Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Αρ. Πρωτ.: 4982/18-12-13

Αντιπροσωπεία από εκπροσώπους του Σωματείου Επιχειρηματιών Υπαίθριων Χώρων Στάθμευσης επισκέφτηκε τα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος στην Αθήνα και οι οποιοι μας εκθέσανε τα προβλήματα που τους απειλούν με επαγγελματική  εξαφάνιση τους .

Οι υπεύθυνοι εκμετάλλευσης των υπαίθριων χώρων στάθμευσης στην περιοχή του Μεταξουργείου που βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο σφράγισης των επιχειρήσεων τους, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες ΝΟΜΙΜΑ, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει άδειες ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Μεταφορών, έχουν δεσμευτεί με επαγγελματικά μισθωτήρια, έχουν λάβει νόμιμα πιστοποιητικά έναρξης επιτηδεύματος από την Εφορία, εκδίδουν θεωρημένες από την Εφορία αποδείξεις, διατηρούν φορολογικά βιβλία, πληρώνουν φόρους εισοδήματος, Φόρο Προστιθεμένης Αξίας, τέλη στο Δήμο Αθηναίων, εισφορές στο ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ, εισφορές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος στάθμευσης που υπάρχει στην περιοχή, για το οποίο η Πολιτεία κάθε τόσο, προσπαθεί να βρεί λύσεις.

Λειτουργούν σε μια περιοχή υποβαθμισμένη, όπου κάθε είδους παραβατικότητα ανθεί και δίνουν πραγματική πνοή ζωής και ασφάλειας.

Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, διασφαλίζουν με τις επιχειρήσεις τους, την δυνατότητα ασφαλούς προσέγγισης στην περιοχή, την ασφαλή και νόμιμη στάθμευση σε τιμές που προάγουν τον θεμιτό, υγιή και ζητούμενο ανταγωνισμό, συμβάλουν καίρια στην ανάπτυξη της περιοχής, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κ.λ.π της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δεν δημιουργούν προβλήματα περιβαλλοντικά ή κυκλοφοριακά, λόγω του μικρού εύρους εργασιών κατασκευής τους, δεν παράγουν θόρυβους, δεν παρεμβαίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσης από πλευράς «χρήσεων γης» στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα επιτρέπουν τη δημιουργία κτιρίων και γηπέδων στάθμευσης.

Τυχόν παραπέρα πρόσθετοι περιορισμοί δεν συνάδουν με τη γενικότερη βούληση της Πολιτείας για επίλυση του προβλήματος στάθμευσης, βασικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του πολίτη όπως αποτυπώνεται στο υπ’ αριθμ. Πρωτ. 326901/21.6.2004 έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γενικής Δ/νσης Μεταφορών. Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων.

Το σχετικό δε προεδρικό διάταγμα (π.δ 455/1976 ά. 29) που ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των υπαίθριων χωρών στάθμευσης σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ως προαπαιτούμενο το πιστοποιητικό/βεβαίωση χρήσης γης.

Είναι δε παράλογο, να επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών χώρων στάθμευσης στην περιοχή για τη λειτουργία των οποίων απαιτείται θεμελίωση κτιρίου και επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και στον υπόγειο χώρο της περιοχής, οποίος έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον και να απαγορεύεται την ίδια στιγμή η λειτουργία των υπαίθριων χώρων στάθμευσης, που δεν παρεμβαίνει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στο εξωτερικό περιβάλλον, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Επειδή επί μακρόν η Πολιτεία υπόσχεται να βρει λύση στο ζήτημα αυτό, το οποίο ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, ωστόσο τούτο παραμένει άλυτο, χωρίς να χορηγούνται ή να ανανεώνονται οι άδειες, αντιθέτως απειλούνται με σφράγιση και οδηγούνται κατά συνέπεια στην ανεργία πολλοί οικογενειάρχες-επαγγελματίες, σε μια περίοδο, που η ανεργία καλπάζει και νέες θέσεις εργασίας δεν «ανοίγουν».

Επειδή απειλούνται με κλείσιμο επιχειρήσεις που έχουν αποφέρει στο Κράτος μόνο έσοδα, που συμβάλλουν καταλυτικά στον ανταγωνισμό, ο οποίος θα αποδιαρθρωθεί με την έλλειψη τους, καθώς θα υπάρξει ραγδαία αύξηση τιμών στάθμευσης στους στεγασμένους.

Επειδή ακόμα και το αντίτιμο για τα παρκόμετρα είναι αυξημένο σε σχέση με τους υπαίθριους και δη για στάθμευση πέραν των τριών ωρών.

Επειδή τέλος σε μια χρονική περίοδο, που βρίσκεται σε επεξεργασία/διαβούλευση νομοσχέδιο για την αλλαγή χρήσεων γης είναι πραγματικά ακαιρό και χωρίς νόημα η σφράγιση των επιχειρήσεων αυτών σήμερα, χωρίς να υπάρξει αναμονή τουλάχιστον για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

Ερωτάσθε:

  • Θα αναστείλετε τη σφράγιση των επιχειρήσεων αυτών, μέχρις ότου υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος αυτού;
  •  Θα δώσετε παράταση σε κάθε περίπτωση για τουλάχιστον μια τριετία στη λειτουργία τους;
  •  Θα εξεταστεί επιτέλους με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και των εσόδων του κράτους η νομοθετική παρέμβαση για τη χορήγηση αδειών σε επιχειρήσεις, που λειτουργούν νόμιμα, που εισφέρουν στα Κρατικά ταμεία εδώ και δεκαετίες;

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος