Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Προς τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αρθ.πρωτ 1974/25-09-2013

Μία από τις ιστορικότερες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας μας είναι η «Βιοχάλκο ΑΕ», μια παλαιά παραδοσιακή ελληνική επιχείρηση και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος όμιλος στον τομέα της Ελληνικής μεταλλουργίας.

Η Βιοχάλκο λοιπόν, προχθές ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Βέλγιο προκαλώντας πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία.

Σε μία στιγμή που η ανεργία ανήλθε στο 27.1% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου του 2013, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 το ποσοστό βρισκόταν στο 23.6% και με συνέπεια μια διακευκαμένη πολιτική ευρεία περίοδος αναστάτωσης να ξεκινά στην Ελλάδα.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Βιοχάλκο αποχωρεί από την Ελλάδα.

Εξαιτίας της τόσο υψηλής φορολογίας, με το μεγάλο κόστος ενεργείας με το ασταθές νομικό πλαίσιο, με την απουσία γραμμών χρηματοδότησης από τις τράπεζες κ.α….

Η επιχειρηματικότητα εγκαταλείπει πλέον τη χώρα… Ενώ όμως η Βιοχάλκο φεύγει, οι αρμόδιοι υπουργοί παραμένουν…. Για να ολοκληρώσουν την αποβιομηχάνιση που θα φέρει την κοινωνική απερήμωση.

Σε πείσμα της προπαγάνδας περί… υψηλού εργασιακού κόστους, που οδηγεί σε συρρίκνωση αποδοχών, πληροφορίες που υπήρχαν από μηνών και τις οποίες γνώριζε η κυβέρνηση -όπως άλλωστε τονίζει και η ίδια η ανακοίνωση της Βιοχάλκο- αποδίδουν την «μετανάστευση» κίνηση αυτή στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.

Ποιος μπορεί όμως να αρνηθεί ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την ασφυξία ρευστότητας είναι οι συντάκτες και οι εκτελεστές των μνημονίων.

Επίσης ποιος αγνοεί ότι οι δογματικές αγκυλώσεις τρόικας και κυβέρνησης για σκληρή δημοσιονομική πολιτική εν μέσω ύφεσης είναι ο λόγος για τον όποιον το κράτος έχει φεσώσει τους ιδιώτες, είτε πρόκειται για προμηθευτές του δημοσίου είτε για απλούς φορολογουμένους.

Επειδή η ευθύνη της κυβέρνησης είναι εν προκειμένω τεράστια και συνίσταται σε ελλιπή εποπτεία του κράτους στον τραπεζικό τομέα, παρότι με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και μέρος του δημοσίου χρέους, αυτές βρίσκονται εν λειτουργία..

Επειδή η ΒΙΟΧΑΛΚΟ πέρασε πολέμους, βίωσε τις υποτίμησης του Μαρκεζίνη και σε όλες τις φάσεις της πολυτάραχης ζωής της ελληνικής οικονομίας, κατάφερε να στέκεται όρθια.

Επειδή μετά από 78 χρονιά παρουσίας στη βιομηχανική σκηνή, η Βιοχάλκο φαίνεται πως δεν μπορεί να παλεύει με την μνημονιακή κυβέρνηση των υποτελών της ξένης τρόικας και για αυτό «μεταναστεύει» στο Βέλγιο.

Επειδή για την ελληνική οικονομία και το success story που προσπαθεί να αναπτύξει, το «δίδυμο της συμφοράς» δέχεται ένα ακόμη πλήγμα – μάθημα!!

Επειδή η ΒΙΟΧΑΛΚΟ προστίθεται στις αντίστοιχες αποφάσεις της coca cola και της ΦΑΓΕ, οι οποίες μετέφεραν την έδρα τους σε Ελβετία και Λουξεμβούργο αντίστοιχα, ενώ και άλλες σημαντικές βιομηχανίες έχουν αφήσει κατά καιρούς ανοικτό το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης τους από την Ελλάδα.

Επειδή η κίνηση της Διοίκησης της Βιοχάλκο δείχνει καθαρά τη δύσκολη θέση στην όποια έχουν περιέλθει οι ελληνικές χαλυβουργίες εξαιτίας και της κατάρρευσης της οικοδομής και των δημοσίων έργων.

Επειδή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν επίσης και οι άλλοι δυο όμιλοι του κλάδου, η ελληνική χαλυβουργία και η χαλυβουργική, οι διοικήσεις των οποίων όπως και της Βιοχάλκο προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν την κυβέρνηση ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί εμπόδιο στην ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας τους.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος