Loading...
 Start Page

ΑΡΙΘΜ:2242/1-10-13

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτής και Γ.Γ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

προς τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ και τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Με «νύχια και με δόντια» προσπαθούν κάποιοι στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Οικονομικών να καλύψουν τα όργια, που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.

Στον τύπο έχει επανειλημμένα αναφερθεί ότι στον τομέα της Υγείας ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η κρατική Ιατρική Σχολή. Εκεί πλούτισαν και πλουτίζουν με ΚΡΑΤΙΚΟ χρήμα πολλοί στο παρελθόν και πλουτίζουν και στο παρόν.

Τα ονόματα που κυριαρχούν εις «…όπουλος», όπου Δημόπουλος η αρχή και το τέλος και παραδίπλα, Μουλόπουλος, Μουτσόπουλος κλπ. Κι άλλοι φυσικά.

Το κατεστημένο που κυριαρχεί όλα αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία ο τομέας της Υγείας έγινε ο πιο βρομερός από πλευράς διαφθοράς, αλλά και πανίσχυρος στην πολιτική και δικαστική εξουσία είναι χωρισμένο σε ομάδες και μεταξύ τους «τρώγονται σαν λυσσασμένα σκυλιά».

Επειδή η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΕΔ) είναι γνωμοδοτικό όργανο που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και έχει ως αποστολή την αξιολόγηση και τη συνεχή παρακολούθηση των Κλινικών Μελετών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα δικαιώματα, η ασφάλεια, η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια και το καλώς έχειν των συμμετεχόντων σε κλινικές μελέτες. Επίσης φροντίζει ώστε οι κλινικές μελέτες να «συμμορφώνονται με τις γενικότερα αποδεκτές δεοντολογικές αρχές, τη διακήρυξη του Ελσίνκι, τις αρχές και τα πρότυπα ορθής κλινικής πρακτικής».

Επειδή ο ρόλος ΕΕΔ είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας , αλλά και από την άποψη του οικονομικού αντικειμένου, δεδομένου ότι σύμφωνα με δηλώσεις του παυθέντος προέδρου ομότιμου καθηγητή κ. Δημόπουλου, οι εισροές χρηματοδοτήσεων για κλινικές μελέτες στη χώρα μας είχαν φτάσει στο επίπεδο των 150 εκ. € για τη διετία 2012-2013.

Καλούνται να απαντήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί:

 • Έχει δωθεί εντολή διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου από το ΣΕΥΥΠ για τα πεπραγμένα της ΕΕΔ;
 • Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να ξεσκονίσει ο εισαγγελέας και μάλιστα με βήμα ταχύ όπως συνέβη με τους υπόδικους της Χρυσής Αυγής, όλους τους φακέλους εκλογής, διαχείρισης κλπ;
 • Ο νέος Πρόεδρος της ΕΕΔ σας έχει ενημερώσει;
 • Είναι αλήθεια ότι σας έχει γραπτώς ζητήσει τη διενέργεια διοικητικού, διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου της προηγούμενης διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας Ελέγχου της προηγούμενης διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τη διενέργεια κλινικών μελετών στη χώρα μας;
 • Είναι γεγονός –όπως προκύπτει από δημόσιες δηλώσεις του π. Προέδρου ομότιμου καθηγητού κ. Κων. Δημόπουλου- ότι το ύψος των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών έφθανε στα 150 εκ. ευρώ;
 • Έχει ελέγξει ποτέ το υπουργείο σας, που κατευθύνονται αυτός ο πακτωλός εκατομμυρίων;
 • Ο υπουργός Οικονομικών έχει ποτέ ζητήσει να ελέγξουν τα οικονομικά των ερευνητών που διαχειρίστηκαν τόσα εκατομμύρια επί πολλά έτη; Να κατατεθεί η εντολή.
 • Υπήρξε ή θα υπάρξει Οικονομικός έλεγχος του Ειδικού λογαριασμού των κονδυλίων έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών; Να κατατεθεί η εντολή ελέγχου.
 • Ζητήσατε να ελέγχουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων διαχειρίστηκαν τα εκατομμύρια των φαρμακοβιομηχανιών;
 • Σε ποιες κλινικές ανατέθηκαν και ποιοι γιατροί διαχειρίστηκαν τα εκατομμύρια των φαρμακοβιομηχανιών τα τελευταία τρία χρόνια; Να κατατεθεί ο κατάλογος στον οποίο να καταγράφονται οι κλινικές και τα ονόματα των βουλευτών που απορρόφησαν τα κονδύλια αυτά, το ύψος της χορηγίας ανά κλινική τα τελευταία τρία έτη.
 • Να κατατεθεί κατάλογος με τα ονόματα των εισηγητών αξιολογητών που χρησιμοποιήθηκαν για τα προγράμματα που χρησιμοποίησαν οι κλινικάρχες.
 • Αληθεύει το γεγονός που μου καταγγέλθηκε ότι ο προηγούμενος και επί σειρά ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας ενέκρινε προγράμματα που διαχειρίζονταν ο γιός του με εισηγητές και αξιολογητές του, υφιστάμενους του στη κλινική;
 • Πέραν του νομικού και ηθικού καλύμματος, θα ελέγξετε την μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης και των πρώτου βαθμού συγγενών, αφού η έγκριση του Προέδρου και διαχείριση του υιού του των δεκάδων εκατομμυρίων, μοιραία οφείλει να κινητοποιήσει τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΔΟΕ, της Ανεξάρτητης Αρχής μαύρου χρήματος και των Οικονομικών εισαγγελέων της διαφθοράς; Να κατατεθούν οι σχετικές εντολές.
 • Ο υπουργός Παιδείας θα διατάξει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών; Να κατατεθεί η εντολή.
 • Μετά τα παραπάνω οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Παιδείας θα διατάξουν ΕΔΕ προκειμένου να αποκαλυφθούν –εάν υπάρχουν- οι επίορκοι και να διωχθούν;
 • Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να μπει βαθιά το μαχαίρι και επιτέλους να έρθει η πολυπόθητη κάθαρση; Να κατατεθεί η εντολή του.
 • Τέλος να κατατεθούν τα ακριβή αντίγραφα όλων των αιτήσεων για τη διεξαγωγή ή την τροποποίηση κλινικών μελετών, των πρακτικών των συνεδριάσεων και των τελικών γνωμοδοτήσεων της ΕΕΔ για το χρονικό διάστημα που αφορά τη θητεία της καταργηθείσας Διοίκησης της.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος