Loading...
 Start Page

         αρθ πρωτ  3224   29-10-13                                                                                         

Ερώτηση του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

ΠΡΟΣ τον  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

H υπερχρέωση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας…
Ποιος θα το περίμενε όμως, ότι και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα βαριά ονόματα της ολιγαρχίας του πλούτου στη χώρα μας, θα ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένοι στα χρέη; Αρκετοί από αυτούς μάλιστα, βρίσκονται σε άσχημη οικονομική θέση, καθώς οι επίτροποι, που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, κατ’ εντολή της τρόικας, έχουν «παγώσει» προς το παρόν, τις αναχρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών δανείων.

Σε έλεγχο μάλιστα της Τρόικα βρέθηκαν τα λεφτά τοποθετημένα όμως όχι στις εταιρείες που είχαν δανειοδοτηθεί, αλλά σε προσωπικούς λογαριασμούς!
Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Κόμμα Ελλάδος, κάνου λόγο για τη σκληρή στάση που είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν οι αξιωματούχοι της Τρόικα, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν όλες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις που αφορούν το «μεγάλο φαγοπότι» με τα επιχειρηματικά δάνεια.

Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που χορηγήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες  αντί να κατευθυνθούν σε επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια, κατέληξαν ως επί το πλείστον σε… προσωπικούς λογαριασμούς, πολλών επιχειρηματιών!!! Ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ορισμένα από τα ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου…

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Τρόικα έχουν «εντοπίσει» ότι τα κεφάλαια που "χάθηκαν" ως δια μαγείας από τα ταμεία των επιχειρήσεων, μπορεί να είναι της τάξεως των 20 δις. ευρώ ή και περισσότερα, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές «γκρίζες ζώνες» στους προκαταρκτικούς έλεγχους που ήδη διενεργούνται και αναμένεται να πυκνώσουν και να ολοκληρωθούν «σε εύλογο χρονικό διάστημα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Μάλιστα τα 10,6 δις. από αυτά είναι ήδη επιμερισμένα
Συγκεκριμένα έχουμε και λέμε:

AXON HOLDINGS: Το επιχειρηματικό όχημα του Θωμά Λιακουνάκου.
Το 2012 παρουσίαζε τραπεζικό δανεισμό 447.200.000 εκατ. Ευρώ.
Μόνο η θυγατρική του ομίλου EUROMEDICA, έχει χρέη προς τις τράπεζες, που ξεπερνούν τα 372. 700.000 Ευρώ.

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Δηλαδή με άλλα λόγια, MEGA CHANNEL, το…μεγάλο κανάλι, των  ισχυρών, Μπόμπολα, Ψυχάρη.
Το 2012, λοιπόν, ο τραπεζικός δανεισμός έφτασε τα 123.500.000 ευρώ περίπου, μαζί και με το νέο δάνειο των 98.000.000 ευρώ, που προκάλεσε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ: Το δίκτυο των επιχειρήσεων που ελέγχει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει χρέη ύψους 861.300.000 ευρώ.
Εδώ υπάρχει και το εξής ενδιαφέρον. Η Korinthoς Power, μια εταιρία στην οποία συμμετέχουν, κατά 65% ο Όμιλος Μυτιληναίου,  χρωστάει στις τράπεζες 172.500.000 ευρώ.
INTRACOM: Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Intracom ίσον Σωκράτης Κόκκαλης.
 Ο όμιλος, από ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια, χρωστάει 315.700.000 ευρώ.

ΌΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΥ: Η εκδοτική… «αυτοκρατορία» της οικογένειας Μπόμπολα έχει χρέη προς τις τράπεζες 164.300.000 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο κατασκευαστικός όμιλος της οικογένειας Μπόμπολα.
Δηλαδή βασικά, όπου δημόσια έργα, βλέπε Ελλάκτωρ. Και όμως, τα τραπεζικά δάνεια που έχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Μετά τον αείμνηστο Λαμπράκη, ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι πλέον ο Σταύρος Ψυχάρης.
Ο τραπεζικός δανεισμός αγγίζει τα 134.000.000 ευρώ.

ΜΟΤΟR OIL: χρωστάει η πετρελαϊκή «ναυαρχίδα»  στις τράπεζες. 1.200.000.000 ευρώ περίπου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Οικογένεια Στέγγου, Πόρτο Καρράς, σκάνδαλο στην Χαλκιδική, και πάει λέγοντας. Εδώ ο ισολογισμός μας δείχνει τραπεζικό δανεισμό μόλις 22.900.000 ευρώ.

STAR CHANNEL: Βαρδινογιάννη. Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει τραπεζικά χρέη 58.100.000 ευρώ.

ΟΜΙΛΟΣ ANT1: Το δημιούργημα του Μίνωα Κυριακού, το οποίο πλέον κατευθύνει ο υιός, Θεόδωρος Κυριακού.
Τα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170.000.000 ευρώ.

ALPHA TV: Στον τηλεοπτικό σταθμό, κυρίως μέσω της INTERTECH, μεγαλομέτοχος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Τραπεζικός δανεισμός; 58 .000.000 ευρώ.

J&P ΑΒΑΞ: Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, με τραπεζικό δανεισμό 268.900.000 ευρώ.

MARFIN INVESTMENT GROUP: Ο όμιλος, που μας έχει …ταλαιπωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια με διάφορες υποθέσεις, όπως ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Λαϊκή Τράπεζα κ.α., και δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Τα χρέη προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 2.000.000.000 ευρώ.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Μια παραδοσιακή δύναμη, στο χώρο των μετάλλων.
 Ο όμιλος έχει τραπεζικά ανοίγματα 1.100.000.000 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Σχεδόν μονοπώλιο στο χώρο των τσιμέντων, και με τραπεζικό δανεισμό, που φάνει το 1.000.000.000 ευρώ περίπου.

FORTHNET: Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος που κατέχει το συνδρομητικό κανάλι NOVA, εμφανίζει τραπεζικό δανεισμό 331.000.000 ευρώ.

MINOAN LINES: Μεγάλη ιστορία.
 Πρώην Μινωικές Γραμμές, ναυάγιο ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, αυτοκτονία Παντελή Σφηνιά. Και χρέη 270.100.000 ευρώ.

Δε χωρά αμφιβολία ότι ζητούμενο είναι το «που πήγαν τα λεφτά».
 Δηλαδή τα κεφάλαια που έδωσαν οι τράπεζες σε ελληνικές αλλά και ορισμένες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, είτε με τη μορφή της κάλυψης άμεσων αναγκών (κεφάλαιο κίνησης), είτε δια μέσου της δανειοδότησης με την κλασσική έννοια του όρου (επενδυτικοί σκοποί).
Ωστόσο η σημερινή εικόνα δείχνει, ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν δεν έκαναν την παραμικρή, ουσιώδη αναπτυξιακή προσπάθεια, με συνέπεια να βρίσκονται  σε οικονομικό τέλμα και να δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής των αποχρώσεων τους.
 Σε αντίθεση με τα μεγάλα αφεντικά των εταιρειών αυτών, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί (εντός και εκτός συνόρων) αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο…

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα Τραπέζης της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων εκτινάχτηκαν από τα 50,5 δις. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2002 στα… 130,6 δις. ευρώ στα τέλη του 2009.
 Στα τέλη του περασμένου Αύγουστου, τα επιχειρηματικά δάνεια είχαν υποχωρήσει στα 105,5 δις. ευρώ, καθώς λογω της οικονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση και πλέον οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις έχουν κατ’ ουσίαν τερματιστεί.

Επειδή ένα σημαντικό κομμάτι των δανείων, πέρασε από τις εταιρείες στους ίδιους τους επιχειρηματίες (με υπερτιμολογημένες εξαγορές, είτε με διάφορα άλλα κόλπα), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «τρύπες» στις τράπεζες, που αδυνατούν να εισπράξουν τα δανεικά, ενώ από την άλλη πλευρά, οι προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι ικανές να καλύψουν το ύψος των απαιτήσεων.

Επειδή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν δεν ασκηθούν πιέσεις από τα γνωστά – άγνωστα «κέντρα», τότε οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο θα είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικές.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Είναι αλήθεια ότι διερευνάται από τις δικαστικές αρχές η περίπτωση Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν δημιουργήσει distress funds (χωρίς να φαίνεται πουθενά το όνομα τους) και που στη συνέχεια έσπευσαν να αγοράσουν μισοτιμής τα ανεξόφλητα τραπεζικά τους δάνεια;
  • Ο ελεγκτικός μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι αρμόδια έχει να συνεισφέρει κάτι σε αυτόν τον έλεγχο ή έχει πέσει σε λήθαργο;
     Εάν έχει στοιχεία από τους έλεγχους να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και αναφορές.
  • Κάτω από ποιες συνθήκες άναβε το «πράσινο φως» της χρηματοδότησης από τις διοικήσεις των τραπεζών  για την άντληση δανειακών κεφαλαίων , τη στιγμή που είναι συγκεκριμένα τα κριτήρια έγκρισης;
  •  Εάν οι χορηγήσεις  έγιναν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια τότε γιατί  είτε δεν αποπληρώνονται καθόλου, είτε πηγαίνουν από ρύθμιση σε ρύθμιση και έχουν γίνει θαλασσοδάνεια;
  • Γιατί δεν ελήφθησαν οι αναγκαίες εγγυήσεις, ώστε να μην ’’κάνουν φτερά’’ οι χορηγήσεις; Θα ελεγχθούν και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;
  • Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, έστω και εκ των υστέρων, της δήμευσης κάθε περιουσιακού αυτών των ‘’μπαγαπόντηδων, νταβατζήδων, μεγαλοδιαπλεκόμενων, δανειστών;’’
  • Έχετε αποστείλει στη Δικαιοσύνη τα θαλασσοδάνεια και όσους συνήργησαν να δοθούν και που σήμερα ζημιώνουν το Δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος