Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2672/2229/8-10-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

και τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

-       ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

-       ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  

Κοινοποίηση: Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη 

Κοινοποίηση: Πρόεδρο και μέλη Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

 

1. Οι αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη, για την υπόθεση  της συγκάλυψης της λίστας Λαγκάρντ, από τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο αλλά και τους πρώην ΓΓ του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και Ι. Διώτη, έχουν διογκώσει το κύμα της οργής των πολιτών και βουλιάξει σε ακόμη μεγαλύτερη ανυποληψία το πολιτικό σύστημα.

2.Ο βούρκος δεν απειλεί πλέον να καταβυθίσει μόνο την «πολιτική παράγκα» της συγκάλυψης, της παράνομης διακράτησης και της κατοχής κρατικού περιουσιακού στοιχείου και αποδεικτικού υλικού φορολογικών αξιώσεων του Κράτους. Η λαϊκή οργή θα παρασύρει στο βούρκο και εκείνους που αδρανούν. 

3.Ήδη, με προηγούμενες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, έχω ζητήσει την επέμβαση της πολιτικής και δικαστικής ηγεσίας, σε ανώτατο επίπεδο. Πέρασαν κιόλας αρκετές ημέρες αλλά η σιωπή τους είναι εκκωφαντική ή στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι γνωστή. Αν το απόστημα όμως σπάσει, γι’ αυτό που θα εκτοξευθεί, κανείς δεν θα νομιμοποιείται να λέει ότι δεν γνώριζε. Τα αποτυπώματα που έχουν αφήσει-στην συνείδηση των πολιτών-οι άθλιες πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων είναι τέτοια που θα τραβήξουν νομοτελειακά στον πάτο και όσους από το σύστημα εξουσίας επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, για να περάσει στην κοινή γνώμη η υπόθεση ως περίπτωση αμέλειας, κακής συνεννόησης, ατυχούς χειρισμού και δήθεν αναζήτησης ευθυνών από τους υπευθύνους στο άδηλο μέλλον, για να αποφύγουν την πολιτική και ποινική τιμωρία οι θλιβεροί πρωταγωνιστές και την αποκάλυψη οι φοροφυγάδες και οι διακινητές του μαύρου χρήματος.

4.Στις 3.10.2012, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο φίλος του Γ. Παπακωνσταντίνου πρώην ΓΓ του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης διέψευσε τον πρώην υπουργό και βεβαίωσε ενώπιον της Βουλής ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν του έδωσε  λίστα αλλά ατύπως δέκα ονόματα, για τα οποία  έψαξε να βρει μόνο το ΑΦΜ, τη διεύθυνση και το επάγγελμά τους, ωστόσο είναι σίγουρος ότι οι καταθέσεις των προσώπων αυτών, για τις οποίες δεν θυμάται το ύψος, είναι προ δεκαετίας. Παρέδωσε, σύμφωνα με την κατάθεσή του, τα στοιχεία της έρευνάς του σε δύο ημέρες στον Υπουργό και, μόνο μετά την παράδοση των αποτελεσμάτων, και στο περιθώριο σύσκεψης στο γραφείο του, έμαθε για την λίστα Λαγκάρντ, οπότε συζητήθηκε πως μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί και προτιμήθηκε η διακρατική συμφωνία (της ανωνυμίας και της ασυλίας) με την Ελβετία.

5.Στις 16.1.2011, όμως, δηλαδή περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, στην εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο «έχουμε τη λίστα με τους 1.991 δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν η περιβόητη λίστα με 1.991 Έλληνες με καταθέσεις (όχι 1, 5 δις ευρώ, όπως αναφέρεται σήμερααλλά 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC. Σύμφωνα, επίσης, με την εφημερίδα, ο Γ. Καπελέρης επιβεβαίωσε την πληροφορία που η ίδια εφημερίδα είχε γράψει παλαιότερα, ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει τη λίστα με τα 1.991 ελληνικά ονόματα, την οποία είχε πάρει από τη γαλλίδα ομόλογό του, ενώ, επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ είχε δηλώσει ότι «τη λίστα αυτή την επεξεργαζόμαστε». Από το ίδιο δημοσίευμα, προκύπτει επίσης ότι είχε δοθεί, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, εντολή σε Εισαγγελέα για προκαταρκτική έρευνα, ενώ η εφημερίδα αναρωτιόταν εάν το Υπουργείο έστειλε τη λίστα στη δικαιοσύνη ή εάν προτίθετο να τη δώσει.

6.Στις 8.5.2011, επίσης, η εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ σε δημοσίευμα με τίτλο: «Κούρεμα  στους 1.991 μεγαλοκαταθέτες της HSBC. Άρχισαν κλήσεις στις εφορίες για έλεγχο πόθεν έσχες στους μεγαλόσχημους καταθέτες της «λίστας Falciani», απειλούνται με φόρο έως 45% για 20 δισ. καταθέσεων στην Ελβετία, μαζικές διασταυρώσεις εισοδημάτων για τους χλιδάτους που έστειλαν δισεκατομμύρια καταθέσεων στο εξωτερικό» αναφέρεται σε αποκλειστικές πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών αρχίζει μεγάλη «βουτιά» στους «μαύρους» και «γκρίζους» τραπεζικούς λογαριασμούς εξωτερικού με τα κρυμμένα δισεκατομμύρια, αρχής γενομένης από τους 1.991 καταθέτες της περιβόητης λίστας και ήδη άρχισαν να καλούνται σε μεγάλες ΔΟΥ της Αττικής καταθέτες που περιλαμβάνονταν στη λίστα. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, για τους 1.991 έλληνες καταθέτες της ελβετικής θυγατρικής της HSBC, συντρέχει υποχρέωση πληρωμής φόρου για τις αποδόσεις των καταθέσεών τους, με συντελεστή 10% αλλά και επιπλέον, καλούνται να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις τους προέρχονται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί στην Ελλάδα, διότι σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με φόρο βάσει της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, με συντελεστή που φθάνει το 45%, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δηλαδή να φέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους χωρίς να περάσουν από έλεγχο πόθεν έσχες, καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο με συντελεστή 8%, αφού οι καταθέσεις τους εντοπίσθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι υποχρεωμένο να ελέγξει το πόθεν έσχες με βάση τις διατάξεις του φορολογικού νόμου του 2010. Είναι προφανές ότι η πληροφορία της εφημερίδας προέρχεται από αρμόδιο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, αφού, εκτός των άλλων, στη συνέχεια παρατίθεται και σχετική εκδοθείσα εγκύκλιος με λεπτομέρειες αναφορικά με τα σχέδια αυτά. Εν συνεχεία η εφημερίδα αναφέρεται και πάλι στη λίστα, στο ότι περιήλθε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2010 από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 1.991 ονόματα Ελλήνων, που είχαν χρησιμοποιήσει διαβατήρια της Γουινέας Μπισάου και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε στον Γ. Παπακωνσταντίνου τα στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει και πάλι ότι το ποσό των καταθέσεων των Ελλήνων της λίστας ξεπερνά τα 20 δισ. Ευρώ.

7.Τα παραπάνω θέτουν και πάλι μια σειρά από κορυφαία ζητήματα, που εκθέτουν τους θλιβερούς πρωταγωνιστές αλλά και όλους εκείνους που θέλουν να  καλύψουν την υπόθεση, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση και απαιτούν την σε βάθος έρευνα:

-Ο Γ. Καπελέρης συλλαμβάνεται ψευδόμενος, για τα όσα περί παντελούς αγνοίας δήλωσε στις 3.10.2012 ενώπιον της Βουλής, όπως επίσης αποκαλύπτονται ψευδόμενοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι έχουν βεβαιώσει ότι το υλικό του cd Λαγκάρντ δεν έτυχε καμίας επεξεργασίας και ούτε καν το άνοιξαν και το είδαν, αφού, ο ίδιος ο Γ. Καπελέρης, στις 16.1.2011, είχε επιβεβαιώσει, και μάλιστα στον ανύποπτο χρόνο της παντοδυναμίας του, την ύπαρξή της λίστας των 1.991 και φέρεται να δηλώνει ότι «την επεξεργαζόμαστε». 

-Η λίστα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, φέρεται να αφορά καταθέσεις 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC και όχι 1,5 δις ευρώ, όπως τις τελευταίες ημέρες όλοι πιστεύαμε, με αποτέλεσμα τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά να γίνονται, πλέον, εφιαλτικές υποψίες.

-Εισαγγελέας διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση και παραμένει άγνωστο εάν εκδόθηκε και ποιο ήταν το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας καθώς και το εάν έστειλαν τότε τη λίστα στη δικαιοσύνη και τι κατέθεσαν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Καπελέρης το 2011.

-Το Υπουργείο Οικονομικών, που κατά τις δηλώσεις των πρώην Υπουργών και ΓΓ του ΣΔΟΕ, δεν είχαν δει ποτέ οι ίδιοι τα ονόματα της λίστας, στις 8.5.2011, ένα μήνα δηλαδή πριν αποχωρήσει από αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διακινούσε στην εφημερίδα την πληροφορία για 

μεγάλη «βουτιά» στους «μαύρους» και «γκρίζους» τραπεζικούς λογαριασμούς εξωτερικού με τα κρυμμένα δισεκατομμύρια, αρχής γενομένης από τους 1.991 καταθέτες της περιβόητης λίστας, για  κλήση στις εφορίες των φοροφυγάδων, για έλεγχο πόθεν έσχες και φορολόγησης με συντελεστή έως 45% των ελβετικών καταθέσεων της λίστας, χωρίς μάλιστα οι φοροφυγάδες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δηλαδή να φέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους χωρίς να περάσουν από έλεγχο πόθεν έσχες, καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο με συντελεστή 8%. Η καλόπιστη εκδοχή ότι ήθελαν να προτρέψουν σε οικειοθελή συμμόρφωση τους φοροφυγάδες αποκλείεται αφού το μήνυμα είναι σαφές: σας ξέρουμε και θα σας συντρίψουμε, δεν θα γλιτώσετε με φόρο 8%, θα ελέγξουμε το πόθεν έσχες και θα σας φορολογήσουμε με 45%.  Η υποψία επομένως ότι η διαρροή αυτής της «πληροφορίας» από το Υπουργείο αποτελεί κωδικοποιημένο μήνυμα προς άγνωστους αποδέκτες, όταν, μάλιστα, δύο χρόνια μετά, τα μέλη της «πολιτικής παράγκας» της συγκάλυψης δηλώνουν ότι ούτε είδαν, ούτε άγγιξαν το cd ούτε βέβαια το δημόσιο εισέπραξε ο,τιδήποτε, προς δόξα των φοροφυγάδων και των διακινητών μαύρου χρήματος, θεωρώ ότι μπορεί να είναι βάσιμη.

Επειδή ο Γ. Καπελέρης, στις 16.1.2011, είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξή της λίστας των 1.991 και φέρεται να δηλώνει ότι αυτή κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών την επεξεργάζονταν, ώστε καταρρέουν οι αντίθετες διαβεβαιώσεις των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου και Ι. Διώτη αλλά και συλλαμβάνεται ψευδόμενος ενώπιον της Βουλής ο Γ. Καπελέρης. 

Επειδή το Υπουργείο Οικονομικών, που, κατά τις δηλώσεις των πρώην Υπουργών και ΓΓ του ΣΔΟΕ, δεν είχε δει ποτέ τα ονόματα της λίστας, στις 8.5.2011, ένα μήνα δηλαδή πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διακινούσε την πληροφορία για  φορολόγηση των 1.991 μεγαλοκαταθετών της HSBC και για κλήση στις εφορίες των φοροφυγάδων για έλεγχο πόθεν έσχες και φορολόγηση με συντελεστή έως 45% των ελβετικών καταθέσεων της λίστας, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δηλαδή να φέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους χωρίς να περάσουν από έλεγχο πόθεν έσχες, καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο με συντελεστή 8%, μοιάζει με απειλή και φαντάζει ως κωδικοποιημένο μήνυμα σε κάποιους, αφού σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι αποδεικνύεται ότι δεν συνέλαβαν φοροφυγάδες και προβάλλουν φθηνές δικαιολογίες για τους λόγους που δεν αξιοποίησαν το υλικό.

Επειδή δεν θέλω να διανοηθώ ότι υπήρχε λίστα cd με καταθέσεις 20 δισ. ευρώ και κάποια  άλλη «Κίρκη» το μεταμόρφωσε σε stick με καταθέσεις 1,5 δις ευρώ.

Επειδή τα δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ ποτέ δεν διαψεύσθηκαν από τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Καπελέρη, αλλά είναι προφανές ότι τροφοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη θητεία τους.

Επειδή κάποιος άγνωστος ισχυρός ανακάλεσε στην τάξη και τράβηξε το αυτί του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και, όπως ήδη γράφεται στον τύπο,  δεν ισχύει πλέον η εξαγγελία του στους FINANCIAL TIMES ότι θα ζητήσει εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να γίνει και πάλι ρεζίλι και να υποστεί την διεθνή κατακραυγή, από την αμφισβήτηση της γνησιότητας του stick Βενιζέλου και την υποψία της συγκάλυψης φοροφυγάδων και διακινητών μαύρου χρήματος αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός να είναι υπόλογος υπόθαλψης εγκλήματος και παράβασης καθήκοντος.

Επειδή από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχουν φωτογραφηθεί ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς πολιτικών προσώπων αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες.

Επειδή σε άλλη ανάρτηση της διαδικτυακής εφημερίδας iefimerida στη λίστα φέρεται να υπάρχουν ονόματα επιχειρηματιών, εταιρείες εφοπλιστών, ένα πολιτικό πρόσωπο ενώ το μεγαλύτερο ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ εμφανίζεται στο λογαριασμό μιας υπαλλήλου.

Επειδή η παράδοση ενός stick, που δεν γνωρίζουμε εάν έχει υποστεί αφαιρέσεις, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το επίσημο cd-έγγραφο, που απεστάλη μέσω της διπλωματικής οδού από τη Γαλλία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να συγκαλύψει το μέγα σκάνδαλο.

Επειδή επιβάλλεται για λόγους υψίστου δημοσίου συμφέροντος αλλά και για λόγους εθνικής ασφαλείας να τελειώσει μια για πάντα το όποιο παιχνίδι συγκάλυψης και εκβιασμών τυχόν παίχθηκε αλλά και, κυρίως, η ομηρία της χώρας.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

1.Τι δηλώνει η Κυβέρνηση για το ζήτημα των όσων η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ δημοσίευσε σε ανύποπτο χρόνο το 2011, ότι δηλαδή το cd Λαγκάρντ έτυχε επεξεργασίας επί Παπακωνσταντίνου-Καπελέρη, ότι αυτό αφορά σε καταθέσεις 20 δις ευρώ (και όχι 1,5 δις ευρώ) και ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι θα φορολογήσει και μάλιστα σκληρά τους 1.991 μεγαλοκαταθέτες; Υπάρχει καταχωρημένη διάψευση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ, επί θητείας των Παπακωνσταντίνου και Καπελέρη, για όσα η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ ειδικά αναφέρει, δηλαδή: α)σχετικά με το εάν το cd Λαγκάρντ έτυχε επεξεργασίας από τους Παπακωνσταντίνου-Καπελέρη, β) σχετικά με το εάν το cd αυτό αφορά καταθέσεις 20 δις ευρώ (και όχι 1,5 δις ευρώ) και γ) σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των 1.991 μεγαλοκαταθετών της HSBC και της κλήσης στις εφορίες των φοροφυγάδων για έλεγχο πόθεν έσχες και φορολόγησης με συντελεστή έως 45% των ελβετικών καταθέσεων της λίστας, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δηλαδή να φέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους χωρίς να περάσουν από έλεγχο πόθεν έσχες, καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο με συντελεστή 8%.

2.Ποιά κατά την πολιτική σας άποψη σκοπιμότητα είχε, πέντε μήνες μετά την αποστολή της λίστας, η διακίνηση της πληροφορίας για φορολόγηση με συντελεστή 45% των ελβετικών καταθέσεων της λίστας, όταν σήμερα οι Παπακωνσταντίνου και  Καπελέρης δηλώνουν ότι ούτε καν είδαν, ούτε καν άκουσαν ούτε έκαναν ο,τιδήποτε αφορούσε την επεξεργασία της λίστας; Δεν σας δημιουργεί αυτό υποψίες, για το τι πραγματικά επεδίωκαν σε σχέση με όποιους αποδέκτες είχε η πληροφορία; Μήπως οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν; Να κατατεθούν οι απόψεις σας αλλά και οι απόψεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων για το θέμα.

3.Μπορεί οποιοσδήποτε πρώην πολιτικός αξιωματούχος να κατέχει σήμερα το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ (όπως ήρθε από τη Γαλλία) και να κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος στη χώρα αυτή; Θα επέμβει ή έχει επέμβει προς την κατεύθυνση του να τον εντοπίσει και να διατάξει την σύλληψή του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή οι Οικονομικοί Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση;

4.Μπορεί η επίσημη Πολιτεία και η συγκυβέρνηση να απαντήσει στον Έλληνα πολίτη που βρίσκεται σήμερα η πρωτότυπη-επίσημη λίστα της Γαλλίδας Υπουργού; Είναι επί ελληνικού εδάφους και ποιος την κατέχει; 

5.Μπορεί η Κυβέρνηση υπεύθυνα να βεβαιώσει ότι το stick Βενιζέλου είναι το cd Λαγκάρντ, όταν από το Υπουργείο Οικονομικών διοχετευόταν η πληροφορία το 2011 για λίστα με καταθέσεις 20 δισ. ευρώ που θα τις φορολογούσε με 45%;

6.Είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κάποια  «Κίρκη» που μεταμόρφωσε το cd Λαγκάρντ σε  stick Βενιζέλου, Διώτη ή οποιουδήποτε άλλου;

7.Γιατί όπως γράφεται δεν ισχύει η εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών ότι θα ζητήσει εκ νέου την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ με τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών; Θα αναλάβει ο Υπουργός Οικονομικών την ευθύνη από την υπαναχώρησή του αυτή; Ξέρει ότι δεν υπάρχει λαθροχειρία, μετά από αυτό το πιγκ πόγκ; Θα αναλάβει τον κίνδυνο η χώρα να γίνει και πάλι ρεζίλι και να υποστεί την διεθνή κατακραυγή, από την αμφισβήτηση της γνησιότητας του stick Βενιζέλου και την υποψία της συγκάλυψης φοροφυγάδων και διακινητών μαύρου χρήματος; Αν δεν το ζητήσει ο Υπουργός από τη Γαλλά, θα δεχθεί η ηγεσία της δικαιοσύνης να συνεργήσει σε κάτι τέτοιο; Θα το ζητήσει εκείνη;

8.Αληθεύει το δημοσίευμα της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ ότι το 2011 είχε δοθεί, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, εντολή σε Εισαγγελέα για προκαταρκτική έρευνα; Αν ναι, έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών τότε τη λίστα στη δικαιοσύνη; Κλήθηκαν να καταθέσουν οι Παπακωνσταντίνου, Καπελέρης ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Προχώρησε η υπόθεση ή τέθηκε στο αρχείο και για ποιους λόγους; Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα τα οποία αφορούν την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμά της. Αν είχε σταλεί και η λίστα, να κατατεθεί το αντίγραφό της.

9.Έχει περιέλθει στο μεταξύ σε γνώση της Κυβέρνησης αν και ιδιώτες έχουν τη λίστα αυτή;

10.Θα ζητήσετε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή σε δίκη πρώην υπουργών;

Αθήνα 05 Οκτωβρίου 2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

(εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16/01/2011

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ «Π» Έχουμε τη λίστα με τους 1.991!

 

Δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης

 

     

 


Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται η περιβόητη λίστα Falciani με τους 1.991 Έλληνες με διαβατήριο... Γουινέα Μπισάου, οι οποίοι έχουν καταθέσεις, όχι και τόσο καθαρές, που υπολογίζονται γύρω στα 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, στην τράπεζα HSBC.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης, μιλώντας το πρωί της περασμένης Κυριακής στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Κυριακή με Δράση», επιβεβαιώνοντας το «Π», που στο προηγούμενο φύλλο είχαμε γράψει ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει τη λίστα με τα 1.991 ελληνικά ονόματα, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, την είχε πάρει από τη γαλλίδα ομόλογό του.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι αν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία της λίστας, αν ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, να ζητήσει από την ελβετική Δικαιοσύνη το άνοιγμα των λογαριασμών. Όπως επίσης αν, μετά την εντολή για προκαταρκτική έρευνα στην οποία προχώρησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Σακελλαρόπουλος, το υπουργείο έστειλε τη λίστα ή προτίθεται να τη δώσει.
Όπως επίσης αν κλήθηκαν από το υπουργείο οι 1.991 να δώσουν... εξηγήσεις, αν δηλαδή οι καταθέσεις τους στην HSBC έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα. Καθώς και ο τρόπος απόκτησής τους.
Ο κ. Καπελέρης, πάντως, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ είπε ότι τη λίστα την επεξεργαζόμαστε.

Να εικάσουμε δηλαδή ότι κάποια στιγμή θα δημοσιευθούν τα συμπεράσματα και δεν θα υπάρξει... ασυλία

 

08/05/2011

«Κούρεμα» στους 1.991 μεγαλοκαταθέτες της HSBC

 

Άρχισαν κλήσεις στις εφορίες για έλεγχο πόθεν έσχες στους μεγαλόσχημους καταθέτες της «λίστας Falciani»

 

 

Απειλούνται με φόρο έως 45% για 20 δισ. καταθέσεων στην Ελβετία

 

 

Μαζικές διασταυρώσεις εισοδημάτων για τους «χλιδάτους» που έστειλαν δισεκατομμύρια καταθέσεων στο εξωτερικό

 

 

 

 

Σελίδες: 1 2 Επόμενη σελίδα

 

 

 

 

«Λεφτά υπάρχουν», όπως αποδεικνύεται, αλλά οι μεγαλόσχημοι Έλληνες τα κρατούν καλά κρυμμένα στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει μεγάλη «βουτιά» στους «μαύρους» και «γκρίζους» τραπεζικούς λογαριασμούς εξωτερικού με τα κρυμμένα δισεκατομμύρια, αρχής γενομένης από τους 1.991 καταθέτες της περιβόητης «λίστας Falciani».

 

 

Παράλληλα, διασταυρώνονται τα εισοδήματα όσων έστειλαν καταθέσεις στο εξωτερικό το 2010 και αρκετοί θα κληθούν για έλεγχο πόθεν έσχες, αντιμετωπίζοντας φόρο με συντελεστή έως 45%, ενώ για τους καταθέτες Ελβετίας η συμφωνία-πιλότος που κλείνει η Βρετανία οδηγεί στην ίδια κατεύθυνση και τις συνομιλίες Αθήνας-Βέρνης, ανοίγοντας τον δρόμο για επιβολή φόρου με συντελεστή 50%! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ήδη άρχισαν να καλούνται σε μεγάλες ΔΟΥ της Αττικής καταθέτες που περιλαμβάνονται στη «λίστα Falciani». Και για τους 1.991 έλληνες καταθέτες της ελβετικής θυγατρικής της HSBC συντρέχει υποχρέωση πληρωμής φόρου για τις αποδόσεις των καταθέσεών τους, με συντελεστή 10%. Επιπλέον, όμως, αυτό που καλούνται να αποδείξουν είναι ότι οι καταθέσεις τους προέρχονται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί στην Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με φόρο βάσει της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, με συντελεστή που φθάνει το 45%. Οι καταθέτες αυτοί πιθανότατα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δηλαδή να φέρουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις τους χωρίς να περάσουν από έλεγχο πόθεν έσχες, καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο με συντελεστή 8%, αφού οι καταθέσεις τους εντοπίσθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι υποχρεωμένο να ελέγξει το πόθεν έσχες με βάση τις διατάξεις του φορολογικού νόμου του 2010. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του Ν. 3888/2010, προβλέπεται πως η επαύξηση περιουσίας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον φορολογούμενο με βάση φορολογηθέντα ή νομίμως απαλλαχθέντα από τη φορολογία εισοδήματα ή έσοδα παρελθόντων ετών, θα λογίζεται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και θα φορολογείται με τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστές φόρου από 18% - 45%. Μάλιστα, από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστωμένης αύξησης περιουσιακών στοιχείων, προκύπτει ότι το βάρος της απόδειξης ότι τα ποσά κατά τα οποία επαυξήθηκε η αξία της περιουσίας ή το ύψος των καταθέσεων προήλθαν από εισοδήματα φορολογηθέντα ή νομίμως απαλλαχθέντα το έχει ο ίδιος ο ελεγχόμενος και όχι η ελέγχουσα φορολογική αρχή.
Η «λίστα Falciani» περιήλθε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από «σπόντα» στα τέλη του περασμένου έτους. Τα δεδομένα για γερμανούς, γάλλους και ιταλούς καταθέτες πουλήθηκαν από τον υπάλληλο της HSBC, Ερβέ Φαλτσιάνι, έναντι σημαντικών ποσών. Από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι στη λίστα υπήρχαν 1.991 ονόματα Ελλήνων, που είχαν χρησιμοποιήσει διαβατήρια της Γουινέας Μπισάου. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε στον Γ. Παπακωνσταντίνου τα στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος στα τέλη του 2010, όπως έχει αποκαλύψει το «Π». Το ποσό των καταθέσεων των Ελλήνων της λίστας ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργάζονται τα στοιχεία των τραπεζών για τις μεταφορές καταθέσεων δεκάδων δισ. ευρώ, που έγιναν το 2010 σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα ποσά των καταθέσεων αντιπαραβάλλονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα της προηγούμενης δεκαετίας και όπου διαπιστώνεται ότι τα εισοδήματα δεν δικαιολογούν τα ποσά των καταθέσεων οι φορολογούμενοι θα καλούνται για έλεγχο πόθεν έσχες, με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο του υπουργείου. Στην «τσιμπίδα» του πόθεν έσχες, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή φόρων με βάση την κλίμακα εισοδήματος των επαγγελματιών, παραμένει άγνωστο πόσοι θα πέσουν και τι ποσά θα εισπραχθούν, αλλά εικάζεται ότι θα «ψαρέψει» αρκετά... λαβράκια το υπουργείο. Σημαντικές είναι, όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και σε ό,τι αφορά τους έλληνες καταθέτες Ελβετίας, που σύμφωνα με τις «παραφουσκωμένες» εκτιμήσεις που δημοσίευσε το «Spiegel» έχουν καταθέσει 600 δισ. ευρώ – το πραγματικό ποσό είναι πολύ μικρότερο. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και πολλές άλλες δυτικές κυβερνήσεις, έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές, για να βρεθεί τρόπος να φορολογηθούν αυτές οι καταθέσεις. Η συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας, όπως και οι αντίστοιχες συμφωνίες άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών με τη Βέρνη, θα έχει το ίδιο περιεχόμενο με τη συμφωνία που αναμένεται να ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα, μεταξύ των αρχών της Βρετανίας και της Ελβετίας. Όπως αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα από τους «Financial Times», η συμφωνία αυτή θα προβλέπει δυνατότητα νομιμοποίησης των καταθέσεων βρετανών υπηκόων στην Ελβετία, χωρίς άλλες δυνατότητες ελέγχου από τις βρετανικές αρχές, υπό την προϋπόθεση ότι οι πλούσιοι βρετανοί καταθέτες θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 50% επί των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν. Ο φόρος θα παρακρατείται στην Ελβετία και θα αποδίδεται στη Βρετανία, χωρίς να αποκαλύπτονται τα στοιχεία των φορολογουμένων στις αρχές του Λονδίνου. Σε κάθε περίπτωση, οι ελβετικές αρχές και το τραπεζικό σύστημα της χώρας υπερασπίζονται σθεναρά το τραπεζικό απόρρητο και αρνούνται κάθε αίτημα άλλης κυβέρνησης για γενική παροχή στοιχείων για τις καταθέσεις υπηκόων τους. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να πάρει από την Ελβετία λίστες με ονόματα και στοιχεία για όλους τους έλληνες καταθέτες και να τα αξιοποιήσει φορολογικά. Θα μπορέσει, όμως, πιθανότατα, να εισπράξει φόρους επί των τόκων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, που αν επιβληθούν με συντελεστή 50% θα αποδώσουν σημαντικά ποσά ετησίως.

 

     

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος