Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 12301/27-6-2013                                                     

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ 

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

            Είναι κοινά αποδεκτό ότι σε όλες τις οικονομίες που λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

            Λίγο πριν από την τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τους όρους που επέβαλε η τρόικα, έρχεται η σειρά των μέσων ενημέρωσης.

                Κάποιες καταχρεωμένες επιχειρήσεις media  βρίσκονται στο όριο λουκέτων, περιμένοντας διακαώς το «φιλί ζωής».

                Η υποταγή των εκδοτικών συγκροτημάτων στην πολιτική της τρόικας εδώ και τέσσερα χρόνια δεν απέφερε την προσδοκώμενη συμπόνια και συμπαράσταση των ξένων τοποτηρητών.

                Αντιθέτως, εδώ και ενάμισι χρόνο ξεκίνησε η επιχείρηση ξεκαθαρίσματος στον χώρο των ΜΜΕ.

            Σήμερα στους πολίτες γεννιούνται ερωτήματα, μετά τις διαγραφές δανείων και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, για τα δάνεια που έχουν συνάψει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, καθώς και στα πολιτικά κόμματα.

            Και η λύση του «κουρέματος» των δανείων απέχει πολύ ακόμα.

            Από τα οικονομικά στοιχεία για το 2012 προκύπτει πως οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες έχουν υποχρεώσεις ύψους 801,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των δανείων τους φθάνει τα 538,5 εκατ. ευρώ.

            Τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχει ο ΔΟΛ, ύψους 210 εκατ. ευρώ, ακολουθεί ο Πήγασος με 209 εκατ. ευρώ, το Mega με 188 εκατ., η «Καθημερινή» με 140 εκατ. ευρώ.

            Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι Αττικές Εκδόσεις με υποχρεώσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ, η «Ναυτεμπορική» με 8,1 εκατ. ευρώ και οι «Τεχνικές Εκδόσεις» με 3,6 εκατ. ευρώ.

            Επειδή, έχουμε χρέος για να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποτρέψουμε τυχόν συνειρμούς περί αδιαφάνειας και συναλλαγής, πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι εξασφαλίσεις των υπ’ όψιν δανείων, προκειμένου οι φορολογούμενοι πολίτες που «θέλοντας και μη» είναι οι πραγματικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών.

            Επειδή, με φόντο την παραπάνω εικόνα, οι φήμες οργιάζουν σε ένα παιχνίδι ισχύος αλλά και παρασκηνιακού πολέμου μέχρις εσχάτων για το ποιος θα λάβει την άφεση… αμαρτιών και το πράσινο φως της επιβίωσης. Γιατί πέρα από το προφανές γεγονός ότι όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν και σκελετούς στο portfolio, της διαχείρισης των επιχειρήσεων τους.

            Επειδή, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, προχωρούν σε ελέγχους των επισφαλών δανείων και της εγγυοδοσίας τους και όχι στο σύνολο των δανείων.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

  1. Θα ελεγχτούν όλα τα χορηγηθέντα αλλά και χορηγούμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και των κομμάτων;
  1. Τα υπ’ όψιν δάνεια είναι σύμφωνα με το νόμο 2844/2000 (ΦΕΚ 220/12.10.2000);
  2. Εάν ναι, εφαρμοζόταν ανά εξάμηνο, από πλευράς του εκάστοτε πιστωτικού ιδρύματος, το άρθρο 7 παρ. 1, που προβλέπει την πρόσληψη εκτιμητή και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης, για την εκτίμηση της περιουσίας που είχε ή έχει ενεχυριασθεί;
  3. Εάν η περιουσία παρουσίαζε, σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, μείωση έναντι του αρχικού συμφωνηθέντος ενεχύρου, προχώρησαν τα πιστωτικά ιδρύματα στην εφαρμογή του άρθρου 10 παρ. 1 του Ν. 2844/2000, που προβλέπει για λόγους παροχής ασφαλείας, επιπρόσθετη ενεχυρίαση έως το υπολειπόμενο ποσό;
  4. Είναι πράγματι ενήμερα τα δάνεια των ΜΜΕ ; Είναι πράγματι εγγυημένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις ;
  5. Έχουν ζητηθεί οι προσωπικές εγγυήσεις για τα δάνεια των κομμάτων από τους Προέδρους τους και τους μετόχους των ΜΜΕ και από όποια φυσικά πρόσωπα έχουν στην κυριότητα τους τις μετοχές αυτών ; 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Γεν. Γραμματέας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ

κόμματος  Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος