Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  

Κοινοποίηση: κ.κ. Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη (οικονομικούς εισαγγελείς)

1.Με σειρά κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων από τις 1.10.2012, ζητώ να μπει βαθιά το μαχαίρι έως το κόκκαλο της «πολιτικής παράγκας» της συγκάλυψης, της παράνομης διακράτησης και της κατοχής κρατικού περιουσιακού στοιχείου και αποδεικτικού υλικού φορολογικών αξιώσεων του Κράτους.

Η πολιτική και δικαστική ηγεσία, σε ανώτατο επίπεδο, όμως, κωφεύουν.

Τα ΜΜΕ της διαπλοκής προσπαθούν να δώσουν συγχωροχάρτι και να αθωώσουν τους εμπλεκόμενους.

Για όσους όμως επιδιώκουν την εξαφάνιση της υπόθεσης, τα αποτυπώματα που έχουν αφήσει-στην συνείδηση των πολιτών-οι άθλιες πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων όμως δεν διαγράφονται και κανείς στο μέλλον δεν θα μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε.

2.Τον Μαϊο του 2011, σε δημοσίευμα εφημερίδας αναφερόταν: «Έφτασαν οι λίστες με τους Έλληνες που έχουν βγάλει στην Ελβετία ποσά από ένα ως και 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ανησυχία σε όσους Έλληνες έχουν παχυλές τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, καθώς έφτασαν στην Ελλάδα οι λίστες με τα ονόματα τους.

 Μεταξύ τους, γνωστοί επιχειρηματιές, δικηγόροι και μεγαλοστελέχη τραπεζών. … εντός των επόμενων ημερών ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης αναμένεται να δώσει πράσινο φως ώστε ορισμένοι εξ αυτών να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μετά από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι σε 1.900 περιπτώσεις, γνωστοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, χρηματιστές και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά – μαμούθ. Σημειώνεται ότι εφόσον οι έχοντες τα ποσά μπορούν να τα δικαιολογήσουν, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στις περιπτώσεις ωστόσο που ερεύνησε το ΣΔΟΕ υπάρχουν ερωτήματα για το “πόθεν έσχες”.

Ορισμένοι μάλιστα επιχειρηματίες είχαν δηλώσει, εισοδήματα χαμηλότερα ως και κατά 10 φορές, από αυτά που είχαν βγάλει έξω. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις λίστες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: - Μεγαλογιατρός μαιευτηρίου που κατέθεσε ποσό 5,5 εκ. ευρώ στη Γενεύη και βάσει φορολογικών δηλώσεων προκύπτει, ότι μέσα στην τελευταία 7ετία έχει δηλώσει συνολικά 1,5 εκ. ευρώ

 - Πλαστικός χειρουργός με εισοδήματα το ίδιο διάστημα 750.000 έχει καταθέσει στο Λοκάρνο 4 εκ. ευρώ

- Δικηγόρος με γραφείο στο Κολωνάκι έχει καταθέσει 5 εκ. ευρώ στο Λουγκάνο και την τελευταία 7ετία είχε δηλώσει 1 εκ. ευρώ

- Γιατρός που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με προμήθειες έχει βγάλει στην Ελβετία 4 εκ. ευρώ με δηλώσεις εισοδήματος πολύ χαμηλότερες».

3.Τον Αύγουστο του 2010 ανάλογο δημοσίευμα ανέφερε:

 «έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έγιναν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε 5.000 Ελληνες φορολογούμενους σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος -οι οποίοι διήρκεσαν περίπου 4 μήνες- διαπιστώθηκε ότι: σε 2.000 περιπτώσεις γνωστοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, χρηματιστές και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών έβγαλαν από την Ελλάδα μεγάλα ποσά, τα οποία φυγάδευσαν σε ξένες τράπεζες, όπως στην Κύπρο, στην Ελβετία, στη Βρετανία, στη Σιγκαπούρη και αλλού.

Τα ποσά κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Στο σύνολο δηλαδή, το μαύρο χρήμα υπολογίζεται κατά μέσον όρο σε 5 δισ. ευρώ και άνω. Η διακίνηση των ποσών αυτών, εφόσον δικαιολογείται, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα με δεδομένη την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Δηλαδή ο Ευρωπαίος πολίτης είναι ελεύθερος να μεταφέρει τα χρήματά του σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου το επιθυμεί, χωρίς κανέναν έλεγχο, εφόσον βεβαίως η συναλλαγή αυτή γίνεται μέσω τραπέζης και τα χρήματα έχουν κατατεθεί νομίμως. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις που εξέτασε το ΣΔΟΕ υπό τον επικεφαλής του, κ. Γιάννη Καπελέρη, διαπιστώθηκε, ύστερα από ενδελεχή έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των προσώπων αυτών, ότι δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους είτε από τα δηλούμενα στην Εφορία εισοδήματα είτε από εκποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια ή μετοχές. 

Επί της ουσίας οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπίστωσαν ότι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δήλωναν εισοδήματα έως και 10 φορές κάτω των ποσών που είχαν βγάλει στο εξωτερικό. Εκτός από γιατρούς, επιχειρηματίες, χρηματιστές και δικηγόρους, στο ΣΔΟΕ αναφέρουν και άλλες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι με εισοδήματα από 40.000 έως 100.000 ευρώ τον χρόνο, φέρονται να έχουν αποσύρει από την Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο και να έχουν καταθέσει σε τράπεζες στο Λονδίνο και στην Ελβετία ποσά που κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως και 3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ΣΔΟΕ τώρα μετά την ολοκλήρωση των ερευνών εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.

Κατ' αρχάς, το βέβαιο είναι ότι θα καλέσουν όλους αυτούς τους φορολογούμενους να αποδείξουν πού βρήκαν τα χρήματα, που έβγαλαν στο εξωτερικό.

Επί της ουσίας, θα ζητήσουν το «πόθεν έσχες» των χρημάτων αυτών».

Επειδή έχουν περάσει πάνω από δύο έτη και οι έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν τι απέγιναν οι υποθέσεις για τις οποίες διοχετεύθηκαν, δύο από τα πολλά τότε τέτοια δημοσιεύματα, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Επειδή ο Ελληνικός λαός, έχει την υποψία ότι η διαρροή αυτής της «πληροφορίας» από το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελούσε άλλο ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς συγκεκριμένους άγνωστους αποδέκτες και θα πρέπει να μάθει, ποιοι είναι αυτοί που φωτογραφίζονται και ποια ήταν η εξέλιξη των υποθέσεων.

Επειδή τα ερωτήματα θα εξακολουθούν να υποβάλλονται μέρα με τη μέρα βασανιστικά.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

1.Ποιές λίστες με Έλληνες που έχουν βγάλει στην Ελβετία, ποσά από ένα ως και 15 εκατομμύρια ευρώ, είχαν φτάσει στο Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, έως τον Μαϊο του 2011;

Να κατατεθούν οι λίστες.

2.Ποιούς γνωστούς επιχειρηματίες, δικηγόρους και μεγαλοστελέχη τραπεζών κλπ αφορούσαν οι λίστες;

Να κατατεθούν τα ονόματά τους.

Ποιοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες  με εισοδήματα από 40.000 έως 100.000 ευρώ τον χρόνο, που είχαν αποσύρει από την Ελλάδα και είχαν καταθέσει σε τράπεζες στο Λονδίνο και στην Ελβετία, ποσά που κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως και 3 εκατομμύρια ευρώ;

Να κατατεθούν τα ονόματά τους.

3.Για ποιούς από τους αναφερόμενους στη λίστα αυτή, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης, έδωσε πράσινο φως για να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις, όπως γράφει το δημοσίευμα;

Να κατατεθούν τα ονόματά τους.

Ποια ήταν η εξέλιξη της υπόθεσής όσων κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ;

Να κατατεθούν τα ελεγκτικά πορίσματα που τους αφορούν.

Υπήρξαν υποθέσεις για τις οποίες ο πρώην εισαγγελέας Διώτης άναψε κόκκινο και αυτοί ποτέ δεν κλήθηκαν και για ποιο λόγο;

3α.Εκλήθηκαν επί θητείας Καπελέρη στο ΣΔΟΕ, φορολογούμενοι να αποδείξουν πού βρήκαν τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό και ζητήθηκε το «πόθεν έσχες» των χρημάτων αυτών»;

Να κατατεθούν οι έγγραφες προσκλήσεις και τα ονόματα των κληθέντων επί Καπελέρη και τα πορίσματα του ελέγχου, που τους έγινε.

Ποίοι δεν κλήθηκαν και γιατί;

4.Ποιους ελέγχους έκανε μέχρι το Μάιο του 2011 το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και ποιες οι 1.900 ή 2000 περιπτώσεις, γνωστών επιχειρηματιών, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, χρηματιστών και υψηλόβαθμων στελεχών τραπεζών, που έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά – μαμούθ;

Να κατατεθεί αναλυτικός κατάλογος των ελέγχων, που έκανε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και ποιους αφορούσε.

Να κατατεθούν τα ελεγκτικά πορίσματα για όσους ελέγχθηκαν.

5.Ποιούς αφορούσε ο κατάλογος με τις 1.900 ή 2000 περιπτώσεις γνωστών επιχειρηματιών, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, χρηματιστών και υψηλόβαθμων στελεχών τραπεζών, που έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά – μαμούθ; Πόσοι από αυτούς ελέγχθηκαν.

Να κατατεθεί ο κατάλογος των 1900 ή 2000 και να γνωστοποιηθεί, ποιοι από αυτούς ελέγχθηκαν και ποιοι όχι.

Να κατατεθούν οι εντολές ελέγχου και τα πορίσματα όσων ελέγχθηκαν και οι λόγοι για τους οποίους οι υπόλοιποι δεν ελέγχθηκαν.

6.Σε ποιες από τις περιπτώσεις που ερεύνησε το ΣΔΟΕ, δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το “πόθεν έσχες” των εμπλεκομένων;

Πως λύθηκαν τα ερωτηματικά αυτά;

Να κατατεθούν τα ονόματα, όσων ερευνήθηκαν και δημιουργήθηκαν ερωτηματικά πόθεν έσχες.

Να κατατεθούν τα ελεγκτικά πορίσματα που αφορούν αυτούς, καθώς και να γνωστοποιηθούν, οι φόροι και τα πρόστιμα που τους καταλογίσθηκαν.

Να κατατεθούν τα ονόματα, όσων οι εξηγήσεις θεωρήθηκαν ικανοποιητικές, καθώς και το σχετικό απαλλακτικό πόρισμα.

7.Ποίος ήταν ο μεγαλογιατρός μαιευτηρίου, που κατέθεσε ποσό 5,5 εκ. ευρώ στη Γενέυη και βάσει φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει ότι μέσα στην τελευταία 7ετία έχει δηλώσει συνολικά 1,5 εκ. ευρώ.

Τι έγινε με την υπόθεσή του ενάμισυ χρόνο αργότερα;

Να κατατεθεί το ελεγκτικό πόρισμα.

8.Ποίος ήταν ο πλαστικός χειρουργός, με εισοδήματα το ίδιο διάστημα 750.000 που έχει καταθέσει στο Λοκάρνο 4 εκ. ευρώ.

Τι έγινε με την υπόθεσή του  ενάμισυ χρόνο αργότερα;

Να κατατεθεί το ελεγκτικό πόρισμα.

 9.Ποίος ήταν ο Δικηγόρος με γραφείο στο Κολωνάκι, που έχει καταθέσει 5 εκ. ευρώ στο Λουγκάνο και την τελευταία 7ετία είχε δηλώσει 1 εκ. ευρώ;

Τι έγινε με την υπόθεσή του ενάμισυ χρόνο αργότερα;

Να κατατεθεί το ελεγκτικό πόρισμα.

10.Ποίος ήταν ο γιατρός που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με προμήθειες και έχει βγάλει στην Ελβετία 4 εκ. ευρώ με δηλώσεις εισοδήματος πολύ χαμηλότερες; Ποίο ήταν το σκάνδαλο και τι έγινε με την υπόθεσή του  ενάμισυ χρόνο αργότερα;

Να κατατεθεί το ελεγκτικό πόρισμα.

11.Ποιές από τις υποθέσεις που αναφέρονται στα προηγούμενα ερωτήματά μου έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη και την αρχή νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ποινική έρευνα; Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη;

11α.Θα κληθούν οι πρωταγωνιστές από τη δικαιοσύνη για να καταθέσουν ποια η τύχη των υποθέσεων των πολιτών που φωτογραφίζονται;

12.Μπορεί οποιοσδήποτε πρώην πολιτικός αξιωματούχος να κατέχει σήμερα το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ (όπως ήρθε από τη Γαλλία) και να κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος στη χώρα αυτή;

Θα επέμβει ή έχει επέμβει προς την κατεύθυνση του να τον εντοπίσει και να διατάξει την σύλληψή του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;

Έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή οι Οικονομικοί Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση;

13.Μπορεί η επίσημη Πολιτεία, η Δικαιοσύνη και η συγκυβέρνηση να απαντήσει στον Έλληνα πολίτη και στον Έλληνα Βουλευτή, που βρίσκεται σήμερα η πρωτότυπη-επίσημη λίστα της Γαλλίδας Υπουργού;

Είναι επί ελληνικού εδάφους και ποιος την κατέχει;

14.Μπορεί η Κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη υπεύθυνα, να βεβαιώσει ότι το stick Βενιζέλου είναι το cd Λαγκάρντ, όταν από το Υπουργείο Οικονομικών διοχετευόταν η πληροφορία το 2011, για λίστα με καταθέσεις 20 δισ. ευρώ που θα τις φορολογούσε με 45%;

15.Είστε ακόμη βέβαιοι, ότι δεν υπήρξε  «Κίρκη» που μεταμόρφωσε το cd Λαγκάρντ σε  stick Βενιζέλου, Διώτη ή οποιουδήποτε άλλου και ότι αυτό δεν είναι παραποιημένο;

16.Θα ζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών εκ νέου την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ, με τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών;

Θα αναλάβει ο Υπουργός Οικονομικών την ευθύνη, εάν όπως φημολογείται, κάποιος τον μάλωσε και έχει υπαναχωρήσει;

Ξέρει ότι δεν υπάρχει λαθροχειρία;

Θα αναλάβει τον κίνδυνο η χώρα να γίνει και πάλι ρεζίλι και να υποστεί την διεθνή κατακραυγή, από την αμφισβήτηση της γνησιότητας του stick Βενιζέλου και την υποψία της συγκάλυψης φοροφυγάδων και διακινητών μαύρου χρήματος;

Μπορεί να λέει  ότι δεν ήξερε;

Αν δεν το ζητήσει ο Υπουργός από τη Γαλλία, θα δεχθεί η ηγεσία της δικαιοσύνης να συνεργήσει σε κάτι τέτοιο;

Θα το ζητήσει εκείνη το cd Λαγκάρντ παράλληλα με τις όποιες έρευνες διεξάγει για το stick Βενιζέλου;

17.Ποίος ήταν ο νομικός σύμβουλος-δικηγόρος του ΣΔΟΕ, κατά τη θητεία Καπελέρη και Διώτη στο ΣΔΟΕ;

Γιατί στο ΣΔΟΕ δεν υπήρχε επί Καπελέρη και Διώτη Νομικός Σύμβουλος,  από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως προβλέπει ο νόμος;

Αληθεύει ότι εκεί υπηρετούσε αντί Νομικού Συμβούλου του Κράτους ιδιώτης δικηγόρος;

Ποιος ήταν ο δικηγόρος αυτός και ποιος τον είχε διορίσει;

Τι ακριβώς έκανε ή κάνει εκεί ο διορισμένος ιδιώτης;

Είχε πρόσβαση σε στοιχεία υποθέσεων και σε ποιων;

Ποίος είναι σήμερα ο νομικός σύμβουλος του ΣΔΟΕ;

 

Θερμώς παρακαλούνται οι ερωτώμενοι, και, ιδίως, ο Υπουργός Οικονομικών, να απαντήσουν συγκεκριμένα και σαφώς στα ερωτήματά που υποβάλλω.

Ας μην αναλωθούν  για άλλη μια φορά να αναπαραγάγουν, copy-paste από τον Η/Υ τους, ότι «στις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων και η  καταστολή της φοροδιαφυγής», ότι «οι ελεγκτικές υπηρεσίες και εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο, δύνανται να διενεργούν ελέγχους και να αίρουν το τραπεζικό απόρρητο όσων αποκρύπτουν εισοδήματα» αλλά και το ποιες είναι «οι αρμοδιότητες της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και του ΣΔΟΕ…».

Από την πολλοστή επανάληψη, χωρίς ποτέ να απαντούν στην ουσία των όσων ερωτώ, την απάντηση τους αυτή την  έχω προ πολλού αφομοιώσει.  Απάντηση συγκεκριμένη και σαφή επί των ερωτημάτων που θέτω απαιτούν οι έλληνες πολίτες.

Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

Εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος