Loading...
 Start Page

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ OΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1.Με την ερώτησή μου, με τον τίτλο «ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ», έχω καταγγείλει εκτός των άλλων ότι, με την υπογραφή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ο στενότερος συνεργάτης, πρωτεργάτης του 1ου Μνημονίου και εξ απορρήτων του Γ. Παπακωνσταντίνου, ειδικευμένος στα θέματα αγροτικής οικονομίας, διορίστηκε στις 20.7.2012 μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, με εξαετή θητεία και απολαβές 12.000 ευρώ το μήνα.

2.Με αφορμή τον διορισμό αυτό, μάθαμε όλοι ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος υφίσταται και λειτουργεί Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, αν και, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ασκεί Νομισματική Πολιτική, αφού, στη χώρα, ως μέλος της ΟΝΕ, η νομισματική πολιτική, δηλαδή η πολιτική καθορισμού των βασικών επιτοκίων, ασκείται αποκλειστικά από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μέλος του οποίου είναι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.  

3.Αποκαλυπτικά, όμως, για το όργανο αυτό είναι όσα προκύπτουν από την μελέτη του Καταστατικού της Τράπεζας αλλά και από τις αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδας πράξεις που αφορούν το όργανο αυτό.

4.Στο άρθρο 35 Α του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπεται ότι το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής αποτελείται από τον Διοικητή και τους υποδιοικητές της Τράπεζας και τρία μέλη που διορίζονται με εξαετή θητεία.

5.Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής έχει ως αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την άσκηση της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής καθώς και να αποφασίζει επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και των συστημάτων διαπραγμάτευσης, διακανονισμού και εκκαθάρισης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

6.Ωστόσο, παρά τα βαρύγδουπα του καταστατικού για τις αρμοδιότητές του, το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής προκύπτει ότι στελεχώνεται από κατ’ επάγγελμα κατέχοντες ακριβοπληρωμένες κρατικές θέσεις της περιόδου ΠΑΣΟΚ και λειτουργεί απολύτως διακοσμητικά.

7.Χαρακτηριστικά, εκτός του, διορισμένου με την υπογραφή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Ηλία Πλασκοβίτη, σ’ αυτό υπηρετεί πρώην Διοικητής Κρατικής Τράπεζας, αξιωματούχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων και παραιτηθείς πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΠ.

8.Ενδεικτικό για τον διακοσμητικό του χαρακτήρα είναι ότι το όργανο αυτό, σύμφωνα με διαδικτυακή ανάρτηση της Τράπεζας της Ελλάδας:

-το 2011 εξέδωσε τρείς (3) πράξεις,

-το 2010 και το 2009 εξέδωσε πέντε (5) πράξεις,

-το 2008 εξέδωσε τρείς (3) πράξεις,

-το 2007 εξέδωσε τέσσερεις (4) πράξεις,

-το 2005 και το 2004 εξέδωσε τρείς (3) πράξεις, 

-το 2003 δεν εξέδωσε ούτε μία πράξη και

-το 2002 εξέδωσε μία (1) πράξη.

Η τελευταία φορά μάλιστα που συνεδρίασε και εξέδωσε πράξη ήταν η 13.12.2011, δηλαδή αγνοείται η ύπαρξή του, τουλάχιστον τους τελευταίους οκτώ μήνες.

9.Πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, στην Τράπεζα της Ελλάδας  λειτουργεί επίσης πολυπρόσωπο όργανο με την ονομασία Γενικό Συμβούλιο, το οποίο, εκτός από τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή, απασχολεί οκτώ συμβούλους, με άγνωστες απολαβές και βαθιά σχέση με το βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Επειδή κατόπιν των ανωτέρω ανακύπτουν μέγιστα πολιτικά ερωτηματικά αναφορικά με την ανάγκη ύπαρξης στην Τράπεζα της Ελλάδος Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, με απολαβές των μελών του ύψους 12.000 ευρώ το μήνα, όταν:

α)η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ασκεί Νομισματική Πολιτική,  

β)το Συμβούλιο αυτό στελεχώνεται από κατ’ επάγγελμα κατέχοντες ακριβοπληρωμένες κρατικές θέσεις της περιόδου ΠΑΣΟΚ, μετά την αποστρατεία τους,

γ)έχει συνεδριάσει τα τελευταία οκτώ  χρόνια από καμία έως πέντε φορές τον χρόνο,

δ)αγνοείται η ύπαρξή του τους τελευταίους οκτώ μήνες,

ε)στην Τράπεζα της Ελλάδας λειτουργεί επίσης πολυπρόσωπο όργανο με την ονομασία Γενικό Συμβούλιο και υπάρχουν διευθύνσεις στελεχωμένες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων που ασχολούνται με αντίστοιχα θέματα.

Επειδή αποτελεί πρόκληση να υπάρχουν κρατικά στελέχη με μισθό 12.000 ευρώ το μήνα, για να εκδίδουν από καμία έως πέντε αποφάσεις τον χρόνο.

Επειδή διορίζοντας σε θέση αργομισθίας τον πρώην Γ.Γ. του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα λάβει από αυτή  κατά τη θητεία του 864.000 ευρώ, ενώ οι λοιποί  Έλληνες θα πληρώνουν τον λογαριασμό για τις επιλογές του, προκαλέσατε βάναυσα την κοινή γνώμη.

Επειδή έστω και την υστάτη στιγμή, σαν στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού προς τους χειμαζόμενους Έλληνες, σε όσους έχασαν ή πρόκειται να χάσουν τη δουλεία τους, στους αστυνομικούς, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τους δικαστικούς και τους λοιπούς δημοσίους λειτουργούς, των οποίων, παρά το βάρος της θεσμικής τους αποστολής, πετσοκόβετε τους μισθούς, οφείλετε να  επανορθώστε την κοινωνική πρόκληση.

Επειδή, με την ιδιότητα του μετόχου της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβάλλεται άμεσα να ενεργήσετε, ώστε να ληφθεί απόφασης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας για την τροποποίηση του Καταστατικού της και την κατάργηση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και σίγουρα πάντως των προκλητικών αμοιβών των μελών του.

Επειδή ομοίως μου καταγγέλλεται ότι ακόμη πιο προκλητικές είναι οι αμοιβές των μελών της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τα 25.000 ευρώ το μήνα.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

1.Γιατί στην Τράπεζα της Ελλάδος υφίσταται και λειτουργεί Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, αν και, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ασκεί Νομισματική Πολιτική;

2.Αληθεύει ότι κάθε μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής εισπράττει 12.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή κάθε μέλος του, κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του, εισπράττει 864.000 ευρώ;  

3.Αληθεύει ότι το όργανο αυτό το 2011 εξέδωσε τρείς (3) πράξεις, το 2010 και το 2009 πέντε (5) πράξεις, το 2008 τρείς (3) πράξεις, το 2007 τέσσερεις (4) πράξεις, το 2005 και το 2004 τρείς (3) πράξεις,  το 2003 καμία πράξη και το 2002 μία (1) πράξη, ενώ η τελευταία φορά που συνεδρίασε και εξέδωσε πράξη ήταν η 13.12.2011, ήδη δηλαδή αγνοείται τουλάχιστον τους τελευταίους οκτώ μήνες; 

4.Έχετε την πρόθεση, μετά την πρόκληση Πλασκοβίτη, να  επανορθώσετε, επιβάλλοντας, με την ιδιότητα του μετόχου, την λήψη απόφασης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας για την τροποποίηση του Καταστατικού της και την κατάργηση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι προκαλείτε με αυτές τις αμοιβές για αυτό το παραγόμενο έργο όλους τους Έλληνες;

5.Ποιοι έχουν διατελέσει από 1.1.2000-31.8.2012 μέλη του Νομισματικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος και ποια συνολικά ποσά έχουν λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος; Ποια ήταν η ιδιότητά τους-εργασιακή τους προυπηρεσία, με βάση την οποία διορίστηκαν στη θέση αυτή;

6.Ποιοι έχουν διατελέσει από 1.1.2000-31.8.2012 μέλη του Γενικού Συμβούλιου της Τράπεζας της Ελλάδος; Πόσες αποφάσεις έχει εκδώσει κατ’ έτος από 1.1.2000-31.8.2012 το Γενικό Συμβούλιο;

7.Ποίο το ύψος των πάσης φύσεως ετησίων ακαθαρίστων απολαβών (μισθοί, επιδόματα, αποζημιώσεις, οδοιπορικά, έξοδα παράστασης κ.λπ.) από την Τράπεζα της Ελλάδας κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 α)του Διοικητή της, β)καθενός από τους δύο υποδιοικητές της, γ)των μελών του Γενικού Συμβουλίου. Ποια ήταν η ιδιότητα και ποια η εργασιακή ενασχόληση καθενός από τα πρόσωπα αυτά πριν αναλάβουν τις παραπάνω θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας;

8.Να κατατεθεί πλήρης πίνακας με αναφορά  α)στα ονόματα του Διοικητή, των υποδιοικητών  και των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τα ως άνω έτη, β)στο ύψος των πάσης φύσεως ετησίων ακαθαρίστων απολαβών κατά τα ως άνω έτη και γ) να κατατεθεί το αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με την εργασιακή ενασχόληση καθενός από τα πρόσωπα αυτά, με βάση την οποία ανέλαβαν τις παραπάνω θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.

9.Ποίο το ύψος των πάσης φύσεως μηνιαίων ακαθαρίστων απολαβών (μισθοί, επιδόματα, αποζημιώσεις, οδοιπορικά, έξοδα παράστασης κλπ) από την Τράπεζα της Ελλάδας το έτος 2012  α)του Διοικητή της, β)καθενός από τους δύο υποδιοικητές της και γ)των μελών του Γενικού Συμβουλίου.

10.Με ποία άλλη αμειβόμενη θέση, από την 1.1.2009 έως σήμερα, του Δημοσίου, νπδδ, ερευνητικών προγραμμάτων ή λογαριασμών, οργανισμών ή φορέων του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συνδέονται αμείβονταν ή αμείβονται ο σημερινός Διοικητής, οι υποδιοικητές, τα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας και ποιες οι σχετικές ακαθάριστες απολαβές τους. Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

Εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος