Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

-         ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

και τον ΥΠΟΥΡΓΟ

-         ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

 

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μεθοδεύει τον αφανισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της  τράπεζας  της αποταμίευσης, με ιστορία 112 ετών, που πολλά έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και το ίδιο το ελληνικό δημόσιο.

Προσκαλείται και προκαλείται το επιτελείο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων να στοιχειοθετήσει  την μη βιωσιμότητα του ΤΤ σε σχέση με τις τέσσερις αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες. Είμαστε βέβαιοι ότι η σύγκριση θα αποκαλύψει και θα ξεσκεπάσει το σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος των αποταμιευτών και μικρομετόχων του ΤΤ, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μόνο στοιχεία:

1. Το ΤΤ πριν το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα και η Τρίτη στην Ευρώπη σε επάρκεια κεφαλαίων.

2. Το ΤΤ ουδέποτε έως σήμερα σην πορεία των 112 χρόνων του έχει επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο έστω και με ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Αντίθετα την τελευταία μόνο πενταετία, το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις ευρώ από το ΤΤ.

3. Η ποιότητα χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι η καλύτερη της αγοράς και οι επισφάλειες δανείων οι χαμηλότερες στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα.

4. Η εξάρτηση του από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας σε σχέση με τις καταθέσεις του είναι κάτω του 28% όταν η αντίστοιχη των συστημικών τραπεζών κυμαίνεται από 103% έως 150%.

Αντί το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος (34%) να ανακεφαλοποιήσει άμεσα το ΤΤ με τους ίδιους όρους που ισχύει για άλλες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός επιτάσσει, επιχειρούν το χάρισμα της σε άλλη τράπεζα με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την αιφνιδιαστική δήλωση περί μη βιωσιμότητας της τράπεζας, που οδήγησε την επόμενη μέρα στην κατακρήμνιση της μετοχής της και σε τεράστιες ζημιές τους 70.000 μικρομετόχους, συνέχισε την τακτική απαξίωσης του ΤΤ,  μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή τη φορά επιχείρησε με κάποια στοιχεία να τεκμηριώσει τα περί μη βιωσιμότητας του ΤΤ.

Επειδή και  οι τελευταίοι  ισχυρισμοί του δεν είναι πειστικοί και δημιουργούν την αίσθηση ότι διατυπώνονται  ως επίφαση τεχνοκρατικής διαχείρισης, μόνο και μόνο για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

-         Γιατί αποκρύπτεται  η έκθεση ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος της  BLACK ROCK, από την οποία αναμένεται να  εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πραγματική  κατάσταση των τραπεζών;

-          Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψιν η έκθεση του οίκου ALVAREZ & MARSAL – σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου -  η οποία σύμφωνα και με στοιχεία της που εμφανίστηκαν στον τύπο (εφημερίδα η ΕΛΛΑΔΑ Αύριο), προκρίνει ως συμφερότερη για το δημόσιο την ανακεφαλαιοποίηση και την  αυτόνομη πορεία του ΤΤ;

-         Τι εξυπηρετεί η απαξίωση μιάς ιστορικής τράπεζας  υπό κρατικό έλεγχο, από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών;

-         Αληθεύει ότι το ΤΤ είναι ίσως  η μόνη τράπεζα που τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλλει στο δημόσιο τόκους, με επιτόκιο 10%, από τις προνομιούχες μετοχές που αυτό  έχει στην κατοχή του από την στήριξη του τραπεζικού συστήματος του 2009, πράγμα που δεν έχουν κάνει άλλες τράπεζες, με αποτέλεσμα να έχουν σωρευθεί υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο άνω του 1,5 δις;

-         Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη συρρίκνωση  του τραπεζικού χώρου σε 3 – 4 τράπεζες. Σε μια τέτοια περίπτωση πως θα προστατεύσει τους Ελληνες πολίτες από τις ολιγοπωλιακές συνθήκες και  πρακτικές;

-         Γνωρίζετε ότι αν χαθεί το ΤΤ, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, χωρίς Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις λαϊκές αποταμιεύσεις;

-         Τελικά τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με το  ΤΤ

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

(εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ)

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος