Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3658/1-11-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

-          ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

-          ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Με τα τρία κακά της μοίρας της βρίσκεται αντιμέτωπη η Κοινωνική Ασφάλιση. Το ένα -και πιο εφιαλτικό- είναι η έκρηξη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, η αντίστοιχη μείωση των εργαζομένων και η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλισμένων. Φτάσαμε, ήδη, στο σημείο που ένας εργαζόμενος αντιστοιχεί σε έναν άνεργο ή συνταξιούχο. Και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει καμιά οικονομία και καμιά κοινωνία. Το άλλο είναι η μείωση των μισθών, που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα έσοδα των Ταμείων και κάνει αδύνατη την ισορροπία των ομολόγων που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και είχαν εναποθέσει στο κοινό Κεφάλαιο που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και που –όπως ομολογεί των Οικονομικών Γ. Στουρνάρας- αντιστοιχεί σε απώλειες που ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά καθιστούν προφανές πως το Ασφαλιστικό Σύστημα, έτσι που πάμε, δεν μπορεί να επιβιώσει. Δεν υπάρχει, ωστόσο,  καμιά αμφιβολία πως τη χαριστική βολή τη δέχθηκε με το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που κατείχε. Και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για όσους μπαινόβγαιναν, κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο, στο διεθνές κουρείο του χρέους. Πολύ περισσότερο αποδεικνύεται –μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κύπρο- πως κάποιοι ήξεραν τι έπεται και ξεφορτώνονταν τα ελληνικά ομόλογα, μοιράζοντας χοντρές μίζες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης:

  1. Τι έγινε από την ώρα που άρχισαν οι σκέψεις για το κούρεμα έως τον Οκτώβριο του 2011 που η Σύνοδος Κορυφής οριστικοποίησε τις σχετικές αποφάσεις; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  2. Τι μπορούσαν να κάνουν, αλλά δεν το έκαναν, εκείνοι που κυβερνούσαν και έπαιρναν τις αποφάσεις; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  3. Γιατί απορρίφθηκαν, στις αρχές του 2010, οι εισηγήσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και των Γάλλων συμβούλων της κυβέρνησης Λ. Πιγκάς και  Ντ. Κοέν, για άμεση αναδιάρθρωση του χρέους; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  4. Τι διαδραματιζόταν  στα παρασκήνια τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος έφερε, για πρώτη φορά, στη δημοσιότητα το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, υποστηρίζοντας πως << τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται>>; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  5. Με πια στοιχεία, τον Ιούλιο του 2011, όταν το Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 21%, ο τότε τσάρος για τα οικονομικά Ευαγγ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει πως ήταν αρκετό και υποστήριζε πως <<πιάσαμε πάτο>>; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  6. Γιατί μόλις δύο μήνες αργότερα –τον Σεπτέμβριο του 2011- η Γερμανίδα καγκελάριος αποκάλυπτε στον Γ. Παπανδρέου πως το <<κούρεμα που συμφωνήθηκε δεν φτάνει;
  7. Τι μεσολάβησε στο διάστημα εκείνο; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  8. Γιατί το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έγινε, τελικά, δύο χρόνια μετά τις αρχικές εισηγήσεις, όταν ένα μεγάλο μέρος τους είχε ήδη περάσει στα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να μην κουρεύονται; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  9. Γιατί δεν ζητήθηκε και δεν έγινε κούρεμα των ομολόγων που είχε αγοράσει η ΕΚΤ, από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές κατώτερες της ονομαστικής τους αξίας; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

10.  Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, όταν οι τιμές τους ήταν κοντά στο μισό της ονομαστικής τους αξίας και θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική απομείωση του χρέους; Και αν <<ναι>>, γιατί δεν  προχώρησε, ποιοι και γιατί την μπλόκαραν; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

11.  Ποιοι ήξεραν ότι επίκειται κούρεμα του χρέους, αγόραζαν και πουλούσαν ελληνικά ομόλογα και κερδοσκοπούσαν σε βάρος της χώρα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

12.  Με το δεδομένο το γεγονός ότι γερμανικές τράπεζες ξεπουλούσαν στο μεσοδιάστημα εκείνο ελληνικά ομόλογα, μοιράζοντας – όπως αποκαλύπτεται στην Κύπρο- μίζες εκατομμυρίων, ερευνήθηκε εάν και κατά πόσον υπήρξαν τέτοιες πωλήσεις σε ελληνικές τράπεζες ή οργανισμούς του Δημοσίου από τους. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έστω έχει διαταχθεί, δικαστική έρευνα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

13.  Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση γνώριζε τη ζημιά που θα πάθαιναν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τι έκανε, σε όλο εκείνο το διάστημα, για να την αποτρέψει ή να την περιορίσει; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

(εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ)

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος