Loading...
 Start Page

Ερώτηση και ΑΚΕ του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

Αρ.Πρωτ.:4414/534/29-11-13

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος απέδειξε για μια ακόμη φορά πως όχι μόνο λειτουργεί ως ασπίδα της δημοκρατίας αλλά και ως προασπιστής των μεθοδεύσεων που ενίοτε γίνονται εν αγνοία ων θεσμικών οργάνων της πολιτείας που έχουν ως σκοπό την τήρηση της ευνομίας. Σε προγενέστερη ερώτησή μου (Αρ.Πρωτ.:3668/443/11-11-13) είχα αναφερθεί σε δημοσιεύματα της έγκυρης ημερήσιας πανελλήνιας εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» αναφορικά με την μεθόδευση για την παραγραφή προστίμου 5.400.000€. Συγκεκριμένα ανέφερα τα εξής:

«Ύστερα από 8 μήνες έρευνα η αρμόδια υπηρεσία της Φ.Α.Ε. Πειραιά καταλόγισε πρόστιμο για φοροδιαφυγή στην εταιρεία “TALIMA VENTOYRE INC” που διαχειρίζεται ως ιδιοκτήτρια το εμπορικό κέντρο ATHENS METRO MALL στον Άγιο Δημήτριο. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα απεκαλύφθη ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Παναγιώτης Κωνσταντίνου ομογενής από την Βενεζουέλα είχε δηλώσει ψευδώς ότι το εν λόγω εμπορικό κέντρο χρησιμοποιείτο για ιδιόχρηση. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ζήτησε και την επιστροφή του ΦΠΑ 6.000.000 € περίπου που είχε καταβάλει για την κατασκευή. Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε όμως, κατόπιν δημογραφικής έρευνας που είχε αναδείξει η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας απεκαλύφθησαν σημεία και τέρατα. Στις 10-1-13 η «Α» είχε στείλει επιστολή στα πλαίσια του ρεπορτάζ στην ΦΑΕ Πειραιά προκειμένου να ενημερωθεί για την καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ  αλλά και την φορολόγηση που είχε γίνει στην offshore εταιρεία που φερόταν ως ιδιοκτήτρια, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει υπήρχαν αρκετά «σκοτεινά σημεία».

Τελικά είχαμε απόλυτο δίκαιο. Ο έλεγχος διαπίστωσε πως κακώς είχε δοθεί ήδη προκαταβολή 2.000.000€ από το σύνολο των 6 εκατ. που ζητούσε η εταιρεία ως επιστροφή ΦΠΑ. Επιπλέον επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο 5.535.306 € αφού στο πόρισμα των 23 σελίδων οι ελεγκτές αναφέρουν πως το εμπορικό κέντρο δεν χρησιμοποιείται για ιδιόχρηση αλλά έχει νοικιαστεί σε 91 διαφορετικές επιχειρήσεις απολαμβάνοντας υπέρογκα μισθώματα. Το «κόλπο» που χρησιμοποιούσε το ATHENS METRO MOLL ήταν να συμμετέχει εισπράττοντας ένα ποσοστό 6% ως «δεύτερο ενοίκιο» στον τζίρο του κάθε καταστήματος. Αυτό το παρουσίαζε ως συμμετοχή στην σύνθεση του εταιρικού σχήματος κάθε μαγαζιού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο ύστερα από την επίμονη δημοσιογραφική έρευνα των συντακτών μας είχε πραγματοποιηθεί πολεοδομικός έλεγχος, διαπιστώνοντας δεκάδες παραβάσεις που κατά περίεργο τρόπο δεν είχαν δει οι αρμόδιοι υπάλληλοι του γραφείου της πολεοδομίας Αργυρουπόλεως όταν κτιζόταν, και τελικά επεβλήθησαν πρόστιμα 400.000 €. Στις 30-11-13 με απόφαση του υπουργού οικονομικών η επιτροπή του «άρθρου 70» που δημιουργήθηκε επί ημερών Παπακωνσταντίνου, παύει να υφίσταται. Η επιτροπή αυτή έχει ως κύριο ρόλο την εξωδικαστική διευθέτηση μεγάλων προστίμων προκειμένου να μην χρονοτριβεί η διαδικασία στην δικαιοσύνη. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο έμπειρος και έντιμος δικαστικός κ. Ασημακόπουλος.  Η παύση της επιτροπής σημαίνει ότι οι 300 και πλέον προσφυγές που έχουν γίνει για πρόστιμα που έχουν καταλογισθεί ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ πηγαίνουν στις καλένδες. Με συνεχής τεχνάσματα η εταιρεία  “TALIMA VENTOYRE INC” προσπαθεί εδώ και καιρό να μην συζητηθεί η προσφυγή της στην παρούσα επιτροπή ελπίζοντας και αυτοί στο … βέβαιο μέλλον! Στις 5-11-13 όμως στην ημερήσια διάταξη της ανωτέρω επιτροπής έχει εισαχθεί το θέμα αυτό ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Ασημακόπουλου. Τώρα αρχίζουν τα «περίεργα».  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαδίδονται από κύκλους που επιδιώκουν την παραγραφή του προστίμου(!) θεωρείται βέβαιη η αναβολή της εκδίκασης. Πώς το ξέρουν; Αυτό όχι μόνο θα είναι σκάνδαλο αλλά θα αποτελεί και περιφρόνηση του ελέγχου που έκαναν οι υπάλληλοι των 1.000€ μηνιαίως, κλείνοντας τα αυτιά τους στις «σειρήνες» αυτών των περιπτώσεων. Επειδή είναι έντονες οι πληροφορίες για κουκούλωμα της υπόθεσης αυτής ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την διαδικασία διαφάνειας είναι πλέον μόνο ο πρωθυπουργός. Ο ιδιοκτήτης της “TALIMA VENTOYRE INC” Παναγιώτης Κωνσταντίνου διαφημίζει τις σχέσεις του με τηλεοπτικό ιδιοκτήτη, ισχυριζόμενος ότι θα «καθαρίσει» γι’ αυτόν. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πρόστιμο».

Στις 26-11-13 συνεδρίασε η επιτροπή του άρθρου 70 και καταλόγισε εν τέλει το αρχικό επιβληθέν πρόστιμο προς όφελος του ελληνικού δημοσίου αφού απεδείχθη η φοροδιαφυγή της προσφεύγουσας στην επιτροπή, εταιρείας. Κατόπιν αυτού όμως προκύπτει ένα νέο οξύ ζήτημα που σχετίζεται με την ήδη εγκριθείσα επιστροφή ΦΠΑ 6.000.000€ εκ των οποίων έχουν ήδη καταβληθεί στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του ATHENS METRO MALL“TALIMA VENTOYRE INC” 2.000.000€. Εκ των πραγμάτων η επιβολή του προστίμου για φοροδιαφυγή ακυρώνει επί της ουσίας την εγκριθείσα απόφαση για επιστροφή ΦΠΑ αφού αυτή ως κύριο σκεπτικό της είχε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου με αντικείμενο ιδιόχρησης από την διαχειρίστρια εταιρεία και συνεπώς κατά τον νόμο απόλαυσε και το ευεργέτημα της επιστροφής ΦΠΑ. Το πρόστιμο όμως επεβλήθη ακριβώς επειδή απεδείχθη εκ του ελέγχου η απόκρυψη εισοδημάτων που έπρεπε να φορολογηθούν εκ της μη ιδιοχρήσεως.

Συνεπώς είναι άμεσος και επιτακτικός ο επανέλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ (ΦΑΕ Πειραιά) της αποφάσεως που επικυρώνει την επιστροφή ΦΠΑ6.000.000€  στην εταιρεία “TALIMA VENTOYRE INC”. Η «βιομηχανία» που είχε στηθεί στο υπουργείο οικονομικών και που εκτενώς έχει δει το φως της δημοσιότητας σε δεκάδες ρεπορτάζ στον Αθηναϊκό τύπο επιβάλλουν την άμεση διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος.

 

 

 

Κατόπιν αυτού ερωτάσθε:

Α) Θα ζητήσετε άμεσα, σήμερα, τον επανέλεγχο της απόφασης που έχει εκδοθεί από την ΦΑΕ Πειραιά για την επιστροφή του υπέρογκου ποσού 6.000.000€ στην εταιρεία  “TALIMA VENTOYRE INC”

Β) Να κατατεθεί η απόφαση και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο που εγκρίνει την επιστροφή ΦΠΑ στην ανωτέρω εταιρεία.

Γ) Να κατατεθεί το έγγραφο που γνωστοποιήθηκε στην ΦΑΕ Πειραιά η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 70 – συνεδρίαση 25-11-13 - για τον καταλογισμό του προστίμου 5.400.000€ στην εταιρεία “TALIMA VENTOYRE INC”.

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος