Loading...
 Start Page

AΡ.ΠΡΩΤ:12627/5-7-13

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Ολυμπιακός Πάτρας ιδρύθηκε το 1925 από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αμέσως μετά την ίδρυση του προχώρησε σε κατασκευή γηπέδου σε νοικιασμένη έκταση δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην περιοχή των Προσφυγικών της Πάτρας. Η έκταση αυτή ήταν όλο καλαμιές,  καθαρίστηκε από τους Πρόσφυγες με προσωπική εργασία και έγινε γήπεδο.

Το γήπεδο αυτό είναι από τα πιο παλιά στην Ελλάδα και εξακολουθεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί σωματεία της Πάτρας. Ήταν το γνωστό γήπεδο του Ολυμπιακού, το γήπεδο με τις λαμαρίνες. Τα επίσημα εγκαίνια του έγιναν στις 17/10/1927. Η περίφραξη του ήταν με τάβλες και αργότερα (1947) με λαμαρίνες. Στο γήπεδο αυτό ο Ολυμπιακός μεγαλούργησε φθάνοντας έως την Β΄Εθνική Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 1959-60 και τη σεζόν1965-66. Έγινε έδρα και για άλλες ομάδες διότι ο Ολυμπιακός διαλύθηκε από τη δικτατορία (1967). Ο χώρος κινδύνευε να χαθεί από γήπεδο αλλά η ΓΓΑ τον αγόρασε τη δεκαετία του ’80. Το 2000 ανακατασκευάστηκε με χρήματα της Πολιτείας και απέκτησε νέες κερκίδες, ηλεκτροφωτισμό, γραφεία, αποδυτήρια, σύγχρονη περίφραξη και ΧΟΡΤΑΡΙ.

Η αλόγιστη χρήση του όμως κατέστρεψε το χορτάρι. Μοιραία το γήπεδο εγκαταλείφθηκε και το 2006 η ΕΠΣΑ που είχε την υπευθυνότητα της χρήσης του προκειμένου να ξαναζωντανέψει όρισε αγώνες πάλι σε ξερό. Δυστυχώς. Έστω και έτσι ο Ολυμπιακός γύρισε στην έδρα της μαζί με την άλλη ομάδα της συνοικίας τον Άρη Πατρών. Από το 2007 και μέχρι σήμερα οι προσπάθειες του Ολυμπιακού μαζί με την ΕΠΣΑ και τις άλλες ομάδες που κάνουν χρήση του γηπέδου να τοποθετηθεί ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΤΑΠΗΤΑΣ έχουν πέσει στο κενό. Τον Απρίλιο του 2011 σε επίσκεψη στην ΓΓΑ ο Ολυμπιακός έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Μπιτσαξή ότι επειδή λόγω της κρίσης δεν πάρουν χρήματα θα γίνει το έργο μέσω ενός λογαριασμού που υπήρχε για τα ιστορικά Σωματεία της χώρας. Στα τέσσερα ιστορικά σωματεία της Πάτρας και συγκεκριμένα στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΑΡΗ, ΑΕΚ  και ΗΡΑΚΛΗ,  που κάνουν χρήση του ιστορικού γηπέδου εγκρίθηκαν από 25.000 ευρώ στο καθένα.

Τελικά παρά τη διαβεβαίωση του ΓΓΑ τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στους λογαριασμούς των τεσσάρων σωματείων. Για να ξαναζωντανέψουμε το ποδόσφαιρο στην Πάτρα και πιο συγκεκριμένα στα Προσφυγικά πρέπει στο γήπεδο να τοποθετηθεί ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΤΑΠΗΤΑΣ ΑΜΕΣΑ.

Επειδή το γήπεδο των Προσφυγικών ξεκίνησε ουσιαστικά τη διαδρομή του το 1925 με την ίδρυση του Ολυμπιακού Πατρών, του οποίου άλλωστε έφερε το όνομα, ‘’Γήπεδο του Ολυμπιακού’’. Στην ουσία τότε ξεκίνησε και το ποδόσφαιρο στην Πάτρα.

Επειδή στα Προσφυγικά, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, έμελε να χτυπά η ποδοσφαιρική καρδιά της Πάτρας.

Επειδή οι αγώνες για τα τοπικά πρωταθλήματα και παιχνίδια με ομάδες της Αθήνας,  στο γήπεδο Προσφυγικών κάθε Κυριακή ήταν γιορτή (στις 10 Απριλίου του 1955 στο γήπεδο των Προσφυγικών, στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος, φιλοξενήθηκε πρώτη μεγάλη επίσημη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό Πατρών και στον Ολυμπιακό Πειραιώς)

Επειδή η δεκαετία του ’60 ήταν η «χρυσή» στην ιστορία του γηπέδου με Ολυμπιακό, Θύελλα, Πατραϊκό, Απόλλωνα να έχουν συνολικά 13 παρουσίες  μέσα σε 8 χρόνια σε Β’ και Γ’ Εθνική, μέχρι τη στιγμή που διαλυθήκαν για να προκύψει ο ΑΟ Πάτρα’ που είχε σαν έδρα, φυσικά, τα Προσφυγικά.

Επειδή το γήπεδο των Προσφυγικών είναι ένας χώρος με μνήμες ποδοσφαιρικές αλλά συγχρόνως κοινωνικές και ιστορικές, σε μια γειτονιά που υποδέχτηκε τους ξεριζωμένους Έλληνες και μέχρι σήμερα κρατάει ζωντανές τις αρετές των χαμένων πατρίδων και το ποδόσφαιρο ήταν κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι.

Επειδή η αναμόρφωση αυτού του γηπέδου πρέπει να αποτελεί για το Υφυπουργείο Αθλητισμού εκπλήρωση ιστορικού και κοινωνικού χρέους.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

1.  Γιατί αφήνετε σε πλήρη απαξίωση ένα χώρο  που η ΓΓΑ έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;

2.  Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς; Να κατατεθούν οι τίτλοι παραχώρησης ή και ιδιοκτησίας. 2α) Το 1984 από ποιους αγοράστηκε και με ποια χρηματοδότηση, πόσα έδωσε η ΓΓΑ, ποιος ο πωλητής, ποιος ο αγοραστής; Να κατατεθούν τα συμβόλαια και όλα τα παραστατικά και οι αποφάσεις της κρατικής χρηματοδότησης είτε από ΟΠΑΠ, ΔΕΚΟ, Δημόσιους Οργανισμούς κ.α. 2β) Ποιος είναι σήμερα ο κάτοχος, ο ιδιοκτήτης, ο νομεύς, ο παραχωρητής; 2γ) Πόσο κόστισε η εξαγορά και η ‘’παρέμβαση’’ για την αναβάθμιση του; 2δ) Πόσο κόστισε η φαραωνική μελέτη; 2ε) Ποιος ήταν ο μελετητής; Ποιος ο εργολάβος; Ποιος  παρέλαβε το έργο; 2η) Ποια προβλήματα και γιατί δημιουργήθηκαν ευθύς αμέσως μετά;

3.  Είναι αλήθεια ότι διατέθηκαν 240.000.000 δρχ; Με ποια διαδικασία ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη ο Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Πέτρος Συναδινός;

4.  Για τις κακοτεχνίες ελέγχθηκε ποτέ κανείς;

5.  Θα ικανοποιήσετε το Παμπατραϊκό αίτημα για τοποθέτηση στο γήπεδο πλαστικού χλοοτάπητα;

6.  Ο κ. Σγουρός ως Περιφερειάρχης Αττικής έδωσε 20 εκ. ευρώ επιταγή για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, μπορεί επομένως και ο κ. Κατσιφάρας να δώσει το 5% αυτού για το γήπεδο Προσφυγικών της Πάτρας;

7.  Από ποιο κωδικό τα έδωσε ο κ. Σγουρός; Υπάρχει ο ίδιος κωδικός και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος;

8.  Υπήρξε στο παρελθόν υπόσχεση να δοθούν χρήματα από την UEFA για το γήπεδο των Προσφυγικών. Γιατί τώρα αυτή η κοροϊδία; Υπάρχει έστω τώρα η δυνατότητα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Βουλευτής Αχαΐας

ΓΓ Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος