Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 5590/8-1-2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Οικονομικούς εισαγγελείς και Γενικό Επιθεωρητή Δ/σιας Δ/νσης

 Συγκεκριμένα, δεν αποδίδονται υπέρ των δικαιούχων Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΧ και ΤΕΑΥΑΠ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) οι κάτωθι κοινωνικοί πόροι:

α) το 5% του αντιτίμου του εισιτηρίου των αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης και χειροσφαίρισης (σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999, άρθρο 41, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 3057/2002) και,

β) το 10% των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αθλητικών Σωματείων και Τμημάτων Αμειβόμενων Αθλητών και των Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών για την μετάδοση αγώνων και των συναφών με αυτούς διαφημίσεων, καθώς και από τα αντίστοιχα δικαιώματα των Αθλητικών Οργανισμών που διοργανώσεων Διεθνείς Ευρωπαϊκούς Αγώνες, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες (σε εφαρμογή των νόμων 2800/2000, άρθρο 33, και 3554/2007, άρθρο 14, όπως εξειδικεύεται από την απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών –Δημοσίας Τάξης, ΦΕΚ 1675, 23/08/2007, σχετικά με την είσπραξη και απόδοση στο Επικουρικό Ταμείο Ελληνικής Χωροφυλακής και στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, που πλέον έχουν ενταχθεί στο ΤΕΑΠΑΣΑ, του συγκεκριμένου πόρου). Η αιτιολογική βάση (όπως διατυπώνεται στο άρθρο 33, του ν. 2800/2000, είναι ότι το αστυνομικό προσωπικό αποζημιώνεται για «την πρόσθετη απασχόληση του προς λήψη μέτρων τάξης και ασφαλείας» στους αγώνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το ΤΕΑΠΑΣΑ, ύστερα από έλεγχο του Τμήματος Ασφάλισης –Εσόδων του, προκύπτει ότι τηλεοπτικές εταιρίες μετάδοσης αθλητικών αγώνων, δεν αποδίδουν τον προβλεπόμενο κοινωνικό πόρο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, συγκεκριμένα, πρόκειται για την τηλεοπτική εταιρία «ΟΤΕ Α.Ε.», με τον διακριτικό τίτλο «ΟΤΕ-TV», για την εταιρία «ΤΥΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.», με τον διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL», και την εταιρία «ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε.», η οποία δεν αποδίδει τον πόρο που αφορά στη μετάδοση αγώνων ευρωπαϊκού επιπέδου «Europa League». Από τη μη απόδοση του συγκεκριμένου κοινωνικού πόρου προκαλείται σοβαρότατη βλάβη των οικονομικών συμφερόντων του Ταμείου και των μετόχων του, ενδεχομένως και οικονομική βλάβη του Δημοσίου.

Για αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα που σχετίζεται με την οικονομική αιμορραγία του Ταμείου τους, ειδικά στη σημερινή περίοδο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, στον Αντιεισαγγελέα Εφετών, κ. Γρ. Πεπόνη, ο οποίος με απόφαση του ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθούν 1) αν πράγματι οφείλονται τα πραγματικά ποσά, 2) το συγκεκριμένο ύψος των ποσών αυτών και ειδικά κατά κατηγορία (εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα) με ακριβή προσδιορισμό του χρόνου στον οποίο ανάγεται η οφειλή τους, 3) τα υπαίτια της μη απόδοσης νομικά πρόσωπα και τους εκάστοτε νόμιμους εκπροσώπους τους, «προς την κατεύθυνσιν, πάντοτε, ανιχνεύσεως ενδεχομένης τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων».

Ενδεικτικά, αναφορικά με το ύψος των ποσών που δεν έχουν αποδοθεί στο ΤΕΑΠΑΣΑ, να αναφερθεί ότι μόνο για το 2011 τα αποδοθέντα (από υπόχρεους που συμμορφώνονται με την κείμενη, προαναφερθείσα νομοθεσία) ποσά από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα ανήλθε σε 6.639.771,44 ευρώ, για το 2010 το ίδιο ποσό ανήλθε σε 6.890.167,02 ευρώ. Γίνεται έτσι αντιληπτό το ύψος της οικονομικής ζημιάς που υφίσταται το ΤΕΑΠΑΣΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτούνται ο κ. Πρωθυπουργός:

  • Γιατί μέχρι σήμερα έχουν αδρανήσει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας είσπραξης και ενίσχυσης του δικαιούχου ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ΤΕΑΠΑΣΑ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;
  • Τι θα πράξουν προκειμένου να διασφαλιστεί η καταβολή των συγκεκριμένων δικαιωμάτων στις ΔΥΟ από τους υπόχρεους όπως αναλυτικά προβλέπεται από την απόφαση, υπ’ αριθ. 8004/1/23-μζ (ΦΕΚ 1675, 23/8/2007);

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος