Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 

«Προκλητικές αποφάσεις διορισμών πολυθεσίτη συνταξιούχου φίλου του Υπουργού Εξωτερικών»

------------

1.Από ανώτατο εν ενεργεία στέλεχος του διπλωματικού σώματος, πρέσβη εν ενεργεία, με θητεία σε πολλές σημαντικές πρεσβείες της χώρας στην Ευρώπη, και όχι μόνο, μου καταγγέλθηκαν τα παρακάτω αναφερόμενα, τα οποία έχουν προκαλέσει, όπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε, μεγάλη αγανάκτηση στα μέλη του διπλωματικού σώματος και, μάλιστα, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία πετσοκόβονται οι μισθοί των διπλωματών και αυτοί δυσκολεύονται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Οι καταγγελίες αυτές, εφ’ όσον επαληθεύονται, συνιστούν πρακτικές οι οποίες έρχονται από το βαθύ χρονοντούλαπο του παλαιοκομματισμού και της ευνοιοκρατίας και δεν ταιριάζουν και καθιστούν άνευ ουσίας τον δημόσιο λόγο πολιτικών ανδρών που αυτοπροσδιορίζονται ως σύγχρονης αντίληψης και εμφανίζονται με κουλτούρα κοσμοπολίτη. 

 2.Με απόφαση του, με ημερομηνία 19.7.2012, ο Υπουργός των Εξωτερικών προσέλαβε και διόρισε  συνταξιούχο διπλωμάτη ως μετακλητό υπάλληλο και Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μόλις όμως λίγες ημέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 3.7.2012, τον ίδιο αυτό συνταξιούχο, ο Υπουργός Εξωτερικών τον είχε και πάλι διορίσει, αυτή τη φορά ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, με καθήκοντα την παρακολούθηση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Κατά τον δεύτερο διορισμό του, μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε ότι ο Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου θα ασκεί παράλληλα και τα αρχικά καθήκοντα του  Πρέσβη.

3.Μέσα επομένως σε δεκαέξι ημέρες, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος διπλωμάτης ανέλαβε με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών δύο θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τόσο τα καθήκοντα του μετακλητού Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών όσο και του Πρέσβη.

4.Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά, εξαιρετικά σοβαρά και χρήζουν άμεσης απάντησης. Ποια θέματα εξωτερικής πολιτικής διορίστηκε για να παρακολουθεί και να χειρίζεται ο Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου του Υπουργού; Που στεγάζεται στην κύρια Υπηρεσία του, πότε πηγαίνει σ’ αυτή και τι έργο έχει να παρουσιάσει σ’ αυτή από τις 3.7.2012; Ποια θέματα εξωτερικής πολιτικής παρακολουθεί και πως αυτό αποδεικνύεται; Πως καταφέρνει και ανταποκρίνεται στα διπλά του καθήκοντα; Και, βεβαίως, το κυριότερο,  εισπράττει διπλό μισθό από το Δημόσιο, όταν δίπλα μας άνθρωποι αυτοκτονούν από ανέχεια και χάνουν τη δουλεία τους, όταν οι συνάδελφοί του, που τους  κόβουν τον μισθό, δεν μπορούν να ανταποκριθούν; Εξακολουθεί να εισπράττει και την σύνταξή του, από τότε που ανέλαβε τις δύο κρατικές θέσεις;

5.Με βάση τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ως πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων διορίζονται προσωπικότητες αναγνωρισμένης αξίας της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας, οι οποίοι λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών του βαθμού του εν ενεργεία Πρέσβη.

6.Το παραπάνω όμως πρόσωπο, στο οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών ανακάλυψε τα προσόντα της προσωπικότητας αναγνωρισμένης αξίας της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας, όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα να έχει την παραμικρή σχέση με την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, δεν εντόπισα κάποια συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα ούτε βρήκα δημοσιευμένο κάποιο πνευματικό του έργο.

7.Ωστόσο το πρόσωπο αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, καθώς ήταν και ο  Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών και όταν αυτός ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν φαίνεται όμως να σταματά εδώ η συσχέτισή του προσώπου αυτού με τον Υπουργό, ενώ φέρεται να έχει απασχολήσει πολλάκις αρνητικά την επικαιρότητα, κατά το πρόσφατο παρελθόν.

8.Στο φύλλο της Εφημερίδας ‘’ΤΟ ΒΗΜΑ’’  της 24.12.2006 με τον τίτλο «Ένας πρέσβης για το... Νοσοκομείο σας. Διπλωμάτες, παλαιά μέλη του πάλαι ποτέ ΚΕΠ και συγγενείς τους, τοποθετεί στις διοικήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων ο Αβραμόπουλος», ο διορισμένος  Πρέσβης και  Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών φέρεται ως ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφερε, ως Υπουργός Υγείας, ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών στο Υπουργείο Υγείας. Νωρίτερα όμως τον είχε διορίσει Γενικό Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, πάλι επί υπουργίας του στο Υπουργείο Τουρισμού. Όταν μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, το ίδιο αυτό πρόσωπο τοποθετήθηκε, κατόπιν, στο Λουξεμβούργο από το Υπουργείο Εξωτερικών, άφησε στο πλευρό του τότε Υπουργού Υγείας και σημερινού Υπουργού Εξωτερικών τα δύο αδέλφια του, εκ των οποίων ο ένας διορίστηκε από τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών στη θέση του διοικητή του «Δρομοκαΐτειου» και ο άλλος στην θέση του διοικητή της «Πολυκλινικής».

9.Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ της 26.11.2006, το ίδιο αυτό πρόσωπο, επί Υπουργίας του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών στο Υπουργείο Υγείας, ήταν Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας και προωθούσε τη νοσοκομειακή διπλωματία (;;;), ενώ ως Γενικός Διευθυντής, στο υπουργείο Τουρισμού προωθούσε την τουριστική διπλωματία .

10.Σύμφωνα τέλος με δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 18.03.2007 με τον τίτλο «Σεϊχης Αλ Αβράμ» το ίδιο πρόσωπο φέρεται ήταν μεταξύ εκείνων που συνταξίδευαν με τον Υπουργό Υγείας και σημερινό Υπουργό Εξωτερικών σε ταξίδι του με προορισμό την Ουάσιγκτον με (σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα) αεροπορικό εισιτήριο αξίας 12.334 ευρώ, στις λεγόμενες «θέσεις των σεΐχηδων» των αεροπορικών εταιρειών.

Επειδή προφανώς κάποιοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στη χώρα.

Επειδή οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και δεν ανέχονται.

Επειδή εκ του νόμου ως πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων προσωπικότητες αναγνωρισμένης αξίας της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας, οι οποίοι λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών του βαθμού του εν ενεργεία Πρέσβεως, το συγκεκριμένο όμως πρόσωπο μάλλον ως διαχρονικός φίλος, συνεργάτης επί παντός επιστητού και συνταξιδευτής του Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Επειδή από τα παραπάνω, τα οποία, όπως αναφέρω, μου έθεσε υπ’ όψιν ανώτατο εν ενεργεία στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, εν ενεργεία πρέσβης, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους διπλωμάτες και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επειδή η πολυθεσία στο Δημόσιο συνταξιούχου πρέσβη, αν μάλιστα συνοδεύεται και από τις διπλές απολαβές του μετακλητού Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού και του Πρέσβη, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη προς τα εκατοντάδες μέλη του διπλωματικού σώματος που σήμερα φτωχοποιούνται από τις βίαιες περικοπές των απολαβών τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην θεσμική τους αποστολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επειδή μου καταγγέλλεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει έως σήμερα διορίσει άλλους τρείς πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, με απολαβές πρέσβη.

 

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΡΩΤΑΣΘΕ

1.Αληθεύει ότι την 19.7.2012, διορίσατε ως Υπουργός των Εξωτερικών συνταξιούχο διπλωμάτη ως μετακλητό υπάλληλο και Διευθυντή του Πολιτικού σας Γραφείου στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στις 3.7.2012, τον ίδιο αυτό συνταξιούχο υπάλληλο ως Υπουργός Εξωτερικών τον είχατε  διορίσει πάλι αυτή τη φορά ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, με καθήκοντα την παρακολούθηση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής; Ποίο είναι το πρόσωπο αυτό; Να κατατεθούν οι αποφάσεις σας.

2.Αληθεύει ότι κατά τον δεύτερο διορισμό του, ως Υπουργός Εξωτερικών, αποφασίσατε  ότι ο Διευθυντής του Πολιτικού σας Γραφείου θα ασκεί παράλληλα και τα αρχικά καθήκοντα του  πρέσβη;

 3.Ποια θέματα εξωτερικής πολιτικής λοιπόν διορίστηκε για να παρακολουθεί και ποια θέματα χειρίστηκε το πρόσωπο αυτό υπό την ιδιότητα του Πρέσβη; Να κατατεθεί πίνακας με τα θέματα τα οποία χειρίστηκε και τα έγγραφα τα οποία υπέγραψε με την ιδιότητα του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων το πρόσωπο αυτό από 3.7.2012-31.9.2012.

4.Σε ποια Διεύθυνση έχει ενταχθεί και που στεγάζεται η Υπηρεσία του πρέσβη αυτού εκ προσωπικοτήτων, πότε πηγαίνει σ’ αυτή και πότε στο Γραφείο του Υπουργού; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες το πρόσωπο αυτό παρουσιάστηκε στην υπηρεσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών από  3.7.2012-31.9.2012.

5.Εισπράττει διπλό μισθό από το Δημόσιο το συγκεκριμένο πρόσωπο; Ποιες είναι οι πάσης φύσεως ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές του (μισθοί, επιδόματα, υπερωρίες, κλπ); Τι απολαβές έλαβε από 1.8-31.9.2012; Να κατατεθούν οι βεβαιώσεις μισθοδοσίας του για τον συγκεκριμένο μήνα.

6.Εξακολουθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να εισπράττει και την σύνταξή του, από τότε που ανέλαβε τις δύο κρατικές θέσεις  και γιατί ποσό; Ποιες ήταν οι πάσης φύσεως συνταξιοδοτικές αποδοχές του από 1.8-31.9.2012; Να κατατεθούν οι βεβαιώσεις από το συνταξιοδοτικό του φορέα κατά τον συγκεκριμένο μήνα.

7.Ποιές οι πάσης φύσεως ακαθάριστες αποδοχές του από συντάξεις, μισθούς, συμμετοχή σε επιτροπές κλπ από κάθε υπηρεσία του Κράτους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης,  από 1.10.2011-31.9.2012; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

7α.Ποιες οι πάσης φύσεως ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές του εκάστοτε Διευθυντή του Πολιτικού  Γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών και ποιες οι αντίστοιχες του εκάστοτε Πρέσβη εκ προσωπικοτήτων;

8.Με ποια κριτήρια ο Υπουργός Εξωτερικών επέλεξε το πρόσωπο αυτό ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων; Θεωρεί αυτόν προσωπικότητα αναγνωρισμένης αξίας της πολιτικής, της οικονομικής, της κοινωνικής ή της πνευματικής ζωής της χώρας ή όλων αυτών των τομέων ή κάποιων συνδυαστικά τομέων; Ποίο ήταν το συγκεκριμένο έργο του σε καθένα από τους τομείς αυτούς και ποιες οι περγαμηνές που του πιστώνει, εκτός του ότι έτυχε να είναι φίλος του και διαχρονικός του συνεργάτης στα διάφορα Υπουργεία τα τελευταία χρόνια; Συνέκρινε ο Υπουργός τα προσόντα του με εκείνο των συναδέλφων του στο διπλωματικό σώμα και που θεωρεί ότι ο συνεργάτης του υπερείχε αυτών, ώστε να λαμβάνει ακόμη αποδοχές εν ενεργεία πρέσβη;

9.Ποια η υπηρεσιακή διαδρομή του συγκεκριμένου προσώπου στο διπλωματικό σώμα. Να κατατεθεί βεβαίωση σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές του, από την πρόσληψή του μέχρι την απόλυσή του.

10.Αληθεύει ότι το ίδιο πρόσωπο ήταν Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών και όταν αυτός ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Να κατατεθεί η πράξη διορισμού του.

11.Ποιες οι συνολικές απολαβές του παραπάνω προσώπου κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετούσε ως Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών όταν αυτός ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας; Συμμετείχε σε επιτροπές ή συλλογικά όργανα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ή κατείχε άλλες κρατικές θέσεις κατά το διάστημα αυτό; Ελάμβανε τη σύνταξή του; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα εκ των οποίων προκύπτει το σύνολο των αμοιβών του αλλά και οι συνταξιοδοτικές του απολαβές κατά το χρονικό διάστημα που κατείχε την θέση του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του νυν Υπουργού Εξωτερικών, καθ’ ο χρόνο αυτός ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

12.Αληθεύει ότι το ίδιο αυτό πρόσωπο ήταν Γενικός Διευθυντής Διεθνών σχέσεων στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας όσο χρόνο ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών ήταν Υπουργός στα παραπάνω Υπουργεία; Ποια θέματα  τουριστικής διπλωματίας και ποια διπλωματίας της (;;;) υγείας προώθησε; Για ποίο χρονικό διάστημα και ποιες ήταν οι συνολικές του απολαβές από κάθε αιτία (μισθός, επιδόματα, υπερωρίες, αποζημιώσεις, συμμετοχές σε επιτροπές κλπ) κατά το χρόνο αυτό; Εξακολουθούσε να αμείβεται από το Υπουργείο Εξωτερικών ως διπλωμάτης κατά τον ίδιο χρόνο; Να κατατεθούν αναλυτικές καταστάσεις με τις συνολικές του απολαβές κατά το χρόνο παραμονής του συγκεκριμένου προσώπου στα παραπάνω Υπουργεία καθώς και σχετική αντίστοιχη βεβαίωση  του Υπουργείου Εξωτερικών.

13.Σε ποια υπηρεσιακά ταξίδια και για ποια αιτία συνόδευσε το συγκεκριμένο πρόσωπο, όσο υπηρετούσε στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Τουρισμού, τον Υπουργό; Πόσο κόστισαν τα ταξίδια αυτά στο Ελληνικό Δημόσιοι (ξενοδοχεία, τροφεία, έξοδα παραμονής και εκτός έδρας, αεροπορικά εισιτήρια  κλπ). Να κατατεθεί ανά Υπουργείο σχετικός πίνακας εγκεκριμένης δαπάνης και τελικής δαπάνης ανά ταξίδι με αναλυτική αναφορά στα πρόσωπα που συμμετείχαν και στην αιτία κάθε επιμέρους δαπάνης ταξιδιού.

14.Αληθεύει ότι ο νυν Υπουργός Εξωτερικών έχει διορίσει και άλλους τρείς πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, οι οποίοι είναι επίσης διπλοθεσίτες;

15.Ποιοι είναι οι πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών και που υπηρετεί καθένας τους; Ποιος Υπουργός τους έχει διορίσει και ποιες οι πάσης φύσεως μηνιαίες απολαβές τους; Κατέχουν αυτοί άλλες κρατικές θέσεις, λαμβάνουν αυτοί σύνταξη και ποιες οι πάσης φύσεως μηνιαίες απολαβές τους  από αυτές; Πόσο κοστίζουν το μήνα οι πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων; Να κατατεθεί το βιογραφικό και το αντίγραφο των υπηρεσιακών μεταβολών όλων των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων.

16.Ποια υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό έκανε όσο υπηρετούσε στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Τουρισμού, ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών; Πόσο κόστισαν τα ταξίδια αυτά του ιδίου και των συνοδών του στο Ελληνικό Δημόσιοι (ξενοδοχεία, τροφεία, έξοδα παραμονής, εκτός έδρας, αεροπορικά εισιτήρια, αποζημιώσεις κλπ). Να κατατεθεί ανά Υπουργείο σχετικός πίνακας εγκεκριμένης δαπάνης και τελικής δαπάνης ανά ταξίδι με αναλυτική αναφορά στα πρόσωπα που συμμετείχαν και στην αιτία κάθε επιμέρους δαπάνης ταξιδιού.

 

Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

Εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος