Loading...
 Start Page

        Ερώτηση του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

(2258/2.10.2013

Προς τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  και τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε πείσμα του κυβερνητικού success story, σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται ότι έχει απομείνει όρθιο από την παραπαίουσα ελληνική βιομηχανία.

 Οι περισσότερες εταιρείες σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τις κλωστές, τον χάλυβα, το αλουμίνιο, τις κατασκευές, βρίσκονται πλέον στην κόκκινη γραμμή.

 Οι ταμειακές ροές είναι μηδενικές, η ρευστότητα καθημερινά περιορίζεται.

Ήδη στελέχη αυτών των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει τα παράπονα τους και την αγωνία τους για την πορεία της πραγματικής οικονομίας στους  τομείς Ενέργειας, Βιομηχανίας και Οικονομίας του ΧΡΙ.Κ.Ε, κάνουν λόγο ακόμη και για στάση πληρωμών σε προμηθευτές, ασφαλιστικά Ταμεία και εργαζομένους εάν δεν δοθεί μία λύση στην τραπεζική αναχρηματοδότηση.

Η απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες δεν αιφνιδίασε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

 Ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης στις μεταξύ τους συζητήσεις είναι σίγουροι ότι και άλλες επιχειρήσεις θα ανακοινώσουν τη μεταφορά της έδρας τους τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Άλλωστε η πρωτοφανής απόφαση- για κράτος όπου λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία- περί απαγόρευσης της μεταφοράς της έδρας μιας βιομηχανίας αυτό καταδεικνύει.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες που καθημερινά προσπαθούν να διατηρήσουν σε επαρκή επίπεδα τη ρευστότητα των εταιρειών τους, «σήμερα και οι 4 συστημικές τράπεζες σε συνεργασία, δεν μπορούν να σηκώσουν μεγάλες αναχρηματοδοτήσεις δανείων, που ξεκινούν από τα 300 εκατ. ευρώ και άνω».

Η Βιοχάλκο άλλα και οι άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μετά από συζητήσεις πολλών μηνών με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών έχουν καταλήξει στην άποψη ότι, για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αγορές χρήματος θα πρέπει να μεταφέρουν τις διοικήσεις τους στο εξωτερικό.

Κάποιες μάλιστα λέγεται ότι έχουν προετοιμαστεί, για κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς ακόμη και των παραγωγικών τους μονάδων από τον Νοέμβριο του 2012.

Οι  επιχειρήσεις που έχουν λάβει απόφαση για τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

 Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot σε παλαιότερη γενική συνέλευση έχει τονίσει ότι δέχεται πιέσεις από τους ξένους μετόχους να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, ενώ η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν υπογραμμίζει ότι λόγοι πατριωτισμού δεν της επιτρέπει μία τέτοια κίνηση εκτός εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες.

 Ο πρόεδρος της Motor Oil Βαρδής Βαρδινογιάννης έχει τονίσει ότι ακόμη και σήμερα η εταιρεία μπορεί να δανείζεται αξιοπρεπώς λόγω του ονόματός της και της αξιοπιστίας της.

Στο σύνολό τους, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα τη συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης, τη μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση και την έκρηξη των εμπορικών επισφαλειών. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, όσες ανταγωνίζονται στον διεθνή στίβο καλούνται να υπερπηδήσουν και το εμπόδιο της στραγγαλιστικής φορολογικής πολιτικής, της τραπεζικής πιστωτικής συρρίκνωσης και της χρόνιας αναποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση.

Η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κρίνεται αυτή την περίοδο, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Ρίχνοντας μια ματιά στους ισολογισμούς εξαμήνου του 2013 διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο πως το κόστος δανεισμού παρέμεινε υψηλό με αποτέλεσμα, όσες εταιρείες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μοχλευμένες, να έχουν υψηλότερους πιστωτικούς τόκους.

Παράλληλα, συνεχίστηκε ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους κυρίως μέσω μισθολογικών μειώσεων. Σε γενικές γραμμές, η ενίσχυση των ταμειακών ροών αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων σχεδόν των διοικήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε συνδυασμό ασφαλώς με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για περικοπή του κόστους λειτουργίας των εταιρειών.

 Η γενική αντίληψη των περισσότερων διοικήσεων για το άμεσο μέλλον, όπως εκφράστηκε μέσα από τις τηλεδιασκέψεις του Σεπτεμβρίου δεν αφήνουν και πολύ χώρο για αισιοδοξία.

Επειδή πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι «και άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες σκέφτονται να πάρουν αποφάσεις ανάλογες αυτής της Βιοχάλκο, καθώς σταδιακά “μένουν” από αντοχές, σε ένα περιβάλλον, που δεν είναι σε θέση, πλέον, να διασφαλίσει τους στοιχειώδεις όρους για εύρυθμη λειτουργία».

Επειδή η τρικέφαλη ελληνική κυβέρνηση του 2012 (Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη)  ψήφισε με το 3ο Μνημόνιο (ν.4079/2012, ΦΕΚ Α 20-09-2012) την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (των «4 συστημικών» και της ΑΤΕ), συνολικού ύψους 52 δις, με το υπόλοιπο  ποσόν των 27-28 δις., τα οποία είναι μέρος του νέου δανείου ύψους  31.5 δις. που θα πάρει η κυβέρνηση από την Τρόικα μέσα στον Δεκέμβριο του 2012 (δόση του δανείου καταβλητέα τον Ιούλιο του 2012!). Τα χρήματα αυτά της ανακεφαλαιοποίησης θα πάνε όλα  για να συμπληρώσουν κι αποκαταστήσουν την τελική τωρινή «αρνητική κεφαλαιακή θέση των τραπεζών» , η οποία έχει δημιουργηθεί μέχρι την ψήφιση του Μνημονίου 3 (Νοέμβριος 2012) και πρακτικά μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2012. Το δάνειο των 31.5 δις. της επόμενης δόσης (στα οποία περιλαμβάνονται και τα 24 δις. προς τις τράπεζες), θα χρεωθούν ως «δημόσιο χρέος», το οποίο θα πληρώσουμε όλοι εμείς οι πολίτες!

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Έχετε επίγνωση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χειμάζουσα αγορά;
  • Πριν λίγο καιρό είχε διατυμπανιστεί ότι τελείωσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ρευστότητα πουθενά στον ορίζοντα. Που πήγαν αυτά τα κεφάλαια;
  • Ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων;
  • Η Τράπεζα της Ελλαδος έχει λόγο;
  •  Ο κ. Προβόπουλος θα προβεί επιτέλους στον ρυθμιστικό ρόλο που εκ της θέσεως του υποχρεούται να πράξει;
  • Θα ελέγξει επιτέλους τη χρηστή διαχείριση των κεφαλαίων που παρεμπιπτόντως φορτώνονται στις πλάτες του ελληνικού λαού για αποπληρωμή καθώς τα 50 δις. ευρώ που χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα έχει δανειστεί το ελληνικό Κράτος και προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος.;
  • Ο λαλίστατος κατά τα άλλα υπουργός Οικονομικών μπορεί να φέρει σε τάξη αυτή την αταξία;
  • Τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης (από τον κρατικό προυπολογισμό) διατίθενται, σύμφωνα με τα αρ.27α και 28 του ν.3601/2007 αποκλειστικά για την αποκατάσταση των ζημιών των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών που υπέστησαν και από τα μη-εξυπηρετούμενα ληξιπρόθεσμα δάνεια (καταγγελθέντα και μη και παντός είδους, ήτοι πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών, στεγαστικών, ανοιχτών κλπ), των φυσικών προσώπων, Συνεπώς, έχουν οι  «4 συστημικές τράπεζες» νόμιμο δικαίωμα να απαιτούν για δεύτερη φορά τα ληξιπρόθεσμα αυτά δάνεια από τους δανειολήπτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος