Loading...
 Start Page

Ερώτηση του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

 

 

ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Ανησυχία προκάλεσαν στον ορθόδοξο κόσμο οι πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μονή Σινά, η οποία βρίσκεται στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.

Τα άσχημα νέα έλεγαν ότι το ιστορικό μοναστήρι έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ύστερα από απόφαση των αιγυπτιακών Αρχών. Άλλες πληροφορίες υποστήριζαν ότι η μονή δέχτηκε επίθεση το καλοκαίρι από τζιχαντιστές, οι οποίοι επιχείρησαν να απαγάγουν έναν μοναχό.

Παράλληλα, γινόταν λόγος και για τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μονή Σινά.

Το Μετόχι της Μονής στην Αθήνα εξέδωσε δελτίο Τύπου (με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου), στο οποίο αναφέρεται ότι ''η τοπική διεύθυνση της τουριστικής αστυνομίας εξέδωσε την οδηγία να κλείσει η Μονή Σινά προσωρινά. Στο δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε από το Μετόχι της μονής στην Αθήνα, υπογραμμίζεται ότι ''το σοβαρότερο πρόβλημα της μονής κατά την παρούσα φάση'' είναι ''η πλήρης οικονομική δυσπραγία'' στην οποία έχει οδηγηθεί, καθώς έχει μειωθεί το ρεύμα των προσκυνητών στην περιοχή, εξαιτίας της ευρύτερης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η ιστορία της μονής έχει ένα ιδιαίτερο κύρος, καθώς η παρουσία της είναι αδιάλειπτη εδώ και 17 αιώνες. Μάλιστα έχει λεχθεί ότι είναι το ένα μάτι του Χριστιανισμού (το άλλο μάτι είναι τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων).

Επειδή εκεί φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τους Σιναΐτες μοναχούς η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά: ψηφιδωτά, κτίσματα και τοιχογραφίες, παρεκκλήσια, καθίσματα και μετόχια. Ιδιαίτερης αξίας, όμως, είναι οι εικόνες, οι μικρογραφίες χειρογράφων και οι χαλκογραφίες, αλλά και η σιναϊτική βιβλιοθήκη και το σιναϊτικό αρχείο, όπου διασώζονται αρχεία από τα οποία προκύπτει η άρρηκτη συνέχεια του πολιτιστικού βίου από την εποχή της ύστερης αρχαιότητας έως σήμερα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

➢    Έχουν ζητήσει τα αυξημένα μέτρα από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση για την προστασία των μοναχών, των προσκυνητών και του πολιτιστικού θησαυρού της Ιεράς Μονής;

➢    Τι είδους ενημέρωση έχει ο αξιότιμος ΥΠΕΞ από την περιοχή, μιας και έχει επισκεφθεί πρόσφατα την χώρα;

➢    Έχει ενδιαφερθεί ποτέ να δει την κατάσταση από πρώτο χέρι, να επισκεφθεί τους αγωνιστές μοναχούς και να τους εμψυχώσει στον άνισο αγώνα που δίνουν, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορθόδοξου κράτους και να τους περάσει το σωστό μήνυμα;

➢    Με τα μέλη της εβραϊκής Στοάς, Μπενέ Μπερίτ, συναντήθηκε ο αξιότιμος ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος στο πρόσφατο  ταξίδι του στις ΗΠΑ όπως έγραψαν τα attikanea, όπου και έδωσε τις υποσχέσεις του για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με τα μέλη της Σιναϊτικής κοινότητας πότε θα συναντηθεί και να δώσει τις ανάλογες δεσμεύσεις για στήριξη των αιτημάτων τους;

➢    Θα ενισχύσει η Κυβέρνηση οικονομικά και με όποιους άλλους τρόπους την αδελφότητα;

➢    Ενημέρωσε τους διεθνείς οργανισμούς για τους κίνδυνους που διατρέχει η μονή ως κτίσμα και ως θρησκευτικό μνημείο;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος