Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

και τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

-          ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

-          ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  

-          ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

-           ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

-           ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κοινοποίηση:

κ.κ. Γρηγόριο Πεπόνη και Σπυρίδωνα Μουζακίτη, Οικονομικούς Εισαγγελείς

----------------

1. Αποκαλύπτεται ότι ο Πρώην Υπουργός Οικονομικών του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, από τα τέλη του 2010 είχε στα χέρια του λίστα με 1991 ονόματα Ελλήνων καταθετών με καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ, σε Ελβετική τράπεζα, η οποία του είχε παραδοθεί από την τότε Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών, Κρ. Λαγκάρντ, μέσω της  διπλωματικής οδού.

2.Στη λίστα αυτή των καταθετών ο πρώην Υπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος (!!!) σημείωσε τα μεγαλύτερα ποσά και τα έδωσε για έρευνα στον διορισμένο φίλο του, τότε ΓΓ του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη,  και ότι εν συνεχεία η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. Σύμφωνα επίσης με τον πρώην Υπουργό του ΓΑΠ, ο τότε συνεργάτης του, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Η. Πλασκοβίτης, διερευνούσε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές για την απόδοση φόρου στο σύνολο των ελληνικής προέλευσης καταθέσεων.

3.Ο Γ. Καπελέρης ισχυρίστηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι ο ίδιος ποτέ δεν έλαβε λίστα ονομάτων από τον πρώην Υπουργό, ο δε Γ. Διώτης, στην ίδια εφημερίδα ότι έλαβε ατύπως μια λίστα από τις υπηρεσίες ασφαλείας (;;;) ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΔΟΕ βεβαιώνει ότι τέτοια λίστα καταθετών στην Ελβετία ουδέποτε περιήλθε και πρωτοκολλήθηκε στο ΣΔΟΕ.  

3α. Ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου  στις 6.6.2001 στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση βουλευτών, αρνιόταν την ύπαρξη της περιβόητης λίστας, δηλώνοντας ότι ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία.

4. Ο νυν υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τέλος, στην εφημερίδα FINANCIAL TIMES δηλώνει ότι έμαθε για πρώτη φορά για την ύπαρξή της λίστας την προηγούμενη εβδομάδα από τις εφημερίδες αλλά εάν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να την εντοπίσει, τότε θα τη ζητήσει πάλι από τους Ευρωπαίους.

5. Αποκαλύπτεται επομένως από τα παραπάνω ότι πριν από δύο χρόνια ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε λάβει μέσω της διπλωματικής οδού, δηλαδή μέσω της πλέον επίσημης για Κράτος διαδικασίας, λίστα με ονόματα καταθετών και ύψος καταθέσεων στην Ελβετία και, αντί των θεσμικών ενεργειών που προβλέπει ο νόμος, ο ίδιος προσωπικά (!!!) από τη λίστα αυτή σημείωσε κάποια ονόματα και ζήτησε από τον πολιτικό του φίλο και συνεργάτη Γ. Καπελέρη να τα ελέγξει, ενώ κράτησε την λίστα με όλους τους άλλους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία και δεν την παρέδωσε, όπως όφειλε, στις αρμόδιες δικαστικές και φορολογικές υπηρεσίες για επεξεργασία και έλεγχο. Αντίθετα αρνιόταν, ακόμη και λίγες ημέρες πριν φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2010, ότι υπήρχε λίστα και ότι την είχε παραδώσει στο ΣΔΟΕ, ενώ επί 6 τουλάχιστον μήνες αυτή βρισκόταν στο συρτάρι του Γραφείου του. 

6.Περαιτέρω στον Ι. Διώτη, όπως ο ίδιος τουλάχιστον ισχυρίζεται, ο πρώην Υπουργός πότε δεν παραδίδει τη λίστα Λαγκάρντ και αυτή δεν φτάνει ποτέ στην Υπηρεσία του ΣΔΟΕ αν και η λίστα ήταν άμεσα αξιοποιήσιμο στοιχείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας,  για να προβούν τα αρμόδια φορολογικά όργανα σε φορολογικούς ελέγχους και να επιβάλλουν φόρους και πρόστιμα σε βάρος όσων είχαν διακινήσει μαύρο χρήμα ή είχαν φοροδιαφύγει.

7.Ο Ι. Διώτης, ωστόσο, φέρεται ότι παρέλαβε λίστα, όχι όμως από τον πρώην Υπουργό αλλά από υπηρεσίες ασφαλείας (άραγε από ποιές;) και μάλιστα ατύπως (άραγε την ίδια ή άλλη λίστα; γνήσια ή νοθευμένη;) ελλήνων καταθετών, για την οποία κανείς δεν ξέρει από ποιόν την έλαβε, ποιους ενημέρωσε και πως τη χρησιμοποίησε, αν δηλαδή προέβη σε ελέγχους και σε ποιους και με τι κριτήρια παρέλειψε να ελέγξει, αφού αυτή ποτέ δεν πρωτοκολλήθηκε στην υπηρεσία του και μάλιστα η Υπηρεσία του αλλά και ο νυν Υπουργός την αγνοούν.

8.Τα ερωτήματα γίνονται εντονότερα, αφού ο Γ. Καπελέρης, κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για το θέμα των προσώπων που δηλώνει ότι επέλεξε ο πρώην Υπουργός  και του έδωσε να ελέγξει, αν και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA στις 1.10.2012 αναφέρθηκε ότι είχε εντοπισθεί στο παρελθόν από τη λίστα αυτή καταθέτης με 500 εκατομμύρια ευρώ κατάθεση, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρωθεί ο έλεγχος (άραγε γιατί;).

9. Ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, ωστόσο, έστειλε τον συνεργάτη του Η. Πλασκοβίτη στην Ελβετία για να συνάψει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για την απόδοση φόρου των ελληνικών καταθέσεων, για την οποία έχει επανειλημμένως γραφεί στον τύπο ότι θα εξασφαλίζει, έναντι μικρής φορολόγησης, την ασυλία και την ανωνυμία των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την ίδια στιγμή που αυτός (πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου) είχε στο συρτάρι του  και τους καταθέτες και το ύψος των καταθέσεων τους και θα μπορούσε άμεσα να τους φορολογήσει αλλά και να τους τιμωρήσει και ποινικά για ξέπλυμα, με βάση τα στοιχεία Λαγκάρντ, εφ’ όσον συνέτρεχαν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Δηλαδή ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου διαπραγματευόταν την αμνήστευση και την ανωνυμία των καταθετών ενώ είχε στα χέρια του τα υποκείμενα και το αντικείμενο του φορολογικού ή και ενδεχομένως του ποινικού εγκλήματος.

10.Στα μέσα του 2011 ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των καταθέσεων που έχουν κάποιοι στο εξωτερικό απειλούσε ότι, μόλις αρθούν τα εμπόδια, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα τους  λέγοντας χαρακτηριστικά πολλοί θα μείνουν άφωνοι από τις αποκαλύψεις.

Την ίδια όμως χρονική περίοδο από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών προέκυπτε ότι οι φόροι επί των τόκων των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία που είχαν αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο είχαν υποχωρήσει από τα 9,9 εκατ. ευρώ το 2009, στα 5,9 εκατ. ευρώ το 2010, δηλαδή περισσότερα από τα μισά λεφτά που έως τότε υπήρχαν στην Ελβετία, στο μεσοδιάστημα πέταξαν προς διάφορους άλλους προορισμούς, και, μάλιστα, όπως γράφεται στον τύπο, προς Χογκ Κογκ και Σιγκαμπούρη.

11.Οι επανειλημμένες δηλαδή αερολογίες του  Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, του πρώην Υπουργού του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, των διαδόχων του και των συνεργατών τους, που σε κάθε ευκαιρία ανακοίνωναν ότι θα ζητήσουν τις λίστες από τους Ελβετούς (ενώ είχαν τη λίστα Λαγκάρντ) και ότι θα συλλάβουν τους φοροφυγάδες που είχαν βγάλει τα λεφτά τους εκεί, ήταν αρκετές για να πάρουν, όσοι είχαν έως τότε εκεί μαύρες καταθέσεις, το σήμα και να τις πάνε σε άλλους τόπους και άλλους προορισμούς, δηλαδή προς Σιγκαπούρη και Χογκ-Χόγκ μεριά.

12.Από τα παραπάνω δημοσιεύματα και τις δηλώσεις των πολιτικών και υπηρεσιακών αξιωματούχων του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και οι συνεργάτες του,  το υψίστης εθνικής και οικονομικής σημασίας ζήτημα, της υπόθεσης της λίστας των ελλήνων καταθετών, το χειρίστηκαν στην καλύτερη περίπτωση ως μεσαιωνικοί φεουδάρχες, ωσάν η χώρα και το Υπουργείο να ήταν το  τσιφλίκι τους, όπου δεν υπάρχουν δικαστές, εισαγγελείς και φορολογικές υπηρεσίες, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη τι έχει γίνει στο παρασκήνιο, ποια δηλαδή παιχνίδια εξουσίας παίχθηκαν, αν και ποιοι εκβίασαν και ποιοι εκβιάστηκαν ή ακόμη εκβιάζονται.

Τα στοιχεία της κωμωδίας και της παρωδίας, όσον αφορά το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και της διαχείρισης παρακράτους, όσον αφορά τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους, γίνονται ένα κουβάρι.

Η χώρα διασύρεται για άλλη μια φορά διεθνώς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ως διεθνής ζήτουλας, ξαναζητάει από τους Γάλλους αυτό που είχε δοθεί στον πρώην Υπουργό του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου δύο χρόνια ενωρίτερα, γιατί μετά από δύο χρόνια, δεν υπάρχει η επίσημη λίστα σε καμία υπηρεσία.

Αυτό συνιστά μια επιπλέον καταρράκωση του κύρους της χώρας, που γίνεται πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο, ενώ είναι δεδομένη και η οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την μη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ανυπολόγιστη, όταν από μία μόνο υπόθεση προέκυπτε ποσό ύψους 500.000.000 ευρώ.

Οι πλέον δύσπιστοι μάλιστα μπορούν να ισχυρισθούν ότι όποια στοιχεία πλέον θα σταλούν από τους Ευρωπαίους μπορεί, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή επιχειρηματικών πιέσεων, να μην είναι ακριβώς τα ίδια, με εκείνα τα οποία αρχικώς εδόθησαν. 

10.Τα αμείλικτα πολιτικά και κοινής λογικής ερωτήματα που ανακύπτουν από την υπόθεση αυτή ενισχύουν την αποφορά και την δυσοσμία που αποπνέει η πολιτική ζωή της χώρας. Τα ερωτηματικά όμως δεν μπορούν να μένουν για πάντα αναπάντητα, γιατί η κοινωνική πραγματικότητα θα τα επαναφέρει όλο και πιο έντονα μέρα με τη μέρα:

-Γιατί αυτή η διαχείριση από τους πολιτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου; Μήπως για λόγους μόνο συγκάλυψης ή και για λόγους εκβίασης πολιτικών αντιπάλων ή άλλων προσώπων της επιχειρηματικής ή της δημόσιας ζωής που έχουν ανοιχτές υποθέσεις;

-Ποιούς αφορούσε αυτή η αποκρυβείσα λίστα;

-Μήπως τα πρόσωπα που σήμερα φωτογραφίζει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα;

-Μήπως περιείχε άλλα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα από αυτά τα προβεβλημένα, νυν και πρώην Υπουργούς, όπως έντονα φημολογείται αλλά και έχει υπονοηθεί μέσω διαρροών παλαιότερα στον τύπο, ίσως για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα;

-Μήπως υπάρχουν βαριά ονόματα από το χώρο των επιχειρηματιών;  

-Μήπως αφορά γνωστούς φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους και προμηθευτές του Δημοσίου;

-Μήπως… απ’ όλα έχει ο μπαξές; 

-Μήπως οι κατά καιρούς τα δυο τελευταία χρόνια διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ για πρόσωπα με υψηλές καταθέσεις και για πολιτικούς με λεφτά στην Ελβετίας που έντονα κάποιες φορές περιγράφονταν και φωτογραφίζονταν, δεν ήταν παρά κωδικοποιημένα μηνύματα, αφού ποτέ δεν μάθαμε για την τελική έκβαση;

-Δεν πρέπει να μάθουμε τα ονόματα των δημοσίων προσώπων, ώστε να δούμε τι ρόλο έπαιξαν τα πρόσωπα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα, τελώντας υπό τον φόβο της αποκάλυψης του ονόματός τους ή συγγενικών τους προσώπων αλλά και να αποτραπεί ανεπανόρθωτη μελλοντική ζημία σε βάρος της χώρας, αν κάποια πρόσωπα, εκβιαζόμενα, ασκούν δημόσια εξουσία;

-Γιατί εντέλει δεν ήρθησαν τα εμπόδια, στα οποία βεβαίωνε ότι θα έβαζε άμεσα τέλος ο Ε. Βενιζέλος, ένα χρόνο πριν, θεωρώντας όλους τους Έλληνες λωτοφάγους, για να μάθουμε ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι καταθέτες στο εξωτερικό;

-Γνώριζε ο Ε. Βενιζέλος ως Υπουργός Οικονομικών για τη λίστα Λαγκάρντ;

-Παρέλαβε cd από τον Γ. Παπακωνσταντίνου; Αλήθεια βρίσκεται στη χώρα ή λείπει στο εξωτερικό ο σιωπών κος Βενιζέλος;

Μήπως ασθένησε όπως όταν ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου έκανε το δημοψήφισμα στις Κάννες;

-Γνώριζε κάτι ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου;

Γνώριζαν κάτι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός;

-Με ποια κριτήρια ανέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον έλεγχο 20 από τη λίστα στο φίλο του Γ. Καπελέρη ενώ τους άλλους τους έκρυψε στο συρτάρι του;

-Είχε τέτοιες αρμοδιότητες από το νόμο ο πρώην Υπουργός του Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου;

-Ποιες τεχνικές γνώσεις και πληροφορίες είχε ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και ποια κριτήρια εφάρμοσε για να δώσει κάποιους της λίστας (20 αναφέρεται) προς έλεγχο και να αφήσει τους άλλους στο απυρόβλητο; Από πού άντλησε στοιχεία για το φορολογικό προφίλ των 20 ελεγχομένων προσώπων για να τα υπαγάγει στον έλεγχο αλλά, το κυριότερο, με ποια κριτήρια και επί τη βάσει ποιών στοιχείων και ποιας ανάλυσης φορολογικού profile εξαίρεσε εκείνους που δεν ελέγχθηκαν;  

-Ποιοι είναι αυτοί οι 20 που δόθηκαν για έλεγχο; Τι αποτέλεσμα έδειξε ο έλεγχος;  Τι καταλογίστηκε και εισπράχθηκε από τον έλεγχο των 20;

-Τι έγινε με την υπόθεση των 500.000.000 ευρώ;

-Ποιοι, εκτός από τον πρώην Υπουργό του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, απέκτησαν πρόσβαση στα ονόματα της λίστας, αφού ο Ι. Διώτης παρέλαβε αντίγραφό της μέσω υπηρεσίας ασφαλείας και όχι από τον πρώην Υπουργό;

-Μπορεί η χώρα να αντέξει το βάρος πρόσωπα (πραγματικά ή φανταστικά), με συμμετοχή στο δημόσιο βίο και με δημόσια επιρροή  να είναι ύποπτο ότι εκβιάζονται, από κράτη και κάθε μορφής υπηρεσίες;

-Πως κυκλοφόρησαν τα ονόματα που φωτογραφίζει το Πρώτο Θέμα;

-Μήπως και ιδιώτες έχουν, πλην του πρώην Υπουργού του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου,  τη λίστα αυτή;

-Ποιο πρόσωπο παρέδωσε στον Ι. Διώτη τη λίστα και σε ποια υπηρεσία ασφαλείας ανήκε αυτό; Ποιος την είχε παραδώσει στην υπηρεσία ασφαλείας;

-Μήπως πλέον ιδιώτες, εκτός από ξένα κράτη, κρατούν στο χέρι, μέσω της λίστας, κρίσιμους αρμούς και πρόσωπα του πολιτικού συστήματος;

-Τι έκανε ο Γ. Διώτης τη λίστα αυτή, όταν την έλαβε; Γιατί δεν την κατέστησε επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας του;  Πως είναι δυνατό ο Γενικός Διευθυντής του ΣΔΟΕ αγνοεί ως υπηρεσία την ύπαρξή της;

-Γιατί ο Εισαγγελέας Διώτης εφάρμοσε διαδικασίες που δεν προσιδιάζουν σε πρώην εισαγγελικό λειτουργό και δεν ακολούθησε την επίσημη θεσμική οδό διαχείρισης της υπόθεσης;

-Μήπως πολίτες φοροφυγάδες εκβιάστηκαν αυτά τα δύο χρόνια και υπό το φόβο της αποκάλυψης υπέκυψαν σε παρασκηνιακούς εκβιασμούς; 

-Μήπως με βάση αυτό το cd έγιναν ή γίνονται σ’ αυτή τη χώρα πολιτικές ή επιχειρηματικές διευθετήσεις

-Δεν ενημέρωσε τους Ι. Στουρνάρα, Γ. Μαυραγάνη, Σ. Στασινόπουλο ο πρώην Εισαγγελέας Γ. Διώτης για την υπαρξή του cd και την υπηρεσία ασφαλείας που του το είχε δώσει;

-Παρέδωσε ο Εισαγγελέας Διώτης το cd στο διάδοχό του και με ποιόν τρόπο; Επίσημα ή άτυπα και εξωθεσμικά;

-Είναι δυνατό να μαθαίνει ο Ι. Στουρνάρας στους Financial Times το θέμα της λίστας από τις εφημερίδες;

-Δεν πρέπει να κληθεί άμεσα σήμερα κιόλας από τον Οικονομικό Εισαγγελέα ο πρώην Υπουργός  Γ. Παπακωνσταντίνου και οι Γ. Καπελέρης και Ι. Διώτης;

-Δεν πρέπει άμεσα να ακολουθήσουν οι Ε. Βενιζέλος, Γ. Σαχινίδης, Γ. Ζαννιάς και Π. Οικονόμου, για να δούμε εάν τι και τι παρέλαβε και γνώριζε καθένας τους;

-Δεν πρέπει να κληθεί ο πρώην Γ.Γ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος που γνωρίζει πολλά για τις διαθέσεις του πρώην Υπουργού και έχει δηλώσει ότι όσες φορές είχε προσπαθήσει για αντίστοιχο θέμα (είχε προσκρούσει σε βράχο).

-Δεν πρέπει να καταθέσουν στον Εισαγγελέα και οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου  και Λ. Παπαδήμος καθώς και Α. Σαμαράς, ως Πρωθυπουργός αλλά και ως συνεταίρος της Κυβέρνησης Παπαδήμου, για να ερωτηθούν εάν γνώριζαν από τις διεθνείς επαφές τους για την υπόθεση του Γαλλικού cd και τι οδηγίες είχαν δώσει;

-Δεν πρέπει να εξετασθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα αν, το όποιο cd είχε ο Ι. Διώτης, αποτελεί αντίγραφο, ποια η πηγή προέλευσής του και αν σ’ αυτό έχουν γίνει λαθροχειρίες;

-Που πρωτοκολλήθηκε το πρωτότυπο διαβιβαστικό έγγραφο της Κριστίν Λαγκάρντ και πότε;

-Που βρίσκεται σήμερα η πρωτότυπη-επίσημη λίστα της Γαλλίδας Υπουργού επί ελληνικού εδάφους;

-Δεν γνώριζε ο πρώην Υπουργός του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου ότι, από τη στιγμή που η λίστα έφτασε επίσημα μέσω της διπλωματικής οδού, αυτή, εκ του νόμου και με βάση την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατέστη αυτομάτως αποδεικτικό έγγραφο και ντοκουμέντο, με πλήρη αποδεικτική αξία που λαμβάνεται υπ’ όψιν σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για να διαταχθούν άμεσοι φορολογικοί έλεγχοι και να επιβληθούν φόροι και πρόστιμα σε βάρος των φοροφυγάδων αλλά και να ελεγχθούν αυτοί για τυχόν ξέπλυμα;

-Γιατί λοιπόν η λίστα αυτή παρέμεινε στο συρτάρι; Μήπως γιατί τα ονόματα είναι βαριά; Μήπως γιατί έγιναν ή γίνονται ακόμη ύποπτες οικονομικές διευθετήσεις και παίχθηκαν ή παίζονται παιχνίδια εξουσίας, σε βάρος της χώρας;   

-Δεν διαπράττει αυτόφωρο διαρκές κακούργημα όποιος κάτοχος της πρωτότυπης-επίσημης λίστας της Γαλλίας δεν την έχει παραδώσει επί δύο χρόνια στον Εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ;  

-Δεν πρέπει επιτέλους να παρέμβει ο Πρωθυπουργός και η Βουλή;

-Που βρίσκεται τις τελευταίες τρεις ημέρες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;

-Δεν πρέπει να επιληφθούν άμεσα οι Οικονομικοί Εισαγγελείς;

-Δεν θα ζητήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή η γνωμοδότηση του για άμεση σύλληψη όσων πολιτικών προσώπων παρανομούν, όπως ακριβώς είχε ζητηθεί για τους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής;

-Δεν υπάρχει εδώ περίπτωση διαρκούς διάπραξης από πολιτικά πρόσωπα των κακουργηματικών αδικημάτων της υπεξαγωγής εγγράφων, της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου αλλά και περίπτωση διερεύνησης τυχόν άλλων κακουργηματικών αδικημάτων από τα ίδια αυτά ή άλλα πρόσωπα καθώς και κίνδυνος διάπραξης και άλλων αδικημάτων με θύμα τη χώρα;

-Γιατί, όπως δημοσιεύεται, ενώ οι Γάλλοι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ. ευρώ, οι Γερμανοί πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ, η πτωχή Ελλάδα ακόμη το ψάχνει, ενώ δεν διαπραγματεύεται καν την παράδοση του cd που κατέχουν οι Γερμανοί;

Επειδή στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι διαπράχθηκαν και διαπράττονται εγκλήματα κατά της χώρας με τεράστια ζημία σε βάρος του Κράτους.

Επειδή επιβάλλεται για λόγους υψίστου δημοσίου συμφέροντος αλλά και για λόγους εθνικής ασφαλείας να τελειώσει μια για πάντα το όποιο παιχνίδι συγκάλυψης και εκβιασμών τυχόν παίχθηκε αλλά και, κυρίως, η ομηρία της χώρας.

Επειδή η όλη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια παραπέμπει σε πρακτικές συγκάλυψης και διευθετήσεων.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

1.Θα παρέμβει αυτοπροσώπως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση αυτή; Δεν θεωρεί ότι η υπόθεση αυτή είναι δύσοσμη και έχει τόσες σκοτεινές και άγνωστες προεκτάσεις που άπτονται της εθνικής ασφάλειας;

2.Θα ζητήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την άμεση σύλληψη των υπευθύνων, ακόμη και αν είναι πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιό του για την σύλληψη των Βουλευτών μελών της Χρυσής Αυγής που διαπράττουν κακουργήματα, δεδομένου ότι διαπράττεται το διαρκές και άρα αυτόφωρο κακούργημα της υπεξαγωγής από εκείνους που δεν έχουν παραδώσει το cd επί δύο χρόνια στον Εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ αλλά και το  κακούργημα της απιστίας, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου;   

 3.Θα επέμβουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς; Θα διατάξουν συλλήψεις;

4.Θα διαταχθεί η σύλληψη οποιουδήποτε κρατάει την πρωτότυπη λίστα ή αντίγραφό της, εάν δεν έχει σήμερα θεσμική ιδιότητα ή σχετική αρμοδιότητα;

5.Θα κληθούν άμεσα σήμερα κιόλας από τον Οικονομικό Εισαγγελέα ο πρώην Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου και οι Γ. Καπελέρης και Ι. Διώτης; Θα ακολουθήσουν οι Ε. Βενιζέλος, Γ. Σαχινίδης, Π. Οικονόμου για να μας πουν τι γνωρίζει και τι παρέλαβε ο καθένας και κυρίως να μάθουμε σε ποια χέρια βρίσκεται το πρωτότυπο cd; Θα ακολουθήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος καθώς και Α. Σαμαράς, για να ερωτηθούν εάν γνώριζαν για την υπόθεση του Γαλλικού cd;

6.Πότε μέσω της διπλωματικής οδού έφτασε η λίστα με τα 1991 ονόματα Ελλήνων καταθετών με καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ; Να κατατεθεί το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, το απόσπασμα από το βιβλίο του πρωτοκόλλου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο πρωτοκολλήθηκε το έγγραφο αυτό καθώς και το διαβιβαστικό του Υπουργείου Εξωτερικών προς το Υπουργείο Οικονομικών.

7.Πότε το διαβιβαστικό έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών πρωτοκολλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών; Σε ποια υπηρεσία; Μόνο στο Γραφείο Υπουργού; Να κατατεθεί το πρωτοκολλημένο έγγραφο από το Γραφείο Υπουργού. Μήπως και αυτό δεν έγινε ποτέ; Να κατατεθεί αν υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο.

8.Πόσα και ποια ονόματα δόθηκαν προσωπικά από τον πρώην Υπουργό του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου για έλεγχο στον Γ. Καπελέρη; Να διερευνηθεί αν υπάρχει και έχει πρωτοκολληθεί στο Γραφείο Υπουργού Οικονομικών αλλά στο ΣΔΟΕ τέτοιο έγγραφο-εντολή του πρώην Υπουργού του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου προς το ΣΔΟΕ και να κατατεθεί.

9.Να κατατεθούν τα ονόματα των προσώπων αυτών που δόθηκαν για έλεγχο αλλά και το ύψος των καταθέσεων που έκαστος είχε.

10.Με ποια κριτήρια επελέγησαν τα πρόσωπα αυτά προς έλεγχο από τον Γ. Παπακωνσταντίνου;

11.Υπάρχει σε αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών ή του ΣΔΟΕ ερώτημα του Γ. Παπακωνσταντίνου για ανάλυση φορολογικού profile καθώς και φορολογικού κινδύνου ελλήνων καταθετών; Μήπως αυτό ζητήθηκε προφορικά; Να ζητηθεί από όλους τους αρμοδίους γενικούς διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες της ΚΥ του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του ΣΔΟΕ να βεβαιώσουν σχετικά με τα παραπάνω γραπτώς και να κατατεθεί συνολική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα. Αν έχει γίνει ανάλυση profile, να κατατεθεί η σχετική έκθεση ανάλυσης της αρμόδιας υπηρεσίας.

12.Εκδόθηκε από τον Γ. Καπελέρη εντολή φορολογικού ελέγχου σχετικά με πρόσωπα που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ, με βάση την εντολή που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου; Αν ναι, να κατατεθούν οι εντολές ελέγχου. Αν όχι, τι ύποπτο συνέβη;

13.Ποια πρόσωπα ελέγχθηκαν βάσει της εντολής Παπακωνσταντίνου προς Καπελέρη, από ποια υπηρεσία και τι πρόστιμα και φόροι καταλογίστηκαν; Μέσω ποιας διαδικασίας (τακτικός έλεγχος ή περαίωση); Τι φόροι και πρόστιμα καταλογίστηκαν και τι έχει εισπραχθεί; Τι εκκρεμεί προς έλεγχο και καταλογισμό; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ονόματα των ελεγχομένων από την λίστα Λαγκάρντ, την ελέγχουσα υπηρεσία, τα πρόστιμα και τους φόρους που  καταλογίστηκαν, το είδος της εφαρμοσθείσας ελεγκτικής διαδικασίας (τακτικός έλεγχος ή περαίωση), οι εισπραχθέντες φόροι και πρόστιμα, οι εκκρεμείς ακόμη προς έλεγχο και καταλογισμό υποθέσεις.

13α.Τι έγινε με την υπόθεση της κατάθεσης των 500.000.0000 ευρώ της λίστας αυτής; Ελέγχθηκε; Αν όχι, γιατί; Να κατατεθεί το πόρισμα.

14.Με ποιο τρόπο παραδόθηκε η λίστα στον Ι. Διώτη; Από ποια υπηρεσία ασφαλείας, ποίον αξιωματούχο και πως είχε περιέλθει σ’ αυτόν; Γνωρίζουν κάτι σχετικά με αυτά οι Υπουργοί  Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας ή οι υπηρεσίες τους;

Να ερωτηθούν οι υπηρεσίες τους και να βεβαιώσουν σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

15.Είναι δυνατόν υψίστης σημασίας για την εθνική  ασφάλεια της χώρας να γίνονται κλωτσοσκούφι μεταξύ ανεύθυνων και επικίνδυνων κρατικών ή παρακρατικών αξιωματούχων, όταν μάλιστα για να καταλογιστούν φόροι και πρόστιμα σε βάρος φοροφυγάδων πρέπει να ακολουθείται αυστηρά, επί ποινή ακυρότητας, τυπική διαδικασία; Μήπως λοιπόν άλλοι ήταν εξ αρχής οι σκοποί και γι΄ αυτό ακολουθήθηκαν εξωθεσμικές διαδικασίες;

16.Που και με ποιο τρόπο έγινε η πράξη παράδοσης-παραλαβής της λίστα στον Ι. Διώτη; Να κατατεθεί η πράξη παράδοσης-παραλαβής.

17.Έχει γίνει έρευνα αν το cd Ι. Διώτη είναι γνήσιο, αν δηλαδή η λίστα έχει εκδοθεί από Η/Υ του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς μεσολάβηση ελληνικού χεριού και που και πότε προκύπτει ότι έγινε η σχετική αντιγραφή;

18.Διέταξε ο Ι. Διώτης τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε βάρος προσώπων με βάση το cd που ο ίδιος είχε; Ποιους αφορά ο έλεγχος; Τι πρόστιμα και φόροι καταλογίστηκαν; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ονόματα των ελεγχομένων από την λίστα Διώτη, την ελέγχουσα υπηρεσία, το ύψος των καταθέσεων τους στην Ελβετία, τα πρόστιμα και τους φόρους που  καταλογίστηκαν,  τις εκκρεμείς προς έλεγχο και καταλογισμό υποθέσεις. Να κατατεθούν οι πορισματικές εκθέσεις.

19.Γιατί η Ελλάδα, όπως έχει επανειλημμένως γραφεί στον τύπο, διπραγματευόταν ή διαπραγματεύεται έναντι μικρής φορολόγησης, την ασυλία και την ανωνυμία των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, χωρίς προηγουμένως να έχει η ίδια ελέγξει και φορολογήσει όσους καταθέτες με καταθέσεις στην Ελβετία γνωρίζει από τα στοιχεία και τα έγγραφα που έχει; 

Μήπως γιατί κανείς πραγματικά δεν επιθυμεί να αγγιχθούν κάποιοι ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες αυτής της χώρας, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν θα αντιδράσει;

20.Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών τα πρόσωπα που σήμερα φωτογραφίζει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα ότι έχουν μαύρες καταθέσεις στην Ελβετία; Μήπως γνωρίζει άλλα πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής ή συγγενικά αυτών πρόσωπα να έχουν τέτοιες καταθέσεις;  Να κατατεθούν τα ονόματα,  το ύψος των καταθέσεών τους καθώς και τα ελεγκτικά πορίσματα.

21.Γιατί, ενώ ο Ε. Βενιζέλος έχει δηλώσει στη Βουλή ως Υπουργός Οικονομικών ότι θα αρθούν τα σχετικά εμπόδια και οι καταθέτες της Ελβετίας θα δημοσιοποιηθούν,  τούτο έως τώρα δεν έχει γίνει;

22.Γνώριζε και πότε έμαθε ο Πρωθυπουργός για τη λίστα Λαγκάρντ;

23.Γνώριζε ο πρωθυπουργός για τη λίστα Διώτη; Πότε έμαθε γι’ αυτή;

24.Έχει περιέλθει σε γνώση της Κυβέρνησης αν και ιδιώτες έχουν τη λίστα αυτή;

25.Γνώριζε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΔΟΕ την ύπαρξη της λίστας Διώτη, ακόμη και αν δεν πρωτοκολλήθηκε;

26.Παρέδωσε ο Εισαγγελέας Διώτης το cd στο διάδοχό του Σ. Στασινόπουλο και, αν ναι, με ποιόν τρόπο; Επίσημα ή άτυπα και εξωθεσμικά;

27.Ενημερώθηκε ο Γ. Μαυραγάνης από τους Σ. Στασινόπουλο και Ι. Διώτη για την υπαρξή του cd και την υπηρεσία ασφαλείας που το είχε δώσει, αφού δεν ενημερώθηκε ο  Υπουργός Ι. Στουρνάρας, που δηλώνει στους Financial Times ότι έμαθε για το θέμα τη λίστας από τις εφημερίδες;

28.Έχει εξετασθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα αν το cd που είχε ο Ι. Διώτης αποτελεί αντίγραφο, ποια η πηγή προέλευσής του (αναπαραγωγή στην Γαλλία ή στην Ελλάδα) και αν σ’ αυτό έχουν γίνει λαθροχειρίες; Πότε έγινε η αντιγραφή του; Θα ελέγξετε τα παραπάνω;

29.Γνωρίζει κανείς σήμερα που βρίσκεται σήμερα η πρωτότυπη-επίσημη λίστα της Γαλλίδας Υπουργού επί ελληνικού εδάφους;

 30.Σε ποιες πολιτικές ενέργειες θα προβείτε για να αποτρέψετε τη βλάβη σε βάρος της χώρας;

31.Θα ζητήσετε την παραπομπή των υπευθύνων και την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή σε δίκη πρώην υπουργών;

32.Γνωρίζετε ότι στις 9-9-2010 ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου σε σχετική με το θέμα ερώτησή μου είχε δηλώσει ότι τα όποια στοιχεία λαμβάνει για θέματα καταθέσεων εξωτερικού αξιολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών (και όχι προσωπικώς από τον ίδιο);

Συνημμένη η ερώτηση και η απάντηση του Υπουργού.

 

                                                                              Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

Εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

 

                                                                                 Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος