Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Αρ. Πρωτ.:4096/475/21-11-2013

            Σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες που έφθασαν στα γραφεία του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αλλά και από έγγραφες καταγγελίες που έδωσαν συγγενείς των στελεχών που επέβαιναν στο ένα εκ των δύο αεροσκαφών C-130 της ΠΑ, καθώς επίσης και από απόστρατους της Αεροπορίας μας, στα τέλη του μηνός Οκτωβρίου είχαμε την «αναγκαστική» καθήλωση δύο αεροσκαφών.

            Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσαν, το πρώτο αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο που γίνεται – όχι και σε τακτά χρονικά διαστήματα, αυτή την περίοδο – προς τη Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης – που αποτελεί τη δυσκολότερη φάση στην πτήση – οι πιλότοι μας διαπίστωσαν βλάβη στον ένα εκ των κινητήρων του αεροσκάφους. Αμέσως, και με ιδιαίτερα υψηλό αίσθημα ευθύνης αντιμετώπισαν την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, εφαρμόζοντας πλήρως τις διαδικασίες ανάγκης του αεροσκάφους με τη συνδρομή των μηχανικών του αεροσκάφους, αλλά και του Πύργου Ελέγχου της Νήσου.

            Η αλήθεια είναι ότι, το επιτελείο της Πολιτικής Αεροπορίας αντέδρασε άμεσα και έστειλε δεύτερο αεροσκάφος του ιδίου τύπου στη Νήσο, αν και η διαθεσιμότητά τους αυτή της περίοδο είναι πολύ χαμηλή κα αγγίζει μόλις του 27%!!!

            Το δεύτερο αεροσκάφος όμως κατά τη διάρκεια της προσγείωσης αντιμετώπισε κι αυτό πρόβλημα, αλλά αυτή τη φορά με το σύστημα προσγείωσης!!

Και σε αυτή την περίπτωση οι πιλότοι μας με του μηχανικούς του αεροσκάφους και σε συνεργασία με τον Πύργο Ελέγχου, κατάφεραν και το προσγείωσαν με επιτυχία, ενώ είχαν τεθεί σε επιφυλακή τα συστήματα της πυροσβεστικής του αεροδρομίου για ρίψη αφρού στο διάδρομο προσγείωσης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των περιστατικών ήταν η καθήλωση 2 αεροσκαφών του ιδίου τύπου στο αεροδρόμιο της Νήσου με διαφορετικές βλάβες.

            Το σταυρόλεξο των προβλημάτων αυτών ήταν δύσκολο να επιλυθεί, αφού ο Αρχηγός της Αεροπορίας είχε μόλις ένα ακόμα διαθέσιμο αεροσκάφος στην Ελευσίνα, αλλά κρατείτο σε επιφυλακή για λόγους ασφαλείας, για το οποίο δεν μπορούμε να αναφερθούμε περαιτέρω!

            Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την πολιτική, αλλά και τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολλά και δεν περιμένουμε να απαντηθούν, γιατί πολύ απλά, έχει αποδείξει επανειλημμένα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι, στα σοβαρά και στοιχειοθετημένα ζητήματα που αναδεικνύει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, κωφεύει και μάλιστα εκκωφαντικά και με τις μη απαντήσει που συνήθως δίνει αυτοπροσδιορίζεται δείχνοντας ταυτόχρονα την περιφρόνηση του προς τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.!

            Μετά τα παραπάνω ερωτάστε κ. Υπουργέ:

 1. Καθηλώθηκαν ή όχι δύο αεροσκάφη τύπου C-130 στην Νήσο Κύπρο στα τέλη του μηνός Οκτωβρίου;
 2. Σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αποκατάσταση των βλαβών;
 3. Δώσατε τουλάχιστον Ηθική Αμοιβή στα πληρώματα των δύο Αεροσκαφών που κατάφεραν με ρίσκο τη δική τους σωματική ακεραιότητα, αλλά και των επιβαινόντων, να προσγειώσουν ασφαλώς τα δύο αεροσκάφη;
 4. Αλήθεια τι περιμένετε να σας υποδείξει το ΧΡΙ.Κ.Ε το καθήκον σας απέναντι στα πληρώματά μας;
 5. Με ποιο τρόπο μετακινήθηκαν οι οικογένειες των στρατιωτικών, οι στρατευμένοι νέοι μας, αλλά και τα στελέχη μας που περίμεναν να επιβιβαστούν στο 1ο αεροσκάφος για επιστροφή στην πατρίδα;
 6. Μήπως το Υπουργείο Άμυνας τους πλήρωσε το εισιτήριο και ταξίδεψαν με ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της νήσου; Πάντως, σε παρόμοιο περιστατικό στο νησί με Βρετανούς αξιωματικούς και μέλη των οικογενειών τους, το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέλαβε πλήρως το σύνολο των εξόδων.
 7. Εσείς πως αντιδράσατε;
 8. Μήπως τα στελέχη και οι οπλίτες αναγκάσθηκαν να ακυρώσουν την άδειά τους και να μην επιστρέψουν στην πατρίδα;
 9. Μήπως όσοι δεν θέλησαν να ακυρώσουν την άδειά τους, αλλά και τα μέλη οικογενειών στρατιωτικών στη Κύπρο αναγκάσθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα εισιτήρια για να ταξιδέψουν με ιδιωτική αεροπορική εταιρεία;
 10. Ποια είναι επιτέλους η κοινωνική σας πολιτική;
 11. Δεν μπορούσε το ΥΠΕΘΑ να καλύψει το κόστος ενός εισιτηρίου των στελεχών από τα απόρρητα κονδύλια του Υπουργείου σας;
 12. Πότε αποκαταστάθηκαν οι βλάβες και με τη συνδρομή ποιών κλιμακίων;

- Να κατατεθεί αντίγραφο του ημερολογίου του Πύργου Ελέγχου της Νήσου, μετά από αίτημα του ΥΠΕΘΑ στο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

13.       Να κατατεθεί αντίγραφο της φόρμας – δελτίου πτήσεως των δύο αεροσκαφών.

- Να κατατεθεί αντίγραφο της φόρμας του ή των επιθεωρητή/ων – μηχανικού/ών που επιθεώρησαν τα επίμαχα δύο αεροσκάφη.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος