Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κοινοποίηση: κ.κ. Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη (οικονομικούς εισαγγελείς)

1.Ζήτημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία έθεσε με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, μετά τα όσα δραματικά αποκαλύπτονται για την υπόθεση αυτή.

2.Με βάση δήλωσή του, εξ άλλου, ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται ότι συμφωνεί με την άποψη Διώτη. Ο Ευ. Βενιζέλος όμως μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των καταθέσεων που έχουν κάποιοι στο εξωτερικό απειλούσε το 2011 ότι, μόλις αρθούν τα εμπόδια, θα δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα προσώπων με χρήματα στο εξωτερικό και έλεγε ότι πολλοί θα μείνουν άφωνοι από τις αποκαλύψεις.

 3.Στο πνεύμα Διώτη-Βενιζέλου έχει προ πολλού προσχωρήσει και ο Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος στις 17.9.2012 δήλωσε στη Βουλή ότι δεν μπορούν χρησιμοποιηθούν cd με καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

4.Ωστόσο, έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι πριν από δύο χρόνια ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Γ. Παπανδρέου,  Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε λάβει, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, μέσω της διπλωματικής οδού, δηαδή μέσω της πλέον επίσημης για Κράτος διαδικασίας, λίστα με ονόματα καταθετών και ύψος καταθέσεων στην Ελβετία, την οποία έθαψε.

5.Ο πρώην Υπουργός του Γ. Παπανδρέου επίσης παραδέχεται ότι  είχε στείλει τον συνεργάτη του Η. Πλασκοβίτη στην Ελβετία για να συνάψει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για την απόδοση φόρου των ελληνικών καταθέσεων. Η συμφωνία  αυτή έχει επανειλημμένως γραφεί στον τύπο ότι θα εξασφαλίζει, έναντι μικρής φορολόγησης, την ασυλία και την ανωνυμία των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Την ίδια στιγμή που αυτός (πρώην Υπουργός του ΓΑΠ) είχε στο συρτάρι του  και τους καταθέτες και το ύψος των καταθέσεων τους και ως εκ τούτου θα μπορούσε άμεσα να τους φορολογήσει.

Επίσης ταυτόχρονα θα έπρεπε να τους τιμωρήσει και ποινικά για ξέπλυμα, με βάση τα στοιχεία Λαγκάρντ, εφ’ όσον συνέτρεχαν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Δηλαδή ο πρώην Υπουργός διαπραγματευόταν την αμνήστευση και την ανωνυμία ενώ είχε στα χέρια του τα υποκείμενα του φορολογικού ή και ενδεχομένως του ποινικού εγκλήματος.

Επειδή οι Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Διώτης αλλά και εσχάτως ο Υφυπουργός Μαυραγάνης δεν μπορεί να συμπεριφέρονται στην δημόσια σφαίρα ως Λουδοβίκοι και με τη η λογική του «L ETAT C EST MOI», να αποφαίνονται με όρους αυθεντίας για κρίσιμα για τη χώρα νομικά ζητήματα για τα οποία υπάρχουν αρμόδια θεσμικά όργανα.

Επειδή η χώρα αυτή δεν αποτελεί τσιφλίκι κανενός.

Επειδή είναι γνωστό ότι δόθηκε στην Ελλάδα από τη Γαλλία λίστα καταθετών με ονοματεπώνυμο και ύψος κατάθεσης στην Ελβετία και αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί από την Ελλάδα.

Επειδή δεν γνωρίζω επισημότερη διαδικασία ενημέρωσης για στοιχεία που διαθέτει άλλο Κράτος από την διπλωματική οδό.

Επειδή μετά τα προηγούμενα δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί στοιχεία τα οποία έχουν αποσταλεί μέσω της διπλωματικής υπηρεσίας άλλου Κράτους.

Επειδή δεν αντιλαμβάνομαι ποιοι από το εγχώριο σύστημα εξουσίας φοβούνται τη δημοσιοποίηση.

Επειδή ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει επισήμως την αποστολή εκ νέου επισήμως της λίστας.

Επειδή στη χώρα αυτή κάποτε θα πρέπει να λειτουργήσουν οι θεσμοί και επειδή δεν ενδιαφέρει ούτε την πολιτεία ούτε την κοινωνία η προσωπική άποψη του οποιουδήποτε.

Επειδή μετά από αυτά δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα και τι εξυπηρετούν οι παραπάνω δηλώσεις του σημερινού πολιτικά υπευθύνου Γ. Μαυραγάνη.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

 

1. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης συμμερίζονται τις απόψεις Βενιζέλου, Διώτη και Μαυραγάνη ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας στην αξιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που μας απέστειλε δια της διπλωματικής οδού η Κριστίν Λαγκάρντ; 

3.Πως μπορεί ο υπεύθυνος Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στις 17.9.2012, να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν μπορούν χρησιμοποιηθούν cd με καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία;

Τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί η δήλωση αυτή;

Υπάρχει γνωμάτευση οικονομικής υπηρεσίας ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας;

- Να κατατεθούν όλες μία προς μία.

Συμμερίζεται τη θέση αυτή ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών; Υπάρχει κάποια άλλη παράμετρος που οι πολλοί και κυρίως εμείς οι Βουλευτές αγνοούμε;

4.Γνωρίζετε επισημότερη διαδικασία ενημέρωσης για στοιχεία που διαθέτει άλλο Κράτος από την διπλωματική οδό, ώστε αυτά να καταστούν αξιοποιήσιμα;

5.Υπάρχει κάποιος και εάν ναι ποιος από το σύστημα εξουσίας που φοβάται τη δημοσιοποίηση των ονομάτων και επιζητά την ασυλία, μέσω αυτού του τρόπου αντιμετώπισης;

6.Έχουν κληθεί τα δύο αυτά τελευταία έτη να γνωμοδοτήσουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Κράτους, δηλαδή ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, οι Οικονομικοί  Εισαγγελείς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αν στοιχεία ονομάτων καταθετών σε cd που στέλνονται μέσω της διπλωματικής υπηρεσίας Κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στην Ελλάδα μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο στο πλαίσιο φορολογικών και ποινικών υποθέσεων;

7.Να κατατεθούν τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στα αρμόδια όργανα από τους Βενιζέλο, Διώτη και Μαυραγάνη και οι γνωμοδοτήσεις των θεσμικών αυτών οργάνων του Κράτους,

6.Αν ποτέ έως σήμερα οι Βενιζέλος, Διώτης και Μαυραγάνης δεν έχουν ερωτήσει τα αρμόδια όργανα, πως, με τέτοια ευκολία, προκαταλαμβάνουν και εξασθενίζουν την θέση του Ελληνικού Κράτους;

Γιατί δεν απευθύνονται στα όργανα αυτά; Δεν είναι ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, οι Οικονομικοί  Εισαγγελείς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καθ’ ύλην αρμόδια κρατικά όργανα.

8.Γιατί πρέπει εμείς οι Βουλευτές που δεν ήμαστε νομικοί να βασιζόμαστε στην άποψη των προσώπων αυτών και όχι των κατ’ εξοχήν αρμοδίων;

Αθήνα 03 Οκτωβρίου 2012

Ο ερωτών Βουλευτής Αχαίας

 

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

(εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ)

 

 

Μενού

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος