Loading...
 Start Page

Ερώτηση του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΡΘ.ΠΡΩΤ:1922/24-09-2013

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΟΙΝ.: ΟΙΚ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Θόρυβος μέγας δημιουργήθηκε με αφορμή τον έλεγχο για το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, καθώς μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχει εκδοθεί πόρισμα ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά. Οι εντολές ελέγχου, που διατυπώνονται σε τρία διαφορετικά επίσημα έγγραφα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και του ΣΔΟΕ μέσα σε διάστημα επτά μηνών, συνθέτουν το πάζλ της έρευνας γύρω από τα οικονομικά του ιδρύματος, την οποία αποκάλυψε η Real News.

Οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί έστρεψαν τα φώτα τους στον κοινωφελή οργανισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Αρχή για το Ξέπλυμα έστειλε έγγραφο στο ΣΔΟΕ, ζητώντας να ξεσκονίσει τα πεπραγμένα του. Ήταν μία από τις 387 εντολές ελέγχου φυσικών και νομικών προσώπων που έστειλε η Αρχή και ο επικεφαλής της, αντιεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι οποίες για πρακτικούς λόγους συμπεριλήφθηκαν σε λίστα από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ- γνωστή στα γραφεία του Σώματος και ως «λίστα Νικολούδη».

Πρόεδρος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, τον Φεβρουάριο του 2013 και τον Ιούνιο του 2013, με αριθμούς πρωτοκόλλου και συγκεκριμένες οδηγίες.

Στο μεταξύ, επειδή ο φάκελος της εντολής του Φεβρουαρίου δεν είχε κλείσει και δεν είχε εκδοθεί πόρισμα, οι ελεγκτές επανήλθαν. Πριν από ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 28/06/2013, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής έστειλε νέα εντολή στην Διεύθυνση Ελεγκτών, με πενταψήφιο αυτή την φορά αριθμό, ζητώντας συνέχιση της έρευνας, η οποία κρίθηκε ότι δεν είχε περαιωθεί, για το οποίο το Σώμα έλαβε εντολές ελέγχου από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σταδιακά από 1-1-2012 μέχρι 30-06-2013.

Η αρχή για το Ξέπλυμα έχει ζητήσει να ελεγχθούν μία προς μία οι περιπτώσεις αυτές σε δύο άξονες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν συντελέσει τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος, επειδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες τις προηγούμενες ημέρες υποβάθμισαν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος έχει λήξει χωρίς ευρήματα.

Καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών:

         Πως είναι δυνατόν να έχει τελειώσει η έρευνα χωρίς να έχει συνταχθεί πόρισμα το οποίο θα μπορούσε να δοθεί αρμοδίως στη δημοσιότητα ώστε να μην υπάρχουν σκιές, όπως άλλωστε οφείλεται στο ίδρυμα και στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου; Να κατατεθεί το πόρισμα.

         Από την αλληλογραφία των αρμοδίων υπηρεσιών και τα τρία πρωτοκολλημένα έγγραφα με τα οποία ζητείται από δύο ανεξάρτητες Αρχές ειδικού βάρους να γίνουν φύλλο φτερό τα οικονομικά του ιδρύματος που καταδεικνύεται ότι η έρευνα διατάχθηκε, ποιες ήσαν οι ενδείξεις ή οι καταγγελίες που βάσιμα ανώτατοι έμπειροι κρατικοί λειτουργοί, πίστεψαν ότι μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή ή και ακόμα διακίνηση μαύρου χρήματος; Να κατατεθούν οι καταγγελίες.

         Ποιοι διενήργησαν τον έλεγχο;

         Γιατί τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση;

         Υπάρχει όντως νέα εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής που αφορά έλεγχο από μηδενική βάση σε εμβάσματα και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών;

         Ποιοι έχουν χρεωθεί την υπόθεση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος