Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3120/18-10-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας «περί κατάργησης από 1η Νοεμβρίου 2012 των παρεχόμενων συντάξεων σε εκπροσώπους των Εργατικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

 Το (ΤΕΑΕΥΕΕΟ) ιδρύθηκε με τον ΑΝ 971/1937 και ασφάλισε αρχικά τους Υπαλλήλους των Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων και στη συνέχεια στελέχη του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος που διετέλεσαν Πρόεδροι και ΓΓ πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Εργατικών Οργανώσεων, μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του με απόφαση του Υπουργού Εργασίας 22926/Σ407/11-09-1951 για την προστασία τους από την ανάλγητη και παράνομη δίωξη της εργοδοσίας τους έως και σήμερα .

Κατόπιν συγχωνεύθηκε στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ με το άρθρο 26 του Ν.2676/1998 στο οποίο περιήλθαν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά, ακίνητα και ειδικές εισφορές) και ως εκ τούτου έπαψε να υπάρχει, διοικητικά και οικονομικά, ως αυτοτελές Ταμείο.

Για να εξασφαλίσουν σύνταξη οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, έπρεπε να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες κατά 3% βάραιναν τους ίδιους και κατά 3% τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις που εκπροσωπούσαν.

Μέχρι το 1978 για τη συνταξιοδότηση των εκπροσώπων ασφαλισμένων του Ταμείου (εκπροσώπων και υπαλλήλων), απαιτούνταν δώδεκα (12) έτη ασφαλιστέα υπηρεσία και συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Από 1/4/1978 και εντεύθεν, δεκαπέντε (15) έτη υπηρεσίας και συμπληρωμένο το 58 έτος της ηλικίας τους.

Δεδομένου ότι η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Εργατικών Οργανώσεων, κατά ανώτατο όριο, ήταν και είναι τριετής, απαιτούνταν τέσσερεις (4) και πέντε (5) θητείες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του Ταμείου κατέβαλαν επί 10ετίες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η σύνταξη αυτή σήμερα έχει ήδη περικοπεί μέχρι και 50%.

Οι συνταξιούχοι του τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ λαμβάνουν τη σύνταξή τους επί δεκαετίες και η τυχόν κατάργησή της υπερβαίνει κάθε ηθική και νομική αρχή και αντίκειται στις αρχές κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας.

Υπάρχουν στελέχη – συνταξιούχοι ή οι χήρες τους, που παίρνουν μόνο αυτή την επικουρική σύνταξη δεδομένου ότι επί σειρά ετών και μέχρι το 1983, που άρχισε η επέκταση της επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ, δεν ασφαλίζονταν σε άλλο επικουρικό Ταμείο.

Υπογραμμίζεται ότι στους συνταξιούχους του Ταμείου υπάρχει αριθμός ατόμων που λαμβάνουν αυτή και μόνο τη σύνταξη, η κατάργηση της οποίας τους καταδικάζει σε βέβαιο θάνατο.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

  • Για ποιο λόγο καταργούνται συντάξεις, για τις οποίες καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές και χορηγούνται επί μακρά σειρά ετών;
  • Με δεδομένου ότι υπάρχει μια κατηγορία συνταξιούχων που δεν έχουν ούτε κύρια ασφάλιση, οι οποίοι θ’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, αλήθεια τι απάντηση θα τους δώσετε και ως αρμόδιος Υπουργός, ποια μέτρα πρόνοιας θα λάβετε; Με ποιο τρόπο προτίθεται το υπουργείο να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων;
  • Θεωρείται δίκαιη τη διακοπή καταβολής και χορήγησης σύνταξης στην συγκεκριμένη  κατηγορία πολιτών, το μηνιαίο ποσό της οποίας δεν υπερβαίνει, κατά μέσο όρο, τα διακόσια (200) € ;
  • Θεωρείται δίκαιο να στερούνται αυτής της πενιχρής σύνταξης – η οποία έχει υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις – υπερήλικα άτομα, ηλικίας από 70 μέχρι 98 ετών;

 

Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

Εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος