Loading...
 Start Page

Αρθ πρωτ 2887  18-10-13

       Ερώτηση και ΑΚΕ του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο, στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229.277.251,32 ευρώ.

Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ. ευρώ και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο ποσού 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο, ύψους 55.419.314 ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με τον Ν. 3943/2011, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Για το τρέχον οικονομικό έτος πάντως, σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών  το ποσό έχει διαμορφωθεί στα 6 εκατ. ευρώ και αυτό δόθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναφέρεται επίσης ότι, με βάση τον Ν. 4093/2013, δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μέσω ειδικής χρηματοδότησης, μέχρι του ύψους που ανέρχονταν οι εν λόγω υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Βάσει των ανωτέρω, εκδόθηκαν αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (μία, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 και μία, στις 30 Απριλίου του 2013), με τις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2.679.265 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Διευκρινίζεται όμως, με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούσαν μόνο λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δεν σχετίζονται με ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του εν λόγω φορέα προς τις τράπεζες.

Μετά λοιπόν από τις ψυχρές αριθμητικές αποκαλύψεις προκύπτουν πολλές διαπιστώσεις και ερωτηματικά. Εφόσον το Μέγαρο Μουσικής, σύμφωνα με κύκλους μεσα από τον ίδιο τον οργανισμό, ανήκει στην κοινωνία, θα έπρεπε και η Ορχήστρα των Χρωμάτων, που ιδρύθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι και χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό Προϋπολογισμό με μόλις 1.500.000 ευρώ ετησίως (σε αντιστοιχία με το πολυδάπανο Μέγαρο), να συνεχίσει να λαμβάνει τη συνεχή και αδιάκοπτη χρηματοδότηση της, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το Μέγαρο.

Δυστυχώς όμως δεν έχει καταβληθεί από το 2010 η κανονική ροή χρηματοδότησης (δόθηκαν 300.000 ευρώ το 2011 και 250.000 ευρώ το 2012) ενώ από το 2010 παραμένει χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή,  ενώ έχει εγκριθεί η θέση και η αμοιβή του!...

Αντιθέτως μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες διορίστηκε το Δ.Σ το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες,  χωρίς την ύπαρξη  καλλιτεχνικού διευθυντή, καθιστώντας τους κατ’ ουσίαν οργανισμό σφραγίδα…

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό του ευρωβόρου Μεγάρου ενώ οι υπόλοιποι πολιτιστικοί φορείς «ρίχνονται στον Καιάδα’.. .

Κατόπιν τούτων καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους  αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στα κάτωθι ερωτήματα:

  • Είναι πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να διατηρήσει ή να καταργήσει την ιστορική αυτή Ορχήστρα που ίδρυσε ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις;
  • Ποια είναι τα κριτήρια χρηματοδότησης ενός πολιτιστικού φορέα σε σχέση με άλλους που διακόπτεται την χρηματοδότηση;
  • Υπάρχει κάποια σχετική οδηγία ή εγκύκλιος;

-          Αν ναι να κατατεθεί.

  • Θα πρέπει να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για την δανειοδότηση, ώστε να καλυφτούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ιστορικής Ορχήστρας των Χρωμάτων;
  • Θα εξακολουθήσετε να ξοδεύετε τόσα πολλά χρήματα για το Μέγαρο Μουσικής  ακόμα και σε αυτή την περίοδο των μνημονιακών «παγετώνων»

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος  Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος