Loading...
 Start Page

3022/378  22-10-13

Ερώτηση και ΑΚΕ του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Επιβεβαιώθηκαν με περίτρανο τρόπο οι πληροφορίες που υπήρχαν από κύκλους ανωτέρων υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών, αναφορικά με την μεθόδευση παραγραφής του προστίμου που έχει καταλογίσει η αρμόδια εφορία στην offshore εταιρεία “TALIMA VENTOYRE INC”ως διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου ATHENS METRO MALL στον Άγιο Δημήτριο, με ολοσέλιδο δημοσίευμα και πρωτοσέλιδο τίτλο  που είδε το φως της επικαιρότητας (Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»). Συμφώνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας κ. Άρης Σπίνος:

«Ύστερα από 8 μήνες έρευνα η αρμόδια υπηρεσία της Φ.Α.Ε. Πειραιά καταλόγισε πρόστιμο για φοροδιαφυγή στην εταιρεία “TALIMA VENTOYRE INC” που διαχειρίζεται ως ιδιοκτήτρια το εμπορικό κέντρο ATHENS METRO MALL στον Άγιο Δημήτριο. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα απεκαλύφθη ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Παναγιώτης Κωνσταντίνου ομογενής από την Βενεζουέλα είχε δηλώσει ψευδώς ότι το εν λόγω εμπορικό κέντρο χρησιμοποιείτο για ιδιόχρηση. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ζήτησε και την επιστροφή του ΦΠΑ 6.000.000 € περίπου που είχε καταβάλει για την κατασκευή. Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε όμως, κατόπιν δημογραφικής έρευνας που είχε αναδείξει η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας απεκαλύφθησαν σημεία και τέρατα. Στις 10-1-13 η «Α» είχε στείλει επιστολή στα πλαίσια του ρεπορτάζ στην ΦΑΕ Πειραιά προκειμένου να ενημερωθεί για την καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ  αλλά και την φορολόγηση που είχε γίνει στην offshore εταιρεία που φερόταν ως ιδιοκτήτρια, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει υπήρχαν αρκετά «σκοτεινά σημεία».

Τελικά είχαμε απόλυτο δίκαιο. Ο έλεγχος διαπίστωσε πως κακώς είχε δοθεί ήδη προκαταβολή 2.000.000€ από το σύνολο των 6 εκατ. που ζητούσε η εταιρεία ως επιστροφή ΦΠΑ. Επιπλέον επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο 5.535.306 € αφού στο πόρισμα των 23 σελίδων οι ελεγκτές αναφέρουν πως το εμπορικό κέντρο δεν χρησιμοποιείται για ιδιόχρηση αλλά έχει νοικιαστεί σε 91 διαφορετικές επιχειρήσεις απολαμβάνοντας υπέρογκα μισθώματα. Το «κόλπο» που χρησιμοποιούσε το ATHENS METRO MOLL ήταν να συμμετέχει εισπράττοντας ένα ποσοστό 6% ως «δεύτερο ενοίκιο» στον τζίρο του κάθε καταστήματος. Αυτό το παρουσίαζε ως συμμετοχή στην σύνθεση του εταιρικού σχήματος κάθε μαγαζιού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο ύστερα από την επίμονη δημοσιογραφική έρευνα των συντακτών μας είχε πραγματοποιηθεί πολεοδομικός έλεγχος, διαπιστώνοντας δεκάδες παραβάσεις που κατά περίεργο τρόπο δεν είχαν δει οι αρμόδιοι υπάλληλοι του γραφείου της πολεοδομίας Αργυρουπόλεως όταν κτιζόταν, και τελικά επεβλήθησαν πρόστιμα 400.000 €. Στις 30-11-13 με απόφαση του υπουργού οικονομικών η επιτροπή του «άρθρου 70» που δημιουργήθηκε επί ημερών Παπακωνσταντίνου, παύει να υφίσταται. Η επιτροπή αυτή έχει ως κύριο ρόλο την εξωδικαστική διευθέτηση μεγάλων προστίμων προκειμένου να μην χρονοτριβεί η διαδικασία στην δικαιοσύνη. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο έμπειρος και έντιμος δικαστικός κ. Ασημακόπουλος.  Η παύση της επιτροπής σημαίνει ότι οι 300 και πλέον προσφυγές που έχουν γίνει για πρόστιμα που έχουν καταλογισθεί ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ πηγαίνουν στις καλένδες. Με συνεχής τεχνάσματα η εταιρεία  “TALIMA VENTOYRE INC” προσπαθεί εδώ και καιρό να μην συζητηθεί η προσφυγή της στην παρούσα επιτροπή ελπίζοντας και αυτοί στο … βέβαιο μέλλον! Στις 5-11-13 όμως στην ημερήσια διάταξη της ανωτέρω επιτροπής έχει εισαχθεί το θέμα αυτό ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Ασημακόπουλου. Τώρα αρχίζουν τα «περίεργα».  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαδίδονται από κύκλους που επιδιώκουν την παραγραφή του προστίμου(!) θεωρείται βέβαιη η αναβολή της εκδίκασης. Πώς το ξέρουν; Αυτό όχι μόνο θα είναι σκάνδαλο αλλά θα αποτελεί και περιφρόνηση του ελέγχου που έκαναν οι υπάλληλοι των 1.000€ μηνιαίως, κλείνοντας τα αυτιά τους στις «σειρήνες» αυτών των περιπτώσεων. Επειδή είναι έντονες οι πληροφορίες για κουκούλωμα της υπόθεσης αυτής ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την διαδικασία διαφάνειας είναι πλέον μόνο ο πρωθυπουργός. Ο ιδιοκτήτης της “TALIMA VENTOYRE INC” Παναγιώτης Κωνσταντίνου διαφημίζει τις σχέσεις του με τηλεοπτικό ιδιοκτήτη, ισχυριζόμενος ότι θα «καθαρίσει» γι’ αυτόν. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πρόστιμο». Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Α) Να κατατεθεί η αιτιολογική έκθεση της ΦΑΕ Πειραιά αναφορικά με το επιβληθέν πρόστιμο στην εταιρεία“TALIMA VENTOYRE INC”

Β) Πόσες φορές έχει ελεγχθεί και από ποιους οικονομικούς ελεγκτές η ανωτέρω εταιρεία.

Να κατατεθούν τα σχετικά φύλλα ελέγχου.

Γ) Να κατατεθεί η απόφαση που η ΦΑΕ Πειραιά ενέκρινε την επιστροφή ΦΠΑ 6.000.000€ στην ανωτέρω εταιρεία.

Δ) Ποια είναι τα μέλη της επιτροπής του (άρθρου 70), που συνεδριάζει στις 5 Νοεμβρίου 2013 με θέμα την προσφυγή της εταιρείας για μείωση του προστίμου.

Ε) Έχει γίνει φορολογικός έλεγχος στα μέλη του Δ.Σ. της “TALIMA VENTOYRE INC”. Πότε; Να κατατεθούν τα σχετικά φύλλα ελέγχου.

Ζ) Να κατατεθεί η έκθεση ελέγχου του πολεοδομικού γραφείου Αργυρουπόλεως όπου κατέγραψε σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η) Υπάρχει εν εξελίξει δικογραφία ποινικού αντικειμένου εις βάρος της εταιρείας “TALIMA VENTOYRE INC” ή των μελών του Δ.Σ.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι.Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος