοι Υπουργοί εστιάσανε  στην «απορρόφηση» των χρημάτων και εφηύραν τεχνικές για να καταγράφονται τα νούμερα υψηλά.

Επειδή επιτέλους αξίζει να υιοθετήσετε όσα το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα επίμονα προτείνει πως θα πρέπει να σχεδιαστεί για κάθε Δήμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, ώστε να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν θα είναι άλλο από το να ωφεληθούν πραγματικά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Επειδή ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί τώρα στην αναθεώρηση των προγραμμάτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες.

Επειδή τα λεφτά είναι πολλά από το υφιστάμενο πακέτο.

Επειδή στο  ΕΣΠΑ απομένουν προς διανομή, στα πάνω από 11.800 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, περίπου 11 δις ευρώ.

Επειδή τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και το μνημόνιο να οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των κονδυλίων (καθώς περιορίστηκε στο 5% η εθνική συμμετοχή).Επειδή στο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Κόμμα Ελλάδος φτάνουν πληροφορίες που  αναφέρουν, ότι δίδεται πλέον έμφαση στα μεγάλα έργα εις βάρος πολλών μικρών, κυρίως περιφερειακών υποδομών.

Επειδή τα πολλά και μικρά έργα που θα βγουν, εκτός του ότι  έχουν σημαντική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες, βοηθούν εξαιρετικά στην επανεκκίνηση της τοπικής αγοράς και στην αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.

Καλούνται να απαντήσουν οι κ.κ υπουργοί:

  • Ποια έργα ανά Δήμο απεντάσσονται;
  • Ποια έργα ενώ πληρώσαμε τις μελέτες ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν παρ’ όλα αυτά περιέργως δεν έχουν καν ενταχθεί σε κάθε περιφέρεια χωριστά; Να κατατεθεί πίνακας
  • Ποια έργα ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση τους, έχουν χαρακτηριστεί ώριμα;
  • Για ποια έργα έχουν υπογραφεί ήδη συμβάσεις αλλά δεν έχουν καν ξεκινήσεις
  • Ποια εντεταγμένα  έργα έχουν μείνει στα χαρτιά και δεν έχουν υπογραφεί ούτε συμβάσεις;

Να κατατεθεί πίνακας ανά περιφέρεια όπου να καταγράφεται ανά δήμο κάθε έργο χωριστά η φάση που βρίσκεται, τα χρήματα που έχουν απορροφηθεί, όσα  έχουν χρηματοδοτηθεί οι μελέτες τους αλλά για κάποιους αγνώστους λόγους δεν ενετάχθησαν κ.α. 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος