Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ( 1754/17.9.2013) και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (1753/17.9.2013)

 

 

        Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (εν ενεργεία και αποστράτων), που κατακλύζουν τα γραφεία του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με καταγγελίες και επιστολές διαμαρτυρίας για το «πετσόκομμα» - όπως το χαρακτηρίζουν – των μισθών τους, των επιδομάτων τους, των συντάξεών τους και των μερισμάτων τους. Ειδικά για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς το κλίμα δυσφορίας έναντι της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει το ΥΠΕΘΑ κατά των στελεχών του, είναι ιδιαίτερα βαρύ και πολλές φορές ξεφεύγουν πέρα από τα κόσμια όρια!!!

        Πώς να μην συμβαίνουν αυτά, όταν 63.000 απόστρατοι του Στρατού Ξηράς είδαν τη συνημμένη ανακοίνωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) μειώνει περαιτέρω το μέρισμά τους κατά 9% και μάλιστα, με αναδρομική ισχύ (!!!) από 1 Ιαν 2013!!!

Στην ίδια ανακοίνωση του ΜΤΣ, τους γνωστοποιήθηκε ότι το Δεκέμβριο θα επανεξετασθεί το ποσό που τους δίδεται ως μέρισμα καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά!!!! Έτσι, στηρίζει τα στελέχη του Στρατού Ξηράς ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος και ο ΥΦΕΘΑ Θ. Δαβάκης; Ή μήπως νομίζουν ότι, με το να κάνουν επισκέψεις σε στρατόπεδα, αεροδρόμια και πολεμικά πλοία θα «ισοφαρίσουν» τα όσα τους έχουν κόψει!!!!

Από την αρχή της κρίσης το «κούρεμα» που έχουν υποστεί οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς στο μέρισμα τους είναι 49% συνολικά.

Τα όσα λεφτά υποτίθεται ότι εισπράττουν σήμερα ως μέρισμα οι απόστρατοι τα επιστρέφουν - ίσως και διπλά- στο υπουργείο Οικονομικών, αν σκεφτεί κανείς ότι, τους έχει επιβληθεί να πληρώνουν δύο εισφορές από 3 έως 14% ανάλογα με τις αποδοχές που έχουν προκειμένου να στηριχθούν οι συντάξεις των επόμενων γενεών.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές αυτές καταλήγουν στο λογαριασμό Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Επομένων Γενεών που το διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Το συνολικό ποσό από τις εισφορές αυτές ανέρχεται στα 100- 120 εκ. ευρώ!!!!

Από αυτά τα χρήματα, εάν το 30% πήγαινε στα Μετοχικά Ταμεία θα ήταν σωτήριο γι’ αυτά.

Οι αιτίες που οδήγησαν στην σημερινή κάκιστη κατάσταση τα Μετοχικά Ταμεία και των τριών κλάδων των ΕΔ είναι πάρα πολλές. Για παράδειγμα, έχασαν σημαντικά κεφάλαια των αποθεματικών τους από το PSI, δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες αυξήσεις στα μερίσματα, προήχθησαν κατά δύο βαθμούς όσοι έβγαιναν σε αποστρατεία και η γενικά η κακοδιαχείριση των εκάστοτε Διοικήσεων ακύρωνε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού των εξόδων!!!

Ταυτόχρονα με την κρίση χρέους στην Ελλάδα επήλθε δραματική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί ο λεγόμενος κοινωνικός πόρος 3% που αποδίδονταν στα Μετοχικά Ταμεία.

Έως τώρα από την υλοποίηση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος το 3% της δαπάνης δίδονταν στο εκάστοτε Μετοχικό Ταμείο ανάλογα με το ποιος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιούσε την αγορά. Εδώ και δέκα χρόνια όμως, δεν έχει υλοποιηθεί καμία αγορά οπλικών συστημάτων. Επομένως, ουσιαστικά δεν υπάρχει το 3%!!!!

Το ΥΠΕΘΑ δια στόματος του ΥΦΕΘΑ Θ. Δαβάκη ουσιαστικά εξήγγειλε την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να δίνουν το όποιο μέρισμα στους αποστράτους και τα επόμενα χρόνια. Όμως, τα στελέχη των ΕΔ και των τριών Κλάδων διαισθάνονται ότι, πολύ μεθοδικά και συστηματικά το Υπουργείο Οικονομικών – με την ΠΛΗΡΗ ΑΝΟΧΗ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ – οδηγεί το μέρισμα για τα στελέχη των ΕΔ στο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ του!

 

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε κ. Υπουργέ:

 

1)     Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο ΥΦΕΘΑ Θ. Δαβάκης για την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων των 3 Κλάδων;

2)     Έχει συνταχθεί οικονομικο-τεχνική μελέτη που να δείχνει ότι, είναι βιώσιμα έτσι τα ταμεία; Από ποιον φορέα έγινε αυτή η μελέτη;

3)     Εάν ναι, να κατατεθεί.

4)     Ποιο το οικονομικό όφελος της ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων;

5)     Γιατί δεν αποδίδεται μέρος του ποσού που βρίσκεται στο λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Επόμενων Γενεών; 6)    Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προς το ΥΠΟΙΚ για κάλυψη της τρύπας των ταμείων μέσω αυτού του λογαριασμού;

7)     Μέχρι ποιο ποσό θα κατεβάσετε κ. ΥΦΕΘΑ το μέρισμα για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς;

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος