Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 9590/12-4-2013                                                     

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δεν πρόλαβαν καλά - καλά να κοπάσουν οι εναγκαλισμοί του Σαμαρά με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Πρωθυπουργός πήρε μαζί του ολόκληρο «καραβάνι» από Υπουργούς και οι πανηγυρισμοί για την υπογραφή 25 συμφωνιών, που επί της ουσίας, απεδείχθη ότι όλα έγιναν για να μας «ρίξουν στάχτη στα μάτια» και ας ευχόμαστε να μην σημαίνουν απολύτως τίποτε…. το χειρότερο !!! αφού κανένα όφελος δεν προκύπτει.

Απλώς  ήθελαν να δώσουν ένα καλό (δήθεν) κλίμα. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, η Τουρκία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Ότι τίποτε δεν άλλαξε. Προχωράει στην πεπατημένη που ξέρουμε χρόνια τώρα, καταγράφοντας με την ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε στα βιβλία του ΟΗΕ, τις διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των νησιών μας.

Η αγκίστρωση της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες στην επίκληση του διεθνούς δικαίου, που –υποθετικά- διαφυλάσσει τα «εθνικά συμφέροντα», αλλά στην εφαρμογή των προβλέψεων του οποίου δεν προχωρά ποτέ, και η διαρκής «δημιουργική» αναπροσαρμογή της τουρκικής πολιτικής, ακολουθώντας (πλέον και διαμορφώνοντας) νέες συγκυρίες και δεδομένα για την ενίσχυση της θέσης της, μας οδήγησε να διατηρούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μόνον… στα χαρτιά!!!

Επειδή  είναι ανάγκη άμεσα η Ελληνική Κυβέρνηση να αποφασίσει ποια είναι η θέση της και η απάντησή της, στα νέα αυτά δεδομένα.

Επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να ορίσει μια συγκροτημένη στρατηγική, να αξιοποιήσει το δυναμικό της χώρας σε όλα τα επίπεδα και να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία προς τα πού βαδίζουμε και με ποια διαπραγματευτική ισχύ.

Επειδή η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της Ελλάδας.

Επειδή η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ξεκάθαρη ότι η Τουρκία παρανόμως αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία.

Επειδή είναι αμφίβολο αν η επίδειξη ενός υποτιθέμενου θερμού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης, είναι προς το ελληνικό συμφέρον και δεν ρίχνει, αντίθετα, νερό στον τούρκικο μύλο.

Επειδή δεν είναι δυνατόν μπροστά στις απειλές για έναν Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο, να απέχουμε από κάθε είδους έρευνες ή εκμετάλλευση στο βυθό του Αιγαίου.

Επειδή πολλοί πιστεύουν ότι Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί μονομερώς, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της επί της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Επειδή το Ελληνικό δημόσιο  χρέος μετά τα… «διασωστικά» μνημόνια, έχει εκτοξευτεί στα 430 δις ευρώ και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας, καθώς και η εξόρυξη του «μαύρου» χρυσού που βρίσκεται στα οικόπεδα της μπορεί να είναι το «μάννα εξ ουρανού».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. 1.      Η Κυβέρνηση μήπως συναίνεσε ώστε να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές, που βάσει του διεθνούς δικαίου της ανήκουν;
  2. Μήπως η λύση που συζητά ο Πρωθυπουργός είναι να επιτραπεί στην Τουρκία η «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο, όπως παγίως πάντα επιδιώκει;
  3. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών μήπως εκτιμούν ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από την όποιας μορφής συνεκμετάλλευση;
  4. Μήπως, όπως φαίνεται από το δημόσιο λόγο σας , η λύση που έχετε προκρίνει, είναι η «ευρωπαϊκή ΑΟΖ» ή τα «ευρωπαϊκά κοιτάσματα», για τα οποία κάνετε τόσο  λόγο τελευταία;
  5. Αλήθεια πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει την παραμικρή δικαιοδοσία ως σώμα στα ζητήματα αυτά;
  6. Γνωρίζετε πως μόνον τα κράτη και όχι οι Διεθνείς Οργανισμοί δικαιούνται, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ);
  7. Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν μια ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό και ποιος θα τη χάραζε;
  8. Υπάρχει έδαφος να προχωρήσει μία τέτοια λύση σήμερα και σε ποιο χρονικό διάστημα;
  9.  Εάν προχωρούσε αυτή η λύση ποια θα ήταν τα κέρδη και ποια τα κόστη;

10.  Έχετε διερευνήσει το κατά πόσο πιθανόν είναι οι Ευρωπαίοι να θελήσουν να μπουν διαιτητές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ακόμη και για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου;

11.   Εάν συνέβαινε αυτό ποιού τη «μεριά» πιθανολογείτε πως  θα πάρουν, καθώς και κατά πόσο θα θελήσουν ή θα μπορέσουν να επιβάλλουν λύσεις στην Τουρκία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος