Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 9946/19-4-2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα των γυναικών και των ηλικιωμένων, διαφαίνονται πλέον μετά τα πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης.

Η πιο σκληρή όψη είναι, η αύξηση του αριθμού των παλίνδρομων κυήσεων, δηλαδή της αυτόματης αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να υπάρχουν προφανείς λόγοι.

Όπως είναι γνωστό ο αριθμός των παιδιών που γεννάει μία γυναίκα κατά την διάρκεια της ζωής της αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη ο οποίος ονομάζεται «δείκτης γονιμότητας».

Ο δείκτης αυτός για να αντιπροσωπεύει την ομαλή αναπαραγωγή του ανθρωπίνου είδους πρέπει να είναι πάνω από το μαγικό αριθμό αναπαραγωγής που είναι 2,1.

Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους, ίσως και κάτω από το 1 κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών.

Είναι επιβεβλημένο να τονισθεί πως, η σύγκριση των δεικτών γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα δείχνει ότι, ο δείκτης θανάτων (9,3%) σχεδόν ταυτίζεται με τον δείκτη γεννήσεων (9,8%).

Από την άλλη πλευρά, το προσδόκιμο επιβίωσης (αριθμός ετών ζωής του ανθρώπου που παραμένουν σε μια ορισμένη ηλικία) στη χώρα μας, παρουσιάζει αύξηση και κυμαίνεται για το γενικό πληθυσμό στο 79,78, για τους άνδρες και για τις γυναίκες στο 81,09, κατατάσσοντας τη χώρα μας σε αξιόλογη σειρά μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι η υπογεννητικότητα στη χώρα μας σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οδηγούν όχι μόνο στη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση, με όλα τα επακόλουθα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Με τον πλέον προφανή τρόπο, οι επιστήμονες τονίζουν πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, φαίνεται να έχει πολλές και ποικίλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην κοινωνία και ειδικότερα στις χαμηλότερες οικονομικές τάξεις, οι οποίες καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες αυξανόμενης φτώχειας και εξάρτησης, από ένα σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα.

Αυτά αποτυπώνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας, εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης, τις συνεχείς περικοπές δαπανών, τις σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε υποδομές, στη μείωση του Προϋπολογισμού και παράλληλα στην αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω καλείστε να απαντήσετε:

  • Μετά από τόσο μακρύ χρόνο στη κυβέρνηση του τόπου έχετε επεξεργαστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης όλων αυτών των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών και των ηλικιωμένων;

Να κατατεθεί κάθε πολιτική εντολή ή κυβερνητική πρωτοβουλία καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης ανάγκης και περίστασης.

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος