Loading...
 Start Page

AΡ.ΠΡΩΤ:788/105/22-8-13                                                                      

 

Ερώτηση & ΑΚΕ προς τον Πρωθυπουργό

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, γνωρίζει μία άνευ προηγουμένου κάμψη της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία όσο και από τις επισημάνσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Δυστυχώς η κάμψη του επενδυτικού κλίματος δεν είναι συγκυριακή ούτε και αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο, γιατί οφείλεται στην υφεσιακή οικονομική πολιτική που ακολουθούν πιστά-ως υποτελείς της ξένης Τρόϊκας-οι  κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Έτσι ο μοναδικός τομέας που ΟΛΕΣ οι  μνημονιακές Κυβερνήσεις είχαν τόσο μεγάλη αποτυχία είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και μάλιστα οι ξένες.

Οι παλαιότεροι θυμούνται τους εξορκισμούς των μεγάλων πολυεθνικών από τα πλέον επίσημα χείλη των σημερινών συνεταίρων του κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κυβερνητική κοινοπραξία. Θα θυμούνται ότι μόλις γινόταν λόγος να επενδύσει ξένη εταιρεία στην Ελλάδα, όλα τα στελέχη του κομματικού και Κρατικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, από το βαθμό του υπολοχαγού και πάνω, τότε πάθαιναν κάτι σαν αλλεργικό σοκ.

Χρειάστηκε όντως αρκετός καιρός  για να κατανοήσουμε πια και στην Ελλάδα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και τον πιο ασφαλή και μόνιμο τρόπο καταπολέμησης της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι πάντες συμφωνούν τώρα πια, για την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών στην χώρα μας.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια όμως έχουν γίνει τόσες αλλαγές στους φορολογικούς και αναπτυξιακούς νόμους που στην κυριολεξία συμβαίνει μόνον σε χώρες θεσμικά και οικονομικά υπανάπτυκτες.

Αρκετοί πλέον, εξ’ αιτίας αυτής της νομοθετικής κακοδαιμονίας και πολυνομίας,  ισχυρίζονται ότι για να υπάρξουν ξένες άμεσες επενδύσεις, επιβάλλεται ως κράτος να δώσουμε φορολογικά κίνητρα, μειώνοντας κατά πολύ την φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, να πατάξουμε την γραφειοκρατία και τη διαφθορά, μα προπαντός  να διαμορφώσουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν, πως για να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο στην πατρίδα μας, επιβάλλεται στην επερχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος, να συμπεριληφθούν στα άρθρα του όροι, ώστε τα βασικά σημεία του φορολογικού νόμου, να διαρκούν για περίοδο μερικών ετών (π.χ. 8 χρόνια), έτσι ώστε  να μην μπορούν με ευκολία να τροποποιούνται από μια κυβέρνηση, καθώς επίσης και για την τροποποίηση τους- πριν την λήξη της προβλεπόμενης διάρκειας-, να απαιτείται πλειοψηφία, παράδειγμα 200 Βουλευτών.

Τέλος ακόμα και για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, προτείνουν να χρειάζεται μία πλειοψηφία 200 Βουλευτών, ώστε «αναγκαστικά» να συμφωνούν αλλά και να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους, όσο γίνεται περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και Βουλευτές στην τελική διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Επειδή οι πάντες συμφωνούν με την αξίωση των Ελλήνων ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ , πως επιτέλους πρέπει να σταματήσει να υπάρχει το οξύμωρο φαινόμενο, που παρατηρούμε σήμερα,  να αλλάζει δηλαδή συνεχώς το φορολογικό σύστημα και μάλιστα πολλές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας, με αποτέλεσμα να πλήττεται το επενδυτικό ενδιαφέρον προς τη χώρα μας.

Επειδή τέλος, μόλις πριν λίγες μέρες, ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχ. Ιγνατίου, δημοσίευσε ενδιαφέρουσες σκέψεις αλλά και αποκαλύψεις, σχετικά με το «σπορ των επενδύσεων» στην Ελλάδα, όπως γράφει, ο οποίος και καυτηριάζει το γεγονός ότι «οι πολυεθνικές προσκαλούνται από τον αρμόδιο υφυπουργό» , ενώ με βάση τα γεγονότα, όπως τον ζει, η «επιχείρηση ξένες επενδύσεις» δεν εστέφθη από επιτυχία. Επειδή στην συνέχεια χαρακτηριστικά τονίζει , πως ο ίδιος υφυπουργός «τραβούσε έναν ολόκληρο Πρωθυπουργό για να συναντήσει επικεφαλείς  hedge funds», οι οποίοι στο παρελθόν μάλιστα κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδος, καταλήγοντας δε με το αυτονόητο ρητό, «οι Πρωθυπουργοί δεν συναντούν κερδοσκόπους».

Μετά από όλα τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Πως τοποθετούνται στις ανωτέρω προτάσεις περί της αξίας και της αποτελεσματικής συνταγματικής κατοχύρωσης της, ενός νέου δίκαιου και σταθερού φορολογικού καθεστώτος;
  2. Εάν ετοιμάζουν νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά;
  3. Γιατί καθυστερούν και εξακολουθούν να μένουν οι δεσμεύσεις τους σε διερευνητικό επίπεδο και μάλιστα προεκλογικού χαρακτήρα με προφανή την ικανοποίηση της φτηνής μικροκομματικής ιδιοτέλειας;
  4. Πέτυχε ή απέτυχε η επιχείρηση «ξένες επενδύσεις» όπως γράφει ο Μιχ. Ιγνατίου;
  5. Με ποιους συγκεκριμένα κερδοσκόπους συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη ο κ. Σαμαράς;

Να κατατεθεί κατάλογος με το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και την εταιρεία που εκπροσωπούσε ο καθένας.

  1. Γνωρίζουν ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι ερωτώμενοι Υπουργοί τις εις βάρος των Ελλήνων τυχοδιωκτικές δραστηριότητες αυτών;
  2. Εκτός από τα κοράκια και τους τοκογλύφους, με ποιους άλλους επενδυτές της υγιούς επιχειρηματικότητας συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός;

Να κατατεθεί ο κατάλογος όσων πήραν μέρος στις συναντήσεις και στις δεξιώσεις, που διοργανώθηκαν στις ΗΠΑ και το κόστος όλων αυτών των προκλητικών ενεργειών της Κυβέρνησης για την προσέλκυση των ξένων επενδυτών. 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Βουλευτής Αχαΐας

ΓΓ Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος